Programajánló – január 21-22.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

programajánló – Legkisebbek mozija – Puskin, szombaton, 10:00 (Kép: Bot Benő)

Boszi seprűnyélen a Puskinban, sárkányok és dinók a Sárkányos Gyerekkönyvtárban, Mesefaló a PIM-ben, Jégpályák Éjszakája, táncházak és klasszikus zene, közös főzés a Szimplában és még sok minden vár rátok ezen a hétvégén is. Hamarosan érkeznek a farsangi programok, amelyet megtaláltok legújabb válogatásunkban.

JANUÁR 21., szombat

Madárgyűrűzés a Jági-tónál a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében – TALÁLKOZÓ: szombaton 9:00, Pilisszentiván, Sportpálya (a Villa Negra előtt)

„Télen a Jági-tónál, a kihelyezett madáretetőnél hatalmas a sürgés-forgás. Egymást követik sorban a madarak a finomabbnál finomabb falatokért. Hogy megismerkedjünk az etetők gyakori madaraival, téli madárgyűrűzési bemutatót tartunk. Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Aki ellátogat programunkra, ezekre a kérdésekre is választ kaphat.” A program a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” c. országos sorozat része. Részvételi díj: teljes árú: 1000 Ft/fő, kedvezményes/családi: 600 Ft/fő, diákcsoport (10 főtől): 400 Ft/fő.

Legkisebbek mozija – Puskin, szombaton 10:00

A Legkisebbek mozijaban ezen a szombaton a Boszi seprűnyélen és a Bot Benő c. filmeket nézhetitek meg. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 800 Ft.

Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30

A januári Családi Délelőttök során és Susan Swartz képeinek inspirációja révén a köd, a pára, az eső, a felhőszakadás, a hétköznapi természeti jelenségek valósága most megfogalmazásra kerül festékkel, spaklival és ecsettel. A gyerekek olyan ruhában vigyétek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnáljátok, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17.00 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az 1. emeleti Susan Swartz: Személyes utak című kiállítást. Belépő: 600 Ft/fő.

A múlt sárkányai – Dinoszauruszok Magyarország területén – Sárkányos Gyerekkönyvtár, szombaton 11:00 (ingyenes)

A Bakonyban található iharkúti dinoszaurusz lelőhely kutatása immáron 16. éve zajlik. A 85 millió éves kőzetekből mára több mint 50.000 csont- és foglelet került elő, köztük hazán első dinoszaurusz leletei is. Az előadásban az iharkúti őshüllők mellett ezekről az új felfedezésekről és a Bakony 85 millió évvel ezelőtti környezetéről is mesél majd Ősi Attila. Ingyenes!

Családi örömzene-örömtánc – Marczi, szombaton 11:00

A Netz Táncprodukció egyedülálló utca- és táncszínház, amely professzionális táncosokból, zenészekből, illetve előadóművészekből alakult 2009-ben. A kortárs, hagyományőrző műsorban az autentikus néptánc virtuóz figuráit, ritmikáit, páros viszonyát különböző tárgyakkal, eszközökkel és humorral ötvözik. Belépő: 1600 Ft.

Kutatás a Föld hangja után – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Zenés hangjáték foglalkozás Kliment Jankóval és Makkai Danival, a Panyigai Hangműhely vezetőivel. Ajánlott korosztály: 4-11 éves korig.

Viadal, avagy a kakas, a császár meg a gyémánt-félkrajcár – Óbuda, Platán Könyvtár, szombaton 11:00 (ingyenes)

A Ládafia Bábszínház előadása szombaton 11 órakor kezdődik. Bábjáték a ládafiából, ahol a kakas fából van, a muzsika lélekből, a játék szívből. Ingyenes!

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

Nagy Furémo-tesztnap Győri Borival: most mindenki kipróbálhatja, milyen arcokat tud kihozni a remek Furémóból. Akinek már van Furémója, mutassa meg, mit tud! Belépő: 500 Ft, levásárolható.

Diafilmek délutánja – Kultúrkúria, szombaton 15:30 (ingyenes)

„Újra leperegnek a klasszikus mesék, népmesék és a régi tévés sorozatok, egyéb kedvelt diafilmek képei, valamint a legújabb mesék. Emellett kalandregények feldolgozásai, indiántörténetek és a kötelező olvasmányok feldolgozásai is láthatók. Várjuk azokat a „gyerekeket”, akik ezeken a diákon nőttek fel, és azokat a gyerekeket is, akik még csak most ismerkednek meg a diafilmes mesék varázsával.” A program ingyenes!

