A medvehagyma gyűjtésekor is ügyeljünk a felelős erdőlátogatásra

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Mecsekerdő a közelgő medvehagyma-szezonra tekintettel felhívja a figyelmet arra, hogy a népszerű növény gyűjtése során is felelős erdőlátogatással, fokozottan ügyeljünk a természet, az erdei ökoszisztéma megóvására.

A medvehagyma a lombos erdők, főként a bükkösök koratavaszi jellegzetes, hagymás növénye, amely a hegyek középső és magasabb régióiban, valamint a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben fordul elő. Az erdei ökoszisztéma természetes része, a nedves, savanyú, vagy semleges kémhatású talajt kedveli, így ahol az élőhely jellemzői megfelelők, ott találkozhatunk vele.

Mivel az utóbbi években egyre népszerűbb gasztronómiai alapanyag, sokan élnek a lehetőséggel és természetes élőhelyén gyűjtik, ami fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára. Ezt – felelős erdőlátogatással – jelentősen csökkenthetjük azzal, ha erdőjáráskor lehetőség szerint nem térünk le a kijelölt turista-útvonalakról, így elkerülhetjük az erdő alján élő, számos védett, lágyszárú növény letaposását is. A Mecseket behálózó, több mint 800 kilométeres turistaút-hálózat nemcsak számtalan úticéllal szolgál, hanem az erdőbarát természetjárás feltételeit is biztosítja. A medvehagyma természetbarát gyűjtéséhez tartozik az is, hogy két leveléből csak az egyiket szedjük le, így a növény tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni talajban megbújó hagymájában, amiből a következő évben ki tud hajtani.

A medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletére naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben. Az ezt meghaladó, kereskedelmi célú gyűjtéshez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges. A tájékozódást és a különböző besorolású területek azonosítását a Mecsekerdő honlapján közzétett térkép, illetve a mobiltelefonról is elérhető „Erdőtérkép” segíti.

Forrás: Mecsekerdő

További lelőhelyek:
Pilismaróti Emlékhely környékén – Gerecse (hétvégén igen népszerű ebben az időszakban)
Medvehagyma tanösvény – Tatabánya mellett
Medvehagyma tanösvény – Vállus környéke; Keszthelyi-hegység, Tátika és Rezi vár környéke
Medvehagyma tanösvény – Bakony
Orfű környéke – Mecsek

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.