Új reformkori játszótér a XII. kerületben – gőzhajó, Lánchíd, fogaskerekű

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2022 októberében adták át a XII. kerületi Hollósy Simon utcában Hegyvidék legújabb játszóterét, amely a reformkor vívmányait mutatja be játékelemek formájában. Ilyen lett a reformkori játszótér!

A helyi lakosok bevonásával készült el a játszópark, amely a környékbeliek számára már ismerős lehet a régóta itt lévő teve szoborról (éppen ezért régen tevés játszótérnek is hívták). A szobor megmaradt, de a játszóteret teljesen felújították. A játékokat nagy kedvencünk, az Ilona-malom Műhely készítette. A gyerekek a helyszínen megismerkedhetnek a reformkor vívmányaival és nagy alakjaival, illetve a nagyobbak látványos tablókon is nagyon sok információt találnak a korszakról.

A Lánchíd, az Alagút, a Kisfaludy-gőzhajó, valamint a fogaskerekű vasút vonalán 1874-ben üzembe helyezett, gőzmozdonnyal közlekedő szerelvény is megjelenik egyedi játékok formájában.

A Kisfaludy-gőzhajó mindkét lapátkereke mókuskerékként is szolgál. A mászóka hajón kormánykerék, távcső, a hajófenéken kézzel mozgatható csavarelemek is találhatóak.

A Lánchíd mászóka is nagy kedvencünk volt, illetve a mellette lévő alagút.

A kerület fejlődése szempontjából meghatározó volt a fogaskerekű elindulása (Európában ez volt a 3. ilyen jellegű jármű), ekkortól kezdődött a magasabban fekvő területek benépesedése, illetve ekkor vált a Normafa környéke is a budapestiek kedvelt kirándulóhelyévé.

A hangulatos játszótéren a picik is találnak játékokat, például mini csúszdát, baba- és fészekhintát, rugós lovacskákat, homokozót, illetve a hajó körül futó mini bringapályát.

A fákat körbefutó padokon a szülők is kényelmesen leülhetnek. Van mosdó és kút is a játszótéren.

Hol: A Hollósy Simon utcát a XII. kerületben a Böszörményi út és a Németvölgyi út között találjátok. Könnyen megközelíthető a Déli pályaudvar irányából az 59-es villamossal (a Királyhágó téri megállótól pár perc séta)

A közösségi tervezés során megfogalmazódott igényeket intregráló tájépítész Szalay-Szakály Zsuzsanna volt. A kerület választotta reformkori tematika elemeit Pikó Viola tervezte az Ilona-malom Műhelytől.

Képek: Minimatiné

Tartsatok velünk, mert rengeteg jó programmal érkezünk a hosszú hétvégére is! Itt találjátok a legjobb eseményeket!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!