Programajánló hétvégére – október 16-17.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Családi nap a Szépművészeti Múzeumban, Margó Fesztivál, meseösvények, Szülinapi PagonyFeszt, Játékfesztivál, kreatív programok, színházi előadások és koncertek is várnak rátok október 16-án és 17-én. Programajánló hétvégére!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Margó Irodalmi Fesztivál – Várkert Bazár, október 14-17. (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Október 14-17. között ismét rengeteg izgalmas könyvvel, irodalmi beszélgetéssel és zenével érkezik a Margó Fesztivál a Várkert Bazárba a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében. A gyerekprogramok szombaton és vasárnap délelőtt lesznek. Részletes program itt. 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges!

Gombos Jim és a rettegett 13 – premieres film

Jim és Lukács második kalandja a távóriáshoz vezet, ám közben 13 rettegett kalóz nyomára bukkannak. Sőt, eljutnak egy csodálatos víz alatti városba, megfejtik a vassziklák titkát, és fény derül Gombos Jim rejtélyes származására is. Egy év telt el azóta, hogy Gombos Jim és legjobb barátja, Lukács visszatértek veszélyes kalandjukból. Nem sokáig ülhetnek azonban a babérjaikon, ugyanis sötét felhők gyülekeznek: a „Rettegett 13” néven ismert kalózbanda megtudta, hogy Vicsornét legyőzte a két masiniszta, és ezért bosszút esküsznek. 6 éves kortól ajánlott.

OKTÓBER 16., szombat

Szedd magad alma akció és csacsisimogató – Törökbálint, Almáskert, szombaton 9:00-17:00

A törökbálinti Almáskertbe Budapesttől mindössze 15 km-re található. A többféle szedhető almafajta és a saját almáinkból készített almalé mellett az idelátogatóknak állatsimogatóval is kedveskednek a látogatóknak. Október 24-éig hétvégente vannak nyitva.

Szülinapi PagonyFeszt – MOMKult, szombaton 10:00-14:00 (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges, jegyek csak elővételben!)

Az idén 20 éves Pagonnyal a MOM Kulturális Központban ünnepelhettek október 16-án, szombaton 10.00-14.00 óráig. Izgalmas könyvbemutatókkal, koncerttel, báb- és színházi előadással, bűvész produkcióval, kézműves foglalkozásokkal, legózással várnak benneteket, és természetesen ott lesznek a Pagony Kiadó legfrissebb könyvei és játékai is. Részletek itt.

Lenvirág családi nap: Az őszi erdő kincsestára – Pilisszentiván, Pilisi Len Látogatóközpont, szombaton 10:00-15:00

A program tartalmazza a NATURA 2000 bemutatóhely megújult, modern interaktív kiállításának megtekintését, valamint a hozzánk érkezők kreatív kézműves technikákat próbálhatnak ki az őszi erdő adta apró kincsek felhasználásával. Jegyár: 800-1200 Ft.

Őszi Családi Nap – Jókai-kert, szombaton 10:00-16:00

Várják a család apraja-nagyját egy kellemes őszi programra a svábhegyi Jókai-kertbe. lesz vezetett séta, vízivilág bemutató, nyomozós játék, Cincér sátor és vásár is. Részletek itt. Jegyár: 1000-1700 Ft.

CsodaCsaládi nap újra a Csodavárban! – Csodavár Budapest, szombaton 10:00-14:00 (regisztrációs, ingyenes)

Luna kutyus, őszi kézműves foglalkozás, és egy melengető hangú cselló és társa fogják színesíteni a napot. A játszóház és jó idő esetén kültéri játszótér is vár benneteket! Regisztráció itt.

