Programok advent 2. hétvégéjén – dec. 7-9.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Grincs /The Grinch/

Rengeteg jó programot találtok nálunk advent 2. hétvégéjére, akár saját magatok szeretnétek elkészíteni az ajándékokat, akár valami egyedi dolgot szeretnétek beszerezni, akár a szabadban korcsolyáznátok, akár egy jó könyvbemutatóra mennétek, akár inkább kirándulnátok a szabadban, és természetesen sok helyen találkozhattok a Mikulással is!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

A Grincs /The Grinch/ amerikai családi animációs film – december 6-tól a mozikban

Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről.

Adventi vásárok, jégpályák, fényvillamos

Aki igazán ünnepi hangulatba szeretne kerülni, érdemes ellátogatni az egyik adventi vásárra, korcsolyázni egyet (itt gyűjtöttük össze a budapesti lehetőségeket) és felpattanni a fényvillamos valamelyik járatára (itt találjátok, hol, mikor jár a fényvillamos).

Adventi vásárok Budapest közelében

Ha szívesen kimozdulnátok a főváros forgatagából, és egy meghittebb, családiasabb eseményre vágytok, itt megtaláljátok a legjobb adventi programokat Budapest közelében is.

Mézes-Bábos Mesefesztivál, meseváros és jótékonysági vásár – Óbuda, Tündérkert Galéria, Buda Entertainment & Gastro Rendezvényközpont, december 6-9.

A mesefesztiválon az ország legjobb gyermek zenei és színházi előadásaival az igazi Magyar Mikulással, mesés kiállításokkal, hétpróbás meseösvénnyel és rengeteg meglepetéssel várják a nagyérdemű publikumot! A fesztivál leglátványosabb programja a KÖZÖSSÉGI JÁTSZÓTÉR, A JÓTÉKONYSÁGI MÉZESKALÁCS MESEVÁROS ÉPÍTÉS, amihez várják családok, iskolai és óvodai közösségek csatlakozását. A meseváros építésből befolyt összeget a Bethesda Gyermekkórház támogatására fordítják! Vendégük lesz többek között Gryllus Vilmos, Szalóki Ági, a Magyar Népmese Színház, az Aranyszamár Bábszínház a Kolompos együttes, az Aranyalma Páros, Endrődi Ági, Tarján Veronika a Veronaki Trióval és a most újjá alakult Kifli zenekar. Családi napijegy (2 felnőtt + 2 gyerek) 4500 Ft.

Adventi Mesehotel – Gellért Szálló, december 6-9.

Advent alkalmából újra mesehotellé változik az idén 100. születésnapját ünneplő szálloda, benne megannyi programmal, a kütyümentes sárkánykuckótól, a vasútmodell kiállításon át, a Gellért születésnapjára íródott mesejátékig. Az Adventi Mesehotelbe a Mikulás is beköltözik, és a százéves Gellért szálló születésnapjára íródott A Százéves Csodatorta című zenés mesejátékban is feltűnik. Belépő: 1500 Ft/fő.

M2 Mikulás Expressz – Nyugati pályaudvar, Vasúttörténeti Park, december 7-9., több időpontban

Karácsonyi díszekben pompázó gőzmozdonnyal utazhatnak a gyerekek az m2 Mikulás Expresszen, manócskák kísérik őket a mesés mikulás és adventi ceremónia helyszínére, a Vasúttörténeti Park Orient-csarnokába, majd kezdetét veszi az ünnepség, ahol a főszerep nem másé, mint a Mikulásé. Az eseményen fellép Kovácsovics Fruzsina és zenekara. Belépő: 3700 Ft/fő.

Vál-Völgyi Mikulásvonat – Felcsút, december 6-9.

Lassan beköszönt a tél, és meglátogatja a Mikulás egy nagy zsák ajándékkal a Vál-völgyi Kisvasutat, ahol programokkal és meglepetésekkel várnak benneteket. Felnőtt jegy 1500 Ft, gyerek 800 Ft, 2 év alatt ingyenes!

Barlangi Mikulás – Szemlő-hegyi barlang, december 6-9.

December 6. és 9. között a Szemlő-hegyi barlangba is ellátogat a Mikulás. A szarvasok vontatta szán helyett kötélen ereszkedik le a barlang falán, és névre szóló ajándékokat ad a gyerekeknek. A csoportlétszám maximált, a csoportok óra harminc perckor indulnak 10.30-15.30 között. Ár: 3900 Ft/gyerek (csomaggal), 1500 Ft/felnőtt, plusz felnőtt felár 2000 Ft.

Adventtől vízkeresztig a Nagytétényi Kastélyban – december 8-9.

