A legjobb programok augusztus 20. hétvégéjére – aug. 17-20.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyerekprogramok az augusztus 20-ai hosszú hétvégére

Az olyan hagyományos budapesti programok mellett, mint a Mesterségek Ünnepe és a Várkert Bazár ingyenes gyerekprogramjai, ajánlunk még előadásokat, koncerteket, nosztalgia járatot és országos eseményeket is, sőt akik a Balatonon töltik ezeket a napokat, ők is megtalálják a legjobb programokat. Íme augusztus 20. legjobb programjai!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Mesterségek Ünnepe – Budapest, Budai Vár, Savoyai Terasz, a Hunyadi Udvar, a Halászófiú Terasz, a Keleti Felvezető Sétány, a Rondella, az Újvilág Kert és a Sikló utca, augusztus 17-20.

Az egyik kedvenc augusztusi programunkon idén is vásári forgatag, 1000 kézműves mester, karaoke, mesemondás, tánc, eszem-iszom, koncertek (Kerekes Band, Lajkó Félix, Szalonna és bandája, Dresch Quartett, Bársony Bálint) várnak rátok. Az idei év kiemelt témája a lábbeli készítés, a rendezvény díszvendége Japán lesz. Részletek itt. Jegyár: családi jegyek 5400 Ft-tól4 év alatt ingyenes!

Magyar Ízek Utcája és Várkert Bazár programok – Várkert Bazár és Clark Ádám tér, augusztus 18-20. (ingyenes)

A Magyar Ízek Utcája és a Mesterségek Ünnepe mellett a hosszú hétvégén koncertek is várnak rátok a Várkert Bazárnál. Többek között augusztus 18-án vasárnap a Várkert-Multi teremben 10 órától a Kolompos, 11 órától Palya Bea koncertezik, augusztus 19-én, hétfőn 10 órától Szalóki Ági, 11 órától az Alma együttes lép a színpadra, augusztus 20-án, kedden 10 órától Kovácsovics Fruzsinával, 11 órától a Kalákával találkozhattok, de a Clark Ádám téri színpadon is rengeteg koncert lesz a három nap folyamán. Ingyenes!

Élet a fronton túl – Szentendre, Skanzen, augusztus 17-20.

Élet a fronton túl – Szentendre, Skanzen

Ezen a rendezvényen az első világháború alatti és utáni mindennapokba nyerhettek betekintést. Beutazhatjátok a frontot és a hátországot, felidézhetitek, hogyan éltek a háborúban és megelevenítik a háború utáni hétköznapokat is. Augusztus 20-án 15 órakor fellép a Sebő Együttes. A programra augusztus 20-án ingyenes a belépés, a többi napokon normál belépőjegy szükséges!

Nyár végi madárgyűrűző akció a Naplás-tónál – Gátőrház, augusztus 24-éig (ingyenes)

Csütörtökön délután jártunk a Magyar Madártani Egyesület programján. Madárgyűrűzést láthattunk, teknősöket és apró vízi élőlényeket is megismerhettünk, esténként pedig az éjszakai rovarok kerülnek előtérbe. Gyűrűzést egészen augusztus 24-éig minden nap kb. reggel 8-9, illetve délután 5 és napnyugta között láthattok, az éjszakai bogarászást pedig augusztus 19-éig, sötétedés után. Az aktualitásokért érdemes megnézni a Fb eseményt vagy a weboldalukat. A program függ az időjárástól is! Ingyenes!

Galiba Gyermekfesztivál – Debrecen, Nagyerdő, Békás játszótér, augusztus 15-20. (ingyenes)

Galiba Gyermekfesztivál – Debrecen, Nagyerdő, Békás játszótér

2012-ben született az ötlet: a Debreceni Virágkarnevál kistestvéreként az óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kiskocsival vonulva hadd kóstoljanak bele a karneválozás örömeibe. A Galiba Gyermekfesztivál nagy kedvencünkön, a szuper debreceni békás játszótéren vár benneteket koncertekkel, előadásokkal és sok-sok játékkal. Ingyenes!

Esztergomi Történelmi Fesztivál – Esztergomi Vár, augusztus 17-19.

