Gyerekprogramok a pünkösdi hétvégére – 2022. június 3-6.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pünkösdi programok városszerte és a Balatonnál, Gyerek Sziget, szabadtéri előadások, családi fesztivál Nagykovácsiban, Nemzeti Összetartozás Napja több helyszínen, nyitott kertek, Duna Karnevál. Remek programokkal érkezik az első nyári, hosszúhétvége. Gyerekprogramok a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Generali Gyerek Sziget – Hajógyári-sziget, június 4-6. (ingyenes)

A pünkösdi hétvégén, 2022. június 4-5-6-án indul, és további két hétvégén várja az apró fesztiválozókat és szüleiket – két év szünet után – az ingyenes Generali Gyerek Sziget, a megszokott helyen, a Hajógyári-szigeten. A Gyerek Sziget hazánk egyik legnagyobb, ingyenes családi rendezvénye számtalan koncerttel, bábszínházzal, tánccal, vetélkedővel, sportprogrammal, élményparkkal, ugrálóvárral, kézműves foglalkozásokkal és még rengeteg programmal. Ezen a hétvégén fellép: Halász Judit, a Kék Katica, az Alma Zenekar, a Belvárosi Betyárok ás a VeronakiIngyenes! Részletek itt.

Duna Karnevál – több helyszínen, Vörösmarty tér, június 3-12. (ingyenes)

Június 3-tól 6-ig a Vörösmarty térre várják a tánc és zene szerelmeseit! Izgalmas ingyenes programokkal, hungarikumokkal, divatbemutatóval, látványos hazai, nemzetközi és határon túli táncegyütteseket bemutató felvonulással, pünkösdi tánckarnevállal, világ- és népzenei koncertekkel és még sok fergeteges karneváli programmal készülnek. Részletek itt. Vasárnap 15 órától Budapest szívében több száz táncos és zenész teremt karneváli hangulatot. A résztvevők a Szent István Bazilikától a Dunakorzón át, a Váci utcán át a Vörösmarty térre vonulnak.

Svábhegyi Pünkösdi Búcsú – Diana park, június 4-6. (ingyenes)

A látogatók a kerületi iskolák, óvodák német nemzetiségi csoportjainak produkcióját nézhetik meg a pünkösdvasárnapi ünnepélyes megnyitón. A kirakodóvásáron válogathatnak a portékákból, gyümölcsökből, édességekből. Sörsátorral és eredeti sváb konyhával is várják az érdeklődőket. A gasztronómiai élményeken túl számos hagyományőrző csoport biztosítja a fesztiválhangulatot, valamint a sramlizene legkiválóbb képviselői mutatkoznak be a Diana parkban. A gyerekeket kalandjátékok, kézműves foglalkozások, arcfestés, körhinta, bábelőadások és koncertek várják. Részletek itt. Ingyenes!

Tatai Patara – Tata, június 3-5.

Történelmi fesztivál korhű csatajelenetekkel! Ismerjétek meg testközelből, hogyan éltek elődeink a török-korban. Kézműves foglalkozások, kisállat simogató, harcászati bemutató, vásári forgatag is vár rátok a fesztiválon. Részletek itt.

Légy ott a kertben! – több helyszínen, június 3-5.

Az idei nyár sem indulhat el a történeti és gyűjteményes kertek ünneplése nélkül. A június 3-5. között megrendezésre kerülő Légy ott a kertben! programsorozat keretében – a francia Rendez-vous aux jardins kezdeményezéshez csatlakozva – csaknem húsz hazai helyszín várja a látogatókat, programjaikat a kertek és a klímaváltozás témája köré szervezve. Részletek itt. Lesznek programok többek között a Gödöllői Királyi Kastélyban, a Folly Arborétumban, a Szarvasi Arborétumban, a Tatai Angolkertben, a füzérradványi Károlyi-kastélyban és a hatvani Vadászati Múzeum kertjében is.

A kis Nicolas és az elveszett kincs – premieres film

Nicolas el sem tudja képzelni, mi lesz vele a barátai nélkül, ha elköltöznek. Úgyhogy nincs más megoldás, fel kell kutatni az elveszettnek hitt kincset, hátha az maradásra bírja a szülőket. 6 éves kortól ajánlott.

