Programajánló hétvégére – 2024. január 20-21.

A magyar kultúra napjához kapcsolódó események, egy kis jazz, budapesti kalandok a múzeumban, nyílt nap a Gyermekvasúton, Jégpályák éjszakája, diafilmek délutánja és még sok minden más is vár rátok ezen a hétvégén. Programajánló hétvégére a Minimatiné válogatásában.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Himnusz kereső játék – Vérmezőtől a Batthyány térig, január 20-22. (ingyenes)

Sétáljatok végig a honlapon található térkép útvonalán és keressétek meg a listában található szobrokat és emléktáblákat! A séta hét állomását egy-egy betűvel jelölték, és minden helyszínen elhelyeztek a Himnusz első versszakának egy sorát. Vigyázat: a sorok összekeveredtek! Rakjátok a Himnusznak megfelelően helyes sorrendbe az állomásokhoz tartozó betűket, ha jól csináltátok, egy értelmes szót kaptok! Az így kapott megfejtéseket a regisztracio@budavar.hu e-mail címre várják, a beküldési határidő január 22-e, 20 óra. Az e-mail tárgyába írjátok bele, hogy ,,Himnusz séta – játék. A helyes megfejtést beküldők között könyvjutalmakat sorsolnak ki! Részletek itt.

Szegedi Kortárs Balett: Hamupipőke – Müpa, január 20-22. (több időpontban)

Hamupipőke meséjének eredete az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. A világon az egyik legtöbbet feldolgozott, számos alkalommal megfilmesített és előadott mese. A balettváltozat zenéjét Szergej Prokofjev szerezte. 4 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 3000-5500 Ft.

 

Lassie – Állati mentőakció – premieres film

Lassie kalandja folytatódik. Flo imádott kutyájával, Lassie-vel nagynénjénél nyaral Dél-Tirolban. A felhőtlen nyaralást beárnyékolja Pippa, a kis terrier eltűnése, akit vélhetően elraboltak. Flo és Lassie azonnal a kis négylábú keresésére indul. Hamarosan kiderül, hogy nem Pippa az egyetlen kutyus, aki rejtélyes körülmények között tűnt el. Lassie és barátai nyomozni kezdenek és kiderül, az ügy sokkal nagyobb titkokat rejt, mint gondolták. Január 18-tól a mozikban, 6 éves kortól ajánlott!

 

JANUÁR 20., szombat

Közönségtalálkozó-Dániel Andrással – Marczi, szombaton 10:00 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Ismerkedés furcsa lényekkel és különös történetekkel a Rét Közepétől az Utolsó Bokorig. Tudj meg mindent első kézből, amit a kuflikról tudni érdemes! Vidd el kedvenc könyved dedikáltatni és lesz kézműveskedés is. Ajánlott: 4 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 3000 Ft/ felnőtt, gyerek egységesen.

 

JAZZFORMERS: JAZZ A LELKE MINDENNEK – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A Jazzformers tagjai mind profi jazz-, illetve klasszikus zenészek, emellett tanárok is, sőt, még humoruk is van! Ebből a szerencsés együttállásból született meg ez a műsor is, amiben elragadó stílussal és rengeteg játékkal mesélnek a jazz történetéről, az afrikai és amerikai zenei műfajok összeolvadásáról, de ami ennél sokkal fontosabb, a közönség aktív közreműködésével be is mutatják ezt a gazdag világot a katonazenekaroktól a klasszikus jazzen keresztül a funky-ig. Könnyed előadásukban azonban komoly szerep jut a hangszerek bemutatásának is, illetve a közönségnek, hiszen a játékokon keresztül mindenki a zenekar tagja lehet a koncert idejére! 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2600 Ft.

 

Budapest kaland – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 10:30 és 11:15 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ez alkalomból a Magyar Nemzeti Galériába 6-9, illetve 10-13 éveseknek tartanak tárlatvezetéseket szombaton délelőtt. Hogyan készültek a 20. század eleji budapesti képeslapok? Mely városrészeket fotózták a legtöbbet és miért, a képeslapok készítői? Milyen érdekességeket tudunk meg a korabeli budapesti emberek életéből? A képzeletbeli városi kalandozás során ezekre kérdésekre keresik a választ – természetesen nem csak szavakban. A programjeggyel a Színvarázs – Kreatív workshop a Keserű Ilona kiállításban is látogatható. Programjegy ára: 1000 Ft. A kísérők kizárólag az időszaki kiállításra váltott kedvezményes kísérőjeggyel (2600 Ft/fő) vehetnek részt a programon.

 

Nyílt nap a Gyermekvasúton – Széchenyihegy végállomás, szombaton 10:00-16:00

Gyermekvasút nyílt nappal készül január 21-én Széchenyihegy végállomáson, ahol 10 és 16 óra között színes programokkal várja a kisvasút világa iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket. Részletek itt.

