Top 15 kirándulás gyerekekkel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

hetedhet_jatekmuzeum

Hangsúlyozzuk, hogy a lista lehetne akár top 100 is, annyi jó hely van hazánkban, de a budapesti 15 legjobb program gyerekekkel, újabb 12 budapesti gyerekprogram és a környékbeli kirándulós helyek után jöjjön 15 kedvencünk, amelyet a vakáció idején is érdemes felkeresni kicsiknek és nagyoknak. Aktuális programok, hasznos infók, belépők, nyitva tartás. Közelebbi és távolabbi helyek a Minimatinétól! Ez a cikkünk régebbi, lehet, hogy a benne szereplő információk már nem pontosak.

Bivalyrezervátum, Kányavári-sziget – Kápolnapuszta

bivalyrezervatum

DSCF1600

A Balaton fővárostól legtávolabbi pontján találjátok a kápolnapusztai Bivalyrezervátumot, melyet nem hagyunk ki soha, ha arrafelé járunk. Itt találjátok Magyarország legnagyobb bivalycsordáját, de emellett még remekül lehet piknikezni, a kilátókból nézelődni, ráadásul mindenhol kecskék tanyáznak. Mindenképp ejtsétek útba a Kányavári-szigetet és a Kis-Balaton Látogatóközpontot is.

Tihanyi Levendula Ház – Tihany

levendula_haz_tihany

Interaktív kiállítással, élménykerttel, ajándékbolttal és teázóval és természetesen sok-sok levendulával (Levendula Fesztivál minden júniusban) várnak benneteket Tihanyban. A Levendula Ház mellett rengeteg csodaszép kirándulóhely van a környéken, amely minden évszakban gyönyörű.

Pannon Csillagda – Bakonybél

pannon_csillagda

A Pannon Csillagda Magyarország elsőszámú, komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma. Modern távcsőpark, 3D-s planetáriumi show, interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítás. Inkább iskolás kortól ajánljuk vagy a csillagok iránt erősen érdeklődő óvodásoknak.

Szarvasi Arborétum + Mini Magyarország

minimagyarorszag

mini_magyarorszag

Az Arborétum, vagyis Pepikertben minden évszakban csodaszép. 2015. nyarán új szabadtéri játékokat és egy foglalkoztatót adtak át, folyamatosan fejlesztenek. Október végéig a Kikötőből indul az 1 órás sétahajó, amivel a Trianon emlékműtől hajózhattok Szarvas Vízi színpadig. 2013-ban nyitották meg a szomszédos területen a Mini Magyarországot, ahol többek között megtaláljátok a szegedi dómot, a kecskeméti Cifra Palotát, a Gyulai várat és a Lánchidat is mini változatban, folyamatosan bővítik a látnivalókat, 2019-ben is újabb elemeket adtak át, készült egy szuper játszótér is. A helyszínek között kis vonatok üzemelnek (esős időben nem!), melyeket gombokkal a gyerekek indíthatnak el, nagyon jó móka, mi sok időt töltöttünk itt. Hajózással, arborétummal és vonatozással együtt egy teljes napot érdemes itt maradni, de úgy pakoljatok ennivalót, ruhát, hogy a jegy csak egyszeri belépésre jogosít.
Az Arborétum egész évben, minden nap látogatható (ünnepnapokon is) reggel nyolc órától sötétedésig. A Mini Magyarország nyitva tartása itt.

Tisza-tavi Ökocentrum – Poroszló

tisza_tavi_okocentrum

tisza_to

Már többször jártunk a Tisza-tavi Ökocentrumban, ahol egy egész napot el lehet tölteni, hiszen a kinti park, állatok, szuper játszótér (mini csónakokkal lehet közlekedni egy kisebb tavon, de ezt inkább melegben ajánljuk), tájház és baromfiudvar, valamint a hajókirándulások mellett rosszabb időben kiállításokkal, Európa legnagyobb édesvizű akváriumával, vidraetetéssel, 3D filmmel és a legkisebbeket golyómedencés játszóházzal várják a látogatóközpontban. El ne felejtsük megemlíteni az Ökocentrum melletti szuper rétesezőt sem házi finomságokkal.

Zsolnay Negyed – Pécs

2010-ben Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa, így rengeteg fejlesztés valósulhatott meg, köztük a Zsolnay-negyed is. Egész évben várnak benneteket a fesztiválok. Egyik kedvencünk, az ott található Herkules Műhely, ahol szuper gyerekprogramokkal várják a gyerekeket. De ott van még a Labor – Interaktív Varázstér fantázianévre hallgató „pécsi csodák palotája”; a VR Univerzum, a Planetárium és a Bóbita Bábszínház (benne bábmúzeum) is.

Hortobágy

daru_vonulas

A Hortobágy minden évszakban csodaszép. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye. Emellett itt találjátok a Pusztai Állatparkot, Hortobágyi Vadasparkot és a Madárkórházat is, de a Hortobágyi-halastavi kisvasutat se hagyjátok ki.

Őrség

őrség

Az Őrség minden évszakban rengeteg izgalmas felfedezni valót kínál. Bármelyik kis faluban köttök ki, csak jó lehet, tökmagolajat és tökös-mákos rétest egyetek! Túrákat, programokat, szálláshelyeket itt találtok.

