Programajánló a hosszú hétvégére – 2022. október 28. – november 1.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az őszi szünet az idei évben 4 napba sűrűsödik, de rengeteg jó Halloween program, szezonzáró helyek, kirándulások és újdonságok is várnak rátok a Minimatinén! Bőven találtok ötletet négynapos ajánlónkban!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Nagybörzsönyi Erdei Vasút – Nagybörzsöny, október 29. – november 1.

A hosszú hétvége mindennapján várnak benneteket Nagybörzsönybe! Ebben a szezonban ezek lesznek az utolsó napok, ugyanis november 2-től jövő tavaszig a vonatok nem közlekednek. Részletes menetrend itt. Október 31-től a szomszédos Bezina-völgyi Erdei Vasút járatai már NEM közlekednek, a hétvégén pedig csak Szob és Márianosztra között zakatol a vonat.

Tarzan Park – már csak november 6-áig!

Már csak november 6-áig tart nyitva a Tarzan Park, ahova egységesen 1500 Ft/fő a belépő. Részletek itt.

Toldi – egészestés animációs film

Jankovics Marcell utolsó filmje már a mozikban!  Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson. Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők animációs filmjében nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért.

10 remek hely gyerekkel Nógrád megyében

A kirándulások, tanösvények, látogatóközpontok, várak között találtok fél és 1 napos programokat is a hosszú hétvégére. Íme 10 remek hely Nógrád megyében!

Új játszótér a XII . kerületben

Ezen a héten adták át a XII. kerület felújított játszóterét, amely a reformkor vívmányait mutatja be játékelemek formájában. A helyszínen jártunk! Részletes beszámolónkat itt olvashatjátok. Október 28-án 15 és 18 óra között Halloween partival várnak benneteket a helyszínen!

Boribonnal a Parkban

Nemrég próbáltuk ki a Pagony legújabb kalandjátékát, amely a legkisebbeket várj a Szent István parkban. Itt írtunk róla. A játék a Pagony Játékházból indul és előzetes regisztráció szükséges! A program szombaton, vasárnap és hétfőn érhető el!

OKTÓBER 28., péntek

Halloween az Állatkertben – Fővárosi Állat- és Növénykert, pénteken 18:00-23:00 (elővételes jegyvásárlás ajánlott)

Ezen az estén minden megtörténhet! A különleges hangulatú eseményen tűzzsonglőrökkel, remek szelfi-, illetve fotótémát kínáló halloweeni hangulattal, családi tökfaragással, kézműveskedéssel, boszorkányos arcfestéssel, mécsesek ösvényével és vurstlival várják az érdeklődőket. A jelmezben, arcfestéssel vagy töklámpással érkező 14 éven aluli gyermekek jelképes árú, 200 forintos jeggyel léphetnek be, mindenki másnak 5500 Ft lesz a belépőjegy. Részletek itt.

Halloween a Füvészkertben – Füvészkert, pénteken 17:00-21:00 (csak előzetes jegyvásárlással)

17:30-tól Mesekuckóval, majd virágjóslással, tök szépségversennyel (otthonról hozott tököket lehet benevezni), vámpírvadászattal, kézműves gyerekfoglalkozással, boszorkányteák kóstolójával, zsákbamacskával és Rémségek ösvényével is várnak benneteket. Részletek itt. Felnőtt jegy: 3900 Ft, gyerekjegy, 14 éves korig: 1500 Ft. Jegyek csak online vásárolhatóak, a készlet erejéig!

Kalandos Halloween – tökfaragás és kincskeresés kicsiknek és nagyoknak – Virág Benedek Ház, pénteken 17:00

Egy ősi kelta hagyományt keltik életre, hiszen pár nappal Halloween napja előtt szellemek és töklámpások lepik el házat. Kézműves foglalkozással várnak kicsiket és nagyokat, és utána egy igazi kincskeresésre is invitálják a kisebbeket. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Tini disco – Táncsics Mihály Művelődési Ház (Soroksár), pénteken 18:00-22:00

A halloweeni program keretén belül péntek este Tini Disco lesz a Táncsicsban. Belépés jelmezben vagy halloweeni sminkben. Korosztály: 10-16 éves korig. 16 éves kor felett NEM engednek be senkit a rendezvény területére! Részletek itt.