Kulcsátadó ceremónia – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Varró Dániel a Mesemúzeum kulcsát Boldizsár Ildikónak adja át. Együtt beszélgethettek és játszhattok. Részletek itt.

 

Nyílt nap a Széchényi Könyvtárban – Budai Vár, OSZK, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes, több program regisztrációs)

A magyar kultúra napja alkalmából nyílt nap lesz a könyvtárban 2024. január 20-án 10 és 17 óra között. Tárlatvezetés, vezetett séták és máskor nem látható kincsek is várnak rátok. Részletek itt. Ingyenes, részben regisztrációs.

Diafilmek délutánja – Kultúrkúria, szombaton 16 órától

Régi kedvenceinket, a diafilmeket vetítik folyamatosan, kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt két teremben. Várják azokat a „gyerekeket”, akik ezeken a diákon nőttek fel, és azokat a gyerekeket is, akik még csak most ismerkednek meg a diafilmes mesék varázsával. Emellett egy kiállítással is készülnek a diafilm és az irodalom kapcsolatáról. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

 

Gyűrűk ura maraton – Bem Mozi, szombat délutántól (TELTHÁZ!)

20 évvel ezelőtt mutatták be minden idők talán legjobb trilógiájának záró filmjét, nagy rajongóként ezt természetesen szeretnék megünnepelni, és hát mi mással, mint egy egész napos utazással. Részletek itt. Jegyár: 3900 Ft/mindhárom filmre.

Jégpályák éjszakája – országszerte

2024. január 20-án országszerte több tucat jégcsarnok és jégpálya vár benneteket egyedi programokkal, játékokkal és meglepetésekkel a Jégpályák éjszakája eseményen. Részletek itt.

 

JANUÁR 21., vasárnap

A magyar kultúra napja – Pannka, vasárnap 9 órától

Idén első alkalommal rendezik meg A magyar kultúra napja alkalmából ünnepi programukat a PannKa és a PannKa Part látogatóinak. 1-10 éves korú gyermekeket és szüleiket várják a programra: Ametiszt Bábszínház: Mazsola és Tádé; Artistkids kézműves foglalkozása, Finy Petra író kreatív programja; 11 órától Farkasházi Réka és a Tintanyúl duó mesés, verses koncertje. Részletek itt. Belépődíj: A programok XIII. kerületi Partner Kártyával 1000 Ft/fő, Partner Kártya nélkül 1500 Ft/fő.

 

Cifra Palota: Farsang – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

10:15-tól Babafarsang, bababál… – Kerekítő-Tippentő Benedek Krisztina vezetésével, 11 órától Bokázik a máktörő – Búgócsiga Zenede játékos, interaktív koncertje, majd 12 órától Táncrend – Bognár Anna színművész drámafoglalkozása vár rátok. Részletek itt. Ingyenes!

Csoda és Kósza – XV. kerület, Csokonai Rendezvényház, vasárnap 10:00

Hab a tortán gyerekszínházi előadás a magyar kultúra napja alkalmából Czigány Zoltán meséje alapján. Szereplők: Pálos Hanna és Kovács D. Dániel. Az előadás időtartama kb. 40 perc, 4 éves kortól. Részletek és jegyvásárlás itt. Kedvezményes jegyár: 1000 Ft. Az előadást követően kézműves foglalkozással várják a gyerekeket.

PöttömParty – Budapest Park, vasárnap 10:00-15:00

Január 21-én ismét rengeteg izgalmas kalandra hív a Pöttömkert téli kistesója! Farsangi készülődés, álarcok, varázspálcák, korcsolyázás, ügyességi játékok és csillámtetkó! Részletek itt. A PöttömParty eseményen való részvételhez érvényes korcsolyapálya jegy szükséges, 6 éves kor alatt ingyenes a belépés.

Fabula Bábszínház: Mazsola – Puskin, vasárnap 10:00

Mazsola, a gazdájától elkergetett induri-pinduri malac és a melegszívű Manócska felejthetetlen történetei elevenednek meg a bábszínpadon. Az előadás Bálint Ágnes eredeti meséjéből íródott, s nagy sikerét az emlékezetesen kedves bábfigurák garantálják. Részletek itt. Belépő: 2600 Ft.

 

Kolompos táncház és mulatság – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 10:30

A havonta egy alkalommal megrendezésre kerülő Kolompos táncház a család minden generációja számára garantáltan szórakoztató időtöltést ígér! Részletek itt. Jegyár: családi 4600 Ft.

+1

A magyar kultúra napja – Uránia mozi, hétfőn délutántól

Január 22-én kilenc olyan filmalkotást tűznek műsorra, amely jelentős magyar személyiségek életét, kalandjait, küzdelmeit mutatja be, akár dokumentumfilm, akár játékfilm formájában. Kortárs írók, zenészek, sportolók, egy 19. századi orvos és egy mai természetrajongó történetei, kivételes emberek és életutak, különleges kihívások és teljesítmények elevenednek meg a kiválasztott alkotásokban. Részletek itt.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!