Programajánló hétvégére – 2023. február 18-19.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Télbúcsúztató programokkal, karneválokkal, kirándulásokkal, vidám koncertekkel, családi filmekkel búcsúzhatunk el a farsangi időszaktól! A legjobb programok a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Farsangi kisvasutazás Királyréten – február 18-19.

2023. február 18-án és 19-én farsang és télűzés lesz a Királyréti Erdei Vasúton. A jelmezben érkezők édességet kapnak. A legjobb jelmezeket kisvonatos ajándékkal jutalmazzák.  Királyréten farsangi finomságok, forralt bor, meleg tea is kapható lesz. Téli hajtányozás vár rátok a Királyréti Hajtánypályán. Kiszebáb égetés Királyréten (kb: 10:45, 12:45, 14:45). Menetrend (február 18-19-én): Kismarosról: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00; Királyrétről: 8:38, 10:38, 11:10, 12:38, 13:10, 14:38, 15:10, 16:38. Részletek itt.

Mohácsi Búsójárás – február 16-21.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A szokásokhoz hűen idén is Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. 2023-ban február 16-21-ig tart majd a mulatság.

Elkezdődött a Hóvirágünnep – Alcsúti Arborétum, előreláthatóan 2-3 hét

Két hektáron csodás hóvirágmező fogadja a látogatókat, amely egyedülálló az országban. Itt írtunk róla részletesebben. Ha tehetitek, inkább hétköznap keressétek fel a programot, amely igen népszerű.

FEBRUÁR 18., szombat

Karnevál a Rómain – Fánkparádé és gólyalábas vásári tréfák! – Római parti Piac, szombat 8:00-14:00 (ingyenes)

Reggel 8-tól nyit Budapest családbarát piaca és ahogy minden héten megszokhattuk, finomabbnál finomabb élelmiszerekkel tölthetjük meg kosarainkat. Rengeteg kézműves kincsre is bukkanunk, kik minden szombaton színt hoznak a piacra, lesznek kerámiák, textil termékek, öko termékek, ékszerek, kozmetikum, gyerek játékok, horgolt figurák, batikolt pulcsik és még sok-sok minden. Farsang alkalmából 8.30-kor felcsendül a verklimuzsika és érkeznek a Langaléta Garabonciások. Részletek itt.

Tollasok testközelből – madárgyűrűzés a Jági-tónál, Pilisszentiván, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Télen a Jági-tónál, a kihelyezett madáretetőnél hatalmas a sürgés-forgás. Egymást követik sorban a madarak a finomabbnál finomabb falatokért. Hogy megismerkedjünk az etetők gyakori madaraival, téli madárgyűrűzési bemutatót tartanak. Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Aki ellátogat a programra, ezekre a kérdésekre is választ kaphat. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 900-1500 Ft. Az interaktív kiállítás bebarangolása után a Pilisi Len Látogatóközpontban megismerkedhettek az erdő állataival, egyben kicsit a bőrükbe is bújva. Az alkotókedvűek állati lábnyomatokat és farsangi maszkokat készíthetnek.

Legyél Te is Természetbúvár! – Hétköznapi tudomány Királyréten, szombaton 9:30 (regisztrációs)

A programsorozaton várják a kicsiket és nagyokat, ahol megfigyelhetitek erdők, patakok, rétek élővilágát, az erdei állatok nyomába eredhettek és izgalmas terepi módszerekkel, játékokkal, kísérletekkel együtt próbálhatjátok megismerni a természet titkait, összefüggéseit. A Legyél Te is Természetbúvár! program mindig egy-egy téma köré épül, mint. pl. rejtőzködés, beporzók, növények élete, gombák világa. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Családi jegy: 6500 Ft.

MÉTA Matiné: Farsang – Néprajzi Múzeum, szombaton 10:30

Egy olyan farsangi kalandozásra várják az egész családot, ahol a ZOOM című kiállító térben hagyják, hogy beszippantson minket a látvány és szabadjára engedjük a fantáziánkat. Elképzeljük mikké is válhatnánk, ha beléphetnénk az üveg mögé, megfoghatnánk és felvehetnénk ezeket a különleges tárgyakat és ruhákat. Afrikai vadásszá, egy magyar pásztorrá, perzsa harcossá, ékszereket viselő hercegnővé, vagy egy ananásszá? Miután elutaztatok messzi-messzi vidékekre és kipróbáltátok ezeket a szerepeket, közelebb hajózhattok a Dunán egészen Mohácsig, ahol a busókkal találkozhattok és megkérdezhetitek őket érdekes szokásaikról és öltözetükről. Készítsétek el saját maszkotok vagy jelmez tervetek egyedi stílusban és éljetek át egy farsangi karnevált együtt! A programot elsősorban 6-12 éves gyerekeknek és kísérőiknek ajánlják! Részletek és jegyvásárlás itt. Jegyár: gyerek 1700 Ft, felnőtt 2550 Ft.

