A víz világnapja – programok és kirándulások

Víz világnapja programok

Fotó: Matthew Kosloski / Unsplash

A víz világnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány programot és kirándulást. Patakkutatás, erdőmerülés, gumicsizmás túra és egy természetfilm is szerepel ajánlónkban.

Patakon innen, patakon túl – Víz világnapi rendezvény Királyréten – Királyrét, Hiúz Ház, március 23., szombaton 10 órától (ingyenes, a délutáni programok regisztrációsak)

Ingyenes családi rendezvény, amelynek középpontban a Börzsöny vizes élőhelyei állnak. A Hiúz Ház mellett délelőtt erdőlakók-pataklakók – erdőgaléria lesz Potyó Imre természetfotóssal, pataklakók kutatása a Dunavirág Vízibusszal és Sevcsik Andrással, rovarászás kutatóeszközökkel Tarjányi Nikolett társaságában. Délután 13 órától erdei nyomolvasás és békales vár a Bajdázói-tónál Bedő Péter, nagyragadozó kutatóval, majd 14 órától bevezetés az Erdőmerülésbe. A délutáni programokon való részvételhez előzetes szükséges! Részletek itt. Ingyenes!

 

Az ezerarcú víz családi nap – Pilisszentiván, indulás: Pilisi Len Látogatóközpont, március 23., szombaton 10:00-13:00

A program alkalmával a látogatók megismerkedhetnek a vízzel, mint éltető elemmel és nélkülözhetetlen élőhellyel. Kik laknak a vízben? Mi a különbség a csibor és a csíkbogár között? Milyen élőlények ihlették meg a Vízipók-csodapók mese szerzőit? Mely állatok hogyan lélegeznek a vízben? Milyen kémiai összetételű az esővíz? Milyen tisztaságú vizet iszunk?  Ezekre és hasonló érdekes kérdésekre keresik a válaszokat. Megismerkedünk a vízparti erdősáv madaraival madárgyűrűzés segítségével. A program tartalmazza a NATURA 2000 bemutatóhely megújult modern interaktív kiállításának megtekintését, valamint egyéb érdekes kiegészítő programokat. Részletek itt. Jegyár: 1800-2900 Ft.

 

Víz Világnapi séta a Kis-Strázsa-hegy-lábánál – március 23., szombaton 9 órától (találkozó: Esztergomi állattartó telep)

A volt szovjet katonai lőtér területén létrehozott új vizes élőhely bemutatása az ott található élővilág ismertetésével. Laza séta gumicsizmában, minden korosztálynak ajánlott! Részletek itt. Jegyár: 1900-2900 Ft.

 

Tavaszi láp világa – Családi gumicsizmás túra Ócsán – március 23., szombaton

Tavaszi, gumicsizmás túra családbarát alkalma, ahol könnyebb terepen haladva kalandozhatunk a lápok világában. Bemerészkedhetünk a vízzel borított láperdők szélébe, majd a nedves réteken haladunk tovább, elsajátítjuk a lápjárás fortélyait, közben pedig a tavaszi, szép lassan ébredező élővilágban is gyönyörködhetünk. Hosszú szárú gumicsizma kötelező! Csak online jegyvásárlás! Részletek itt. Jegyár: 1900-2900 Ft.

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park fizetős programjaira érdemes előzetesen jegyet váltani, mert úgy kedvezményesebb, illetve vannak olyan programok, amire csak online lehet jegyet vásárolni!

 

És még néhány program:

 

+ 1

Bálnák: A bolygó őrei

A Bálnák: A bolygó őrei lélegzetelállító természetfilm február 29-től látható országszerte a mozikban – feliratos és szinkronizált változatban egyaránt. A bálnák 50 millió éve léteznek. Az emberekkel ellentétben uralják az óceánt, miközben tiszteletben tartják az ökoszisztémát. A bálnák hozzájárulnak a fitoplankton egészségéhez, amely a bolygónk fő oxigénforrása. Az éneklésükről készült felvételt az egyik Voyager űrszondába is elhelyezték, hogy vele mutassák be a Föld bolygót. Róluk szól ez a lélegzetelállító természetfilm, amelyben sosem látott víz alatti felvételek sora hozza közelebb a bálnákat a nézőhöz. Hallhatjuk a bálnák megnyugtató hangját, és a filmen keresztül jobban megérthetjük a minket körülvevő természetet. A Bálnák: A bolygó őrei Heathcote Williams Whale Nation (Bálna nemzet) című regényének adaptációja. Az alkotás a természetfilmek legjobb hagyományait követi, olyan jelenetekkel közelebb hozva az állatvilágot, amelyek eddig még nem voltak láthatók. A film rendezője, Jean-Albert Lièvre korábban több sikeres dokumentumfilmet készített már. 12 éves kortól.

Nézzétek meg Kirándulás rovatunk többi ajánlóját is, illetve további programokat a hétvégére itt találtok!