Megnyílt a RepTár, hazánk legújabb és egyik leginteraktívabb múzeuma – Itt jártunk

Reptár Szolnoki Repülőmúzeum

Nemrég nyitott meg a szolnoki RepTár, Közép-Kelet-Európa egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelye, amely egy igazán XXI. századi múzeum rengeteg interaktív elemmel és érdekességgel. Szeptember közepén jártunk náluk, de még biztosan visszatérünk hozzájuk, érdemes megnézni valamelyik hétvégén vagy akár a szünetben is.
A múzeum bejáratát az Indóháznál találjátok, amely egyben Magyarország legrégebbi vasútállomása. Az épületet szépen felújították, ugyanakkor megtalálható itt minden modern eszköz is, amely egy ilyen témájú múzeumhoz passzol. Az emeleten 1914-től egészen 2015-ig ismerhetitek meg a repülés történetét magyar és külföldi vonatkozásban egyaránt.

reptar_0296

A tágas galériás Hangár a múzeum fő kiállítótere. Ide kerület azok a gépek, amelyek koruknál, ritkaságuknál vagy gyártási technológiájuknál fogva különösen védett értéket képviselnek (vászonborítású repülőeszközök, különféle hajtóművek, fegyverzeti rendszerek).

reptar_0197

20160914_173406

Az itt található videófal mozgóképekkel teszi látványosabbá a repülőgépek bemutatását, de emellett készíthettek érintőképernyős monitorokon saját repülőigazolványt, küldhettek régi képeslapot ismerősöknek. Ezen a részen két repülőbe is beülhettek, ahol fotót készítenek, melyet szintén megoszthattok az ismerősökkel.

reptar_0156

A nagyobbaknak ajánljuk a galérián található a MiG-29 szimulátor-parkot (ide érdemes időpontot kérni), amely a valódi repülés élményét nyújtja, és nem csak gyerekeknek ajánlott 🙂 Innen nyílik a 4D mozi területe, amely 4D technológiával, VR szemüvegekkel és mozgó székekkel vár benneteket.

reptar_0200

A kiállítótér alsó szintjén találtok még  repülőgépeket, helikoptereket, repüléstörténeti emlékeket, hajtóműveket, üléseket és légcsavarokat is. A épületből kiérve kezdődik a szabadtéri repülőgéppark, ahol szintén sok időt töltöttünk. A helikopterek és repülőgépek mellett a terület távolabbi részén kapott helyet a légvédelmi kiállítóhely, amely folyamatosan bővül majd, hiszen a Zsámbéki Repülőbázis anyagát folyamatosan szállítják a múzeumba. A gépek mellett leírásokat is találunk, illetve képernyők segítik az érdekességek felfedezését.

reptar_0003

20160914_164135

Ha a látogatás közben szívesen mozognátok egy kicsit, erre is van lehetőség.  A nagyobbakat katonai akadálypálya várja, amely a bátorságot, erőt és állóképességet, valamint logikai készséget egyaránt próbára teszi. Többek között kúszófolyosót, függő drótkötélhidat, mászólétrát, hálókat, alagutat és drótkötélpályát is kialakítottak.

reptar_0137

reptar_0123

A kisebbeknek pedig egy tematikus játszótér készült, ahova a klasszikus játszótéri játékok mellé bekerültek speciális hinták, forgók, drótkötél-pálya, és a játékokon, sőt a gumilapokon is repülők, helikopterek köszönnek vissza.

20160914_174608

Amit érdemes még tudni:

A Reptár egy igazán interaktív múzeum, rengeteg megfogható, kipróbálható dologgal, helyben bérelhetek tabletet, valamint okostelefonra letölthető alkalmazásuk is van, amely segít a repülőgépek megismerését.
Több apró emlékeket küldhettek magatoknak vagy barátoknak (repülős igazolvány, képeslap, fotó), amelyekért nem kell külön fizetni, viszont néhány szolgáltatás (repülőgépben fényképezkedés, drótkötélpálya, szimulátor) kredites rendszerrel működik (1 kredit 400 Ft).
A helyszínen találtok egy jó éttermet és egy kávézót is, illetve az ajándékboltban pólót, játékot, kulcstartót, egyéb ajándék- és emléktárgyakat, vásárolhattok.
Úgy számoljatok, hogy érdemes 3-4 órát eltölteni a múzeumban, de akár egész napos programnak is remek.
A jegyárakat itt találjátok. Hétköznap olcsóbb a belépés, és érdemes családi jegyet vásárolni.
Cím: 5000 Szolnok, Indóház út 4-6.
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, hétfőn zárva; november 1-jén, december 23-26-ig, illetve december 31-étől 2017. január 16-ig zárva tartanak.

NÉHÁNY ÉRDEKESSÉG:

Rubik Góbé
Id. Rubik Ernő repülői pilótagenerációkat szolgáltak ki, a konstruktőr tevékenysége elválaszthatatlan a magyar repülés történetétől. Góbé repülője – mely a RepTár hangárjában is látható – adja a mai napig a magyar vitorlázórepülés gerincét.

Jak-11 Ölyv
A RepTár hivatalos emblémájában is megjelenő oktatógép a magyar légierő legfontosabb kiképzési célokra alkalmazott típusa volt az 1950-es években.

Il-2 Sturmovik
A kiállított roncsot 1999. április 4-én találták meg a balatoni halászok… a ritka csatarepülőgép akkor már 55 éve feküdt háborítatlanul a magyar tenger fenekén. Valódi haditechnikai kuriózumként felbecsülhetetlen értéket képvisel: bár a típusból mintegy 36 000 példány épült, mindössze tíz példány maradt fenn az utókor számára.

Mi-8
A közepes szállítóhelikoptert fontos személyek szállítására alkalmazták bel- és külföldön. A legjelentősebb művelet II. János Pál pápa látogatásainak biztosítása volt egy ún. párnás változattal.

MiG-21 Cápeti I. (sárga)
A rosszfiú szerepében harcoló, látványos festést viselő Cápeti I. a világ egyik leghíresebb MiG-21 vadászgépe. A repülőgépet titokban festette át a személyzet; a parancsnoki szinten nem engedélyezett dekorációs munka kis híján fenyítést vont magával, de a különleges show-festéssel ellátott vadászgép hangos sikert aratott a külföldi delegációk körében, így végül elmaradt a büntetés.

Fotók: RepTár, Minimatiné

Nézzétek meg programok a téli szünetre válogatásunkat is!

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz.