Programajánló a hétvégére – 2024. március 22-24.

Kung Fu Panda 4

Kung Fu Panda 4

A víz világnapja események mellett ajánlunk még elő húsvéti programokat, koncerteket, színházi előadásokat, Down Világnapot, Színházak Éjszakáját, múzeumi finisszázst, kalandos meseösvényeket és még sok minden mást. Programajánló hétvégére a Minimatinétól.

Egész hétvégén

A víz világnapjához kapcsolódó események több helyszínen – március 23-24.

Fotó: Matthew Kosloski / Unsplash

A víz világnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány programot és kirándulást. Patakkutatás, erdőmerülés, gumicsizmás túra és egy természetfilm is szerepel ajánlónkban.

 

Nyitó hétvége a RoBirtokon – Kosd, március 23-24. (regisztráció szükséges)

A RoBirtok Kosdon

9:30-kor nyitják a kapukat, reggel bekapcsolódhattok az állatok takarításába, gondozásába, majd 10 órától tehénfejés következik. Ezután fél óránként testközelből találkozhattok a birtok más és más állatával, bemehettek hozzájuk, simogathatjátok, etethetitek őket. Déltől és 15 órától sétáltathatjátok alpakákat is. A birtok csak előzetes bejelentkezéssel látogatható. Részletek és jegyárak itt. Kosdi lakosoknak a nyitóhétvégén a belépés ingyenes!

 

Kung Fu Panda 4 – premieres film (március 21-étől)

Csaknem egy évtized után tavasszal visszatér a legkülönösebb kungfu mester a DreamWorks Animation fergeteges sorozatának baresz új fejezetében. Bátor Sárkányharcosként végigcsinált három halált megvető kalandot, és most a sors újabb feladat elé állítja: pihenjen már egy kicsit. Pontosabban hogy legyen a Békevölgy szellemi vezetője. Ezzel van néhány nyilvánvaló probléma. Egyrészt Po annyit tud a szellemi vezetésről, mint a paleo diétáról, másrészt gyorsan találnia kell egy új Sárkányharcost, és ki kell képeznie, mielőtt átvehetné új, magas beosztását…6 éves kortól.

 

Március 22. péntek

Gyermekprogramok a Bábszínházi világnapon – Bajor Gizi Színészmúzeum, pénteken 9:30-tól (regisztrációs)

Vitéz László bábjáték-automata

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) III. éves bábszínész hallgatóinak marionett figurái, Vitéz László bábjáték-automata is vár rátok ezen a napon. 11 órától Kovács Géza Vásártér című előadása feleleveníti a hajdanvolt vásárok hangulatát, amikor még mutatványosok, csepűrágók, bábosok járták a vásártereket. Emellett lesz még kiállításmegnyitó és könyvbemutató is. Részletek itt. Belépő: 1200 Ft. Regisztráció szükséges: gidro.katalin@oszmi.hu.

 

Március 23., szombat

VárLak Fesztivál – Veszprém, Kabóca Bábszínház, szombaton egész nap (ingyenes, kivéve az esti programokat)

Kabóca Bábszínház: Miú és Vau

Ingyenes fesztivállal nyitja meg hivatalosan is új, a Deák Ferenc utca 13. szám alatt található otthonának kapuit a veszprémi Kabóca Bábszínház. A VárLak Fesztiválra a régi és az új nézőket egyaránt szeretettel várja, hogy együtt ünnepeljék meg a Kabóca Bábszínház új épületének felavatását. Benkő Zsuzsannával, a Kabóca Bábszínház színészével nemrég beszélgettünk, melyet itt olvashattok. Részletek itt. Ingyenes, kivéve az Éjszaka a Bábszínházban programot.