Rémségek kicsiny éjszakája: Halloween-játék boszorkányokkal, vámpírokkal, kísértetekkel – Müpa, pénteken 21:00

A Budafoki Dohnányi Zenekar újabb, hite szerint kreatív és sokak számára örömteli kezdeményezése nyomán születik meg ez a halloween-koncert, amely nem az elüzletiesedett amerikai népünnepet, hanem az ősi kelta hagyományt próbálja megidézni, s ehhez a félelmetestől a katartikuson keresztül a játékos elemekig sorakoztat fel zenéket. Részletek itt. A program nagyobb gyerekekkel ajánlott! Jegyár: 3900-12900 Ft.

A HVG Könyvek 1. őszi vására – Marczibányi Téri Művelődési Központ, október 27-30.

Számtalan régi és új könyvüket találjátok meg majd a Marczibányi Téri Művelődési Központ kamaratermében október 27-30-ig! Válogassatok kedvetekre: több mint 300 könyv, a legváltozatosabb témák a pszichológia, gasztronómia, a menedzsment, a tényirodalom és a gyerekkönyvek világából
20-70%-os kedvezménnyel. Részletek itt.

OKTÓBER 29., szombat

Rémséges HalloweenTündérkert – Molnár-sziget, Soroksár, szombaton 9:00-19:30

Idén is lesz Halloween a Tündérkertben! 9 és 17 óra között fajátékok, fotósarok, Pókvadászat a kísértet labirintusban, tökfaragás (ez a program regisztrációhoz kötött) vár benneteket. A nap folyamán lesz még koncert, táncbemutató, 17 órától „rémség” verseny, 19 órától tűzzsonglőr show. Részletek itt.

Tökdíszítő műhely- Mesehősök növényei – Szamóca kiskertész-tanoda, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. A kedvenc mesehőssel való közös kertészkedés olyan gyerekkori élmény, amire mindig emlékezni fognak. Minden foglalkozás más meséhez kapcsolódik. Szeretettel várnak 10.00 és 11.15-től. A foglalkozás 1 órát tart. Regisztráció szükséges! Részletek itt. Ára: 2500 Ft/gyerek. 3-12 éves gyerekeknek ajánlott. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni.

Legkisebbek mozija: Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák – Puskin, szombaton 10:00

A Bogyó és Babóca rajzfilm-sorozat negyedik részében a csigafiú és a katicalány új kalandokon keresztül fedezi fel a világot. Kiderül, kinek gyűjtötte a tengerparton a legszebb kagylókat Ugri és Szellő, hogyan jut el egyedül a tücsök koncertjére a kerekesszékes Holdbogár, vagy hogy mi sül ki abból, ha a kicsiknek és nagyoknak együtt kell focizniuk. A Bogyó rajza című történet arra világít rá, hogy amit valaki csúnyának tart, azt más szépnek láthatja, míg a Buborék és a Tündérkártya epizód az óvodások közti konfliktusok feloldására mutat példát. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Barangolás az őszi turjánvidéken – Ócsa, Tájház, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Az egykor kiterjedt turjánvidékből napjainkra csupán apró részletek maradtak fenn, ezek egyike az ócsai Öreg-turján. A lápvidék különleges élőhelyviszonyainak köszönhetően számos, mára már ritkaságnak számító növény- és állatfaj is még fellelhető itt. A környék története is rengeteg izgalmat tartogat. Érinthetitek az Öreg-hegyi pincesort, ami tájképi megjelenésben országos szinten is egyedülálló. A túra 8 km-es, közepesen nehéz! Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Muzsikáló Természet: Kerti muzsika – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A Muzsikáló Természet Együttes a legkülönbözőbb műfajokból szövi össze a Természet előtt tisztelgő műsorát. A koncert során életre is keltheted a Kert lakóit: hangokkal, táncos, mozgásos játékkal jelenítheted meg őket! Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft.

