Programajánló – ápr. 24-25., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

vilagszam_cordines_agnes

Minden bizonnyal a legsűrűbb tavaszi hétvége elé nézünk, gyakorlatilag az egész város pezsegni fog a rengeteg jó rendezvénytől. A pénteki Kis Könyves Éjjel indítjuk a hétvégét, ha pedig nem tudunk betelni a könyvekkel, akkor a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison annyi jó program lesz, hogy akár az egész hétvégét ott tölthetnénk. Megnézzük majd az Eleven design hétvégét a Bartók Béla úton, a ValyoPart megnyitóját, a Duna Regattát és az I bike Budapestet is. Ültethettek Anyák napjára a Füvészkertben, jógázhattok a Két Egérben, túrázhattok a Békák Világnapja alkalmából, rendőr- és tűzoltóautókat nézegethettek a Városligetben és még mindig tartanak a Föld napjához kapcsolódó események is. Válogassatok a programajánló kínálatából!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN (szombat és vasárnap)

16

Szása, a szibériai kistigris, A kis szellem, Matyi és Sári, Tündi és Samu, Boribon, Piroska és a Nagy Mágus, Harisnyás Pippi és Tökmag apó…Péntektől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Gyerek(b)irodalom részlege bemutatókkal, írókkal és illusztrátorokkal, zenés és kreatív foglalkozásokkal, dedikálásokkal és számos akcióval várja a kicsiket és a nagyokat. A programokról és egyéb infókról bővebben itt olvashattok. Belépő: 500 Ft, amely levásárolható a standoknál.

eleven_tavasz

Kulturális hétvége a design, a művészet, a kreativitás testközelbe hozása, bárki számára, élményalapon. Ez az Eleven design hétvége, amely szombaton és vasárnap rengeteg jó programmal vár benneteket a Bartók Béla úton. Lesz többek között bringás divatbemutató a Tranzitban, workshopok, gyerekprogramok. Ingyenes!

Állatkert_Földfesztivál

Április 22-től 26-ig, azaz szerdától vasárnapig ötnapos Föld Fesztivált tartanak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A fesztivál lényegében a Föld napjának több napon át tartó rendezvénnyé való kibővítése. Találkozhattok például a Duna-Ipoly Nemzeti Park, az MTA ATK Agrokémiai és Talajtani Intézet, az ELTE Konfuciusz Intézet, a Magyarhoni Földtani Társulat, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország, a Greenpeace Magyarország, az Ökocsiga Közhasznú Egyesület, az MTK Kajak-Kenu Szakosztály, az Excelsior SE Hegymászó Szakosztály, a Grossglockner Túraszervező Csoport és a Magyar Természetjáró Szövetség munkatársaival is. 10 és 16 óra között tizenkét helyszínen lesznek külön programok és bemutatók. Állatkerti belépővel látogatható!

labasfejuek

A Föld Hetén (április 22-26.) a Magyar Természettudományi Múzeumban minden nap 10-től 14 óráig a csodálatos lábasfejűeket ismerhetitek meg. Mik azok a lábasfejűek, hol és hogyan éltek, élnek? Mikor jelentek meg az elsők és hogyan néztek ki? Milyen lábasfejűek élnek manapság? Léteznek-e a hajókat mélységbe rántó óriáspolipok? Miért élő kövület Nautilus? A hétvégi kézműves foglalkozáson természetesen házas állatokat készíthettek majd. Múzeumi belépővel látogatható.

ÁPRILIS 24., péntek

Szent György napi kihajtás_dinnyes

Szent György napi kihajtás – Dinnyés, 9:00
Pénteki kirándulás a Velencei-tónál. Rackák, kecskék, magyar szürke és magyar tarka marhák kihajtása a tanösvény-menti legelőre. Megismerkedtek a jószágtartás előnyeivel, de megtudhatjátok azt is, milyen kapcsolat van a jószág és a gyógynövények között. A program során közeli ismeretséget köthettek néhány háziállattal (simogatás, kecskefejés, rackanyírás). A visszaúton gyógynövényeket tanulmányozhattok. Találkozás: 9:00, Dinnyésen a Rózsa utca – Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt (Madárdal tanösvény 2. tábla). Túra hossza, időtartama: 3 km, 3 óra.Részvételi díj: teljes árú: 750 Ft/fő, kedvezményes: 500 Ft/fő. Információ: Fenyvesi László, +36 30 663 4630. Bővebb infók itt.

babkoffer_picicirkusz_foto_Stefler Márton_MG_0172a

Születés Hete – Erzsébetligeti Színház, 9:00-18:00
Még ezen a napon is tart a Születés Hete az Erzsébetligeti Színházban, ahol előadásokkal, foglalkozásokkal és a Bábkoffer Társulat előadásával várnak benneteket.