Bazsó és Borka – Jurányi, szombaton 16:00

Bazsó és Borka ikertestvérek. Nincs is annál jobb, mikor egy gyereknek mindig van kivel együtt játszani! Gondolják a felnőttek. Bazsó és Borka azonban ezt egészen másképp gondolja. 3-10 éveseknek ajánlott. Belépő: 1300 Ft.

Jégpályák éjszakája – Városligeti Műjégpálya, szombaton este

Január 21-én, szombaton a Magyar Hoki Napján, a jégkorongozók visszatérnek a Városligetbe. Délelőtt a hokis palánták népesítik be a pályát, a közönség ekkor nem tud majd korizni. Délután 17 órakor nyitnak,  és ismét részt vesznek a Jégpályák Éjszakáján. 20:30-ig a megszokott belépődíjakkal üzemelnek, a 20:30 után érkezőknek pedig 1000 Ft-ot kell fizetni.

JANUÁR  22., vasárnap

Mesefaló – ingyenes családi délelőtt A magyar kultúra napján – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00 (regisztrációs, ingyenes)

„Mesékkel ünnepeljük A magyar kultúra napját, méghozzá legalább annyi félével, mint amennyi csokoládét Gombóc Artúr ismertetett meg velünk! Talán megmaradt még az ünnepek kiváló étvágya, így ezek a mesék mind-mind ételekről fognak szólni: kőlevesről, aludttejről, kecsöpről, kedvencekről és fujjfujjokról. A délelőtt során, hogy ne pottyanjunk rögtön vissza a valóságba, mindenki elkészítheti kedvenc meseszereplője bábfiguráját, s rögtönzött árnyjáték bemutatóban meg is elevenítheti hőseit. A gyerekek mellett a szülőkre is gondolunk. Ezen a napon számos ingyenes tárlatvezetéssel látogathatók a múzeum kiállításai” Részletek és regisztráció itt. Ingyenes!

Manó koncert: Mesevilág – Concerto Bp., vasárnap 11:00

A Concerto Budapest népszerű Manó programja az óvodás és kisiskolás gyerekeknek szól: ez a játékos, interaktív előadás a körülöttünk lévő világgal és a zene alapjaival ismerteti meg a gyerekeket. 3-12 éveseknek ajánlott.

A zongora – MOM, vasárnap 10:00 és 11:30 (ingyenes, regisztráció szükséges)

Balázs János Liszt Ferenc és Junior Prima Díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertje. A játékszabályok változatlanok: a belépés díjtalan, de regisztrálni szükséges a hangszerekvilaga@gmail.com e-mail címen.

Kolompos – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 10:30

A Kolompos együttes 1990 óta muzsikál gyerekeknek. Óvodákban, iskolákban, művelődési házakban ismertetik meg a kicsikkel a népzene, néptánc és a népszokások alapjait, mindezt szórakoztató formában. Elsősorban nem az ismeretadás a legfőbb céljuk, hanem az élményszerzés, hogy jó hangulatú, vidám, játékos, táncos-zenés mulatságokon megszerettessék a kisgyerekekkel a magyar táncművészetet. 2-8 éves korig ajánljuk! Jegyár: 900 Ft, családi: 3000 Ft (2 felnőtt+2 gyerek)

 

Papírmeseszínház – Barabás Villa, vasárnap 11:00

A Batyu Színház és a Csimota varázslatos doboza (3–6 éves korosztálynak). Vajon mit rejthet ez a varázslatos doboz? Rejtély. Egyik ajtó, másik ajtó, harmadik, sorra kinyílnak és feltárul előttünk egy keretbe foglalt szép kép. Csoda. A kép lassan csúszik, miközben a mesélő hangját halljuk, majd egy újabb kép következik és egy újabb. A japán kamishibai szó szerinti fordítása színházi játék papírból. A képek egy történetet mesélnek el, minden illusztráció a mese egy-egy elemét eleveníti fel. Belépő: 500 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Ládafia Bábszínház a Platán Könyvtárban
Rozi kedvencei: Bazsó és Borka a Jurányiban, Ládafia Bábszínház a Platán Könyvtárban