ŐSVILÁGI TÚRA A MIOCÉN PARKBAN – Ipolytarnóci Ősmaradványok, szombaton 11:45

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében induló túra során a Pannon-tó bükkábrányi fáitól, a szupervulkáni katasztrófán keresztül őstengeri óriáscápákig búvárkodhatnak a vállalkozó kedvű, és bátor érdeklődők a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujánál. Találkozás az Ősfenyő fogadóépületben 11 óra 45 perckor. Túra hossza: 2,2 km, időtartama: 2 óra. Részletek itt. A látogatóközpontról és környékéről itt írtunk bővebben.

A Tölgy – premier előtti vetítés és foglalkozás – Puskin, szombaton 13:30

Laurent Charbonnier és Michel Seydoux hatalmas mozivásznakra álmodott természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk. Szombaton Szilágyi Zsolt Baltazár a film előtt egy rövid, izgalmas bevezetőt tart az erdőkről, az állat- és növényvilág kapcsolatáról. A vetítés után pedig a gyerekek A tölgyhöz kapcsolódó élményeiket, gondolataikat dolgozhatják fel interaktív, játékos formában a Paralel Alkotócsoporttal, a Puskin Kávézóban. Részletek itt. Jegyár: 1750 Ft.

Esti vadlibahúzás a Dinnyési-fertőnél – Dinnyés, szombaton 14:00-17:00

Az esti húzás mindig maradandó élményt nyújt. A tóra beszálló zsivajgó vadlúdcsapatok között kifelé igyekvő récecsapatokat is láthatunk. A visszaút már sötétben történik. Részletek itt. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Itt és Most Társulat: MesélŐk – Halloween-i családi impró előadás – szombaton 15:00

Improvizációs előadás gyerekeknek és felnőtteknek az Itt és Most Társulattal. Kíváncsi vagy egy olyan mesére, amiben a szereplőket te találod ki és te alakíthatod a történetet? Eljátsszák neked! Királyfik, királylányok, boszorkányok, manók, sárkányok, beszélő állatok, trollok vagy épp a harántcsíkos lápi pöcsmög is felbukkanhat. Részletek itt.

A kis herceg – m2 gyerekcsatorna, szombaton 18:13

A történet főhőse egy kislány, akit édesanyja nagy erőkkel készít fel a felnőtt életre, ám szigorú menetrend szerint zajló napjaikat megzavarja a furcsa, ám jólelkű szomszéd. A pilóta egy egészen különleges világot mutat meg kis barátjának, ahol bármi lehetséges. Egy világot, mellyel sok évvel ezelőtt a kis herceg ismertette meg őt.

Rejtély a villában – családi program – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 18:30 (regisztrációs)

A Nemzeti Színház legendás színésznője volt Bajor Gizi. Egykori lakhelye megannyi titkot rejt. A hatalmas villában barangolva a legkülönfélébb kalandokba keverednek a gyerekek. A szülőket színházi történetekkel, vetítéssel, kvízjátékkal várják. A séta végén „családegyesítés” a múzeum tetőtéri manzárdjában történik. Részletek itt. A részvétel regisztrációhoz kötött: gerecs.katalin@oszmi.hu. A program 7 éves kortól ajánlott. Belépő: 1000 Ft/felnőtt; 500 Ft/14 éven aluli gyermek

Budapesti Töklámpás Fesztivál – Hősök tere, szombaton 19:00-21:00 (ingyenes)

A résztvevők magukkal hozhatják otthon faragott Halloween töklámpáikat. Majd 21 órakor, mindenki fogja a lámpáját és csendben-rendben hazamegy. Vigyetek magatokkal 1-3 konzervet vagy bármilyen tartós élelmiszert. Az összegyűlt ennivalót a Gyermekétkeztetési Alapítvány fogja eljuttatni rászoruló gyerekek részére. Részletek itt. Ingyenes!