Csokiimádó mesehősök nyomában – Szamóca Kiskertész-tanoda, Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

A csokiimádók is megismerhetik, hogy hogyan és miből is készül a kedvenc csemegéjük. Megismerkedhettek a kakaóbabbal, a kakaó növénnyel és a szentjánoskenyérrel is, amiből csokipótlót készítenek és ültethettek is. A foglalkozás 1 órát tart. 3-12 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Ára: 2500 Ft/gyerek. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás idejére (1 óra) ott lehet hagyni a már iskolás gyereket, ilyenkor nem kell Füvészkerti belépőjegyet váltson a kísérő. Nagyobb gyerekkel is lehet maradni, közösen ültetni, alkotni.

Fényből szőtt mesék – Bajor Gizi Színészmúzeum kertjében lévő sátor, szombaton 10:00 (regisztrációs)

A mesesorozat 4-7 éves gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során érdekes történetek és a muzsika világában kalandozhattok. Közreműködik: Kecskés Karina színész-drámapedagógus és Fehérváry Lilla előadóművész. Részletek itt. Belépő: 1000 Ft (3 év alatt ingyenes). Regisztráció szükséges: gerecs.katalin@oszmi.hu.

Farsang a Magyar Természettudományi Múzeumban, szombaton 10:00-15:00

Interaktív standdal várnak minden érdeklődőt! A téma ezúttal az állati alakoskodás: hogyan használják fel a különböző kultúrákban az állati szőröket, bőröket, szarvakat, csontokat jelmeznek a különböző ünnepeken, szertartásokon. Kézműves workshop keretében pedig busó maszkokat készíthetnek a résztvevők. Részletek itt. A program múzeumi belépővel látogatható, amely a kiállítások megtekintésére is jogosít! A jelmezben érkező látogatóknak ingyenes a belépés!

Jótékonysági MacskakávéZOO – Rex Kutyaotthon, szombaton 10:30-15:30

A Macskák Világnapján szeretettel várnak a jótékonysági MacskakávéZOO-ba, ahol a kedves cicabolond csapat és doromboló cirmosok társaságába csöppenhetsz. A részvételeddel és 1000 Ft/fő adományoddal segíted a bentlakó védencek életének jobbá tételét. Adományod lehetőséget biztosít egy gőzölgő kávé vagy tea fogyasztására, amit gazdikereső macskákkal közösen fogyaszthatsz. Örökbefogadási szándék esetén ez is jó alkalom arra, hogy egy öledbe kuporodó cicával egymásra találjatok és ezt követően nálad leljen igazi otthonra. A macskák és többi résztvevő érdekében körülbelül 30-40 perces időtartamú programmal számoljatok, mivel a cicák játékossága és a terem nagysága is korlátozott. Részletek itt.

Danny Bain: A Fán Lakó Gyerekek – Kastner Budapest (II. János Pál pápa tér), szombaton 11:00 (regisztrációs)

Danny Bain ezen a délelőttön interaktív bábos-mesés koncerttel vár benneteket. Az afrikai mese után afrikai maszkot készíthettek. Regisztráció itt. Belépő: 2000 Ft.

Velencei Karnevál – Velence, Hauszmann Alajos Művelődési Ház, szombaton 14:30-tól (ingyenes)

A Hauszmann Alajos Művelődési Ház otthonául szolgáló kastélynál immáron hatodik alkalommal rendezik meg a Velencei Karnevált február 18-án. Endrődi Ági és Fellegjárók Zenekar gyerekkoncertje, a Vagabanda Gólyalábasok, a Bahorka Társulat, kézműves-foglalkozások, interaktív farsangi játékok, körhinta is vár rátok, a tíz éven felüliek a Segwayt is kipróbálhatják. Részletek itt. Ingyenes!

Családi Nap a Közösségi Mezőgazdálkodásról – CEU, Nádor utca 15., szombaton 15:00-18:00 (ingyenes, regisztrációs)

Ismerkedj meg Te is a közösségi mezőgazdálkodással a Tudatos Vásárlók családi napján! Előadásokkal, beszélgetésekkel, közösségi gazdaságok bemutatkozásával, magbörzével és színes családi programokkal várnak mindenkit február 18-án. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részletek itt.

Gryllus Vilmos: online Maszkabál, szombaton 16:30-tól

Mielőtt véget érne a farsang, bárhol vagytok is, együtt énekelhettek a rút banyáról, a tigrisről, a katicáról, az igazi férfiről, meg az összes többi jelmezről, Szombaton délután fél 5-től (magyar idő szerint) vár benneteket Gryllus Vilmos, de egész hétvégén visszanézhető lesz a mulatság. Részletek itt. Jegyár: 2490 Ft.

