22 jó családi program a hosszú hétvégére – márc. 15-17.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Huszáros és ünnepi programok, kirándulások, kézműves és hagyományőrző foglalkozások, kiállítások, filmek, koncertek és sok-sok ingyenes program a hosszú hétvégére a Minimatiné válogatásában.

MÁRCIUS 15., péntek

Ünnepi programok – Budai Vár, pénteken 9:00-18:00 (ingyenes)

Ezek a programok várnak rátok a Budai Várban március 15-én: hazai finomságok (Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér – Hadik András szobor), térzene és játékos programok és előadások a Szentháromság téren, népzene és néptánc tanítás a Hadik szobornál, közúti közlekedésbiztonsági játékok a Szent István szobornál, magyar vizsla és egyéb magyar fajták örökbefogadása, forradalmi forgatag a Hadtörténeti Intézetben (10:00-18:00), kalandos időutazás az Országos Levéltárban (10:00-18:00), történelmi séta és tárlatvezetés a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. Ingyenes!

Építs LEGO® kokárdát – Budapest Projekt Galéria, Kossuth Lajos utca 14., pénteken 9:00-17:00 (ingyenes)

A Budapest Projekt Galériában március 15-én vezetett foglalkozáson megépítheted saját, ünnepi kokárdádat, és együtt elkészíthetitek Petőfi Sándor egyetlen fennmaradt fényképét – dagerrotípiáját – is. Az részvétel ingyenes!

Programok a Petőfi Irodalmi Múzeumban – pénteken 10 órától (ingyenes)

10 órától megismerkedhettek a Károlyi-palota szerethető lakóival, úgymint Dzsenkóval, a Petőfi-rajongó telivérrel, K. Dezsővel a vakonddal és szenvedélyes kurátorral, s Par Avion kisasszonnyal, a kissé rosszul tájékozódó postagalambbal, s míg meghallgathatjátok meséjüket, bebarangolhatjátok a Károlyi-palotát és utazunk is kicsit az időben. Ajánlott korosztály: 4-8 évesek. 11 órától pedig 6-12 éveseknek ajánljuk a Petőfi forgataga című programot, ahol felfedezhetitek a Petőfi-tárlatot, megismerkedhettek a szerethetően szétszórtan szenvedélyes költővel, s arra a különös rejtélyre is fényt deríthettek, miért találtok 16 ördögszarvacskát a róla szóló kiállításban. Részletek itt. Ingyenes!

Itt az idő, nyomtass Petőfi nyomdagépén! – Kiscelli Múzeum, pénteken 10:00-18:00 (ingyenes)

A Kiscelli Múzeumban őrzik azt a Columbia nyomdagépet, a Landerer és Heckenast Nyomdából, amin az 1848-as márciusi ifjak a Nemzeti Dalt nyomtatták. Március 15. alkalmából az látogatók maguk is kinyomtathatják Petőfi Sándor híres versét a az eredeti nyomdagépen. Szakavatott nyomdász segítségével megismerhetik a gép működését és átélhetik a manuális nyomtatás élményét is. Ingyenes!

Ünnepeljük együtt a március 15-ét! – Várkert Bazár, Rendezvényterem, Aula, pénteken 11:00-21:00 (ingyenes)

11 órától készíthettek ünnepi kokárdát többféle technikával, huszárt, lovacskát. A család minden tagja kipróbálhatja az óriás mintaKINCStár készlet darabjait, a nemzeti ünnephez kapcsolódó különféle óriás játékokat, kirakókat. 11 órától a Maszk Bábszínház előadását, 15 órától a Netz produkció előadását nézhetitek meg. Részletek itt. Ingyenes!

Családi programok a Múzeumkertben – Magyar Nemzeti Múzeum kertje, pénteken 13:00-18:00 (ingyenes)

Tánctanítás, népzenei koncertek, hazai finomságok a vásári forgatagban, lósimogató és pónilovaglás a Múzeumkertben, kézműves foglalkozások, állandó és időszaki kiállítások óránkénti tárlatvezetéssel várnak rátok a Nemzeti Múzeumban. Ingyenes!

BaHorKa együttes koncert és táncház – Fonó, pénteken 16:00 (ingyenes)

16 órától „Megfújják a trombitát…” címmel huszáros komédiát láthattok a Bahorka Társulat közreműködésével, illetve népi kézműves foglalkozás is lesz Csiki Lóránt vezetésével, de táncház és koncertek is várnak rátok a Fonóban. Ingyenes!

Zászlók, ha lengenek… – Várkert Bazár, március 15-19. (ingyenes)

Kiállítás a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajzpályázat díjnyertes munkáiból. Ingyenes!

Huszáros Hétvége a Skanzenben – Szentendre, Skanzen, március 15-17.

Lessetek bele a huszárok életébe! Ha kedvet kaptok hozzá, a zenés-táncos verbuválás után beléphettek a „hadseregbe”, a Huszárképzőben pedig kiképeznek katonának. Újrajátszhatjátok a csatákat ólomkatonákkal a terepasztalon, és belekóstolhattok a huszárok mindennapjaiba, kedvenc ételeibe is. Emellett készíthettek fakardot, kokárdát, huszárcsákót, zoknilovat és még sok minden mást. Március 15-én ingyenes, a többi napokon normál jegyár érvényes. Sajnos még nem jár a Skanzen vonat, de bringát és kiskocsit már bérelhettek.