Esztergomi Történelmi Fesztivál – Esztergomi Vár

Az MNM Esztergomi Vármúzeuma a korábbi évek hagyományait követve idén 8. alkalommal rendezi meg az ESZTÖR Esztergomi Történelmi Fesztivált, ahol augusztus 17. és 19. között rengeteg színes történelmi programmal, hagyományőrzőkkel, kézművesekkel és különleges programokkal várják a látogatókat. A családok közös ügyességi versenyen szerezhetnek lovagi címet, a várat egy régész és egy királyné vezetésével is bejárhatjuk, együtt táncolhatunk, megismerkedhetünk az Árpád-kor zenéjével, fegyvereivel, és viseletével. A programok a Virtuspróbák terén, a Lipót teraszon és a Várudvarban ingyenesek, azonban a Vármúzeum kiállítóterei a pénztárban megváltott kedvezményes belépőjeggyel látogathatóak, mely jegy feljogosít a királynő és Tolnai Gergely tárlatvezetésén való részvételre is.

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál – Százhalombatta, augusztus 12-21.

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál – Százhalombatta

A Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár idén is rengeteg programmal, a világ minden tájáról érkező vendégművészekkel várja a családokat augusztus 22-éig. Részletes program itt.

Hétrétország Fesztivál – Őrség, Őriszentpéter, augusztus 10-20.

Hétrétország Fesztivál – Őrség

23 őrségi településen rengeteg programmal várnak benneteket, többek között nyitott portákkal, koncertekkel, kertmozival, színházi előadásokkal és családi programokkal. Részletes program és jegyárak itt.

Balatonra készülőknek!

Balaton

Ebben a válogatásunkban megtaláltok minden olyan helyszínt, amit a Balatonon nagyon szeretünk, sőt az ajánló végén megnézhetitek, milyen programokkal készülnek a hosszú hétvégére, akár az északi, akár a déli part felé vennétek az irányt.

AUGUSZTUS 17., szombat

Batyu Színház: Az elvarázsolt fazék – Margitsziget, Interaktív meseszínpad, szombaton 10:30 (ingyenes)

Batyu Színház: Az elvarázsolt fazék

„Hozzávalók: Só, bors… ökröcske. Lábos, kanál… királyi pár. Konyharuha, demizson… macskajaj! Végy egy nagy levegőt, fújd ki mielőtt hozzákezdenél, s csak arra figyelj, hogy a tárgyak azt tegyék, amire valók!” Ingyenes!

Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő – mesejáték – Városmajori Szabadtéri Színpad, szombaton 10:30

Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő

„Mert ha volna tanulsága a Négyszögletű Kerek Erdő történetének, hát ez lenne: hogy a gonosz nevetséges – és minél inkább fenekedik a gonosz, annál nevetségesebb. Ami tanulságnak, lássuk be, elég veszélyes: de szerencsére nincs tanulsága a történetnek, illetve történeteknek, ezek csak történetek, amelyek megestek – vagy majdnem megestek, ami olyan, mintha meg is estek volna. Történtetek, amelyek végén valahogy, minden különösebb hókuszpókusz, csoda, és hasonló szélhámosságok nélkül, kizárólag a józan ész segítségével, mégiscsak győz a jó, az igazság – és minden rendbe jön.” Jegyár: 1500 Ft.

Bor, mámor, Bénye – Erdőbénye, augusztus 15-18.

Bor, mámor, Bénye – Erdőbénye

Tíz éve már, hogy a Bor, mámor… Bénye! fesztivál útjára indult. Nyaranta három napon át színvonalas zenei, képzőművészeti, színházi, irodalmi és egyéb kulturális, valamint turisztikai és boros programokkal töltik meg ezt a szőlőhegyek által ölelt települést. Az idén sem lesz ez másként. Részletek itt. Jegyárak itt.

AUGUSZTUS 18., vasárnap

India Varázsa Fesztivál – Lélek Palotája, vasárnap 10:00-17:00

India Varázsa Fesztivál – Lélek Palotája

Fedezd fel az érzékek 4 szigetét és éld át az indiai utcák, piacok, templomok hangulatát, ismerkedj a tudományos spiritualitással, ájurvédikus konyhaművészettel. Idén is vár benneteket az India Varázsa Fesztivál, ahol lesz még a Kézműves Sziget, kreatív gyerekfoglalkozások, jóga, színes előadások. Jegyárak: Felnőtt: 2490 Ft, gyerek és nyugdíjas: 1490 Ft, 8 év alatt ingyenes. A helyszínen limitáltan lehet belépőjegyet venni.

Ziránó Színház: Kelekótya haramiák – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Ziránó Színház: Kelekótya haramiák – Margitsziget

A Ziránó Színház új előadásában hagyományos kesztyűs-bábok segítségével elevenedik meg a humoros, szívmelengető történet, melyből még az is kiderülhet, hogy a rettenetes rablók nem is olyan rettenetesek…Ingyenes!

