Múzeumok gyerekekre szabva – 10 gyerekbarát múzeum Budapesten

Sokféle dologtól lehet gyerekbarát egy múzeum, az ott kiállított anyag témájától, az interaktivitástól, a családbarát szolgáltatásoktól mint játszószoba, pelenkázó vagy szoptatóhelyiség, és természetesen az ott tartott múzeumpedagógiai foglalkozásoktól és családi napoktól. Íme 10 budapesti gyerekbarát múzeum ingyenes családi napokkal és programokkal.

Gyerekbarát múzeum Budapesten

Természettudományi Múzeum

Igazi favorit a Természettudományi Múzeum, ahol kedvenc részünk A dinoszauruszok kora Magyarországon, illetve a Felfedezőúton Magyarország tájain című állandó kiállítások, amelyek interaktív módon kirakókkal, filmekkel és kipróbálhat dolgokkal is várnak benneteket. A Természetbúvár-teremben hétvégenként szinte minden kézbe vehető, megérinthető, megszagolható. Ide 300 Ft plusz belépőért mehettek be. Van pelenkázó, játékszoba 0-4 éveseknek és ingyenes ruhatár, a hely akadálymentesített.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap első vasárnapján az állandó kiállítások
Belépő árak itt.

 

Aquincumi Múzeum

Az Aquincumi Múzeum állandó kiállításán a világhírű aquincumi orgonát, illetve a helytartói palota emlékanyagát nézhetitek meg, illetve kronologikusan és tematikusan különböző korok emlékeit. Emellett a Virtuális élménytér történelmi témájú számítógépes interaktív játékait is kipróbálhatjátok, a legkisebbek pedig a játszószoba kirakóit és játékait. A kertben találtok egy Kő Boldizsár által készített mitológiai játszóteret is. Külön pelenkázó és szoptatós szobát is találtok a helyszínen. Ha kellemes az idő, akkor pikniktakarót is bérelhettek a bejáratnál. Évente több alkalommal rendeznek tematikus fesztiválokat és családi napokat.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap utolsó szombatja
Belépő árak itt.

 

Petőfi Irodalmi Múzeum

Inkább már iskolás gyerekekkel érdemes felkeresni a Petőfi Irodalmi Múzeumot, ahol a klasszikus és a kortárs magyar irodalommal, illetve jeles képviselőivel ismerkedhettek meg. Mindenképp izgalmas ellátogatni a fotótárba, és a relikviagyűjtemény is igen széles. Évente több alkalommal tematikus családi napokat tartanak nemzeti ünnepekhez vagy éppen zajló kiállításokhoz kapcsolódva, illetve nagyon szeretjük a múzeumpedagógiai foglalkozásaikat is. 2023 januárjában nyílt meg a megújult Petőfi kiállítás.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap utolsó szombatja, hétfőnként zárva.

 

Mesemúzeum

A Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Mesemúzeumot a Duna másik oldalán, a Döbrentei téren már kisebbekkel is érdemes felfedezni. Minden szombaton 11 órától különböző foglalkozásokat, koncerteket és könyvbemutatókat tartanak (hétköznap inkább óvodás és iskolás csoportok látogatják), illetve a 7próbán is érdemes végig menni. Előtte vagy után a Tabánnál sétálhattok, és ajánljuk az Asztalka cukrászdát a múzeum épületében.

 

Magyar Nemzeti Galéria

Mivel igen nagy anyagot találunk térben és időben a Magyar Nemzeti Galéria kiállítótermekben, ezért érdemes nem egyszerre, hanem a látogatást megtervezve, kisebb részletekben megnézni az állandó kiállításokat. Érdemes az évi több alkalommal megrendezésre kerülő családi napokra is ellátogatni, illetve az iskolai szünetekben is tartanak kifejezetten gyerekeknek tárlatvezetéseket, programokat. Viszonylag új kezdeményezés, hogy havonta egy alkalommal csütörtök délelőtt kifejezetten anyukáknak szerveznek tárlatvezetéseket. Két évnél kisebb gyereket kizárólag babakocsiban vagy a testre elől rögzített hordozóban lehet a kiállítótérbe bevinni. A babakocsit csak tolni szabad, kézben összecsukott állapotban sem szállítható. Nyakban és háton hordozni nem lehet. Baba-mama szobát az „A” épületben földszinten a ruhatár mellett találtok pelenkázóval, szoptatási lehetőséggel, játékokkal és babzsákokkal. A szoba csak az „A” épületben megtekinthető időszaki kiállítások ideje alatt vehető igénybe. Emellett lehet pelenkázni a főépületben (C épület) két helyen: a földszinti Kávézó női mosdójában, az 1. emeleten a Munkácsy termeknél lévő női mosdóban, ahol gyerekülőkével felszerelt wc is van.
Belépő árak itt.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 3. szombatján.

