Tűzoltó Skanzen nyílt Újpesten!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Európában egyedülálló Skanzen nyílt Újpesten, ahol régi, magyar tűzoltó járműveket nézhettek meg, sőt a járművekre fel is lehet szállni. A tárlat látogatása ingyenes, több alkalommal tartanak nyílt napokat előre meghirdetett időpontban, mi is egy ilyen alkalommal jártuk be a helyszínt.

Az újpesti tűzoltólaktanya üres, kihasználatlan területe remek, új funkcióval bővült. Itt nyílt meg a hiánypótló Tűzoltó Skanzen, ahol kizárólag magyar készítésű járműveket találtok az 1900-as évek elejétől készült gőzkocsin keresztül a Csepel tűzoltóautókig. A „belépés” egy kettévágott tűzoltóautón keresztül történik, a bejáratnál pedig lehet egy tűzoltó trabantban is dudálni, kormányozni (ha esős az idő, akkor nincs kint a trabant, mivel nyitott a teteje és beázna).

Minden járműre fel lehet szállni (kivéve a több mint 100 éves gőzkocsit), ki lehet próbálni a különböző méretű tömlők összeszerelését, és locsolni is lehet kézi tűzoltó locsolóval. A helyszínen található „kerítés” stílusosan tömlőkből készült, amelyekre a magyar tűzoltósággal kapcsolatos jelentős történelmi eseményeket és dátumokat nyomtatták. A helyszín Béres Ferenc tűzoltó alezredes vezetésével, szívvel-lélekkel készült, minden apró részletre figyeltek.

A Skanzen nem túl nagy, gyerekekkel mégis élvezetes, 1 órás program, ahova szívesen visszatérünk majd. Fontos tudni, hogy a terület ingyenesen látogatható, nincs állandó nyitva tartás, hétköznapokon előre be kell jelentkezni, illetve Fb oldalukon mindig közzéteszik a nyílt napok időpontjait.

Hasznos információk:

Helyszín: Bp., IV. kerület, Újpest, Szent László tér 1.
Fb oldalhttps://www.facebook.com/tuzoltoskanzen (itt érdemes megnézni az aktuális nyitva tartást!)
A tárlat látogatása ingyenes, a nyílt napok kivételével előzetes időpont egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségeken:
Egyének részére:
Béres Ferenc +36 70 334 8135
Csoportnak: tuzoltoskanzen@gmail.com
A meghirdetett nyílt napokra nem kell bejelentkezni!

Ha szeretnétek a legjobb programokat, a legújabb helyekről készült beszámolóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.