Őszbúcsúztató a Skanzenben – Szentendrei Skanzen, október 29-30.

Érdekes feladatokkal várják a család minden tagját. Lehet növényt ültetni, papírt meríteni, régi használati tárgyakat újra értelmezni. Játék közben mutatják be, hogy nem minden szemét, ami annak látszik! A „szemétvadászat” során, kategóriákba sorolhatják a gyerekek a tárgyakat, megtanulhatják, hogy a már nem használt eszközök közül sok minden újrahasznosítható. A kézműves tevékenységeinket úgy alakították ki, hogy felhívják a figyelmet a háztartásban termelt hulladék lehetőségeire, hogyan adhatunk új életet a kidobásra szánt tárgyaknak. A hagyományosan működő konyháinkban készített ételek receptjével magatokkal vihetitek nagyanyáink konyhatitkait, megismerkedhettek a lekvárfőzés fortélyaival, hogyan tudnak „semmiből” is finom, ugyanakkor tápláló ételt készíteni a családi asztalra. Részletek itt. Normál belépővel látogatható.

OKTÓBER 30., vasárnap

Takarékossági Világnap Pénzmúzeum, vasárnap 9:00-17:00 (ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges)

Minden évben október utolsó munkanapján rendezik meg a Takarékossági Világnapot, amelyet idén a Pénzmúzeum is megünnepel, ráadásul a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében! Ennek alkalmából október 30-án 10 és 18 óra között előzetes regisztráció nélkül látogathatjátok meg a múzeumot, valamint részt vehettek a Pénzmúzeumi takarékbélyeg-gyűjtésen és kézműves foglalkozáson is. Részletek itt.

Őszi Ásványbörze – Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei – FMK, vasárnap 9:00-15:00

Rengeteg különleges és egyedi ásványt ismerhettek meg, találkozhattok a gyűjtőkkel, és akár vásárolhattok is pár érdekes darabot. Részletek itt. Belépés: 500 Ft. Jegyvásárlás csak a helyszínen a börze napján lehetséges!

TÖK JÓ NAP – Őszi családi program – Várkert Bazárban, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Interaktív játszóház és kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak az ősz kiemelt sztárjával, a sütőtökkel a főszerepben. Arcfestők, komédiások és sok-sok érdekesség vár mindenkit a Várkert Bazár októberi kavalkádján. Részletek itt. Ingyenes!

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. Részletek itt. Ingyenes!

Kolompos Együttes: Én elmentem a vásárba – Puskin Kuckó, vasárnap 10:00

Az ősz kedves játékait, régi muzsikáit, dalait hallgathatjuk és nézhetjük a Kolompos együttes műsorán. Előkerülnek a hajdani falusi hangszerek, brummog a medve-bőgő, ugat a kutya-brácsa, nyávog a macska-hegedű, cincog az egér-tambura. Az őszi szüretek után indulunk a vásárba, és énekeljük, hogy: „Én elmentem a vásárba félpénzzel…” Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Hegyvidéki Kipakoló – a hegyvidéki Önkormányzat előtt, vasárnap 10:00-14:00 (ingyenes)

Halloween előestéjén (vagy inkább elődélelőttjén) ismét eljön a kipakoló! Ne féljetek, továbbra is barátságos a hangulat, de persze nem árt vigyázni, nehogy kiszökjön a szellem a szép kis fadobozkából, amit egy árusnál találtatok! Előzetes asztalfoglalás szükséges. Részletek itt. Ingyenes!

Gardrób Közösségi Vásár – ELTE Gömb Aula, vasárnap 10:00-14:00 (vásárlóknak ingyenes)

Kinek ne lenne otthon számtalan ruhadarabja, melyet megunt, kinőtt, sosem vett fel, de sajnálja kidobni, mert többre érdemesnek tartja őket annál? Adjátok el és szerezzetek be új darabokat a gardróbon. Részletek itt.