 

 

Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum Magyarország történetét feldolgozó kiállítása mellett érdemes az időszakos tárlatokra is ellátogatni, illetve a lapidáriumot és a koronázási palástot is megnézni. Kérjetek a ruhatárnál családi felfedező hátizsákot (külön díjazás ellenében), melyben helyet kap mindaz, amire egy igazi felfedezőnek szüksége lehet: kalap, nagyító, fejlámpa, iránytű, távcső, jegyzetfüzet, tolltartó és olyan tárgyak is, amelyek haza is vihetőek. Érdemes múzeumpedagógiai füzeteiket is megnézni. Különböző korok személyeivel is beszélgethettek az Élő Múzeumban, amelyet előre megbeszélt időpontokban tartanak.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 3. szombatján
Belépő árak itt.

 

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma

A Várban található Budapesti Történeti Múzeumban minden korosztálynak tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, vezetett sétákat és tárlatvezetéseket, de családdal is érdemes felkeresni őket, hiszen régészeti kiállítást, szobrokat is találtok, illetve a főváros történetével is megismerkedhettek. Szintén érdemes tagintézményeikbe is ellátogatni: a Kiscelli Múzeumba és az Aquincumi Múzeumba is. Többnyire nemzeti ünnepek alkalmával évente többször tartanak családi napokat is.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap utolsó szombatján
Belépő: részletek az tagmúzeumok weboldalai alatt.

 

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (jelenleg zárva)

A II. kerületben található Öntödei Múzeum Közép-Európa egyetlen műemlékként megőrzött öntödéje, eredetileg Ganz Ábrahám tulajdonában volt. Nemcsak az épület izgalmas, hanem a kertben kiállított nagyobb méretű öntvények is. Több alkalommal tartanak családi napokat, ahol magatok is készíthettek például ólomkatonát vagy a Ganz bácsi műhelye nevű programjukra is érdemes ellátogatni. A helyszín a Közlekedési Múzeumhoz tartozik, és érdemes a további budapesti tagintézményeket is felkeresni, mint például az Elektrotechnikai Gyűjtemény vagy a Műszaki Tanulmánytár, ahol szintén tartanak több alkalommal foglalkozásokat, illetve a Közlekedési Múzeum számos anyagát megtaláljátok a Vasúttörténeti Parkban, az Aeroparkban és a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák téri metrómegálló, a BKK infópont mellett).
Újranyitás: még nincsenek pontos információk, jelenleg zárva

 

Óbudai Múzeum

Az Óbudai Szentháromság téren található Óbudai Múzeum történeti kiállítását is érdemes megnézni, de most kifejezetten a picike, de szuper játéktörténeti kiállítást ajánljuk nektek gyerekkorunk kedvenceivel és szüleink játékaival. Hozzájuk tartozik még a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, szintén Óbudán, ahol foglalkozásokat is szoktak tartani.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 1. szombatján, óbudaiaknak mindig ingyenes

 

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A szintén óbudai múzeumban megismerkedhettek a vendéglátás és a kereskedelem történetével, de mi szeretjük a régi reklámtáblákat és a látványtár izgalmas tárgyait is. Gyakran tartanak évszakhoz, illetve ünnepekhez kapcsolódóan foglalkozásokat is, pl. fagyi, szaloncukor vagy csoki készítést is.
Mikor ingyenes családdal:
minden hónap 3. vasárnapja
Belépő árak itt.

 

+1

Szépművészeti Múzeum

2018 őszén megnyílt a felújított Szépművészeti Múzeum, amely igazán családbarát intézmény rengeteg izgalmas programmal, gyerekbarát szolgáltatásokkal, interaktív elemekkel. Itt olvashatjátok részletes beszámolónkat.
Mikor ingyenes családdal: minden hónap 3. szombat
Belépő árak itt.

 

A 2022-ben megnyílt Magyar Zene Háza állandó zenetörténeti kiállítását is ajánljuk, amely igazán interaktív, sok-sok játékkal várja a különböző korosztályokat. Itt írtunk róla részletesebben. Illetve szintén 2022-ben nyílt meg a Néprajzi Múzeum is, amely szintén izgalmas program gyerekekkel. Részletes beszámolónk itt. Mindkét helyszínen gyakran tartanak gyerekeknek szóló foglalkozásokat.

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg az aktuális információkat a múzeumok hivatalos oldalain!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!