Pünkösdi hétvége a Sugár moziban – június 4-6.

Egész napos nyitvatartással, ajándékokkal és kedvezményes filmekkel várják a családokat. Szombaton, vasárnap és hétfőn minden 10 év alatti gyerek jegye mellé egy Sugár Játszóház kupont adnak ajándékba, amivel 50% kedvezménnyel vásárolhattok játszóház napijegyet. Akciós Mozimánia filmek csak 890 Ft-ért: A rosszfiúk; Pirula panda; A tenger dala; Clifford, a nagy piros kutya; Encanto, Mágikus állatok iskolája; A farkas és az oroszlán; Nyúl Péter 2. – Nyúlcipő. Részletek itt.

JÚNIUS 3., péntek

A virágot jelentő deszkák – Egressy Zoltán új, mulatságos regényének online könyvbemutatója – Fb live, pénteken 17:00

A deszkás fiúcsapat mindenkit őrületbe kerget a téren. A lakók és a helyi lány banda bosszút forral. Szeretnivaló hétköznapi történet egy világból, ahol mindannyian élni szeretnénk. Hepiend? Naná! A Portugál szerzőjének új, letehetetlenül mulatságos, pergő cselekményű regénye. Részletek itt.

JÚNIUS 4., szombat

Barangolás a Turjánvidéken – Ócsa, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Az egykor kiterjedt turjánvidékből napjainkra csupán apró részletek maradtak fenn, ezek egyike az ócsai Öreg-turján. A lápvidék különleges élőhely viszonyainak köszönhetően számos, mára már ritkaságnak számító növény- és állatfaj maradt fent. A környezetvédelem világnapja alkalmából a Tájvédelmi Körzetben vezetett hosszabb túrán (6-7 km) a terület fokozottan védett részeit bejárva, a lápréteket, ligeterdőket és nádasokat érintve, mi is megcsodálhatjuk azt, ami még fennmaradt a régmúlt lápvilágából! Előzetes bejelentkezés szükséges itt. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Nemzeti Összetartozás Napja – Kossuth tér, Nemzeti Táncszínház, szombaton 10 órától (ingyenes)

13:30-tól ingyenes térzenei koncert lesz a Kossuth téren. A délelőtti családi programokra már betelt a regisztráció! A Nemzeti Táncszínházban a Hagyományok Háza programjai is várnak benneteket szintén 10 órától. Itt koncertekkel, bábelőadásokkal, népi játékokkal, kézműveskedéssel készülnek. Az előadásokra érdemes előzetesen regisztrálni. Minden program ingyenes!

Fabók Mancsi Bábszínháza: A Halhatatlanság országa – Margitsziget, Interaktív meseszínpad, a Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes)

A mese főhősét az emberiség örök misztériuma hajtja: létezik-e az Örökélet- Halhatatlanság Országa? Királyfink hosszú útja során csodatevők segítségével, végül célba ér. Sokáig mégsem tudja élvezni az időtlenséget, erős honvágya miatt visszatér meglátogatni apját, anyját. Ám míg ő Halhatatlanság országában néhány napot eltölt, addig a földön több ezer esztendő szalad el. Ezért szüleit sem találhatja meg, s az elárvult királyfira ekkor rátalál még az öreg Halál is. Végül a Halhatatlanság országának királynője és a Halál küzd meg egymással a királyfiért… Részletek itt. Ingyenes!

Hangfürdő a természetben – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

Ezen a napon a Zene Háza az aprónép füleihez igazítja muzsikáját: játékos, ritmikus, ringatós, mókás, mesés, táncos, kézműves, hangszerkóstolós interaktív programokkal várják a családokat! Programjaikat a 3-8 éves korosztályhoz igazítva tervezik. Részletek itt. Jegyár: 1000-2000 Ft.

Pünkösdi kézműveskedés – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Készítünk pünkösdi királyoknak csuhélovat, pünkösdi királylányoknak virágos pártát. A foglalkozást Farkas Réka iparművész vezeti. 5-10 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: múzeumi belépő.

JÚNIUS 5., vasárnap

Örökség Fesztivál – Pünkösd a Szentendrei Skanzenban, június 5-6.