Szaffi – Puskin mozi, szombaton 10:00

Az első egész estés magyar rajzfilm Jankovics Marcell János vitéze volt 1973-ban, amit olyan alkotások követtek, mint Dargay Attila nagy sikerű Lúdas Matyija vagy Gémes József Toldi-adaptációja, a festői ihletettségű Daliás idők. Ebbe a sorba tartozik a Jókai Mór A cigánybáró című kisregényéből készült, 1984-ben bemutatott Szaffi is, amely máig az egyetlen Jókai-műből forgatott animációs film. Jegyár: 900 Ft.

Margó Fesztivál gyerekprogramok – Várkert Bazár, szombaton 10 órától (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A Várkert Bazárban szombaton 10 órától Miklya-Luzsányi Mónikával Both Gabi beszélget. 10:45-től bemutatkoznak Tea Stilton angyalai, illetve 11:30-tól Lőrincz László 25 szelfi a felvilágosodás korából című könyve is. Ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges!

Őszi Játékfesztivál – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, szombaton 10:00-16:00

A nagy sikerre való tekintettel ismét egész napos játékfesztivált rendez az homoludens.hu Egyesület és az MKVM! Gyerekjátékokkal és felnőtt társasjátékokkal várnak minden játszani vágyó kicsit és nagyot egyaránt! Több mint 50 féle, köztük nemzetközi- és magyar játékdíjas játékok: izgalmas, különleges stratégiai-, logikai-, nyelvi- és kvízjátékok, gyerekeknek készségfejlesztő és építőjátékok is kipróbálhatók a nap folyamán. Játékmesterek segítik az asztaloknál a szabályok gyors elsajátítását. Múzeumi belépővel látogatható, III. kerületi lakosoknak ingyenes.

Játsszunk Folk Designt – Háló Kulturális és Közösségi Központ-S4 1052 Budapest, Semmelweis u. 4., szombaton 10:00–13:00 és 14:00–17:00 (regisztrációs)

A gyermekek forgószínpadszerűen zajló játékkészítő és alkotó workshopokon vehetnek részt a MintaKINCStár játékgyűjtemény használatával, továbbá a nagyobb testvéreknek, szülőknek, nagyszülőknek a MintaKINCStár inspirálta kreatív workshopokat szerveznek a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyének alkotóival, akik visszatérő vendégei a Budapest Design Weeknek. Termékbemutató és kedvezményes vásárlási lehetőség, valamint büfé várja a vendégeket a belvárosi Háló Közösségi Térben az Astoriánál. Gyermek workshop: 1200 Ft, kétórás kreatív inspirácós workshop (bőr, nemez, üveg): 2000 Ft-3000 Ft, kísérőknek és 6 év alatt ingyenes. Regisztráció ajánlott (szepmuvestar@gmail.com) délelőtti, délutáni érkezés jelzésével. Részletek itt.

Családi nap – Szépművészeti Múzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)

„A képzelet szárnyán utazunk, miközben bejárjuk az Egyiptomi és az Antik Gyűjteményt, felfedezzük a Régi Képtárat, felrepülünk a múzeum legfelső emeletére, repdesünk kicsit, majd szinte észrevétlenül visszasiklunk a hétköznapokba.” Gyűjtsetek egy-egy matricát minden állomáson, majd ragasszátok be a megfelelő rubrikába a programfüzet végén. Ha minden állomáson szereztek matricát, egy 17. században élt flamand festő képe áll össze egésszé. Mutassátok be a regisztrációs pultnál, majd adjátok meg a neveteket és e-mail címeteket. Tárlatvezetésekkel is készülnek az óvodásoknak, kisiskolásoknak, kiskamaszoknak és a 14+-os korosztálynak egyaránt. Részletes program itt. Jegyár: felnőtt: 1000 Ft, gyerek 500 Ft, regisztráció itt.