 

Kaland a Galériában: Mit látnak szemeim? – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 10:30 és 11:30 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Kaland a Magyar Nemzeti Galériában

Egy nap, amikor nem kell csendben lenni a múzeumban, ráadásul bármilyen kérdésre választ kaphattok. Járjátok be a Galéria zegzugos tereit! A márciusi program során játékos tevékenységekkel várják a kicsiket és nagyobbakat, hogy felfedezhessék az optikai illúziók rejtelmeit. Az interaktív foglalkozáson a gyerekek a festészeti és grafikai trükkök világában merülhetnek el. Ajánlott korosztály: 6–9 éves korig, a 11:30-kor kezdődő programra 10-13 éveseket várnak. A programot kifejezetten ennek a két korosztálynak alakították ki, így kérik, ennek megfelelő korú gyermek számára váltsatok jegyet, hogy a programot minden résztvevő élvezni tudja. Kérik, hogy a gyermek felnőtt kísérővel vegyen részt a vezetésen. (1 gyermeket 1 fő, 2 vagy több gyermeket maximum 2 felnőtt tud kísérni.). Programjegy: 1000 Ft/gyermek. A kísérők kizárólag az állandó kiállításra váltott kedvezményes kísérőjeggyel (2400 Ft/fő) vehetnek részt a programon. A jegyvásárlás online és a helyszíni pénztárban is lehetséges. Részletek itt (10:30) és itt (11:30).

 

Borsószem királykisasszony – kertészkedés gyerekeknek – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (érdemes előzetesen jegyet vásárolni)

Szamóca Kiskertész-tanoda

Kertészkedős foglalkozás gyerekeknek. Ismerkedés érdekes növényekkel, ültetés, alkotás. A közös kertészkedés olyan gyerekkori élmény, amire mindig emlékezni fognak. Minden foglalkozáson más növénycsoporttal ismerkedhettek, más növényt ültetnek a gyerekek. Szeretettel várnak 10.00 és 11.15-től. A beltéri helyszín a főbejárattól balra levő épületben van. Részletek itt. Ára elővételben: 2500 Ft/gyerek, az esemény előtti 24 órában 3000 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő.

Madárgyűrűzés és odúk tisztítása – Gödöllői Arbo-Park, szombaton 10:00

Interaktív táblák a Gödöllői Arbo-Parkban

10 órától a Tücsök és Hangya tisztáson madárgyűrűzéssel és madarak elengedésével is várnak. Utána közösen madárodúkat tisztíthattok, 10 új odú összeszerelésében és kihelyezésében is segíthettek. Részletek itt. Arborétumi belépővel látogatható. Mi itt írtunk róla bővebben.

 

FINISSZÁZS ​A Budapest-hatás időszaki kiállításban – BTM Vármúzeum, szombaton 10 órától (ingyenes, némelyik program regisztrációs)

A Budapest-hatás finisszázs

Szombaton 11 és 16 órakor indulnak az utolsó tárlatvezetések A Budapest-hatás időszaki kiállításban, de lesz még gólyalábas angyal performansz az Oroszlános udvarban , 11.30-tól A csudálatos varázskönyv titka – az Apró Produkció mesejátéka, 14 órától Lukács Miklós cimbalomművész koncertje, 11 és 17 óra között alkotó program családoknak. Részletek itt. A programokra és a kiállításokra a belépés aznap ingyenes, a tárlatvezetésekre regisztráció szükséges.

 

Fényből szőtt mesék: Zöld Péter – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Kecskés Karina és Fehérváry Lilla

A sorozat elsősorban óvodás korú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során a mesék és a muzsika világában barangolhatnak. Közreműködik: Kecskés Karina színművész és Fehérváry Lilla előadóművész. Részletek itt. Belépő: 1500 Ft (3 év alatt ingyenes). Regisztráció szükséges: gidro.katalin@oszmi.hu.

 

Húsvéti kézműveskedés – Frankel Pagony, szombaton 10:00-14:00

Húsvéti kézműves foglalkozás a Frankel Pagonyban

10 órakor a programot egy-két papírszínház mesével kezdik, amit a mesékhez kapcsolódó kézműveskedés követ. A délelőtt további részének sztárja Kisnyuszi! Készíthettek vele bonbontartót, kosárkát, egy mókás nyelvnyújtogatós színezőt és kukucskáló Kisnyuszit! Részletek itt. A program ára 500 Ft. A programba 10 órától délután 2 óráig folyamatosan lehet csatlakozni. Szülő-gyerek párosokat (vagy hármasokat, négyeseket) várnak.