Omnibus koncertek – Lóvasút, szombaton 17 órától

Szombat délután „Tánc és maszkabál” a Lóvasúton! Az egész családnak szóló komolyzenei koncert középpontjába ezúttal farsanghoz kötődő művek kerülnek. Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft, családi 4500 Ft.

Éjszakai korcsolyázás – Városligeti Műjégpálya, szombaton 21 órától 1 óráig

2023. február 18-án a Városligeti Műjégpálya jegére bulihangulat költözik és egészen hajnali 1-ig korcsolyázhattok majd jobbnál jobb zenékre! A pálya mellett finom falatokkal várnak a foodtruckok: gőzölgő kürtőskalács, ropogós tejfölös lángos, forró grog és számtalan más finomság kapható a pálya szélén. Részletek itt.

Keresd a macskákat! – játék az Óbudai Múzeumban, a Macskák világnapja alkalmából – szombaton egész nap

Február 17-én, pénteken van a macskák világnapja. Jó néhányuk elbújt a kiállításon, ha megtaláltok legalább 25-öt közülük pénteken vagy szombaton, apró ajándékot kaptok. Részletek itt. A programon való részvétel a múzeumi belépő megváltása mellett ingyenes. 3. kerületi lakosoknak a belépés ingyenes.

FEBRUÁR 19., vasárnap

Farsang – MáraiKult, vasárnap 9:00-12:00 (ingyenes)

Ruhabörze, táncos foglalkozás és kézműveskedés a GYIK Műhellyel is vár rátok a MáraiKult farsangi buliján. Részletek itt. Ingyenes!

Farsangi bábjáték – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Interaktív asztali bábozás farsangi témára hangolva a gyerekek bevonásával ezen a vasárnap délelőttön a Millennium Házában. Az előadás 5 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyárak: 2000 Ft /szülő-gyerek, 500 Ft / minden további szülő és gyerek.

Cifra Palota: Itt a farsang, áll a bál… – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

A kreatív és kézműves programok mellett Kerekítő-Tippentő Benedek Krisztina vezetésével, 11 órától Karnevál a Búgócsiga Zenedével, majd Bognár Anna (színművész) drámafoglalkozása is vár rátok. Részletek itt. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Yakari – A mozifilm – Puskin, vasárnap 10:00

Yakari eredetileg egy népszerű képregényhős, a történet és a karakterek szülőatyja két svájci képregény rajzoló, Job és Derib. A nagysikerű képregényt számos nyelvre lefordították, majd az állatokkal beszélő, jólelkű sziú indián kisfiú kalandjairól nagy sikerű televíziós rajzfilmsorozat készült. Yakari kalandjai először kerülnek nagyvászonra egy egészestés animációs mozifilm formájában. Részletek itt. 6 éves kortól. Jegyár: 1700 Ft.

Rutkai Bori Banda : Csupa csoda farsang! – Ferencvárosi Művelődési Központ, vasárnap 11:00

A kétszeres Fonogram-díjas Banda sokszínű, ezer ritmusú, kavalkádos tánczenéjére Bori színpompás horgolt bábjaival kelti életre a mesedalokat. Szálljatok be ti is a buliba, mindenképpen hozzatok magatokkal egy kézreálló ritmushangszert, és ha van kedvetek, öltözzetek be egy saját készítésű jelmezbe! Részletek itt. Jegyár: elővétel 2200 Ft, a helyszínen 2800 Ft. Már csak néhány jegy kapható!

,,Hello Simonpuszta” – FERGETEGES FARSANG – CSALÁDI NAP – Nemzeti Lovaskultúra Központ, vasárnap 11 órától (ingyenes)

Színes programjaik között szerepel mini póni bemutató, farsangi álarc készítése, sétalovagoltatás, nem maradhat el a Karneváli Lovas felvonulás, valamint pecsétgyűjtő játék sem. Részletek ittIngyenes!

Mackók minden mennyiségben – Art+Cinema, vasárnap 11:00

Macis diafilmeket nézhettek ezen a délelőttön az Art+Cinemában 11 órától. Részletek itt. Jegyár: 600 Ft.

Janikovszky Éva: Az úgy volt… – 6szín, vasárnap 11:00

Janikovszky Éva eddig színpadon soha be nem mutatott könyvei alapján, először színpadon: a születéstől a kiskamaszkorig az élet minden nyűge. Az előadás a 6szín és a Móra Könyvkiadó közös produkciója. 7 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 2100-2600 Ft.

Farsangoló délután – Klebelsberg Kastély, vasárnap 15 órától (ingyenes, regisztrációs)

15 órától kézműves játszóház, majd 16 órától bábos mesekuckó vár rátok. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges: klebelsbergprotokoll@gmail.com.

Nyitókép: Mohácsi Búsójárás