iskolások_kézikönyve_fiúknak

Iskolások kézikönyve bemutató – Millenáris, 11:00
11 órától mutatja be Finy Petra író és Pásztohy Panka illusztrátor Iskolások kézikönyve (Pagony kiadásában) című könyvét, amely ezúttal a fiúknak készült. Utána rendhagyó tanóra lesz kisiskolásoknak Finy Petra vezetésével, majd könyvfesztiváli vetélkedő, mindez a Millenárison a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Gyerek(b)irodalom részlegében.

kis_konyves_ej

Kis Könyves Éj – 29 könyvesboltban, 16:00-éjfélig
Április 24-én (pénteken) délutántól éjfélig rengeteg ingyenes programmal várnak benneteket a független könyvesboltok éjszakáján Biatorbágyon, Budakeszin, Budapesten, Pécsett, Sopronban, Szentendrén, Székesfehérváron és Vácott 29 könyvesboltban, 10 kulturális intézet részvételével és támogatásával. Mi természetesen a gyerekeknek szóló eseményekből válogattunk, de a nagyobbak is találnak majd bőven programot. Érdemes lesz betérni a kisebbekkel többek között a Ráday utcai Két Egér könyvesboltba, a három Pagony üzlet valamelyikébe, a biatorbágyi Kisgombosba és a szentendrei Völgyzugolyba is. Programválogatásunkat kicsiknek és nagyoknak itt olvashatjátok. Ingyenes!

ÁPRILIS 25., szombat

muzsikalo_madarhaz_kalaka

Kaláka könyv és lemezbemutató: Muzsikáló madárház – MOM, 9:30
A Kaláka mutatja be legújabb Muzsikáló madárház című könyvét és albumát a kicsik és a nagyok örömére a MOM-ban. Belépő: 1900 Ft, 1 év alatt ingyenes!

szamoca_kiskertesz_ultetes_anyak_napjara

Ültetés Anyák napjára – Szamóca Kiskertész-tanoda, Füvészkert, 10:00 és 11:15 (regisztráció)
Legyen saját virágoskerted! Ültessetek virágot, amit hazavittek, nevelgettek és anyukáknak, nagyiknak adjátok május első vasárnapján. Kertészkedés ezen a szombaton is 10 órától és 11:15-től a Szamóca Kiskertész-tanodával a Füvészkertben. Ára 1500Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeket várnak), szülőknek füvészkerti belépő. Bejelentkezés szükséges!

ifj_balazs_janos

Ifj. Balázs János Junior Prima díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertje – MOM, 10:00 és 11:30 (ingyenes, regisztráció)
10 órakor a 3-6 éveseket, 11:30-kor 7-14 éves gyerekeket várja a MOM-ban Ifj. Balázs János Junior Prima díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertjére. Ingyenes, de regisztrációhoz kötött (hangszerekvilaga@gmail.com e-mail címen).

beka

Békák Világnapja vezetett túra – Pilisszentiván, 10:00
Mint világszerte sok helyen, csatlakozhattok a Békák Világnapjához. A túra alkalmával megismerkedhettek a Pilisszentivánon található Jági-tó pikkelyes és nyálkás bőrű lakóival is. A nap fókuszában a békák sokszínű világa áll. A túra útvonala a Pilisszentiván fölötti Borbás-gerincre vezet, mely során megismerkedhettek a gerinc egyedülálló növény- és állatvilágával is. Az út a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület olyan részeit is érinti, amelyek csak szakvezetett túrák során látogathatóak. A terület ad otthont a világon egyedülálló pilisi lennek is, amellyel ha szerencsétek van, már ebben az időszakban is találkozhattok útközben. Találkozás: 10.00, Pilisszentivánon a Sportpálya (Villa Negra) előtt. Túra hossza, időtartama: 3,5 km, 4 óra. Részvételi díj: teljes árú: 600 Ft/fő, kedvezményes: 400 Ft/fő, diákcsoport (10 főtől): 250 Ft/fő. Információ: Becsei Katalin, +36 30 511 1802, szenasok@dinpig.hu.

mupa_csaladi_delelott

Családi délelőtt – Lumu, 10:30-12:00
10:30-tól 12:30-ig ismét Családi délelőtt lesz a Ludwig Múzeumban, melynek programja a no pain no game című kiállításához kapcsolódik. Kérik, a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot, kérik, a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Jegyár: 600 Ft.

