Kora tavaszi arborétumos kirándulások az első virágok jegyében

Íme 10 arborétum, ahol tavaszi virágokban és az éledő természetben gyönyörködhettek. Az elsőként megjelenő hóvirággal, krókuszokkal, téltemetővel is találkozhattok több helyszínen. Könnyű, tavaszköszöntő sétákat ajánlunk!

Visegrádi Füvészkert – Bertényi Miklós Füvészkert – Apátúti völgy
A környéken érdemes egy nagyobb sétát is tenni és összekapcsolni a Füvészkert látogatásával. Az Apátkúti-patakot követve az Ördögmalom-vízesés, majd a Magdolna-forrás mellett elhaladva érkezünk el a réthez, amelynek szélén megtaláljuk a Bertényi Miklós Füvészkert bejáratát. A belépőjegy az Ördögmalom Étterem nyitvatartási idejében (kedden és szerdán zárva!) az étteremben váltható meg. További információk itt.

Gödöllői Erdészeti Arborétum
A Pilisi Parkerdőhöz tartozó arborétum hétköznapokon ingyenesen látogatható, hétvégén belépőt kell váltani. Nagyon sok újítás történt az elmúlt néhány évben: megújultak a sétautak, játszótér, kisvasút, amelyről itt írtunk részletesebben. További információk itt.

Füvészkert
Ha nincs idő messzebb utazni vagy hosszabb túrát szervezni, a Füvészkertben 1-2 órás kellemes sétával is gyönyörködhettek a hóvirágokban és egyéb tavaszköszöntő növényekben. Részletek itt.

Nemzeti Botanikuskert – Vácrátót
A Vácrátóti botanikuskertben is megjelentek az első virágok: a téltemető, a hóvirág és a hunyorok. Részletek itt.

Soroksári Botanikus Kert – Budapest
A tavaszi virágok már megjelentek, így a a Soroksári Arborétumban hétfőtől szombatig várnak benneteket, vasárnap zárva tartanak! További információk itt.

Budakeszi Arborétum
Idén valószínű csak áprilistól tartanak nyitva, mert kisebb felújítási munkákat végeznek az ösvényeken, de bőven lesznek még akkor is virágok, amelyekben gyönyörködhetünk. További információk itt.

Agostyáni Arborétum – Tata közelében
A Tatától 8 km-re található Agostyáni Arborétumban is érdemes egy könnyű, tavaszi sétát tenni, hiszen már közeledik a tavasz, kibújtak a hóvirágok és csivitelnek a madarak. Február 25-étől már hétvégéken nyitva tartanak! További információk itt.

Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban
Február 14-én elkezdődött a Hóvirágünnep! Minden nap nyitva tartanak, a helyszínt meg lehet közelíteni kisvasúttal is. Itt írtunk róla bővebben. Részletek itt.

Pepikert – Szarvasi Arborétum
A tavasz első virágai már megjelentek a kertben. Nyílnak a krókuszok, a hóvirágok és a téltemető is. 2023-as újdonság a február elején átadott, vadonatúj Halösvényt, amely a Holt-Körös arborétumi szakaszán található. A páratlan növényvilág felfedezése mellett a látogatóknak lehetősége nyílik a holtág halfajainak megismerésére is. További információk itt és itt.

Kámoni Arborétum – Szombathely
25 hektáros fás-gyűjteményes kertjét kb. 5 km kavicsos sétaúttal Szombathely Kámon és Herény városrészeiben találjátok. Kora tavasszal több hektárnyi virágszőnyeg fogad benneteket. További részletek itt.

Nyitókép: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót


Ha szeretnétek, hogy legjobb cikkeink és a legfrissebb híreink hetente egy alkalommal hírlevél formájában is eljussanak hozzátok, itt tudok feliratkozni. A Minimatinén új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek, életmóddal kapcsolatos cikkek is várnak rátok. A legkisebbektől az ovisokon át a kamaszokig, sőt a felnőtteknek is találhattok jó programokat!