Szentendrei-sziget – legjobb helyek és programajánló

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

sziget-csucs_MG_8712

A Szentendrei-sziget nemcsak azért az egyik nagy kedvencünk, mert közel van Budapesthez, hanem rengeteg jó dolgot találunk itt. Ha még nem jártatok errefelé, akkor azért, ha meg ti is imádjátok, akkor azért olvassátok el bejegyzésünket! Mivel a Minimatiné egyik fele fanatikus Surány rajongó és nyáron ez a második otthonunk, megosztunk veletek néhány jó helyet.

HORÁNY

horany_komp

Dunakesziről Horányba érkezik a komp. Az átkelés kocsi+vezető 1200 Ft, nyugdíjas 200 Ft, felnőtt 300 Ft, 6 év alatt ingyenes! Van egy kavicsos stand rész, éttermek és kemping. Nem ez a leghangulatosabb települése a szigetnek, de remekül lehet biciklizni a gáton.

SZIGETMONOSTOR

sarokhaz_cukraszda_sutik

A látnivalókról itt olvashattok bővebben. A településen találtok többek között egy madaras tanösvényt, a Rosinante hangulatos éttermét, valamint egy mini, 3 állomásos vadregényes tanösvényt.

SURÁNY

mintapinty

Pócsmegyerrel gyakorlatilag egy közigazgatási terület alá tartozik. Nyáron ellepik a kisgyerekes családok, nagyszülők. Partja kellemes, kavicsos-homokos, délután árnyékos. Itt zajlik a legnagyobb élet, illetve a Napsugár téren, ahol hétvégenként sok finomságot beszerezhetünk helyi termelőktől. Itt találjátok még a helyi lángosozót (300-600 Ft) is, ahol palacsinta (150 Ft-tól), frissensültek, hamburgerek és pizza is kapható. Surányban az a jó, hogy mindenki ráér és senki sem rohan sehova. A régi hajóállomásnál, a parton találjátok az egyetlen közértet, ami jól felszerelt.

PÓCSMEGYER

pocsmegyer_pazsit_to

Surány és Pócsmegyer között találjátok a Pázsit-tavat. A régi bányató egyik fele a strandolóké a másik részen horgászni lehet. A víz nagyon kellemes, ugyan hamar mélyül, de van egy kis öböl, ahol jól lehet homokozni. A játszótér tavaly már szinte használhatatlan volt, de 2015-ben átadták az új játszóteret (picike, füves, strandbelépő nélkül is látogatható)! A strandra 600 Ft a felnőtt belépő, 17-19 óráig úszójegy 400 Ft, 2016-tól csütörtöktől szombatig éjfélig tartanak nyitva. A büfé is viszonylag olcsó. Van két vízibicikli is – 1000 Ft/óráért bérelhetőek. Pócsmegyer főutcáján kellemes egy esti séta, a partról Leányfürdőre látunk rá, sőt kis személyszállító hajóval át is kelhetünk a túloldalra.

TAHITÓTFALU

tahitotfalu

Itt található a sziget egyetlen hidas átkelési lehetősége. A falu átnyúlik a Szigetre is. Van egy hangulatos kocsmája, egy retró cukrászdája, és a házaknál finom, helyi termékeket is vehetünk.

KISOROSZI

racz_fogado_kisoroszi

racz_kert_kisoroszi

Szívünk csücske a Sziget Visegrádhoz közeli része. Ha alacsony a vízállás, hosszan ki lehet sétálni a parton. Itt találjátok a Rácz Fogadó (helyi ételek, szelektív hulladékgyűjtés, fűszerkert, szemétszedő akciók, kenukat és kerékpárokat is bérelhettek – nagy pirospont 🙂 kihelyezett kistestvérét Rácz-kerttet finom grillezett kajákkal, házi szörpökkel, függőággyal. A helyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi övezetében, a Szigetcsúcs Kemping (május 1-től szeptember 30-ig) szomszédságában találjátok meg. A kempinget is ki kell majd egyszer próbálnunk. Nem lehet autóval behajtani, hanem a holmikat kis kocsikkal tudjátok behúzni. Az egész vadregényes és gyönyörű. Szúnyogriasztót azért nem árt vinni. 1500 Ft/nap/sátor, illetve 15.000 Ft/hó a bérlet. Érdemes a Rácz-kert Fb oldalát megnézni mielőtt indultok, mert az aktuális vízállástól függ, meddig lehet kisétálni.

kisoroszi_bringasok

A Szigetet kerékpárral is felfedezhetjük. Ugyan kerékpárutat sehol nem találunk, de körbe a gátakon lehet bringázni, illetve aszfaltozott úton is, itt autók is közlekednek. Biciklibérlési lehetőséget a Rácz Fogadóban láttunk.

bodor_major

A Sziget a lovasok paradicsoma, hiszen rengeteg lovardát találhatunk útközben. Pl. Monostori Lovas Farm, pócsmegyeri HSH Lovarda és a History Lovarda, a Zablakert, a Halápi Lovastanya és a Rose Lovarda. A legtöbb helyen oktatással és nyári táborokkal várják a kicsiket és nagyokat.

bicaj_tura_Szentendrei-sziget

Az egész Sziget a Duna Ipoly Nemzeti Park része. Az általuk vezetett bringás és kenu túrákat is érdemes kipróbálni, amelyek a Rácz Fogadó elől indulnak. A Rácz kertben a kenu kölcsönzés 4 órára 2000 Ft, egész napra 3000 Ft, a kerékpár 4 órára 1000 Ft, egész napra 2000 Ft + kaució.
További túrák itt.

Fotók: Minimatiné, Sarokház Cukrászda, Irány Surány Fesztivál, Tahitótfalu, Duna-Ipoly Nemzeti Park, Bodor Major