10 izgalmas közlekedési múzeum

Szolnoki Repülőmúzeum

Vonatok, repülők, hajók, trolik, buszok és villamosok. Remek közlekedési múzeumokat találtok Budapesttől a Balatonon át Neszmélyen keresztül Szolnokig. Válogatásunkban régebbi kedvencek mellett találtok egy újdonságot is, a szeptemberben megnyílt Repülőmúzeumot, amely egy XXI. századi interaktív múzeum, családbarát hely. Érdemes felkeresni bármelyiket, ha a környéken jártok, kirándultok.

Szolnoki Repülőmúzeum – a legújabb!

lescslescsimg_8607-1000x667

2016. szeptember elején nyílt meg Szolnokon a RepTár Interaktív Repülőmúzeum. A nyitás hónapjában a helyszínen jártunk, részletes beszámolónkat itt olvashatjátok. A hajdani Indóházban 218 műtárgyat és mintegy 40 repülőeszközt mutatnak be, amely nemzetközi értelemben is egyedülálló és Közép-Kelet Európa legnagyobb repüléstörténeti kiállítása. A klasszicista stílusú épületet felújították, ugyanakkor a katonai repülés tematikájával és modern, innovatív technikai eszközökkel egészítették ki. Néhány gépbe be is lehet szállni, a helyben bérelhető tableteken és letölthető alkalmazáson keresztül ismerhetitek meg a repülőgépek történetét. A 4D moziban és szimulátorok segítségével kipróbálható, hogy milyen érzés katonai repülőt és helikopterek vezetni. A rámpás rakodóépület keleti részében kiépítettek egy akadálypályát, illetve a repülős tematikus játszótér a legkisebbeknek ajánlott. Emellett küldhettek képeslapokat, készíthettek magatoknak repülő igazolványt is. Kb. 3-4 órát vagy még többet is el lehet tölteni náluk.
Belépő: felnőtt hétköznap 2900 Ft, diák 1490 Ft; 6 év alatt ingyenes; családi belépő ( 2 felnőtt + 2 gyerek) 7900 Ft.
Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 10-18 óráig, pénztár zárás: 17:30, hétfő: zárva

Vasúttörténeti Park

VIII. Európai Kerti Vasutak Találkozója_01

2000-ben nyitotta meg kapuit a Vasúttörténeti Park a Tatai úton, amely Magyarországon és világviszonylatban egyaránt is egyedülálló múzeum és programhelyszín. Már többször ajánlottuk a Parkot, melynek a Minimatiné csapata is rendszeres látogatója. Nemcsak rendezvényes napokon, hanem nyugodtabb hétköznapokon is érdemes ide ellátogatni. Mi nagyon szeretjük a zöld és árnyékos játszóteret, a fordítókorongot, a kerti vasutat és még sorolhatnánk.
Belépő: felnőtt 1800 Ft, gyerek 900 Ft, családi 4600 Ft, 3 év alatt ingyenes.
Nyitva tartás: áprilistól (általában húsvéttól) november 1-ig, a nyári szünetben keddtől szombatig 10:00-18:00, vasárnap 17 óráig

Aeropark – Budapest

aeropark-budapest

Az Aeropark Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mellett helyezkedik el. 2017 nyarán egy kissé arrébb költöztek a reptéri építkezések miatt. A repülőgép múzeumban megtekinthető a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének szinte teljes fejlődéstörténete, a Li–2 típustól kezdve egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Tu–154-esen át a manapság is aktív L-410-es típusig, valamint számos repülőtéri kiszolgáló eszköz. A látogatás ideje alatt ingyenesen igénybe vehető repülőszimulátor segítségével ki is próbálhatjátok, milyen egy repülőgépet irányítani. Szinte mindegyik gépre fel lehet szállni. Érdemes előre bejelentkezni. Ha van belépőtök, akkor 2 órán keresztül ingyenesen parkolhattok a park mellett. Családi belépővel kedvezőbb a belépés. Külön kiemelnénk az ott dolgozó bácsit, aki annyi, de annyi érdekes történetet tud mesélni a gépekről.
Belépő:
felnőtt: 2300 Ft, gyerek/Diák/Nyugdíjas/Mozgássérült jegy: 1400 Ft, családi jegy (2 felnőtt + 2 gyermek): 4600 Ft, kiegészítő gyermek családi jegyhez: 900 Ft
Nyitva tartás: Előszezon, utószezon: március utolsó vasárnapja – május 31., valamint szeptember 1. – október utolsó vasárnapja között: minden nap: 9:00-18:00, főszezon: június 1. – augusztus 31. között: hétfőtől csütörtökig: 9:00-18:00, péntek, szombat, vasárnap 9:00-20:00; téli időszak:  október utolsó vasárnapja – március utolsó szombatja között: csak hétvégén 10:00-16:00, csoportoknak hétköznap is, előzetes egyeztetés alapján

Városi Tömegközlekedési Múzeum – Szentendre

szentendrei_kozlekedesi_muzeum

Ha Szentendre, akkor nem hagyhatjuk ki a Városi Tömegközlekedési Múzeumot a HÉV és a busz végállomásnál, amely igazán nagy űrt tölt be nálunk, mióta a Közlekedési Múzeumot felújítják, sőt mi több, itt szinte minden járműre fel lehet szállni. A múzeum három fő részből egy kint találhatók a régebbi, felújításra szoruló járművekkel: néhány karbantartó jármű, egy gőzös, régi HÉV; a benti remízzel, ahol régebbi és újabb villamosokat, HÉV-eket találtok, illetve van egy kiállítás régi képekkel, amely először nem tűnik túl izgalmasnak, de mégis érdekes képekre és adatokra bukkanhattok, és meglepő módon a gyerekek is szeretik. A kiállítás hátsó részében egy régi utánfutós trolit és egy nosztalgia Ikarust is láthattok (fel is lehet szállni). Itt megnézhetitek. Előtte vagy utána egy séta Szentendre belvárosában pedig bármikor jó program.
Belépő: felnőtt 350 Ft, diák: 280 Ft, fotójegy 500 Ft, 6 év alatt ingyenes.
Nyitva tartás:
áprilistól októberig keddtől vasárnapig 10:00-17:00, hétfőnként zárva

