Top 15 kirándulás gyerekekkel

hetedhet_jatekmuzeum

Hangsúlyozzuk, hogy a lista lehetne akár top 100 is, annyi jó hely van hazánkban, de a budapesti 15 legjobb program gyerekekkel, újabb 12 budapesti gyerekprogram és a környékbeli kirándulós helyek után jöjjön 15 kedvencünk, amelyet a vakáció idején is érdemes felkeresni kicsiknek és nagyoknak. Aktuális programok, hasznos infók, belépők, nyitva tartás. Közelebbi és távolabbi helyek a Minimatinétól!
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk már nem pontosak.

Bivalyrezervátum, Kányavári-sziget – Kápolnapuszta

bivalyrezervatum

DSCF1600

A Balaton fővárostól legtávolabbi pontján találjátok a kápolnapusztai Bivalyrezervátumot, melyet nem hagyunk ki soha, ha arrafelé járunk. Itt találjátok Magyarország legnagyobb bivalycsordáját, de emellett még remekül lehet piknikezni, a kilátókból nézelődni (2021 őszére épül fel újra), ráadásul mindenhol kecskék tanyáznak. Mindenképp ejtsétek útba a Kányavári-szigetet és a Kis-Balaton Látogatóközpontot.
Nyitva tartás: Egész évben látogatható, ünnepnapokon is! Nyáron 9 és 19 óra között látogatható. További részletek itt.
Belépő: felnőtt: 1000 Ft, kedvezményezett: 800 Ft, gyermek (3-14 éves): 500 Ft.

Tihanyi Levendula Ház – Tihany

levendula_haz_tihany

Interaktív kiállítással, élménykerttel, ajándékbolttal és teázóval és természetesen sok-sok levendulával (Levendula Fesztivál 2016-ban június 24-26-án) várnak benneteket Tihanyban. A Levendula Ház mellett rengeteg csodaszép kirándulóhely van a környéken, amely minden évszakban gyönyörű.
Nyitva tartás: időszakonként változik, részletek itt.
Belépő: felnőtt: 1200 Ft, kedvezményezett: 1000 Ft, gyermek (3-14 éves): 600 Ft, családi jegy (2 felnőtt és legalább 2 14 éven aluli gyermek): 2700 Ft.

Pannon Csillagda – Bakonybél

pannon_csillagda

A Pannon Csillagda Magyarország elsőszámú, komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma. Modern távcsőpark, 3D-s planetáriumi show, interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítás. Inkább iskolás kortól ajánljuk vagy a csillagok iránt erősen érdeklődő óvodásoknak.
Nyitva tartás: évszaktól függő, de fő időszakban keddtől vasárnapig 10:00-18:00. Éjszakai programokra előre szükséges jelentkezni!
Belépő: felnőtt 2300 Ft, diák 1900 Ft, családi (2 felnőtt+ 3 gyerek) 5900 Ft

Szarvasi Arborétum + Mini Magyarország

minimagyarorszag

mini_magyarorszag

A park minden évszakban csodaszép. 2015. nyarán új szabadtéri játékokat (gyufás logikai játékok, lengőteke) és egy foglalkoztatót is átadtak. Október végéig a Kikötőből indul az 1 órás sétahajó, (amúgy 1000 Ft a gyerekjegy 4 éves kortól, 1300 Ft a felnőtt), amivel a Trianon emlékműtől hajózhattok Szarvas Vízi színpadig. A gyerekeknek legjobban tetsző helyszín mégis a 2013-ban megnyitott Mini Magyarország volt, ahol többek között megtaláljátok a szegedi dómot, a kecskeméti Cifra Palotát, a Gyulai várat és a Lánchidat is mini változatban, folyamatosan bővítik a látnivalókat, 2019-ben is újabb elemeket adtak át. A helyszínek között kis vonatok üzemelnek (esős időben nem!), melyeket gombokkal a gyerekek indíthatnak el, nagyon jó móka, mi sok időt töltöttünk itt. Hajózással, arborétummal és vonatozással együtt egy teljes napot érdemes itt maradni, de úgy pakoljatok ennivalót, ruhát, hogy a jegy csak egyszeri belépésre jogosít.
Nyitva tartás: Az Arborétum egész évben, minden nap látogatható (ünnepnapokon is) reggel nyolc órától sötétedésig. A Mini Magyarország nyitva tartása itt.
Belépő: jegyárak itt.