sarkanyos_mesenap

Szent György-napi Sárkányos Mesenap – Sárkányos Gyerekkönyvtár, 10:45-15:30 (ingyenes)
Az Úr 2015. esztendejében Szent György havának 25. napján Ég és Föld, Múlt és Jövő eggyé válhat általatok! Ha kiálljátok a mesés próbákat, a nap végén Meseország királya ünnepélyes keretek között befogad benneteket udvarába. 10:45 és 15:30 között a Sárkányos Gyerekkönyvtárba várnak minden kalandos kedvű leányt és fiút a Szent György-napi Sárkányos Mesenapra. Jelmezben is lehet menni! Ingyenes!

jogazo_medve

Gyerekjóga a Színes Egérben – Két Egér, 11:00
Gyerekjóga 3-tól 10 éves korig Szentgyörgyi Hannával a Két Egérben. A foglalkozás kb. 45 perc, ezért kérik, hogy ezúttal pontosan érkezzetek. A belépő 500 Ft gyerekenként, ami levásárolható. A résztvevők Agócs Írisz jógázó állatos színezőjét is ajándékba kapják.

rutkai_bori_banda

Szent György-nap – Békásmegyeri Közösségi Ház 11:00-18:00
A Békásmegyeri Közösségi Házban és a Csobánka téren Szent György-napot rendeznek. 11 és 18 óra között a Levendula Játszóház és Alkotóműhely közreműködésével középkori várjátszó 10 állomással és kézműves foglalkozások lesznek, 11 órától fellép a Rutkai Bori Banda, délben és 16 órakor magyar terelő- és pásztorkutya bemutató, 15 órától Fabók Mancsi Bábszínháza, 17 órától Békabúcsúztató Szent György-napi koncert vár benneteket.

szent_gyorgy_vitez

Tavaszköszöntő táncház a Sebesvíz zenekarral – Mesemúzeum, 11:00
„Jó szívvel invitálunk ez jeles alkalomra Mindenkit, amikor is az tavasz tánccal üdvözöltetik, s az esemény tetőpontján előadatik Szent György vitéz küzdelmes viaskodása az irgalmatlan és fertelmes sárkánnyal!” Tavaszköszöntő táncház mesével, bábbal 11 órától a Mesemúzeumban. Ajánlott korosztály: 5-10 év. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

halasz_Judit_koncert

Halász Judit – Kultúrkúria, 11:00 és 16:00
11:00 és 16 órakor Halász Judit mutatja be a kezdődhet a mulatság! című lemezét a Kultúrkúriában. Anyák napjáról, esküvőről, a nagymama neve napjáról, az első iskolába menet izgalmáról, karácsonyról, közös utazásról, a majmok kórusáról, de még otthoni kedvenc állataink születésnapjáról is énekel majd. Meg arról is, hogy milyen három testvér között a középsőnek lenni… Jegyár: 2200 Ft.

regattta

Dunai Regatta – Műegyetem rakpart, 12:30-tól
12 hazai felsőoktatási intézmény, 2 amerikai top egyetem, több tízezer szurkoló, közel 20 extrém sportos és 10 zenei program: április 25-én 12:30-tól rajtol el az idei Dunai Regatta. A hagyományosabb sportágakon kívül, mint a streetball, tollaslabda, pingpong vagy jóga, lehetőség nyílik olyan extrém és új mozgásformák kipróbálására is, mint a slackline, a gauswheel, a freestlyle frizbi, de lesz még csocsó, Xbox, beerpong és mászófal. A kicsiket LEGO sarok és játéksziget várja, de izgalmasnak ígérkezik 17:50-től a sárkányhajó futam is. Részletes program itt. Ingyenes!

valyo_part

Valyo!Part 2015-ös nyitórendezvény – Szabadság híd budai hídfő, 14:00-hajnali 3-ig (ingyenes)
Kezdődik a Valyo!Part 2015-ös szezonja. A Valyo – Város és a Folyó Egyesülettel újraértelmezik a budapesti Duna-partokat. Megmutatják, hogy milyen lehetőségek rejlenek a partokban, hogy hogyan képzeljük el élhető és fenntartható használatukat. Ennek a sorozatnak a nyitó rendezvénye a Dunai Regattához kapcsolódó idei első Valyo!Part, ahol szinte minden lesz. Amit a nyáron várhattok még: játék, kacsakövezés, koncert, mozi, dj, workshop és persze a Duna! 14 órától társasjátékokkal, beszélgetésekkel, 16 órától filmekkel, kacsakő dobó bajnoksággal, este koncertekkel várnak, közben nézhetitek a Dunai Regattát is! Ingyenes!