Cadillac Múzeum – Keszthely (jelenleg nem látogatható)

cadillac_muzeum_keszthely

A tematikus gyűjtemény bemutatja az első Cadillac piacra dobásától (1902.) évtizedekre lebontva a múlt század végéig alkotott típusokat. A kiállított autók egy kis része a múzeum tulajdona, a többi lelkes amatőr gyűjtő magánembereké. A Helikon Kastélymúzeumban látható főúri életmódot bemutató, a Balaton Múzeum és a Georgikon Majormúzeum állandó kiállításai mellett kuriózumnak számít a Balatonnál.
Belépő: felnőtt:1600 Ft, diák: 1100 Ft.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9:00-17:00, vasárnap 10:00-16:00

Kisvasutas múzeum – Kemence

kemence_02

Az ország szinte minden tájáról érkeztek ide régi mozdonyok, kocsik az elmúlt időszakban. A járműveket lelkes vasútbarátok újították fel és a pályát is ők tartják karban. Hazánk egyetlen önkéntes munkával működtetett kisvasútja a kemencei. Van egy hangulatos játszótere, szép a környezet, és rengeteg régi izgalmas járművet és egy kovácsműhelyt is találtok. Kemencéről több kisebb és nagyobb túra is indul, illetve Feketevölgy végállomásnál is érdemes körbenézni. Godóvár megállónál van egy jó turistaház és itt találjátok a Nagyvölgy Strandot, ha nyáron keresnétek fel. Feketevölgynél pedig szintén megszállhattok, ha több napot is eltöltenétek errefelé. A kisvasút csak hétvégente üzemel.
További kisvasutas kirándulások
itt.
Belépő:
menettérti jegy felnőtt 1000 Ft, kedvezményes 700 Ft, a fogadó épülethez és a látogatóközpontba a felnőtt belépő 300 Ft, kedvezményes 150 Ft.
Nyitvatartás:
hétvégéken és sokszor ünnepnapokon is.

Hajóskanzen – Neszmély (jelenleg nem látogatható)

 Zoltán gőzhajó

Jelenleg a Neszmély hajón szállással, a parton büfével várnak benneteket. A Hajóskanzen kiállításai nem látogathatók. A neszmélyi Szent Ilona öböl vizén gőzhajók sorakoznak. Az 1957-ben épült Neszmély lapátkerekes gőzhajó 2010-ben teljes felújításon esett át, itt akár meg is szállhattok, ha több napra érkeztek. A Zoltán gőzhajón jelenleg – hajózás mindennapi éltét bemutató hajótörténeti kiállítás működik. A Neszmély gőzösön működő gőzgép várja a látogatókat, ahol a gépészek életébe pillanthatunk bele. Nyitva szerdától vasárnapig 10:00-18:00.
Belépő: felnőtt 600 Ft, diák 400 Ft, 6 év alatt ingyenes.
Nyitva tartás: május 1-jétől október 31-éig, szerdától vasárnapig 10:00-18:00, pénztárzárás 17:00

Vitorlázeum – Balatonfüred

vitorlasmuzeum_balatonfured

A Vitorlázeumban egyedülálló vitorlástörténeti interaktív kiállítótér vár benneteket Balatonfüred egyik legpatinásabb épületében, a balatoni vitorlázás első klubházának emeletén. Az egész évben nyitva tartó új kiállítás igazán interaktív, és nem csak a vitrin mögött lehet nézegetni a tárgyakat. Kipróbálhatjátok a balatoni viharban a vitorlázást, különböző csomókat köthettek, emellett kép- és hanganyagokat, érintőképernyős információs rendszert, látványos, interaktív Balaton térképet is találtok a helyszínen, és persze a kilátás is gyönyörű.
Belépő: teljes árú 900 Ft, kedvezményes 450 Ft, családi (2 felnőtt+ 2 gyerek) 2000 Ft.
Nyitva tartás:
2017.09.06 – 2018.01.07: szerda – vasárnap 10:00-18:00

Amazon Ház – Keszthely

amazonhaz

2016 áprilisában nyílt meg a Helikon Kastélymúzeum legújabb állandó kiállítása az egykori Amazon Szálló épületének földszintjén és emeletén „Főúri utazások, úti kalandok” címmel. Az interaktív kiállításon bepillantást nyerhettek az elmúlt századok utazásainak történetébe, a kocsik, a hajók, az autók és a léghajók világába. Emellett modellvasút kiállítás, kilátó, pálmaház, vadászati múzeum is vár benneteket.
Belépő: itt.
Nyitva tartás: május 1.-június 30. hétfőtől vasárnapig 10:00-17:00, június 30-tól augusztus 31-ig 18 óráig

+ 1 Tűzoltó Skanzen Újpesten

Itt írtunk bővebben erről a picike, de annál izgalmasabb múzeumról, amelyet Újpesten találtok.

Ajánljuk még nektek tanösvényes, váras, kisvasutas és Budapest környéki, valamint távolabbi kirándulási ötleteinket is!

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Kötelező mezők *.