Családi programok advent 3. hétvégéjére – dec. 13-15.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Családi programok advent 3. hétvégéjére - dec. 13-15.

December közepére ajánlunk nektek karácsonyi workshopokat, ünnepi vásárokban zajló hangulatos koncerteket és előadásokat, kisebb, családiasabb hangulatú helyszíneket, ahol együtt készülhettek az ünnepekre, illetve filmet, kirándulást, könyvbemutatót is az év legsötétebb napjaira. Családi programok advent 3. hétvégéjére!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Adventi hétvégék a Skanzenben – Szentendrei Skanzen, december 15-16.

Éljétek át a tél és az advent hangulatát a Skanzenben! Ismét kinyitja kapuit a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Az ünnepi készülődés részeként falusi szokások felelevenítésével, finomságok kóstolásával és kézműves programokkal várja látogatóit a múzeum. Lesz betlehemezés és lucázás a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyütessel. Mi a múlt héten itt töltöttük a vasárnapot, készítettünk adventi koszorút, gyapjú angyalt, papírbetlehemet, karácsonyfa díszeket és gyertyát is. A Skanzen Vigadóban tartott műhelymunkákon egyedi, sajátkezűleg elkészíthető ajándékok megalkotásához nyújtanak segítséget (ez külön belépődíjas 5000-9000 Ft). A program múzeumi belépővel látogatható.

XIX. Adventi Kastélynapok – Gödöllői Királyi Kastély, december 14-15.

Ha a karácsonyi készülődés forgatagában hangulatos kikapcsolódásra vágytok, látogassatok el Gödöllőre, hiszen az Adventi Kastélynapok az idén is a kulturális rendezvények színes palettáját vonultatja fel december 14-én és 15-én. Részletes program itt.

Ünnepváró vásár – Budai Vigadó, Szentháromság tér, december 13-15. (ingyenes)

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltöztetik a Hagyományok Házát és környékét, ahol igényes és egyedi ajándékok vásárolhatóak közvetlenül az azokat készítő népi iparművészektől, kézművesektől. A vásár mellett lehetőség lesz kézműves workshopokon saját ajándéktárgyak készítésére, az ünnepi hangulatot pedig népzenei koncertek, zenés-táncos előadások, gyermek- és családi programok teszik majd teljessé. Fellép majd többek között Bognár Szilvia (szombaton 10 órától), a Bahorka Együttes (vasárnap 17 órától) és Csoóri Julianna és a Kerek zenekar (vasárnap 12 órától).

Óbudai Dizájn Piknik – Óbuda, Esernyős, december 14-15. (ingyenes)

Tudatos vásárlók és hazai kézműves alkotók, tervezői márkák találkozása az Esernyősben az ünnepi készülődés forgatagának négy adventi hétvégéjén. A Szindbád Rendezvénytérben kialakított Designfal szemet gyönyörködtető, kreatív alkotásokkal fogadja a betérőket. A tervezők és designerek művészi munkái között akár egyedi karácsonyi ajándékokra is lelhetünk, miközben beszélgetni is lehet a tervezőkkel.

DECEMBER 13., péntek

Montessori karácsonyfa készítés – családi workshop – Minurka, pénteken 16:00 (regisztrációs)

Karácsonyi előkészületként a Sunny Place kiegészítők megálmodója Chiara lesz a vendég, akivel egy igazán különleges workshopon vehettek részt. A jól ismert Montessori szemlélet hagyományait követve készíthettek karácsonyfát és a rá való díszeket. Részvételi díj: 9500 Ft / család, mely tartalmazza az összes eszköz és anyaghasználatot egy 70/80cm-es fa és 10db dísz elkészítéséhez. A foglalkozás létszáma limitált, regisztráció szükséges a minurkainfo@gmail.com címen!

Adventi zenés dedikálás – Bartók Pagony, pénteken 16:30 (ingyenes)

December 13-án Luca napján – amely idén pont péntekre esik – zenés adventi mulatságot tartanak a Bartók Pagonyban az Adventi kalendárium c. kötet versei és dalai örömére. Beszélgetést hallhattok Rét Viki szerkesztő vezetésével Szabó T. Annával és Rofusz Kingával, majd Jamese koncert is lesz. Ingyenes!

Luca napi lélekmelengető – Budafok-Tétény, pénteken 17:00 (ingyenes)

A Budafok-Tétény Advent programjának keretében ezen az estén lesz Luca napi szerelmi és időjárás jósda, ünnepváró játszóház, ahol elültetitek a Luca-búzát és modern Luca-cédulákat készíthettek. 18 órától pedig családi koncert is lesz. Ingyenes!

DECEMBER 14., szombat

Lengemesék 2. – Tél a Nádtengeren – Puskin, szombaton 10:00

A lengék tavaszi és nyári kalandjai után most a Nádtenger életének őszi és téli eseményeit mutatják be a mesék. Jegyár: 800 Ft.

