Programajánló hétvégére – 2024. január 13-14.

Madárgyűrűzős programok Ócsán és Királyréten, 3 diafilmes esemény (hiszen idén 70 éves a diafilm), oktatási kiállítás, trópusi növények, LEGO játszóház és Kölyök Turbina is lesz ezen a hétvégén. Emellett időszaki kiállításokat és könnyű téli kirándulásokat is ajánlunk.

 

JANUÁR 13., szombat

24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás – HUNGEXPO, január 11-13. (ingyenes, de regisztrációs)

Több mint 150 kiállító részvételével csütörtökön kezdődött a legnagyobb hazai felsőoktatási seregszemle, a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A minden évben mintegy 50 ezer, pályaválasztás előtt álló fiatalt vonzó eseményen hazai, külhoni és külföldi felsőoktatási intézmények, valamint szakképző intézmények és munkáltatók is bemutatkoznak. „Miért menő ma egyetemistának lenni?” – erre, és jövőjükkel kapcsolatban rengeteg más kérdésre is választ kaphatnak az érdeklődők január 11. és 13. között, a Hungexpo „A” csarnokában, illetve online. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

 

Madárgyűrűzés Királyréten – Királyrét, Hiúz Ház, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Csuszka

Csuszka (Fotó: Potyó Imre)

A hagyományos téli program helyszíne a királyréti etető, amely rengeteg madarat segít ki a téli ínséges időszakban. Ezen a délelőttön lehetőséget kínálnak a különböző madárfajok kézbeli tanulmányozására, a gyűrűzés, mint kutatási eszköz megismerésére. A programon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött! Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft/fő, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1000 Ft/fő. Ugyanebben az időpontban az Ócsai Tájházban is hasonló programmal készülnek.

 

Kockabarátok – LEGO játszóház – Marczi, szombaton 9:00-14:00

Kép: Unsplash

3 féle LEGO játszóház és aktivitások az egész családnak. Az ovisokat és 2 év felettiteket Duplo játszóház, a 6 év felettieket 2×4-es kocka és vegyes LEGO játszóház, Ninjago versenypályák, irányítható járművek, képregények, LEGO építőfalak várják. Részletek itt. Belépő: 2000 Ft (gyermekeknek 4 éves kortól), 1000 Ft felnőtt kísérőknek.

 

#kiscelliújév – Kiscelli Múzeum, szombaton 10:00-17:30 (némelyik program regisztrációs, 14 éves kor alatt ingyenes)

Szombaton nyitástól zárásig: tárlatvezetések, épületséták, nyomdázás és mézeskalácsozás is vár ránk a Kiscelli évnyitó rendezvényén. Az épületsétákra és tárlatvezetésekre regisztrálni kell itt. Részletek itt. A program jegy: 3000 Ft, a belépés 14 év alatt ingyenes.

 

Trópusi küldetés – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Kertészkedős foglalkozás gyerekeknek. Ismerkedés érdekes növényekkel, ültetés, alkotás. Szeretettel várnak 10 órától és 11.15-től. A télen beltéri foglalkozás (bejárattól balra lévő épületben) 1 órát tart. Jegyár: elővételben 2500 Ft/gyerek, ára az esemény előtti 24 órában 3000 Ft/gyerek. A felnőttek füvészkerti belépő megváltásával tudnak részt venni a programon.

 

Magyar népmesék – Puskin, szombaton 10:00

A Hungarikummá nyilvánított sorozat első rendezője, forgatókönyvírója és tervezője Jankovics Marcell volt. A magyar népmesekincset és a népművészet formavilágát rajzfilmre adaptáló 100 részes televíziós sorozat pedig a legemblematikusabb és legnépszerűbb hazai animációs széria. Részletek itt. Jegyár: 1950 Ft.