 

HolddalaNap: Zöld Péter – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

HoldalaNap koncert a Magyar Zene Házában

„Muzsikás mesénkben eldaloljuk Neked, hogyan sikerült főhősünknek e mindentlátó szemek elől az erőst nehéz rejtezés! A kalandnak Te magad is részese lehetsz: hangoddal együtt zendülhet az erdő, lendülhet útra a Nap felé a madár, indulhatnak vágtára a paripák: kapcsolódj be a játékba dalolj velünk!” – A koncerten autentikus népzenei hangszerekkel, kobozzal, citerával, hegedűvel és nagybőgővel kísért magyar népdalok és a zenekar saját versfeldolgozásai hangzanak el a mese fordulataihoz kapcsolódóan. Részletek itt. Jegyár: 2900 Ft.

 

Art for Kids – YBL6, szombaton 10:30 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Art for Kids az YBL6-ban

Art for Kids az YBL6-ban

Művészeti alkotás gyerekeknek angol nyelvtanulással az YBL6 Művészeti Térben, a Várkert Bazár új helyszínén. Horváth Anna Róza képzőművész, vizuáliskultúra-tanár vezetésével változatos művészeti technikákkal és témákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. Belefér egy virágos rét vagy egy dzsungel egy cipősdobozba? Kartonpapírból vágással, ragasztással és festéssel készíthettek kis „doboz-világokat”. Azaz ezúttal megfordítjuk a mondást, vagyis: Think inside the box! Kezdő angolosokat is várunk, ugyanis a foglalkozás angol és magyar nyelven zajlik. Ajánlott korosztály: 8-12 éves. Amíg a gyerekek alkotnak, a felnőttek tárlatvezetéssel tekinthetik meg a Vagyok, aki vagyok című kiállítást az YBL6 Művészeti Térben, amely a magyar képzőművészet 1945 utáni válogatását mutatja be a Jáky-gyűjteményből. Indulás: az Art for Kids foglalkozás kezdete után, a Várkert Műhelytől. Részletek itt. Kedvezményes jegyár a tárlatvezetésre: 1500 Ft/fő, FONTOS! csak az Art for Kids programmal együtt vásárolható. A gyerekprogram ára: 3500 Ft.

 

Húsvéti HAB Nap – Hungarian Art & Business (1062, Budapest, Andrássy út 112.), szombaton 10:30 (regisztrációs)

Hab Nap a húsvét jegyében

Megtudják mi volt előbb: a tyúk, a tojás vagy a nyuszi! És a sok érdekesség mellett, természetesen alkothattok is valami izgalmasat, most fából, gipszből, papírból! Részletek itt. Az esemény részvételi díja: szülők és egy gyermek esetén 3500 Ft, további gyermekek 1500 Ft/fő. A helyszínen csak bankkártyás fizetés lehetséges. Regisztráció: kovacs.reka@arthab.hu.

 

Hímes napok a Néprajziban– Néprajzi Múzeum, szombatom 14:00-17:00

Hímes napok a Néprajzi Múzeumban

A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva hímestojás készítésre hívják a családosokat! A program során mesélnek a húsvétról, az egykori és jelenlegi hagyományokról, láthattok archív filmeket, fotókat, betekinttek két kiállításba és elkészíthetik húsvéti hímes tojásotok. Ebben a múzeumpedagógusok segítenek, akik átadják a viasszal való tojásírás technikáját, a mintakincset és a színezés fortélyait. Eközben 16.00-17.00 óráig muzeológusi előadással is készülnek a húsvéti szokásokkal kapcsolatban, amelyre a szülők szintén bekapcsolódhatnak. Részletek itt. Jegyár: 2250 Ft.