AUGUSZTUS 19., hétfő

Kenyérlelke Fesztivál – MOMKult, augusztus 19-20. (ingyenes)

Kenyérlelke Fesztivál – MOMKult

A találkozó több okból kerül megrendezésre. Az első és legfontosabb, hogy a kenyér szerelmeseit összehozza egy alkalommal évente, ahol megismerhetik egymást és kicserélhetik egymás között tapasztalataikat. Ingyenes!

Szalóki Ági és az Alma Együttes – Várkert Bazár, Multi terem, hétfőn 10 és 11 órakor (ingyenes)

A Várkert Bazárban hétfőn 10 órától Szalóki Ági, 11 órától az Alma Együttes lép a színpadra. Mindkét koncert ingyenes!

AUGUSZTUS 20., kedd

Augusztus 20-ai ünnepi programok Budapesten

Augusztus 20-ai ünnepi programok Budapesten

Kedden 9:15-től 10 óráig Légi parádé lesz a Duna felett, a Szent Koronát az Országházban 9:30 és 18 óra között lehet majd megnézni (sorban állásra számítsatok!), illetve 10 és 12 óra között Katona zenekari parádé és bemutató vár benneteket a Kossuth téren a Dunánál. A hagyományos tűzijáték 21 órakor kezdődik. Ingyenes!

Kovácsovics Fruzsi és a Kaláka koncertje – Várkert Bazár, Multi terem, kedden 10 és 11 órakor (ingyenes)

Kedden 10 órától Kovácsovics Fruzsi, 11 órától a Kaláka koncertezik a kicsik és nagyok örömére. Mindkét koncert ingyenes!

Ingyenes múzeumok!

Ingyenes múzeumok!

Ne felejtsétek, hogy augusztus 20-án a múzeumok állandó kiállításai ingyenesen látogathatók. Ha inkább a szabadba vágynátok, akkor a Skanzen vagy az Aquincumi Múzeum jó választás lehet.

Szent István Ünnep – Gabonakaland a Vajdahunyadvárban, kedden 10:00-17:00 (ingyenes)

Szent István Ünnep

Augusztus 20-a kenyér ünnepe is! Idén a nemzeti ünnep napján múzeumi keretek között gondolják újra a hagyományt! A Múzeumi felfedezőjátékkal a vállalkozó kedvűek játszva szerezhetnek majd hasznos ismereteket a búzáról, valamint a megismerhetik, hogyan is készítették el korábban a „mindennapi” kenyeret. Tematikus időszaki minikiállítás keretében az aratás hagyományos eszközeit is bemutatják az érdeklődőknek. Ezenkívül szeretettel várnak mindenkit játszóházzal, kézműves portékák vásárával, benti és kinti családi programokkal! A kinti programok és vásár már augusztus 17-től nyitva áll! A belépés ingyenes!

Nosztalgia Ikarus

Nosztalgia Ikarus

Augusztus 20-án Ikarus 260T típusú trolibusszal, nosztalgia járat közlekedik a 76-os és a 80-as trolibusz vonalán, az Örs Vezér tere és a Jászai Mari tér végállomások között, a Keleti pályaudvar érintésével, amely nosztalgia járat a 76-os és 80-as érintett megállóhelyein áll meg. Részletek itt.

Szent István napi várjátékok – Hollókő, kedden 11:00-16:00

Szent István napi várjátékok – Hollókő

Augusztus 20-án ismét időutazás részese lehet mindenki Hollókőn és egészen a végvári időkig repülhet vissza. Kicsiknek és nagyoknak garantált a szórakozás, erről a Szent László Vitézei gondoskodnak. A várjáték belépődíja: kedvezményes: 1000 Ft (6-18 év között, illetve nyugdíjas), felnőtt: 1500 Ft, 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A Falusétajegy ezen a napon tartalmazza a várjáték belépőjét is!

Rutkai Bori Banda (Kaleidoszkóp Fesztivál) – Esztergom, Szent Tamás-hegy, kedden 17:00 (ingyenes)

Idén is együtt ünnepelhetitek a Szent Tamás-hegyen az államalapítás ünnepét és a Kaleidoszkóp Ház születésnapját! Részletes program itt. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóból tudtok válogatni!

JÁTÉK!

Játsszatok velünk augusztus 26-áig, és nyerjétek meg a Brúnó Budapesten sorozat egyik kötetét, illetve mellé egy foglalkoztatót! Részletek itt!

Era kedvencei: Kenyérlelke Fesztivál, Szent István napi várjátékok Hollókőn
Rozi kdvencei: Ziránó Színház Bábelőadása, Kenyérlelke Fesztivál, Szent István napi várjátékok Hollókőn