Integrált családi délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Ez alkalommal a Családi DélelőttNAGYLÁTÓSZÖG – 120 ÉVES A MAGYAR FILM című kiállításhoz kapcsolódik. A program és a kiállítás a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum együttműködésében jön létre. Melyek voltak az első filmfelvételek Magyarországon? Kik voltak az első filmszínészek? Hogyan játszottak a színészek a némafilmekben? Miért különös a játékuk a mai filmszínészekhez képest? Kifejezhetjük-e csak arcjátékunkkal, kézmozdulatainkkal, amit a hangosfilmben beszéddel közvetítenek? A részvételi szándékot kérik, a programot megelőző napon 12.00 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Az Integrált Családi Délelőtt a megértési nehézséggel élő gyermekkel érkező családok számára ingyenes, jegyár: 600 Ft/fő.

MÁV szimfonikusok: Zene-Tér-Kép koncertek – Budapest Jazz Club, szombaton 11:00

Zenével idézik fel az időjárás változását, a gyümölcsszüreteket, vadászatot. Ősz témájú muzsikákat válogattak az előadásra. A foglalkozást Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti. 3 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1000 Ft.

Mimó és Csipek Meseösvény – Kiscelli erdő, szombaton 11:00 és 15:00 (regisztrációs, ingyenes)

Egy rendkívüli kalandban lehet részetek, hiszen Mimó és Csipek kutyusukkal elindulnak az ódon kastélyból, hogy számtalan határt átlépve bejárják a park ösvényeit és megfejtsék a titkos üzenetet. Októberi hétvégéken és az őszi szünetben ingyenesen csatlakozhattok az eseményhez, melyre regisztráció szükséges. Óvodás korosztálynak ajánljuk. Részletek itt.

Csűrdöngölő Családi Délután – Őszi nyitónap! – Tura, Csürdöngölő Rendezvényház, szombaton 14 órától

Hagyományos kézműves foglalkozások, népzenei bemutatók, ismerkedés a hangszerekkel (pásztorfúvós, húros hangszerek, dob) vár rátok. 16 órától fellép Paár Julcsi, 17 órától Mesemondók Műhelye és Táncház lesz élőszavas mesemondással és tánctanítással, majd 19 órától Cimbaliband koncert. Részletek itt.

Danny mesél a Macikávé Bisztróban – Galgahévíz, Macikávé Bisztró, szombaton 16:00 (ingyenes, regisztrációs)

A Macikávé bisztróban Mézeskalács úr meséjét hallhatjátok, mely interaktív zenés mese angolul és magyarul.
Ebben az előadásban az amerikai népmesék egyik kiemelkedő alakjának, Mézeskalács Úrnak történetét hallgathatja a közönség a népszerű mesemondótól. A program ingyenes, de bejelentkezés szükséges a hello@macikave.hu e-mail címen.

Hangszersimogató Klub – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus. Jegyár: 1000 Ft (Jegyváltás 2 éves kortól szükséges. A nagy érdeklődésre való tekintettel javasolják az elővételes jegyvásárlást.)

Családi villaséta – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 18:00 (regisztrációs)

A Nemzeti Színház legendás színésznőjének, Bajor Gizinek egykori lakhelye megannyi titkot rejt. A hatalmas villában barangolva a legkülönfélébb kalandokba keverednek a gyerekek. A szülőket színházi történetekkel, vetítéssel, kvízjátékkal várják. A séta végén a „családegyesítés” a múzeum tetőtéri manzárdjában történik, ami csak ilyenkor látogatható. A program 7 éves kortól ajánlott. Belépő: 1000 Ft / felnőtt; 500 Ft / 14 éven aluli gyermek. Információ és regisztráció: Gerecs Katalin múzeumpedagógus (gerecs.katalin@oszmi.hu)

Szüreti Nap – Hagyományok Háza, szombaton 14 órától (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A szüreti időszak hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihálytól Simon-Júdás napjáig. A szüret mindig többet jelentett egyszerű munkánál, ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsével szembesül a szőlőművelő.Október 16-án a Guliba társulat néptáncosai vidám, szüreti hangulatot teremtenek a táncoslábú, táncoskedvű gyerekeknek és családoknak. Részletek itt.