 

Down Világnapi családi rendezvény – Csodavár, szombaton 14 órától (ingyenes, regisztrációs)

Csodavár

Csodavár

Vágó Piros rádiós műsorvezető és Riedl Annamari 2 időpontban várja a gyerekeket, hogy közösen készítsenek tavaszi ízbomba salátát vagy szicíliai rizslabdát, erre a programra külön is regisztrálni kell a korlátozott létszám miatt! Lesz még mozgás, zene, társasjáték. A Játszóház a rendezvény alatt folyamatosan és ingyenesen a gyerekeké. Minden helyszínen a játékmesterekhez csatlakozik egy Down szindrómával élő segítő is, mert fontosnak tartják, hogy megmutassák, milyen aktív résztvevői tudnak lenni ők egy ilyen rendezvénynek. Részletek itt. A rendezvény ingyenes de regisztrációhoz kötött.

 

Táncház a Fitos Dezső Társulattal – Fonó, szombaton 17:00

Fitos Dezső Társulat táncház gyerekeknek

Fergeteges táncos, énekes mulatságba várják a gyerekeket játszóházzal, vetélkedővel, énektanulással és népi sportjátékokkal. Házigazda a Fitos Dezső Társulat. Éneket tanít: Paár Julcsi. Muzsikálnak: Nyitrai Tamás és zenész barátai. A mulatsághoz batyuban édes és sós finomságokat is várnak és a mackókat se hagyjátok otthon! Részletek itt. Belépő: 1000 Ft/fő.

 

Vásárok, piacok, csere-bere városszerte

Római-parti piac

Szombaton több helyszínen várnak benneteket a piacok: 8-tól a szokásos Római-parti piac és 10 órától gyerekruha börze, 11 és 18 óra között Gardrób Vásár lesz az Erzsébet téren, 10 órától használt kerékpárok vására az óbudai BringaParkban, a Hunyadi téren 11 és 13 óra között növény csere-bere, a Koreai Kulturális Központban bolhapiac vár rátok 12-től 15 óráig. Vasárnap 10 és 17 óra között pedig  megrendezik a második húsvéti, Kenyérlelke fesztivált a Fény utcai piacon, illetve lesz Pancs is a Ferenc téren 9-től 14 óráig.

 

Budapesti Színházak Éjszakája és Éjszaka a Bábszínházban – több helyszínen, több helyszínen már délelőttől

Éjszaka a Bábszínházban 10 éves kortól

44 színház, egyetlen karszalag, egyetlen éjszaka! Öt év kihagyás után 2024-ben visszatér az esemény, ahol a fővárosi teátrumok szélesre tárják kapuikat, hogy néző és színházi alkotó közvetlenebb körülmények között is találkozhasson egymással. Részletek itt. Jegyárak: 3800-5800 Ft. A Budapest Bábszínházban már délelőtt 11 órától is remek programokkal készülnek, és ott is lehet majd aludni, hiszen éjszakai programmal is készülnek, amelyre külön belépőt kell váltani, 10 éves kortól ajánlott.

 

Március 24., vasárnap

Sárkányölő Sebestyén meseösvény a hidegkúti Vörös-kőváron, vasárnap délelőtt (regisztrációs)

Bailavidrum meseösvény – Zöld Péter meséje

Bailavidrum meseösvény – Zöld Péter meséje

A kínai naptár szerint 2024 a sárkányok éve, így egy igazi sárkányos mesével kezdik a Bailavidrum évadot! Az út ezúttal a Vörös-kővár körüli napsütötte réteken, csalitosokban és erdőkben vezet majd. A rozmaringerdőn túl pedig ha jó a fantáziátok, a sárkányokat is odavarázsolják nektek. Részletek itt. Jegyár: egységesen 3000 Ft.

 

Családi vasárnap – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Mélység/élesség kiállítás

Mélység/élesség kiállítás

Kíváncsi vagy, a régmúlt emberei hogyan készítettek képeket? Érdekel, ők vajon mivel ejtették csapdába a fényt? A válasz nem más, mint a camera obscura, ami szó szerint a feje tetejére állítja a világot. Ezen az alkalmon először megismerkedhettek a mélység/élesség című kiállítás vonatkozó technikájú felvételeivel. Az ezt követő kreatív foglalkozáson pedig elkészíthetitek a saját lyukkamerátok. A foglalkozást Tábori Tamara grafikus tartja. Részletek itt. Jegyárak: 2000 Ft/gyerek; 500 Ft/szülő ill. kísérő.

