70 éves a diafilm – generációk kedvencei és kortárs mesék diafilmen

70 éves a magyar diafilm

70 éves a magyar diafilm

Az idei évben 70 éves a magyar diafilm, amelyet számos remek programmal, egy új könyvvel és új diafilmekkel is megünnepelnek.

A magyar diafilm rövid története

Már az 1920-as években is készültek diafilmek, de az igazi elterjedése az 1950-es években történt meg. Az oktatás és a propaganda eszközévé vált. A háztartásokban való elterjedéséhez a technikai fejlődés járult hozzá, hiszen az eleinte tűzveszélyes anyagból (cellulóz-nitrát) készült filmeket 1953-tól felváltotta a nem gyúlékony cellulóz-acetát alapú film. Ez pedig lehetővé tette, hogy az 1953-54-es évtől a Lemezárugyár mesevetítőjének (avagy a kis „púpos”) megjelenését, és kezdetét vehette a diavetítés máig tartó sikertörténete.

 

Régi vetítők

Régi vetítők

Az első, nagy sorozatban megjelenő diakópiákat a Magyar Fotó Állami Vállalat Dia-osztálya készítette 1948-tól, majd a Népművelési Minisztérium 1954 őszén megalapította a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot, amelyet 1994-ben privatizáltak, így jött létre jogutóda, a mai is működő Diafilmgyártó Kft.

Eredetileg ismeretterjesztő, népművelő, oktatási és agitációs szándékkal készültek filmek, majd ezekkel párhuzamosan megjelentek a mesefilmek is, amelyek azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek. Több generáció nőtt már fel ezeken a meséken, többször kiadnak régebbi, népszerű mesékhez, sőt ifjúsági regényeket is, de az elmúlt években 5-6 új film is készült évente, főként a most népszerű kortárs meseszerzők és illusztrátorok munkája nyomán.

 

 

2004-ben a Bogyó és Babóca diafilm változata újra népszerűvé tette a műfaj, és sorra jelennek meg Marék Veronika, Berg Judit, Lackfi János és még számos szerző meséi az új illusztrátor generáció rajzaival. Elmondhatjuk, hogy a műfaj a mai napig virágzik hazánkban, míg a környező országokban sajnos már sem a vetítőt, sem a filmeket nem gyártják.

 

Bíró Ferenc diafilm gyűjteménye

Bíró Ferenc diafilm gyűjteménye

Ha diafilm, akkor ki kell emelnünk Bíró Ferenc évtizedek óta tartó kiemelkedően fontos munkáját, aki nemcsak összegyűjtötte, hanem rendszerezte ezt az óriási anyagot, és a mai napig is részt vesz a műfaj népszerűsítésében a különböző korosztályoknak szóló programokon.

A diafilm történetéről még bővebben itt olvashattok.

 

 

Szülinapi programok 2024-ben

Minden hónapban különleges vetítések az ART&Cinemában

A jubileumi évben a havonta megrendezésre kerülő eseményeken olyan régi, különleges diafilmek kerülnek levetítésre, melyek nem érhetőek el diafilm formátumban, azokat csak most, csak itt láthat a közönség. A mesék természetesen a gyerekek számára ma is élményt jelentenek, szüleiknek, nagyszüleiknek azonban nosztalgikus emlékeik támadhatnak. Részletes program itt. A sajtótájékoztató alkalmával benézhettünk a vetítőterem mögött található diafilm gyűjteménybe is, ahol régi filmek (még fém dobozba csomagolt ritkaságok) mellett vetítőgépek és igazi kuriózumok is találhatók, amelyet Bíró Ferenc gyűjtött, rendszerezett és digitalizált.

Kiállítás és diafilm nap a Kultúrkúriában

A Kultúrkúria két diafilmes eseménnyel köszönti a Magyar Kultúra Napját. Január 20-án a Diafilmek délutánja és egy kiállítás is várja az érdeklődőket. A szalagos diafilmgyártás 70 éves évfordulója alkalmából január 21-én 70 irodalmi mű egy-egy diafilm illusztrációját, 32 grafikusművész alkotását válogatták egy csokorba. Képző- és grafikusművészek legjobbjai készítették nagy szakértelemmel és műgonddal a sokszor terjedelmes irodalmi művek illusztrációit, nemegyszer 50-70 képkockát címenként. A kiállítás díjtalanul megtekinthető január 12-étől február 11-éig naponta 10-18 óra között.

Budapest Filmmaraton

Az őszi Filmmaraton alkalmával felnőtteknek és gyerekeknek is vetítenek majd diafilmeket.

Új diafilmes könyv

Novemberben a diafilm teljes történetét felölelő, hiánypótló könyv jelenik majd meg.

Mi itt és itt ajánlottunk diafilmeket, illetve minden évben kiadnak újdonságokat vagy éppen régi kincseket.

Forrás: Diafilm Kft.
Kiemelt kép a főoldalon: Fortepan / Korenchy Laszló

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!