 

Bíró Eszter: Ej, mi a kő! Interaktív családi koncert – Müpa, szombaton 11:00

Nemrég emlékeztünk meg Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójáról: az Anyám tyúkja zenés-játékos, jókedvű „újrahasznosítása” váratlan nézőpontból mutatja meg a klasszikus vers legfontosabb erényeit. A szobában bent lakó tyúkanyó és az őt a sarokból fürkésző Morzsa kutya története ugyanis Bíró Eszter és három zenésztársa, Födő Sándor, Cserta Balázs és Csókás Zsolt szerint korántsem csak egy könnyen szájra álló, ritmusosan mondható vers: mély tartalommal bír. 3-8 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

Diafilmek – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Mesék királyokról és királyfikról: A didergő király, Békakirályfi, Többsincs királyfi című diafilmeket vetítik. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

JANUÁR 14., vasárnap

Cifra Palota – „Cifra Világ”: Hamupipőke és más mesehősnők – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. 12 órától Hetedhét táncház is lesz moldvai táncokkal. Részletek itt. Ingyenes!

 

Nefelejcs Bábszínház: Marék Veronika – Erdélyi Erika – Kippkopp a hóban – Puskin, vasárnap 10:00

Valódi bábmusical elevenedik meg a gyerekek előtt, akik a mese végére szinte harsogják: Kippkopp a hóban, igazi hős valóban… Részletek itt. Jegyár: 2600 Ft.

 

Diafilm vetítés és kézműveskedés – Budafok-Tétény, Klauzál Ház, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Hangulatos, régi idők nagy slágere a diafilm, amelyet családias, gyerekekre hangolt környezetben együtt élvezhettek a Klauzál Házban. Magyar mesék forognak, majd utána közös kézműveskedéssel várnak. Részletek itt. A részvétel díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben.

 

Így kezdődött… – válogatás a 70 éves diafilm kincseiből – Art&Cinema, vasárnap 11:00 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

A jubileumi évben a havonta megrendezésre kerülő eseményeken olyan régi, különleges diafilmeket vetítenek, melyek nem érhetőek el diafilm formátumban, amelyek csak most, csak itt láthattok. A mesék természetesen a gyerekek számára ma is élményt jelentenek, szüleiknek, nagyszüleiknek azonban nosztalgikus emlékeik támadhatnak. Program: Kacor király (1954 ff – r: Mász István); Szűcs Dani álma (1955 – r: Zórád Ernő); Csipkerózsika (1955- r: Szecskó Tamás); Piroska és a farkas (1957 – r: Macskássy Dezső-Enyvvári Herbert); Piroska és a farkas újabb kalandjai (1963- r: Macskássy Dezső-Enyvvári Herbert). Mesélő: Zsurzs Kati színésznő, közreműködik: Bíró Ferenc diafilm szakértő. Részletek itt. Belépő: 990 Ft/fő. Az idén 70 éves diafilmről és a jubileumi programokról itt írtunk bővebben!

 

101 kiskutya – Bem Mozi, vasárnap 15:00

Igazi Disney klasszikus 1961-től Pongóval és Perditával, na meg még egy csomó dalmatával, akiket meg kell menteni a gonosz Szörnyellától és két emberétől. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft, 18 év alatt 1200 Ft.

 

Kölyök Turbina – Turbina, vasárnap 15 órától

Újból a kölyköké a főszerep január 14-én a Turbinában! Izgő-mozgó, mindenhova kúszó, vidám kölykök vegyétek be közösen Turbina mesés várát, és fedezzétek fel azt, egy vasárnap délutáni program keretében. A programot 0-9 éves korig ajánlott. Részletek itt. Vlll. kerületi lakcímkártyával belépés féláron! ELŐVÉTEL: felnőtt jegy 2000 Ft , gyerek jegy (2 éves kor felett) 1000 Ft, családi jegy (2 gyerek, 2 felnőtt)  5000 Ft, a HELYSZÍNEN: felnőtt jegy 3000 Ft, gyerek jegy (2 éves kor felett) 2000 Ft, családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) 7000 Ft.

 

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!