Iparművészek karácsonyfáinak tárlata és a művészeti szakiskolák és egyetemek kiállítása mellett december 8-án és 9-én Ünnepi divat hétvégével készülnek a kastélyban. Emellett lesz még bábelőadás, kakaó koncert és kézműves foglalkozás is. Családi jegy: 4000 Ft.

Csak a mentes Vásár – Duna Palota, december 8-9. (ingyenes)

Tanuld meg elkészíteni az ünnepi finomságokat, szerezd be egy helyen a szaloncukrokat, natúr kozmetikumokat, egészségmegőrző termékeket, karácsonyi ajándékcsomagokat. Itt mindent megtalálsz, ami: gluténmentes, cukormentes, tejtermékmentes, vegán, paleo, bio, natúr, adalékanyagmentes, egészségmegőrző. Ingyenes!

DECEMBER 7., péntek

Mikulásvárás a Kolompos együttessel – Óbuda, Fő tér, pénteken 17 órától (ingyenes)

17 órától a Kolompos Együttes Mikulás-napi koncertjét hallgathatjátok meg, majd 18 órától a Mikulás a Vitéz László bábjáték automatával érkezik a térre. Ingyenes!

Téli Szalon – Két Egér Könyvesbolt, megnyitó: pénteken 18:00 (ingyenes)

Kortárs illusztrátorok eredeti munkáit állítják ki a Két Egér Könyvesboltban. A művek nagy része akár meg is vásárolható. A kiállítók: Dániel András, Holló Anna, Kálmán Anna, Kun Fruzsina, Lévai Dóra, Máray Mariann, Pap Kata, Rácz Nóra, Simonyi Cecília, Szoboszlay Eszter. A december 7-iki megnyitón lehet személyesen találkozni, beszélgetni az alkotók többségével. Ingyenes!

DECEMBER 8., szombat

Mikulás a Kemencei Erdei Múzeumvasúton – szombaton 9:30-12:30

„Kaptunk egy levelet a Mikulástól, az Északi-sarkról, hogy idén december 8-án érkezik a Kemencei Erdei Múzeumvasútra! Lehetőleg minél többen gyertek el a kisvasútra, mert szeretettel vár minden kedves gyermeket. Idén is vonattal fog érkezni hozzánk és a krampuszok is vele tartanak…” Részletek itt.

Madárkarácsony és adventi barkácsolás – Jókai-kert, Költő utca vége, szombaton 10:00-12:00

Várják a család apraja-nagyját a svábhegyi Jókai-kertbe, ahol megetethetitek a madarakat, majd teázás közben faágakból készíthettek kis Mikulásokat. Részvételi díj: kedvezményes: 750 Ft, teljes árú: 1500 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges a rendezveny@dinpi.hu címen, lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig.

Karácsonyi kézműves foglalkozás – Aranytíz Kultúrház, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Szombaton üvegdíszeket, karácsonyi képeslapokat, különleges karácsonyfadíszeket, mézeskalácsot, számos dekorációt és ajándékot készíthettek az Aranytízben a Belvárosi Közösségi Tér hagyományos programján. Ingyenes!

Varró Dani: A szomjas troll – interaktív könyvbemutató – Bookline, Móricz Zs. körtér, szombaton 10:00 (ingyenes)

Játsszuk végig együtt Varró Dani legújabb lapozgatós meséjét, amelynek te lehetsz a főszereplője! Társaiddal ezúttal közösen dönthetitek el, hogyan folytatódjon a tündérek és óratörpék világában játszódó kaland, és miképp alakuljon a kis vikingfalu sorsa. Csatlakozzatok ti is december 8-án 10 órától a meseexpedícióhoz a Bookline Móricz könyvesbolt és kávézóban! Ingyenes!

Színes Karácsony – Családi nap a Kassák Múzeumban, szombaton 10:00-13:00

Karácsonyfadíszeket, saját tervezésű pecsétnyomdával ajándékkísérőket és képeslapot is tervezhettek Kassák Lajos avantgárd folyóiratainak képi világa nyomán. Vetítéssel és kiállítás-kvízzel is várják az érdeklődőket! Belépődíj: 800 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft (2 családtag és 2 kiskorú gyermek).

Családi Bűvészshow és Mikulásvárás – Városháza tér, fűtött sátor, szombaton 11:00 (ingyenes)

Látványos és humoros számok váltják egymást Kiss Balázs, a 2016-os országos bűvészbajnokság győztesének műsorában, amik magával ragadják a legkisebbeket és legnagyobbakat is. A Családi bűvészshow végére pedig talán a Mikulást is sikerül közösen a Városháza park hüttéjébe varázsolni! Ingyenes!

Angyalnap – Ócsa, Tájház, szombaton 14:00-16:00 (ingyenes)

Betlehemes játék az Ócsai Szentháromság Katolikus Közösség együttműködésével igazi régi karácsonyi hangulatban. Ingyenes!