A múzeum portáin a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő örökségek mutatkoznak be. Olyan szóban, tudásban, képességekben, szokásokban létező, és az élő közösségekhez kapcsolható kulturális gyakorlatokról van szó, melyeket közös szellemi kulturális örökségként kívánunk megőrizni a jövő generációi számára. Az idei pünkösdi rendezvény kiemelt célja az összetartozás erősítése, közös megélése. Ennek okán több határon túli magyar közösséggel és örökséggel ismerkedhetnek meg a látogatók. Skanzen belépővel látogatható! Részletek itt.

Varázskastély Fesztivál – Nagykovácsi, Teleki-Tisza-kastély parkja, június 5-6. (ingyenes)

Idén újra megnyitja kapuit a Varázskastély! Pünkösd vasárnap és hétfőn mindenkit szeretettel várnak a Teleki-Tisza-kastély parkjában! Vasárnap 10:30-tól fellép a Rutkai Bori Banda, 16 órától a Klárisok, hétfőn 10:30-tól a Holddalanap, 12 órától pedig Danny és Béla mesekoncertjét hallgathatjátok meg. A MESEVONAT pünkösdhétfőn (június 6-án) közlekedik, 10:00 és 19:00 óra között. Részletes program itt. Ingyenes!

Gyereknap – Ürömi Állatotthon, vasárnap 9 órától

Kutya fizioterápia, tűzoltó bemutató, népi játszótér, kutyás ügyességi játékok, koncertek és kutyás bemutatók is várnak rátok. Részletek itt.

Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztivál – Dürer-kert, vasárnap 10:00-17:00

Június 3-5. között Képregényfesztivál vár rátok. Vasárnap a Dürer-kertben lesznek programok. Külföldi vendégek: Mahmud Asrar (A), Ronan Toulhoat (FR), Walter Venturi (I); Magyar vendégek: Benczédi Anna Júlia, Cserkuti Dávid, Dunai Tamás, Farkas Katalin (Mila), Farkas Lajos, Futaki Attila, Kertész Sándor, Németh Gyula, Tondora Judit. Részletek itt. Jegyár: 1300 Ft.

Barna Zsombor: VITÉZ LÁSZLÓ ÁNGLIÁBAN – Margitsziget,  Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Megszületett Vitéz László és Vas Juliska kisfia. Bizony ám, pajtikák! Csakhogy van egy kis bökkenő: mi legyen a gyerek neve? Juliska ragaszkodik hozzá, hogy egy ilyen kemény gyereknek a Henrik nevet kell kapnia, viszont László mindenképp a László nevet adná a kicsinek. Mivel nem jutnak dűlőre, László elhatározza, hogy meglátogatja ángliai barátját, Punch urat, aki még a Lamancsi csatornán is túl lakik. Tőle majd tanácsot kér ebben a név ügyben és egy kalap alatt meg is kéri barátját, hogy legyen a gyerek keresztapja. Igen ám, de út közben találkozik egy régi ismerőssel, aki nem más, mint maga a Szamár… akarom mondani a Halál, aki bosszút akar állni Vitéz Lászlón, ezért elrabolja a gyereket. Így leleményes hősünknek újra bizonyítania kell talpraesettségét. Részletek itt. Ingyenes!

Csillagkapu – Magyar Zene Háza, vasárnap 10:30 (ingyenes)

A Csillagkapu, Csoóri Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő 2018 májusában megjelent, összegyűjtött gyermekversei alapján készült produkció, amely egyszerre rendhagyó könyvbemutató és iskolán kívüli tanóra. A költeményeket népi kultúránk tradíciói, a naptári év ciklikusságához kötődő hagyományaink dramatizálják. A játékmester Novák Péter, a Fölszállott a páva műsorvezetője, térben és időben kalauzolja a gyerekközönséget. Ingyenes, szabadtéri rendezvény! Részletek itt.