Családi nap Királyréten – Advent az erdőben – Királyrét, szombaton 11:00 és 14:00 (regisztrációs)

Mit mesél a téli erdő? Hogyan vészelik át a telet az állatok és a növények? Hogyan segíthetünk nekik? A téli madáretető vendégeit is megfigyelhetitek. Rövid terepi séta után elmerülünk a mikrovilágban (a világ mikroszkópon át). Kézműveskedés, észtorna: rejtvények, fejtörők várnak minden korosztályt. Bejelentkezés szükséges, legkésőbb az előző nap délután 15 óráig. Családi jegy: 2600 Ft.

UP Hütte – Téli mesék a Pagonytól: Meseolvasás Bán Zsófiával – UP Hütte, Újpest, szombaton 15:00 (ingyenes)

Hallgassatok pagonyos mesét az UP Hüttében a szerző előadásban! Bán Zsófia mesél a nagysikerű Vagánybagoly és a harmadik Á – Avagy mindenki lehet más című könyvéből az UP Hüttében, egy kedves, fűtött helyen gyerekeknek és meseszerető felnőtteknek a meghitt karácsonyi forgatagban. Ingyenes!

Advent Óbudán 2019 – Szalóki Ági gyerekkoncert – Óbuda, Fő tér, szombaton 16:00 (ingyenes)

Szalóki Ági gyermekeknek szóló karácsonyváró gyermekkoncerttel érkezik az óbudai adventre. Ingyenes!

KREA Karácsony 2019 – Krea Design Iskola, szombaton 17:00 (ingyenes)

Szeretnél elmenekülni az ünnepi forgatag elől és egy nyugodt szigeten megpihenni? Akkor ugorj be a KREA-ba, ahol a KREA Design Cafét egy estére karácsonyi pompába öltöztetik és megnyitják a kapunkat minden érdeklődő számára. A vásáron kézműves foglalkozásokkal, kedvenc kreatív alkotóik kirakodóvásárával, filmvetítéssel, saját készítésű süteményekkel, forralt borral és teákkal várnak. Ingyenes!

Apacuka a Gödöllői Adventi Művészeti Napokon – Gödöllő, Fő tér, szombaton 18:00 (ingyenes)

Mikulásdalokkal is készül nektek az Apacuka szombat estére, de a tánccipőket, fakanalakat, építőmesteri szerszámokat, picipókot, kiscsigát, túrógombócot, habos kakaót se feledjétek! Ingyenes!

DECEMBER 15., vasárnap

Gyep-Demo Wood karácsony és design workshop gyerekeknek – Demo Wood, Óbuda, Fő tér 1. , vasárnap 10:00-18:00 (regisztrációs)

A Hello Wood gyermekprogramja az év utolsó workshopjával jelentkezik. Gyere és próbáld ki, hogy mivel foglalkozik egy igazi DESIGNER! Formatervezés, grafika, divat/textiltervezés, film, animáció, ékszertervezés és fotó foglalkozásokkal várnak  benneteket. 7-14 éveseknek ajánlott. Jegyár: 5000 Ft/fő. Regisztráció itt.

Rajzolj nekem! 2019 – Bartók Pagony, vasárnap 10:00-17:00

Kérj egyedi illusztrációt kedvenc illusztrátoraidtól karácsonyra, és segíts a rászoruló könyvtáraknak!
December 15-én vasárnap a Bartók Pagonyban várnak. Ajánlott támogatás: A5 méretű grafika: 5000 Ft; A4 méretű grafika: 10.000 Ft.  Az eddigiekhez hasonlóan idén is lehetséges ezeknél az összegeknél nagyobb támogatást tenni, és azt is természetesen a könytárak támogatására fordítják.

PICI PIAC – Larus Rendezvényközpont, Csörsz utca, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

December 15-én Pici Piac, idén utoljára: ezúttal újra Budán, a Larus Rendezvényközpontban lesz a város legmenőbb baba-mama-gyerek dizájner vására! A Pici Piacon több mint 50 tehetséges magyar tervező hazai termékeivel várnak: kifejezetten kismamáknak, gyerekeknek, babáknak. Ingyenes!

Bölcs Kavics Kalózhajó III. – Kalózkonyha – Szimpla Terem, Kazinczy utca 12., vasárnap 10:00-12:00 (regisztrációs)

A Bölcs Kavics Kalózhajó sorozat az utolsó állomásához érkezett. Nem maradt más, mint feltölteni az éléskamrát, és már indulhat is a flotta a kalandokkal teli nyílt tengerre! A sorozatzáró Kalózkonyha workshopon szeretettel és sok-sok kísérlettel várják az érdeklődő kalózpalántákat. A jelentkezésnek nem feltétele a korábbi foglalkozásokon való részvétel. Korosztály: 8-12 év. Ár: 4000 Ft/fő. Regisztráció: bolcskavics@gmail.com.

Fény ünnepe – MagnetHáz, vasárnap 10:00-22:00 (adomány)

A Magnet Házban részt vehetünk egy nem mindennapi vásáron, csatlakozhatunk élménydús foglalkozásokhoz, megpihenhetünk. A belépés ingyenes, a részvételért felajánlott adományokat a BAGázs Közhasznú Egyesület kapja meg. Részletes program itt.

