Átadták az Év Gyerekkönyve díjakat – 2024

 Év Gyerekkönyve díj

Év Gyerekkönyve díj

2024. május 2-án a HUBBY (Magyar Gyerekkönyv Fórum) szakmai zsűrije átadta az Év Gyerekkönyve díjat 7 kategóriában. Íme a nyertesek!

Pártatlan, mert gyerekpárti – a HUBBY szlogenje

Eddig a díjakat mindig júniusban adták át, az Ünnepi Könyvhéten, most pedig már májusban, amelynek többek között az az oka, hogy még több idő legyen ünnepelni a gyerekkönyves írókat, illusztrátorokat és fordítókat. Idén 90 nevezés érkezett, nemcsak a kiadók, hanem maguk a szerzők, illusztrátorok, fordítók is nevezhették könyveiket. A zsűri tagjai tisztán szakmai szempontok alapján hozták meg a döntésüket. A diákzsűribe 48 gyerekcsoport jelentkezett, akik majd májusban mutatják be kedvenceiket, 4 kategóriában. A HUBBY-nak Év Gyerekkönyve Díj kiosztásával az a célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar gyermek- és ifjúsági irodalomraés egy rangos, nagy presztízsű elismerésben részesítsék a legjobbakat.

 

Az idei győztesek

Elsőkönyves díj – Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája, illusztrátor: Agócs Írisz (Pagony)

Ali király birodalmában soha senki nem főz, mert tudják, hogy a legfinomabb fogásokat maga a király készíti. Sőt, van egy varázserejű merőkanala, aminek köszönhetően sosem fogy el az étel addig, amíg minden alattvaló jól nem lakik. Karácsony előtt azonban szörnyű dolog történik: valaki ellopja a merőkanalat! A király két unokáján és a főkirályi királyi corgin áll, hogy megtalálják és hazahozzák. Tarts velük hegyen-völgyön át ebben az izgalmas és varázslatos mesében, hogy megtudd: a remete, a jeti, a sárkány vagy esetleg a Lápi Rittyó követte-e el a gaztettet, és hogy sikerül-e a gyerekeknek megmenteni Ali király karácsonyi vacsoráját! Részletek itt.

 

Illusztrátori díj – Vidák Zsolt: Budapest böngésző – Streets of Budapest (Lampion Kiadó)

A kétnyelvű böngésző egy varázslatos és nem mindennapi Budapesten vezet körbe minket. Furcsa épületek, mókás és nem városba illő járókelők, vicces feliratok találhatók mindenütt. A helyszínek könnyen felismerhetőek, mégis mások, mesésebbek, mint a valóságban. De nézd csak: a „figyelmetlen” grafikus (aki több oldalon is felbukkan ám!) számos hibát ejtett az ismétlődő részleteknél, érdemes hát alaposan végigböngészni az oldalakat. A lap alján pedig kérdések segítik a keresést és a beszélgetést. És ne felejtsd el megkeresni a könyv minden oldalán Gyurit, a szökött papagájt! Vesd bele magad a játékba Budapest utcáin! Részletek itt.

 

Szerzői díj – Ismeretterjesztő kategória – Kovács Tamás György: A villamos, illusztrátor: Szinvai Dániel (Pagony)

Ismerd meg a legrégebbi és a legmodernebb villamosokat kívül-belül, nézz be egy remízbe, kövesd végig a villamossínek építését, és tudd meg, mi történik, ha a villamos balesetet szenved! A könyv izgalmas leírásai és részletes rajzai végigkalauzolják a kötött pálya friss szerelmeseit a villamosok vonalán, és lenyűgözik a régi rajongókat is. Részletek itt.

 

Fordítói díj – Petra Soukupová: Hová tűnt hópihe?, fordító: J. Hahn Zsuzsanna (Csirimojó Kiadó)

Petra Soukupová egy valódi krimivel örvendezteti meg fiatal olvasóit, amelynek az a különlegessége, hogy létezik egy könyvpárja, az Így lesz a legjobb mindenkinek című családregény. Gyerek és felnőtt párhuzamosan olvashatja a két, különböző nézőpontból megírt történetet, és a szereplőkről beszélgetve együtt csodálkozhat rá a szövevényes emberi kapcsolatokra. Részletek itt.

 

Szerzői díj – Gyerekirodalom kategória (0-6 éves korosztály) – Szabó Borbála: Kalandok a Ló csoportban, illusztrátor: Baranyai (b) András (Pagony)

Te hallottál már ilyen furcsa nevű ovis csoportról? Képzeld, ezt a gyerekek találták ki, sőt ők mentek el a hivatalba (felnőtt nélkül!), hogy megváltoztassák a nevüket. Az egyöntetűen utált délutáni alvás ügyében is intézkedtek, és az óvó néninek is szereztek lovagot. Bizony, ez egy ilyen vicces ovi, és ezek nagyon vicces mesék! Baranyai (b) András is sokat nevetett, miközben a képeket rajzolta. Részletek itt.

 

Szerzői díj – Ifjúsági irodalom kategória (12 év feletti korosztály) – Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás (Manó Könyvek)

Báró Orczy Mimi mindennél jobban szereti a kalandokat. Mikor Őfelsége Színházában, a Renegát londoni előadásán váratlanul tűz üt ki, a kavarodásban eltűnik Lady Mortimer értékes gyémántja. A Scotland Yard egy fiatalembert gyanúsít, Mimi pedig még aznap éjszaka titokzatos üzenetet kap – valaki a segítségét kéri. Az idő szorít, a gyanús jelek egyre szaporodnak, a nyomozás szálai pedig a Néma Sírásóba vezetnek, ahol két gyanús alak ad találkozót egymásnak… A viktoriánus Londonban játszódó kalandregény főhősét, a bátor, kalandvágyó Mimit valóságos személy inspirálta, mégpedig a világ egyik legolvasottabb magyar származású szerzője, báró Orczy Emma, a Vörös Pimpernel írója. Ruff Orsolya nemcsak mesteri kézzel szövi a szálakat, de egy mára letűnt világba is elvezet, remek szórakozást nyújtva fiatal olvasóinak. Részletek itt.

 

Szerzői díj – A legjobb 12 éves kor felettieknek szóló könyv – Pifkó Célia: A holdfény őrei – A Füveskönyv, illusztrátor: Horváth Ildi (Cerkabella Kiadó)

Mi történik, ha az, amit mesének hittél, hirtelen valósággá válik? Ha a kerti növényekről kiderül, nemcsak illatosak, de varázsos erejük is van? Két kiskamasz a hóbortos nagynénjük szigetén kénytelen tölteni a nyarat, és nem is gondolják, hogy a szigetlakók különcsége mögött szövevényes családi rejtélyek, ősi titkok lapulnak… És ez még csak a kalandok kezdete. Részletek itt.

Három különdíjat is osztottak: Raskó Gabi: Hoztok ​nekünk túrórudit? (innovációs különdíj); Schmal Róza: Nagyfolyók haragja trillógia; Rét Viktória (műfordítás különdíj, ő fordította többek között a Farkas, akit Vándornak hívtak, Innes Shona könyveit vagy a A mindegy-öltönyt)

 

A diákzsűri által kiválasztott könyveket, illetve a nevezett és az egyes kategóriákba bejutott döntősöket is hamarosan bemutatjuk nektek. A HUBBY elnökével, Berg Judittal nemrég készített interjúnkat pedig itt olvashatjátok.

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!