Fogi Színház: A kis hableány – gyerekmusical – Budapest Jazz Club, vasárnap 11:00

A kis hableány tudja, hogy álmai hercegéhez csak úgy kerülhet közel, ha alkut köt a gonosz tengeri boszorkánnyal, Ursulával. Arielnek a hangját kell adni azért, hogy cserébe lábakat kapjon a tengeri boszorkánytól, ráadásul, ha Erik herceg nem csókolja meg naplemente előtt, akkor Ariel örökre Ursula rabszolgája lesz. A történet jellegzetes meseszövést mutat, a gonosz a végén megbűnhődik, a jók pedig boldogan élnek. Jegyár: 2500 Ft.

Pünkösd – Cinkotai Tájház, vasárnap 15:00-19:00

Múltidéző utazás lovaskocsival, koncert, népi játékok, kalandpálya és kézműves program is várja a családokat ezen a vasárnap délutánon. Részletek itt. Jegyár: gyerek 700 Ft (nem tartalmazza a lovaskocsikázást).

„Mazurka” kulturális-kulináris foglalkozás gyerekeknek – Majecsko – Made with love, vasárnap 15:30 (ingyenes, regisztrációs)

Ízletes kulináris-művészeti foglalkozásokra várják a gyerekeket! Ehető képeket készíthettek karamellből, csokoládéból, mazsolából, mandulából és egyéb finomságokból. Sok mulatság lesz, és nyalakodni is lehet majd! Lengyelországban az ilyen színes sütit Mazurek-nek hívják, és pont ilyen sütit készítenek majd a résztvevők is, akik a Vidám Lengyel Konyha. Szakácskönyv gyerekeknek” c. könyv receptjéből merítenek majd ötleteket. Rajzolni is lehet, illetve szavakkal játszani. Ezen kívül lehetőség nyílik egzotikus utazásokról és balatoni kalandokról szóló gyönyörű könyvek megvásárlására, amelyek tökéletes olvasnivalót szolgálhatnak majd a nyári szünidő alatt. A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: wonderlandalapitvany@gmail.com.

Kastélymesék Családi Nap – Klebelsberg Kastély, vasárnap 15:30 (ingyenes, regisztrációs)

A Magyar Összetartozás Napja alkalmából 15:30-tól a Terülj asztalkám! című mesét láthatjátok a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának előadásában, 16:30-tól pedig a Csavar Színház interaktív gyermekelőadását nézhetitek meg. Ingyenes, de regisztráció szükséges: klebelsbergprotokoll@gmail.com. Részletek itt.

JÚNIUS 6., Pünkösdhétfő

Terézváros napja – Hunyadi tér, Király utca-Hegedű utca, június 6. (ingyenes)

Pünkösd hétfőjén ünneplik a VI. kerület napját. Két színpadnál várják az érdeklődőket: a gyerekprogramok a Király utca – Hegedűs utca saroknál lévő téren lesznek, a felnőtteket pedig a Hunyadi téren várják. Fellép többek között a Mintapinty zenekar, a Tintaló Társulat, az Álomzug Társulás és cirkuszművészek is, így egész nap minden a cirkusz körül forog majd. Minden program ingyenes! Részletek itt.

Pünkösd a Balatonnál

Június 4-én ünnepélyesen átadják Siófokon a Nyár Fővárosának kulcsát, ezzel nyitva meg a nyári szezont, Pünkösd vasárnapján pedig gyerekkoncertekkel várják az érdeklődőket a Fő téren. Ezen a hosszú hétvégén ünneplik meg Keszthelyt is, illetve a Festetics-kastélyban is családi programokkal készülnek. Szintén Keszthelyen a Pünkösdi Regatta vár benneteket; Balatonfüreden pedig június 3 és 6. között Hal- és Borünnep, illetve a Magyar Nemzeti Parkok hétvégéje. Június 4-én Hévízen lesznek programok. Kővágóörsön a nemrég átadott Botond Pajta ad otthont június 3. és 6. között a KőFeszt rendezvénynek, ahol találkozhattok többek között Navratil Andrea-val, Berecz Andrással, a Bajkó Zenekarral és a Tokos zenekarral, Farkas Zoltán „Batyu”-val, Tóth Ildikó „Fecske”-vel és Szalonna és Bandájaval. Minden este szabad táncház kifulladásig, napközben kézműves foglalkozások, folkmozi várja a kicsiket és nagyokat.

Nézzétek meg a legjobb júniusi, budapesti fesztiválokat és a legjobb fagyizókat is!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!