Lillafüred – Miskolc

LÁEV

Itt minden van, amit imádunk: barlangok, fürdő, kisvasút, csónakázás, igazi paradicsom. Az elmúlt években több dolog megújult a környéken. Például a Miskolctapolcai Barlangfürdőt is csodaszépen felújították, igazán izgalmas hely gyerekekkel is. A másik gyerekekkel is remek program a LÁEV (vagyis Lillafüredi Állami Erdei Vasút), rengeteg izgalmas alagúttal és híddal, vízeséssel, tóval és kirándulási kiindulóponttal. Több barlang is van a környéken, pl. a Bükki Nemzeti Park területén található Szent István-barlang és az Anna-barlang. 2016 tavaszán megnyílt a Libegő.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

ipolytarnoc

A miocén Parkban cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg. Még rengeteg kincset rejthet a terület, a feltárás folyamatos. Még biztosan visszatérünk ide, részletes beszámolónk hasznos információkkal itt.

Kemenesi Vulkánpark – Celldömölk

Kemenes-Vulkánpark-Látogatóközpont

Vulkánpark_kemenes

A celldömölki Vulkánház közelebb hozza és segít megérteni a tűzhányók működését. Már maga az épület is különleges helyszín, benne 1000 nm-en nézhetitek meg a Föld vulkánosságáról szóló kiállítást. A modern és a klasszikus múzeumot ötvözték, hiszen a felnőtteknek szánt rengeteg adatmennyiség mellett érintőképernyős monitorokat, mozit, illetve a különböző vulkáni kísérőjelenségek szimulátorait is megtaláljátok, ami biztos izgalmasabb a gyerekek számára, sőt vulkanológusnak is beöltözhettek. Érdemes a Ság-hegyen lévő tanösvényt is bejárni, illetve a Vulkán fürdőt is kipróbálni.

Galyatető Turistacentrum – Galyatető és környéke

galya_kilátó

galyatető_turistacentrum

galyateto

2015-ben nyílt meg a Galyatető Turistacentrum, amely egy környezetbarát szállás is egyben napkollektorral, napelemekkel és esővízzel öblített wc-ékkel. Az outdoor sportok rajongói cipőket, bakancsokat, kerékpárokat próbálhatnak ki a terepen. Remek kiindulási pontja lehet kisebb és nagyobb családi túráknak is. Az Országos Kéktúra nyomvonalán található Galya-kilátót a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezték újra (díjat is nyertek vele), mivel az elmúlt évtizedekben a fák teljesen benőtték a kilátást. Most a tetejéről a Mecsekig, a Magas-Tátráig is elláthattok.

Gemenc

Gemenci_Erdei_Vasut_Rezet_gozos

gemenc

Gemenc hazánk és Európa legnagyobb kiterjedésű, összefüggő ártéri erdeje. A Gemenc Zrt. erdei iskolája Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központ és a kisvasút végállomása mellett található. Innen indul a Gemenci erdőbe a közkedvelt erdei vasút. A fogadóépületben büfé, ajándékbolt, mellette őrzött parkoló is van. Erdészeti Múzeum és Méhészeti Gyűjtemény is színesíti a kínálatot. A kisvasutazáson kívül kerékpárbérlésre, kerékpáros, vagy gyalogos túravezetésre – csoportkísérésre, kisvonatos-, sétahajós-, vagy lovaskocsis erdőjárásra is van mód időjárás függvényében.

Hollőkő + Holló Jankó játszótér

hollókő

Budapesttől kb. 1,5 órányi autóútra találjátok a megújult Hollókőt. 2014-ben nagy beruházás keretében sok minden készült, több új helyszínnel is gazdagodott a falu mint a sajtház, helyi kalácsos, táncház, palóc műhely, palóc játszóház, guzsalyas, stb, 2022-re megújult a Hollókői Vár is. Több kiállítást is találtok itt: Kézműves Nyomdaműhely, Babamúzeum, Falumúzeum, Vármúzeum. A legnagyobb élet húsvétkor és a szüret idején van a faluban, de nyugodtabb napokon is érdemes felkeresni. Több tanösvény is van a a településen belül, érdemes mindhármat végigjárni: a kertekalja tanösvényt a falu alatt (nekünk ez a kedvencünk, pallókon vezet végig, kellemes séta), a faluban vezető sétautat és a várba vezető tanösvényt is. Gyerekekkel mindenképp próbáljátok ki a Holló Jankó játszóteret az információs központ mellett.

Székesfehérvár – Bory-vár, Hetedhét Játékmúzeum, Koronás Park

Hetedhét Játékmúzeum_02

bory_vár

Egy órányi út Budapestről Székesfehérvár, ahol gyerekekkel a Bory-várat, a Játékmúzeumot és a Koronás Parkot ajánljuk. A Bory-várat a város szélén, az Öregdombon találjátok. Izgalmas a sok felfelé kanyargó lépcső, torony, elefántos szobor és a kilátás. A Koronás Parkot is kedvenc helyünk, melyet a belvárostól kb. 3 percre találtok. A belváros szívében található a megújult Hetedhét játékmúzeum, ahol a vitrin mögött található csodaszép régi játékok mellett kézbe is lehet venni játékokat, kihúzható, interaktív fiók is vannak. Az itt található Réber László kiállításon pedig sok általa illusztrált könyvet foghattok kézbe és olvasgathattok a helyszínen.

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!

Nézzétek meg budapesti válogatásunkat, illetve Budapest környéki kirándulós ötleteinket is. A hétvégi ajánlókat pedig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni. Tartsatok velünk!