Milyen volt régen gyereknek lenni? (Gyerek bringatúra, nem csak gyerekeknek) – Skanzen, vasárnap 11:00 (regisztrációs)

A múzeumi nyitva tartás utolsó napjain is lehet még jelentkezni bringatúrára! A lankás utakon a megújult bringaflottával még kényelmesebben – gyerekeknek és időseknek is egyaránt könnyen – teljesíthető a közös és élménydús tekerés. Milyen volt az iskola, mivel játszottak a gyerekek? A bringatúra során megismerkedhettek a gyerekek feladataival, életével, megtudhatják hol aludtak és hogy volt-e külön szobájuk. Túravezető: Sulák-Erdőháti Orsolya. Időtartam: 2 óra. Részletek itt. Regisztráció szükséges itt. A túra előtt vagy után ne hagyjátok ki az új Erdélyi tájegységet sem!

Ránki: Pomádé király új ruhája – Müpa, vasárnap 11:00

Ránki György Hans Christian Andersen ismert meséjét, A király új ruháját dolgozta fel költő szövegírója, Károlyi Amy segítségével. A történet örök tanulságokat hordoz: a képmutatás és a félelem halálos méreg, és az igazságot többnyire a gyerekek mondják ki. Esetünkben azt, hogy a „csodatakácsok” által szőtt „új ruhában” – valójában talpig semmiben – népe előtt masírozó király: meztelen! Zsarnokok, rettegjetek a nevetés erejétől: végül Pomádé király uralkodását is a nép felszabadult hahotája söpri el. 8-14 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Samhain – Kelta Halloween Aquincumban, vasárnap 16:00-23:00

Október végét a kelta naptár a nyár végeként tartotta számon, ekkor ülték meg Samhain ünnepét, amelyet a mai Halloween őseként lehet értelmezni. Az aquincumi Samhain a kelta hagyományokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal, mesemondással és számos izgalmas ismeretterjesztő programmal vár minden érdeklődőt! Múlt évben mi nagyon élveztük a programot, faragtunk tököt, láttunk tűzpárbajt is! Részletek itt. Belépő: családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek) 5500 Ft. III. kerületieknek lakcímkártyával ingyenes!

11. Tök Jó Fesztivál Érden – Magyar Földrajzi Múzeum, vasárnap 16:00-19:00 (ingyenes)

16 órától Az aranyszőrű bárány meséje – báb előadás az Álomzug előadásával, 17 órától Bűvész show Kőhalmi Ferenccel, 17:45-től tökfaragó szépségverseny eredmény hirdetése, 18 órától Iszkiri koncert vár rátok, de lesz még boszorkány múzeum, jósda, bájital pult és kézműveskedés is. Részletek itt. A rendezvény ingyenes!

OKTÓBER 31., hétfő

Halloween – Budakeszi Vadaspark, hétfőn 17:00-22:00

Különleges esti programokkal készül a Budakeszi Vadaspark Halloween alkalmából. Október 31-én, hétfőn sötétedés után a látogatók megismerkedhetnek többek között a Vadaspark ragadozóinak éjszakai életével, a legbátrabbak pedig próbára tehetik magukat a Bátorságpróbánkon a szaletlinél. Részletek itt. Vadasparki belépővel látogatható. A múlt héten adták át az új kerti vasutat is a park szomszédságában, amelyről itt írtunk. Ez a program és a dinópark sem lesz elérhető ezen az estén.

NOVEMBER 1., kedd

Ingyenes belépés a Vasúttörténeti Parkba – kedden egész nap

November 1-jén Vasúttörténeti Park nyitva tart, ráadásul ezen a napon ingyenes lesz a belépés! Részletek itt. Az interaktív programok ezen a napon is fizetősek. A park október 31-én, hétfőn zárva lesz, viszont idén nyitva tartanak majd egészen december 3-áig!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!