Karácsonyi kézműves foglalkozás a Belvárosi Közösségi Térrel – Aranytíz, vasárnap 10.00-16:00 (ingyenes)

A Belvárosi Közösségi Tér december 15-én, vasárnap 10 és 16 óra között az Aranytízbe várja a családokat, hogy együtt készíthessetek karácsonyi üdvözlőlapokat, díszeket, mézeskalácsot és ünnepi hangulatú tárgyakat. Ingyenes!

WAMP – Millenáris, B csarnok vasárnap 10:00-18:00

wamp_karácsony

Magyarország legnagyobb design vására várja azokat, akik minőségi ajándékokat szeretnének a fa alá válogatni, legyen szó ötletes gyerekjátékokról, igényes print termékekről, hazai tervezők által megálmodott különleges ruhákról vagy kiegészítőkről. Mindhárom alkalommal több mint 200 dizájner munkáiból válogathattok, a vásárlásban pedig közvetlenül az alkotóktól kérhettek tanácsot. A bőséges tervezői kínálat mellett, gasztronómiai finomságok, workshopok és gyereksarok is vár rátok.

Advent a Várkert Bazárban – vasárnap 10:30-21:30 (részben ingyenes)

Advent harmadik vasárnapján a gyerekek saját kezűleg készíthetnek ajándékokat, amiket aztán az UNICEF önkéntesei még a helyszínen áruba bocsátanak, hogy az így összegyűlt összeggel támogassák a rászorulókat. Ezen a napon az adományozás kultúrájából próbálnak meg minél többet láttatni a helyszínen. 11 órától fellép Farkasházi Réka és a Tintanyúl (ezen a napon 15 órától a Horváth Mihály téren is meghallgathatjátok őket), 15 órától a MASZK Bábszínház. Az aulában lévő napközbeni programok ingyenesek (vásár, kézműves foglalkozás, gyerekprogramok).

Nincs karácsony Ezüstmackó nélkül! – diavetítés – Art&Cinema, vasárnap 11:00

A program első részében jelentős grafikusaink diafilmjeit vetítik, a második részben pedig legkedveltebb ünnepi filmek kerülnek műsorra, mint Az utolsó karácsonyi angyal és Télapó és ezüstmackó. Jegyár: 600 Ft/fő.

Fabula Bábszínház: Brumi és a téli álom – zenés bábjáték – Városháza park, fűtött épület, vasárnap 11:00 (ingyenes)

A kisbocsok nem akarnak téli álmot aludni, mert azt unalmasnak tartják. Aztán elindulnak a mesés kalandok. Ez már a macik téli álma, vagy még a valóság? Ez rejtve marad. Ingyenes!

Advent Óbudán 2019 – Gryllus Vilmos – Karácsonyi angyalok, Óbuda, Fő tér, vasárnap 15:00 (ingyenes)

Gryllus Vilmos advent 3. vasárnapján 15 órakor az óbudai Fő téren ad ingyenes koncertet. 19 órától pedig a Makám együttes lép a színpadra.

Adventi Szöszmötölő a PrintCiklivel – Óbuda, Esernyős, vasárnap 15:00 (ingyenes)

Gyerekek és felnőttek, az egész család készíthet hazavihető karácsonyi képeslapokat és nyomatokat egy XIX. század végi muzeális tégelysajtóval, valamint egy veterán 70 éves levonatkészítő berendezéssel. A látogatók megismerkedhetnek a hagyományos régi írógépekkel és a klasszikus nyomdász mesterséggel is. Ingyenes!

Csíksomlyói Árvácska: A bárányok regéje – betlehemes játék – Városháza park, fűtött házikó, vasárnap 16:00 (ingyenes)

Az Árvácska együttes 1997 őszén alakult a csíksomlyói Csibész Alapítvány által működtetett gyermekotthon lakóival, 40 állami gondozottal. Azért kapta ezt a nevet, hogy magyarázat nélkül is érthető legyen, kik tartoznak ide. Azóta a csapat már bővült, és most egy betlehemes játékkal készülnek. Ingyenes!

Tűz és jazz – Kokopelli Jazz Matiné koncert – Budafoki szomszédok piaca, vasárnap 16.00 (ingyenes)

Interaktív, játékos előadás elsősorban a 3-10 éves óvodás, kisiskolás gyermekeknek. A 7 tagú jazz formáció (jazz combo + ének + fúvós szekció) Magyarországon egyedülálló módon közvetíti a gyerekeknek az igényes jazz zenét. Ingyenes!

Családi programok advent 3. hétvégéjére időpont szerint a Napibontóban!

Nézzétek meg, mennyi jó könyvet ajánlunk a karácsonyfa alá!

Era kedvencei: Skanzen Advent és workshopok, Óbuda Advent, Ünnepváró vásár a hagyományok Házánál
Rozi kedvencei: Demo Wood workshopok, Tél a Nádtengeren, Bölcs kavics workshop