Tisza-tavi Ökocentrum – Poroszló

tisza_tavi_okocentrum

tisza_to

Már többször jártunk a Tisza-tavi Ökocentrumban, ahol egy egész napot el lehet tölteni, hiszen a kinti park, állatok, szuper játszótér (mini csónakokkal lehet közlekedni egy kisebb tavon, de ezt inkább melegben ajánljuk), tájház és baromfiudvar, valamint a hajókirándulások mellett rosszabb időben kiállításokkal, Európa legnagyobb édesvizű akváriumával, vidraetetéssel, 3D filmmel és a legkisebbeket golyómedencés játszóházzal várják a látogatóközpontban. El ne felejtsük megemlíteni az Ökocentrum melletti szuper rétesezőt sem házi finomságokkal 🙂
Nyitva tartás: évszakonként változó, részletek itt.
Belépő: többféle csomagból választhattok attól függően, hogy mozizni és hajózni szeretnétek-e, illetve évszakonként is változik az ár, részletek itt.

Zsolnay Negyed – Pécs

2010-ben Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa. Akkor sokan kételkedtek abban, hogy az épületeket, intézményeket hosszú távon is használják-e, de azóta is pezseg a kulturális élet arrafelé. Egész évben rengeteg fesztivált rendeznek, nem beszélve egyik kedvencünkről, az ott dolgozó Herkules Műhelyről, ahol szuper gyerekprogramokkal várják a gyerekeket. De ott van még a Ginko téren a Labor – Interaktív Varázstér fantázianévre hallgató „pécsi csodák palotája” (belépő: 450 Ft, hétfőnként zárva); a Planetárium és a Bóbita Bábszínház (benne bábmúzeum) is.
Nyitva tartás: több hely hétfőnként zárva, de egész évben nyitva tartanak.
Belépő: A külső helyszíneken ingyenesen tudtok körbenézni. Mindenféle belépőkombinációkat az összes helyre, illetve egyes múzeumokba, családi kedvezményeket itt találtok.

Hortobágy

daru_vonulas

A Hortobágy minden évszakban csodaszép. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye. Emellett itt találjátok a Pusztai Állatparkot, Vadasparkot és a Madárkórházat is. Sőt a Hortobágyi kisvasutat se hagyjátok ki.

Őrség

őrség

Az Őrség minden évszakban rengeteg izgalmas felfedezni valót kínál. Bármelyik kis faluban köttök ki, csak jó lehet, tökmagolajat és tökös-mákos rétest egyetek! Túrákat, programokat, szálláshelyeket itt találtok.

Lillafüred – Miskolc

LÁEV

Itt minden van, amit imádunk: barlangok, fürdő, kisvasút, csónakázás, igazi paradicsom. Az elmúlt években több dolog megújult a környéken. Például a Miskolctapolcai Barlangfürdőt is csodaszépen felújították (29-31 fokos a víz hőmérséklete) és igazán izgalmas hely gyerekekkel is. Úszópelenka és/vagy fürdőruha 4 éves korig kötelező! A másik gyerekekkel is remek program a LÁEV (vagyis Lillafüredi Állami Erdei Vasút), rengeteg izgalmas alagúttal és híddal, vízeséssel, tóval és kirándulási kiindulóponttal. Több barlang is van a környéken, pl. a Bükki Nemzeti Park területén található Szent István-barlang és az Anna-barlang (délben minden nap indul túra, a többi időpontban csak 4 főtől). 2016 tavaszán megnyílt a Libegő is.
Belépő: A fürdőbe belépő: felnőtt 2500 Ft (4 órás), gyerek 2150 Ft (4 órás), 4 éves kor alatt ingyenes. Erdei vasút belépő: felnőtt 800 Ft, gyerek 650 Ft, 3 éves korig ingyenes. Libegő felnőtt retúr 1400 Ft, gyerek retúr 1200 Ft.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

ipolytarnoc

A miocén Parkban cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg. Még rengeteg kincset rejthet a terület, a feltárás folyamatos. Még biztosan visszatérünk ide, részletes beszámolónk hasznos információkkal itt.
Nyitva tartás: hétfőnként zárva, 10:00-16:00
Belépő: különböző jegyárak itt.

Kemenesi Vulkánpark – Celldömölk

Kemenes-Vulkánpark-Látogatóközpont

Vulkánpark_kemenes

A celldömölki Vulkánház közelebb hozza és segít megérteni a tűzhányók működését. Már maga az épület is különleges helyszín, benne 1000 nm-en nézhetitek meg a Föld vulkánosságáról szóló kiállítást. A modern és a klasszikus múzeumot ötvözték, hiszen a felnőtteknek szánt rengeteg adatmennyiség mellett érintőképernyős monitorokat, mozit, illetve a különböző vulkáni kísérőjelenségek szimulátorait is megtaláljátok, ami biztos izgalmasabb a gyerekek számára, sőt vulkanológusnak is beöltözhettek. Érdemes a Ság-hegyen lévő tanösvényt is bejárni, illetve a Vulkán fürdőt is kipróbálni. Gyerekeinknek mindkettő nagyon tetszett.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10.00-18:00
Belépő: itt