Ünnepi szöszmötölés a Seholszigeten – Nőtincs, Seholsziget Élménypark, március 15-16.

Ünnepi kalácssütögetés gyerekeknek és felnőtteknek (fateknőben tészta dagasztás, kalácsfonás, kemencében sütés), kézműves foglalkozás az ünnep jegyében (közös kokárda készítés, újrahasznosított papírkészítés) mellett állatsimogató, játszóterek is várnak rátok Seholszigeten.

Szezonkezdet előtti vonatozás a hosszú hétvégén – Kemence, március 15-17.

A hosszú hétvégén péntek reggeltől vasárnap estig közlekednek a vonatok Kemencén, normál díjszabás szerint, rossz idő esetén zárt, fűtött kocsikkal. Nézzétek meg, hogyan ébred téli álmából az erdő!

Máté Bence természetfotós szabadtéri kiállítása – Szent István tér, március 13. – április 1. (ingyenes)

2019-ben Máté Bence kiállítása országos turnéra indul, melynek első állomása a Szent István tér, ahol április 1-jéig megnézhetitek a szabadtéri kiállítást. Ingyenes!

Megnyitó – Eber Desszert Zugliget, Lóvasút, pénteken 10:00-20:00 

Gyerekprogramok, zene, desszertek, kávé, terasz vár rátok Zugligetben, ahol megnyílik az Eber Desszert.

A királynő kutyája – premieres film

A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. A film március 14-étől a mozikban!

Tavaszi kirándulások márciusi hétvégékre

Nézzétek meg legújabb válogatásunkat, amelyekben újdonságokat, tanösvényeket, arborétumi sétát is találtok márciusi hétvégékre!

MÁRCIUS 16., szombat

Szent Korona-látogatás az Országházban – szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

Ismét megnyitja a kapuit az Országház, amelyet ingyenesen nézhettek meg szombaton. Sorban állásra számítsatok. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Hihetetlen történet az óriáskörtéről – Puskin, szombaton 10:00

Mitcho és Sebastian egy szép napon palackba zárt üzenetre bukkan a tengerparton. A palackot a korábban eltűnt polgármesterük bocsájtotta vízre, az üzenetében pedig azt írja, hogy a Titokzatos Szigeten tartják fogva. Mitcho és Sebastian útnak indulnak, hogy kiszabadítsák polgármesterüket és útközben olyan felfedezést tesznek, ami óriási örömmel fog szolgálni városuknak. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 800 Ft.

Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Festeni sokféleképpen lehet. Most egy olyan érdekes festményt vizsgálhattok meg, ami több stílust is elegyít. A műtárgy megismerése után ti is elkészíthetitek saját festményetek. A foglakozás alatt David Hockney: Ellenfény francia stílusbancímű különleges festményét elemezhetitek. A gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 14.00 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

Társasjáték délelőtt – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Merre ment Piroska az erdőben? Melyik kártya az igazi? Építs bolygót Kis Herceggel! Ezen a délelőttön kipróbálhatjátok a Mesemúzeum legújabb társasjátékait! Jegyár: 400-600 Ft.

Lila bundások a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 11:00

Március közepén virágzik a Sas-hegy egyik ékköve, a fokozottan védett leánykökörcsin. Belépő: 900-1200 Ft.

MÁRCIUS 17., vasárnap

Legkisebbek mozija: Az erdő kapitánya – Puskin, vasárnap 10:00

„Elöljáróban le kell szögezni, hogy a rendőrök élete nem fenékig tejfel. Különösen nem abban a városban, ahol maga a nagy Zéró ütötte fel a tanyáját. Ő a bűnözők koronázatlan királya, akit már réges-rég rács mögött szeretne látni a Kapitány. Zéró az évszázad bulijára készül, amely-nek célpontja a Kerek Erdő és annak lakói. Azt eszelte ki, hogy egy zsák pénzért eladja az erdőt egy fakitermeléssel foglalkozó vállalatnak, az erdőlakók pedig szaladhatnak, amerre látnak. Szerencsére az agyafúrt Kapitány leleplezi a gazfickókat és megmenti az erdőt a pusztulástól!” Jegyár: 800 Ft.

A 48/49-es eseményekhez kapcsolódó programok gyerekeknek – Nemzeti Múzeum, vasárnap 11:00 és 12:30 (regisztrációs)

A honvédek életéről tudhattok meg minden izgalmas információt, illetve újra játszhatjátok a 48/49-es csatákat is. A programokra előzetes regisztráció szükséges!

Kolompos: Jönnek a huszárok – Benczúr Ház, vasárnap 10:30

A Kolompos együttes ünnephez kapcsolódó koncertje vasárnap a 10:30-tól a Benczúr Házban lesz.

Hetedhét táncház – Müpa, vasárnap 12:00 (ingyenes)

A Cifra Palota ingyenes családi programjaihoz kapcsolódva 12 órától táncház is vár benneteket.

Ha szeretnétek értesülni a legjobb programokról, újdonságokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni heti hírlevelünkre itt.Tartsatok velünk tavasszal is!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni! Nézzétek meg esőprogramok válogatásunkat és kedvenc budapesti múzeumainkat is!

Era kedvencei: huszáros forgatag a Skanzenben, március 15-ei programok a Várkert Bazárban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Rozi kedvencei: Családi programok a Múzeumkertben, Az erdő kapitánya a Puskinban