Adventi forgatag – Kultúrkúria, szombaton 15:00-19:00

A műhely, ahol kicsik és nagyok együtt alkotva készítik el személyes karácsonyi ajándékukat. Az adventi forgatag a következő kézműves foglalkozásokkal várja az érdeklődőket: papírhajtogatás: ajándékkártya-boríték, dobozkák, karácsonyfadísz, mécsestartó; iIllatos karácsonyi füzér; fonott fenyőfa formájú vesszőkosárka; csuhéangyalkák; rézdomborítás; kicsiknek ragasztás és színezés. A foglalkozás ára: 2 éves kortól: 1500 Ft/ fő, családi jegy: 5500 Ft / 2 felnőtt és 2 gyerek.

Karácsonyi fátyolangyalka készítés mézeskaláccsal és teával – Minurka, szombaton 15:00-18:00 (regisztrációs)

Ha különleges hangulatban szeretnél ráhangolódni a karácsonyra, és ezzel együtt szívesen készítenél egyedi ajándékot vagy dekorációt magadnak, akkor neked ajánljuk ezt a workshopot. Elsősorban felnőtteket és nagyobb gyerekeket várnak egy igazán tartalmas beszélgetős, kreatív délutánra. A foglalkozás ára: 6500 Ft.

DECEMBER 9., vasárnap

A nagy játék készítés és csere-bere, avagy Mikulás a palotában – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00-12:00 (ingyenes, regisztrációs)

„Hozd el egy olyan játékodat, amivel már igazán sokat játszottál / már úgy érzed nem a Te mulatságod többé / igazán kedves a szívednek, s add valakinek, aki pont ilyenre vágyott! Te magad pedig készíts annyi ajándékot, amennyit csak szeretnél, hogy mindenki mosolyoghasson ezen a délelőttön.” A programon a részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött: a muzeumped@pim.hu e-mail címen.

Krisztinavárosi Kézműves Karácsony – Krisztina tér, Szent Gellért Gimnázium, vasárnap 9:30-18:00

Igényes kézműves portékák helyi alkotóktól most vasárnap, illetve december 16-án vár benneteket. Délután pedig workshopokon is részt vehettek.

Pici Piac – Akvárium Klub, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

A karácsonyi hangulatú Pici Piacon több mint 50 tehetséges magyar tervező hazai termékeivel várnak: kifejezetten kismamáknak, gyerekeknek, babáknak. Ingyenes!

Adventi családi programok – Várkert Bazár, vasárnap 11 órától (ingyenes)

11 órától a Klárisok zenekar Kerekégenjáró című adventi mesekoncertjét hallgathatjátok meg, 15 órától Netz produkció előadásában Szabad-e regölni? családi örömzene és örömtánc lesz, emellett 11 és 18 óra között kézműves foglalkozásokkal is készülnek (mézeskalácsírás, karácsonyfadíszek, üdvözlőkártyák készítése, Luca-búza ültetése, illatos díszek), illetve a Méhkas Dia Workshopját is kipróbálhatjátok az adventi forgatagban. Ingyenes!

Szalóki Ági – Óbuda, Fő tér, vasárnap 15:00 (ingyenes)

Szalóki Ági gyermekeknek szóló karácsonyváró gyermekkoncerttel érkezik az óbudai adventre. Négy gyermekalbumáról válogatott dalokat hoz el a közönségnek, ami mellett természetesen a karácsonyi dalok is felcsendülnek majd. Ingyenes!

Fabula Bábszínház: Mikulás ajándéka – zenés bábjáték, Budavári Művelődési Ház, vasárnap 15:00

A kedves, zenés, élőszereplővel tarkított, a gyerekeket is szerepeltető bábelőadás Mikulás napján játszódik. Főhőse Balambusz, a jóságos kiskrampusz, aki ebben az évben először segíthet a Mikulásnak az ajándékok szétosztásában. Belépő: 1500 Ft.

Bábakalács Bábszínház: Nyiss kaput, Angyal! – betlehemes előadás – Városháza park, fűtött sátor, vasárnap 16:00 (ingyenes)

Jézus születésének történetét egy különleges, háromszintes betlehemben bábokkal jeleníti meg a Bábakalács Bábszínház. Az előadást hagyományos bábtáncoltató betlehemes játékok ihlették, szövegeit és dalait archaikus népi és templomi szövegekből állították össze. Ingyenes!

Era kedvencei: Mézes-bábos Mesefesztivál, Várkert Bazár vasárnapi családi programok
Rozi kedvencei: Mézes-bábos Mesefesztivál, Várkert Bazár vasárnapi családi programok