OKTÓBER 17., vasárnap

Bailavidrum meseösvény: Az üveghegyi királyleány meseösvény – Kecske-hegy, vasárnap 9:30-tól több időpontban (regisztrációs)

Sok-sok mese visz el minket az Üveghegyen túlra, de vajon mit találnánk, ha most az egyszer alaposabban körülnéznénk fent, az Üveghegy tetején? És egyáltalán, hogy lehet feljutni oda? Ebből a meséből ki fog derülni mindez. Részletek itt. Jelentkezés itt. Jegyár: 1600 Ft/fő, 4 év alatt ingyenes. 4-10 éveseknek ajánlott.

Ludas Matyi – Puskin, vasárnap 10:00

Örökifjú és szép mese szegényekről és gazdagokról, Fazekas Mihály klasszikusának alapján. Dargay Attila első nagyjátékfilmjét 1977-ben mutatták be. A figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönözték a hangjukat, az alkotásban Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás zenéje csendül fel. Jegyár: 900 Ft.

Margó Fesztivál gyerekprogramok – Várkert Bazár, vasárnap 10 órától (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

10 órától könyvbemutató lesz Csepregi Jánossal, Dániel Andrással, Kollár Árpáddal és Nagy Norberttel, majd szintén 10 órától Tátiti Tibike mutatkozik be. 10:45-től a Spicc / pipa című könyvről beszélgetnek, illetve 11 órától énekeltető, táncoltató, kacagtató gyerekelőadás lesz Grecsó Krisztián verseiből. 11:30-tól a 10 éves kortól ajánlott Csak neked akartunk jót című könyvet mutatják be, 12 órától Kornél, a kobra lép színre, illetve 12:30-tól érkezik a Homoklakó. Ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges.

Családi délelőtt – Városliget, Millennium Háza, vasárnap 10:00

Ezen a délelőttön bemutatkozik a Manó Könyvek Piszke papa meséi című könyve, majd ismét lesz workshop is. Jegyár: Részletek itt.

Hab a tortán: Kicsibácsi és Kicsinéni – Jurányi, vasárnap 11:00

Kicsibácsi és Kicsinéni egy dióban élnek. Egy kicsi dióban. Csak egy szem zabpehely, egy szem paradicsom, egy szem krumpli fér be a konyhájukba. Mert konyhájuk azért van! Meg egy kalitkájuk, amiben Imikém lakik, a bádognyúl. Ő a madaruk. Ha elfárad, vagy rossz napja van, egész nap hintázni van csak kedve. Olyankor Kicsibácsi és Kicsinéni löki. Aztán felteszi Kicsibácsi a semmitlátó szemüvegét, és ha kipihente magát, megiszik Kicsinénivel egy pohárkával a későnyári napsütésben. Nemcsak gyerekeknek, hanem néniknek és bácsiknak is! 3 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000 Ft

Bevezetés az Erdőmerülésbe: Ősz – Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont a Hiúz Házban, vasárnap 11:30 (regisztrációs)

Az Erdőmerülés jól megkülönböztethető az erdei túrázástól, hiszen itt a teljes táv összesen 2-3 km 3 óra alatt, kulcsszavai a lelassulás, elmélyülés, csend kívül és belül, saját tempó, biztonság, egyéni és közösségi élmény. 14 éves kortól! Jegyár: 14-18 év közöttieknek 5000 Ft/fő, felnőtteknek 7000 Ft/fő. Az ár speciális erdei étkezést is tartalmaz.

Kucok – Kultúrkúria, vasárnap 16:00

Interaktív meseszínház a Tünet együttes tagjainak közreműködésével. A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, 3 és 7 éves kor közötti gyerekeknek ajánljuk. Részletek itt.

Időpont szerint a Napibontóban találjátok a programokat

Nézzétek meg legújabb családi filmek őszre és premieres előadások kicsiktől a kamaszokig válogatásainkat!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.