Galyatető Turistacentrum – Galyatető és környéke

galya_kilátó

galyatető_turistacentrum

galyateto

2015. szeptember végén nyílt meg a Galyatető Turistacentrum, amely egy környezetbarát szállás is egyben napkollektorral, napelemekkel és esővízzel öblített wc-ékkel. Az outdoor sportok rajongói cipőket, bakancsokat, kerékpárokat próbálhatnak ki a terepen. Remek kiindulási pontja lehet kisebb és nagyobb családi túráknak is, illetve reméljük idén a síelőknek is kedvez majd az időjárás. Az Országos Kéktúra nyomvonalán található Galya-kilátót a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezték újra (díjat is nyertek vele), mivel az elmúlt évtizedekben a fák teljesen benőtték a kilátást. Most a tetejéről a Mecsekig, a Magas-Tátráig is elláthattok. Szuper online túraút kereső itt.

Gemenc

Gemenci_Erdei_Vasut_Rezet_gozos

gemenc

Gemenc hazánk és Európa legnagyobb kiterjedésű, összefüggő ártéri erdeje. A Gemenc Zrt. erdei iskolája Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központ és a kisvasút végállomása mellett található. Innen indul a Gemenci erdőbe a közkedvelt erdei vasút. A fogadóépületben büfé, ajándékbolt, mellette őrzött parkoló is van. Erdészeti Múzeum és Méhészeti Gyűjtemény is színesíti a kínálatot. A kisvasutazáson kívül kerékpárbérlésre, kerékpáros, vagy gyalogos túravezetésre – csoportkísérésre, kisvonatos-, sétahajós-, vagy lovaskocsis erdőjárásra is van mód időjárás függvényében. Hasznos tanácsok, ha kirándulni indulnátok.
Nyitvatartás: bővebben a kisvasút menetrendjéről itt olvashattok.

Hollőkő + Holló Jankó játszótér

hollókő

Budapesttől kb. 1,5 órányi autóútra találjátok a megújult Hollókőt. 2014-ben nagy beruházás keretében sok minden készült, több új helyszínnel is gazdagodott a falu mint a sajtház, helyi kalácsos, táncház, palóc műhely, palóc játszóház, guzsalyas, stb. Több kiállítást is találtok itt: Kézműves Nyomdaműhely, Babamúzeum, Falumúzeum, Vármúzeum. A legnagyobb élet húsvétkor és a szüret idején van, de nyugodtabb napokon is érdemes felkeresni Hollókőt. Több tanösvény is van a faluban és környékén, érdemes mindhármat végigjárni: a kertekalja tanösvényt a falu alatt (nekünk ez a kedvencünk, pallókon vezet végig, kellemes séta), a faluban vezető sétautat és a várba vezető tanösvényt is (a vár 2022-ig felújítás miatt zárva). Gyerekekkel mindenképp próbáljátok ki a Holló Jankó játszóteret az információs központ mellett. Itt található a nagy parkoló is, ahol 600 Ft/nap áron lehet parkolni.

Székesfehérvár – Bory-vár, Hetedhét Játékmúzeum, Koronás Park

Hetedhét Játékmúzeum_02

bory_vár

Egy órányi út Budapestről Székesfehérvár, ahol gyerekekkel a Bory-várat, a Játékmúzeumot és a Koronás Parkot ajánljuk. A Bory-várat a város szélén, az Öregdombon találjátok. Gyerekeknek is izgalmas a sok felfelé kanyargó lépcső, torony, elefántos szobor és a kilátás, de természetesen a Koronás Parkot élvezték a legjobban, melyet a belvárostól kb. 3 percre találtok. A belváros szívében található megújult Hetedhét játékmúzeum, ahol a vitrin mögött található csodaszép régi játékok mellett sok kézbe vehető játékot, kihúzható interaktív fiókot, a Réber László kiállításon pedig sok általa illusztrált könyvet foghattok kézbe és olvasgathattok a helyszínen. Igazán gyerek- és szülőbarát hely 🙂
Nyitva tartás: A Bory-vár télen zárva; a Koronás Park téli időszakban nyitva 10:00-18:00, nyáron sötétedésig. A Játékmúzeum nyitva 10:00-18:00, hétfőn mindig zárva.
Belépők: Bory-vár: felnőtt 1500 Ft (felnőtt gyerekkel kedvezményes jegyet válthat – 700 Ft), diák 700 Ft, 6 év alatt ingyenes; Koronás Park ingyenes, Játékmúzeum felnőtt 700 Ft, diák 350 Ft, családi 1400 Ft, 6 év alatt ingyenes.

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!

Nézzétek meg budapesti válogatásunkat, illetve Budapest környéki kirándulós ötleteinket is. A hétvégi ajánlókat pedig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni. Tartsatok velünk!

Vélemény, hozzászólás?

Kötelező mezők *.