 

Tavaszköszöntő mulatság a Kolompossal – Puskin, vasárnap 10:00

Kolompos

Kolompos

Az emberek megelégelték a telet, a szabadba vágynak, várják a mindent megújító tavaszt. Naphívogató, esőcsalogató dalokkal igyekeznek siettetni a természet újjászületését. Tavaszköszöntő dalok, Gergely-járás, naphívogató, esőcsalogató dalok, Kiszézés, Zöldág-járás a Kolompossal. Részletek itt. Jegyár: 2900 Ft.

 

Húsvéti tojáskeresés PannKákkal – Margitsziget, Japánkert, vasárnap 10:00 (már csak várólistára lehet jelentkezni)

Mesés-zenés kalandozás a Margitszigeten

Gyülekező, 9:45-kor a Margitszigeten a Zenélő kútnál (az Árpád híd felőli részen). Mesetúra: Mesés, zenés kalandozás a Margitszigeten. A mesetúra lényege, hogy kapcsolódjunk a természethez a mese segítségével. Érzékszerveink segítségével tapasztaljuk meg a mesét, aminek nem nézői, hanem részesei leszünk a játékok által. A természetben levés segít kapcsolódni a természethez a meséken, játékokon keresztül. A PannKa és a PannKa Part Közösségi Terek szervezésében és a Marica Produkció előadásában. 1-10 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Ingyenes!

 

Boribon kirándul bábelőadás – Miamor Rómaim, vasárnap 11:00

Nefelejcs Bábszínház: Boribon kirándul

Nefelejcs Bábszínház: Boribon kirándul

Március 24-én, vasárnap 11:00 órától a Nefelejcs Bábszínház előadásában láthatjátok a Boribon kirándul bábelőadást. Az előadás után kézműves kuckó, csillámtetkó várja a legkisebbeket, játszótér és izgalmas ugrálóvár pedig a nagyobbakat. Részletek itt. Az előadásra a jegyár 2500 Ft, 2 év alatt ingyenes.

 

A Legcsinosabb óriás – Maminiti Kuckó, vasárnap 15:00 (a délelőtti előadásra elfogytak a jegyek)

A legcsinosabb óriás

A Legcsinosabb óriás a Maminitiben

Julia Donaldson világhírű meséje most megelevenedik.  A Legcsinosabb óriás egyáltalán nem csinos, sőt. ORMÓTLAN! BUMFORDI! Mindent felborít, mindent letapos. De hohó! Hiszen itt a gyógyír: a csudálatos RU-HA-BOLT! És máris, egy varázsütésre…! Odanézzetek, mintha csak ráöntötték volna, tetőtől talpig! Mennyi báj! Mennyi kecs! 3 éves kortól. Részletek itt. Jegy: 4000 Ft/ fő.

 

Nyuszik és barátaik – Art&Cinema, vasárnap 11:00

Nyuszis diafilmek az Art&Cinema műsorán

Nyuszis diafilmek az Art&Cinema műsorán

Az archívumból válogatták a meséket, igazi kuriózumokkal találkozhattok vetítésen, ám ezúttal egy bemutatóra is sor kerül. Program: Rifike és Röfike – bemutató! (felújított diafilm); A nyúlpásztor; A nyúlóvoda vendégei; Mesebeli Nyúlország; A teknősbéka és a nyúl; Mese a bátor nyusziról. Mesélő: Kisfalvi Kriszta színésznő, közreműködik: Bíró Ferenc diafilm szakértő. Részletek itt. Belépő: 990 Ft/fő.

 

Maja Lunde felnőtteknek és gyerekeknek szóló könyveire a kiadói kedvezményen felül most +15% kedvezmény jár a Minimatiné olvasóinak! Kuponkódot itt találtok, az ajánlat 2024. március 28-áig él, akkor jelenik meg a szerző legújabb, magyar nyelvű mesekönyve, Fehér Mancs, a jegesmedveherceg címmel.

Ha pedig már a húsvétra készültök, már eléritek itt a legjobb budapesti és főváros környéki programokat, de hamarosan érkezik az országos kitekintő és a nagy tavaszi szünetes válogatásunk is még több ötlettel! Tartsatok velünk!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!