Otthoni programok szülőknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Programok szülőknek válogatásunkban nevelési kérdésekről beszélgethettek online Kádár Annamáriával és Deliága Évával, lesz több koncert és színház közvetítés, kenyérsütési praktikák, de ajánlunk még kortárs irodalmat, ingyenes hangoskönyveket és több adatbázist, illetve a mozgásról sem feledkezünk el. Íme otthoni programajánlónk ezúttal szülőknek!

Kádár Annamária online – nevelési kérdések karantén idején

A járványügyi rendelkezések miatt a gyerekek és a szülők egészen különleges, soha nem tapasztalt helyzetbe kerültek: otthon kell maradni a lakásba zárva, az online térben kell tanulni új, eddig ki nem próbált módokon, az egész család feszült, szorong a bizonytalanságban. Ebben a rendkívüli szituációban sok olyan kérdés merülhet fel, amelyben jól jöhet a szakember véleménye, tanácsa. Dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus, a népszerű Mesepszichológia-könyvek szerzője vállalta, hogy a krízishelyzet ideje alatt nevelési kérdezz-felelek rovatot vezet a Nyitott Akadémia oldalán. Időnként egyes kérdésekre, máskor (ha sok hasonló kérdés gyűlik össze) témacsokrokra fog válaszolni. A kérdéseket az erre a célra létrehozott csoportban gyűjtik, az írásban megfogalmazott válaszokat pedig minden kedden és csütörtökön este hét órakor teszik közzé a Nyitott Akadémia Facebook oldalán. Alkalmanként 3-5 kérdés vagy téma kifejtésére lesz lehetőség. Szeretettel várnak a csoportban, ahol szülői tapasztalatcserére is lehetőség kínálkozik. Emellett minden szombaton 10 órától szintén a Nyitott Akadémia oldalán Deliága Éva gyermekpszichológus is válaszol a kérdésekre.

Az Óbudai Danubia zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar online koncertjei

Az Óbudai Danubia Zenekar több koncerttel is vár benneteket az online térben. Facebook oldalukon tudjátok megnézni, mikor koncerteznek. A Budapesti Fesztiválzenekar oldalán is remek közvetítések lesznek. A Zeneakadémia oldalán is találtok zenei csemegéket.

Kortárs költők felolvasnak, verselnek

Litera történetmesélő sorozatot indít Facebook-oldalán, ahol kortárs írók mesélnek, naponta egy posztban és hetente egyszer a Literán. A Rózsavölgyi Szalon kortárs versekkel vár benneteket, illetve Lackfi János oldalát is érdemes követni!

Karantén színház és Katona

Több színházi kezdeményezés is indult, ahol élőben közvetítenek majd színházi előadásokat. Megalakult az Első Magyar Karantén-színház, ahol élőben láthat a közönség közvetítéseket a TRIP Hajó Facebook-oldalán. Számos színház teszi még elérhetővé a youtube-on régebbi előadásainak felvételét is, pl. a Katona József Színház, de a Médiaklikken is több olyan előadást nézhettek meg, amely az m5 csatornán már láthattatok.

Budapest Noir hangoskönyv

Az Agave Kiadó szerzőit követve Kondor Vilmos is nagyvonalú felajánlással könnyíti meg az otthon töltött napokat: most bárki ingyen letöltheti a Budapest Noir-ból készült hangoskönyvet, amelyen Németh Kriszta felolvasásában hallgathatjuk meg a regényt.

Ingyenesen hozzáférhető április 16-áig az Arcanum

Nagy segítség lehet a könyvtárak bezárása miatt az április 16-áig ingyenesen elérhető Arcanum adatbázisa, ahol tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava érhető el.

Szabó Magda kiállítás a PIM-ből

2017-ben Szabó Magda Születésének 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum nagyszabású kiállítást rendezett, amelyet otthonról is megnézhettek. Az Arany János kiállítást is érdemes „bejárni” itt.

Online klasszikusok, alapfilmek

Az NFI Filmarchívum szakemberei által összeállított 90 mozgóképet tartalmazó válogatásban irodalmi alkotások filmváltozatai, fontos történelmi, ifjúsági és animációs filmek szerepelnek, melyek felhasználhatók a magyar irodalom, történelem és médiaismeret online oktatásához, továbbá hozzájárulhatnak a tartalmas kikapcsolódáshoz is. Itt találjátok a 90 filmet.

Hangoskönyvek

Az MTVA Archívuma több száz hangoskönyvet tesz online szabadon elérhetővé kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A választékban kötelező és ajánlott olvasmányok, rádiójátékok, mesék egyaránt megtalálhatók, melyekből mindenki választhat érdeklődésének, ízlésének megfelelően. Itt érhető el pl. az Iskola a határon, az Utas és holdvilág, Az én falum, Az ötödik pecsét és Rejtő regények is.

A Müpa meghosszabbította a hozzáférést!

Március 14-től mindenki számára megnyílik a Müpa digitális médiatára, ahol 80 HD-minőségű koncertfelvétel és több mint 40 irodalmi est felvétele tekinthető meg online, ezúttal regisztráció nélkül. Így – bár nem a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban – együtt ünnepelhetnek a zene és a kultúra rajongói, a Müpa online felületein találkozva és egy különleges virtuális közösséget alkotva, a világ bármely pontján. Ennek köszönhetően újra élvezheti Gyenyisz Macujev zongoravarázslatát, láthatja Kocsis Zoltánt, amint Bartók legszebb műveit vezényli, hallhatja az operadíva Joyce DiDonato királynői áriáit, a jazzrajongók pedig Donny McCaslin, a Take 6 vagy akár Tommy Emmanuel előadását is újraélhetik. A könnyedebb műfajok kedvelőinek is bőven van miből válogatniuk: a Punnany Massif, a 30Y, az Irie Maffia vagy épp Akkezdet Phiai koncertje is elérhetővé válik, de a tánc és irodalom szerelmesei is megtalálhatják kedvenceiket. Elindult a Müpa Home is, amelynek márciusi programfüzetét itt éritek el.

Barangolás a Szentendrei Skanzenben

Barangoljatok a szabadtéri múzeumban! Nézzetek be a házbelsőkbe és ismerjétek meg aktuális és korábbi tematikus kiállításokat itt.

Gyerünk, anyukám!

Aki otthonról dolgozik, babázik, és felelősen úgy dönt, hogy nem megy edzőterembe sem április 12-ig INGYENESEN elér egy heti 4+1 edzésből álló rendkívüli videótárat, amit a fenti linken egy 0 Forintos vásárlás után már használhat is! A kínálatban a következő 4 hétben hetente frissül 2 lassabb, alacsonyabb intenzitású óra, 2 pörgősebb óra és egy gyerektorna az ovis, kisiskolás korosztálynak. Itt éritek el.

Szabi, a pék: kovászolt kenyér tippjei

Szabi, a pék megmutatja, hogy készíthettek kovászolt kenyeret pofonegyszerűen. Próbáljátok ki a tuti receptjét! A Fb oldalát is érdemes követni, ott lépésről-lépésre bemutatja hogyan kell kovászt, majd kenyeret készíteni.

Programok szülőknek válogatásunk után hamarosan érkezik heti ajánlónk a gyerekeknek is, illetve szuper új könyveket is ajánlunk majd minden korosztálynak! Tartsatok velünk!

Jó ötletekért, hasznos információkért látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!