i_bike_bp

I Bike Budapest felvonulás – Bakáts tér, 16:00 (ingyenes)
Újra nagy tavaszi biciklis felvonulás Budapesten! Az I Bike Budapest demonstráció helyett inkább egy bringás örömünnep lesz, ami mindenkié, aki Budapesten bringázik, és amit minden tavasszal meg szeretnének megrendezni. Gyülekező – 15:30, Bakáts tér, start 16:00-kor, bringaemelés – kb. 18:30, Margit-sziget, Nagyrét. Útvonal: Bakáts tér – Közraktár utca – Pesti alsó rakpart – Dráva utca – Dózsa György út – Hősök tere – Damjanich utca – Rottenbiller utca – Rákóczi út – Erzsébet híd – Attila út – Alagút – Lánchíd – Akadémia utca – Garibaldi utca – Báthori utca – Honvéd utca – Markó utca – Széchényi rakpart – Margit híd – Margitsziget Nagyrét. A felvonulás lezárt útvonalon, rendőrségi biztosítás mellett halad. Minden fontos infó itt: http://kerekparosklub.hu/ibikebudapest. Ingyenes!

szt-györgy

Szent György-napi Vásár – Óbuda, Fő tér 10:00-17:00 (ingyenes)
Az 
Óbudai Waldorf Iskola idén 20. alkalommal rendezi meg a Szent György-napi Vásárt az óbudai Fő téren 10:00-17:00 között várva a látogatókat. Muzsikával, tánccal, kézműves kirakodó vásárral, s az óriás sárkány legyőzésével ünnepeljük a tavaszt. Ingyenes!

110508_bptnapprogramok_28

bptnapprogramok_14Rendőr- és Tűzoltónap – Városliget
Igazi apa-fiú programnak ígérkezik a Városligetben megrendezésre kerülő Rendőr- és Tűzoltónap rendőrkutyákkal, családi vetélkedővel, karatéval, aszfalt rajzversennyel és természetesen sok-sok tűzoltóval és rendőrautóval. 15:30-tól az Apacuka koncertezik. Egyéb programok itt. Ingyenes!

eszter_lanc

Környezettudatos nap – Margitsziget
A fővárosi önkormányzat és a FŐKERT Nonprofit Zrt. 2015. április 25-én szervezi meg a Föld Napjához kapcsolódó egész napos, Guinness-rekord kísérlettel egybekötött környezettudatos családi rendezvénysorozatát a Margitszigeten, melynek célja, hogy erősítse az „én városom” életérzést, és felhívja a figyelmet közösségi tereinkre, zöldfelületeink megóvására. Ehhez kapcsolódik délelőtt 10:15-kor az a rekordkísérlet is, melynek keretében a résztvevők 15.000 tő egynyári növényt ültetnek el a Margitszigeten. A nap folyamán fellép az ESZME Bábszínház, a Szamárfül Projekt és az Eszter-lánc is. Részletek itt. Ingyenes!

tengerimalac

Rágcsálók Világa – Lurdy Ház
A kísérleti állatok védelmének világnapja alkalmából a Magyar Tengerimalac-védő Egyesület több állatvédő szervezettel összefogva szervezi meg a II. Rágcsálók Világa c. rendezvényt a Lurdy Házban, amellyel szeretné felhívni az emberek figyelmét a laborállatok védelmének fontosságára, illetve arra, hogy ezek a kisállatok is értékes élőlények, melyek nagy örömet tudnak okozni a felelősségteljes állattartók számára. A nagyteremben a tengerimalacok, hörcsögök, nyulak, csincsillák, egerek, patkányok és deguk szervezetei és állatkái mellett rengeteg program ígérkezik a család minden tagja számára, hiszen a nap folyamán lesz kézműves sarok, lufihajtogatás, csillámtetoválás, ételkóstolás, sőt interaktív játékok is, köztük rágcsáló hangfelismerő teszt és interaktív ketrec berendezés is színesíti a felhozatalt. Felnőtt: 500 Ft, gyermek (5-14 éves korig): 250 Ft. A teljes bevételt a Tengerimalacok – Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület a mentett és mentendő malacokra fordítja.

Különszámunkat a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál gyerekprogramjairól itt olvashatjátok.
A vasárnapi ajánlót itt találjátok.
Időpont szerint a Napibontóból tudtok válogatni.

Era kedvencei: Magasfeszültség! könyvbemutató+Nokedli mesék+BOOKRKids bemutató+Szása foglalkozás a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, Eleven design hétvége a Bartók Béla úton, ValyoPart nyitórendezvény, I Bike Budapest felvonulás
Rozi kedvencei: Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ValyoPart nyitórendezvény, I Bike Budapest felvonulás