Húsvéti programok – április 4-6.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

holloko_husvet

Hagyományőrző fesztiválokat, koncerteket, ünnepre készülő kreatív foglalkozásokat, kirándulásokat ajánlunk nektek a hosszú hétvégére. Kinti és benti eseményekből is válogattuk, hogy napos és esős idő esetén se maradjon senki jó programok nélkül. Budapesten a Várban és a Városligetben lesz két nagyobb fesztivál, de találtok sok kisebb foglalkozást is városszerte a kertészkedéstől kezdve a nyuszivarrásig. Reméljük hétvégére kicsit megjavul az idő, mert rengeteg jó rendezvény vár rátok országszerte többek között Szentendrén, Hollókőn, Noszvajon és Gödöllőn.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

budavari_2015_husvet

Április 5-6-án, idén már negyedik alkalommal várják a vendégeket a Húsvét a Budai Várban című rendezvényre. A kétnapos ünnepségen lesz kézműves, népművészeti és gasztronómiai vásár mesterség bemutatókkal és valódi hungarikumokkal fűszerezve. A gyerekeket a Mese Mezei állatsimogató, a Kikeleti mesekert és a Komédiás Mező interaktív előadásai, valamint húsvéti kézműves alkotóház, hagyományőrző ügyességi játékok, tojásgurítás, tojáskapkodás és további izgalmas programok várják. Újra forog majd a kosaras körhinta, és mókára hívogat Paprika Jancsi Csúzlizdája, vagy a Világfa regélő labirintusában is kalandozhatunk. A felnőttek szája ízére magyar kézműves borterasszal, hagyományos húsvéti eledeleket készítő látványkonyhákkal, egészséges étkek utcájával készülnek a szervezők. A színes forgatagot teljessé téve a Hunyadi udvar színpadán a világzene, népzene, néptánc, és a gyerekkoncertek széles választékában a család minden tagja megtalálja kedvencét. A színpadon többek között a világzene olyan sztárjai lépnek fel, mint  Sebestyén Márta, Szalóki Ági és Palya Bea, de különleges hungarikumnak ígérkezik a Vízbevető Húsvét Hétfői Néptánc Találkozó programja is. A gyerekeknek Gryllus Vilmos és a Kolompos együttest húzzák majd a talp alá valót. Közösségi oldal itt. Belépők mindkét napra: felnőtt jegy: 2000 Ft, gyermekjegy: 1000 Ft (3 éves kortól 14 éves korig), nyugdíjas jegy: 1500 Ft (nyugdíjas igazolvánnyal), családi jegy: 5000 Ft (2 felnőtt + max. 4 gyerek).

husveti_baranyfesztival_vajdahunyadvar

Április 4-6-ig a Vajdahunyadvárhoz, a Húsvéti Bárányfesztiválra csábítanak minden kedves látogatót a szervezők. A gyermekek ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, a színpadon folyamatos folklór programokkal és népi játékokkal szórakoztatják a közönséget. A múlt hagyományait felidézvén klasszikus húsvéti mulatsággal várják az egész családot. A legkisebbek örömére állatsimogató is lesz. Ingyenes rendezvény!

ÁPRILIS 4., szombat

szamoca_kiskertesz

A Füvészkertben a Szamóca Kiskertész-tanoda foglalkozásán 10 órától és 11:15-től elvethetitek a magokat a bio veteményesbe és cserepekbe, amit hazavihettek és otthon nevelgethettek, de megkereshetitek a kertben elrejtett húsvéti tojásokat is. Belépő: 1500 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő.

no_pain_no_game

A Ludwig Múzeum no pain no game kiállítása nagyon furcsa módon hív interaktív játékra. (Több esetben a valós fizikai fájdalom a határ). A Családi Délelőtt foglalkozása során a kisebbek számára is játszható, elérhető, fájdalmat nem okozó darabokat fogják kipróbálni, feldolgozni 10:30 és 12:30 között. A játékok fajtáinak megismerése lesz a központban, hogy hogyan jelennek meg az ókori játékok a mai játékokban, akár a számítógépes játékokban is. Végül a Snake című játékot továbbgondolva – melyet a mobiltelefonokból ismerhetünk – egy manuális kígyójátékot készít minden résztvevő. A gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot, kérik, a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Ha elfelejtettetek regisztrálni, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődjetek a jegypénztárban (06 1 555 3454) a szabad helyekről. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti no pain no game című kiállítást. Mivel a foglalkozás részei összefüggnek és egymásra épülnek, kérik az érdeklődőket, hogy 10.30-ig érkezzenek meg. A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

nyulhajtogatas

A húsvét előtti Színes egér foglalkozáson a Két Egér Könyvesboltban megtanulhattok nyulat hajtogatni (a kicsik egy egyszerűbbet, a nagyobbak egy nehezebbet). A program ingyenes!

csizmaskandur

Mindenkit szeretettel várnak reggel 10 órától este 8-ig a zuglói Csizmás Kandúr Játszóház és a Bourbon Kreatív Élménykonyha húsvéti mulatságára. Lesz koncert 15 órától, kézműves foglalkozás és sok-sok játék. Beszámolónkat a játszóházról itt olvashatjátok. A belépő egész napra: 500 Ft/gyerek, felnőtteknek ingyenes, foglalkozás kupon: 300 Ft.

mesemuzeum

11 órától a Mesemúzeumban húsvéti készülődés lesz, tojást díszíthettek és asztaldíszt készíthettek Farkas Réka iparművésszel. Ajánlott korosztály: 6-10 éves korig.

husveti_nyuszivarras_manuelaval

11 órától elkészíthetitek saját nyuszitokat Manuelával a HellóAnyu első emeletén található Színtérben. Jelentkezés: szinterprojekt@gmail.com. Belépő: 1500 Ft.

ÁPRILIS 5., vasárnap

boomerang_nyuszi_expressz

Április 5-én robogjatok a Boomerang Nyuszi Expresszel a Vasúttörténeti Parkba, ahol a tavaszi szezonnyitó keretében Scooby Doo, az Iszkiri Együttes, a Libavonat zenekar, állatsimogató, húsvéti kreatív műhely és a nagy nyuszi keresés vár rátok. A vonat 11 órakor indul a Nyugatiból és 14:15-kor vissza. A részletes programot itt olvashatjátok. A menetjegy 2000 Ft/fő (kortól függetlenül). A parkba a belépő vonatozás nélkül: felnőtt 1400 Ft, gyerek (4-18év) 600 Ft, 4 év alatt ingyenes.

Ringato_01-2

A Müpában ismét vár benneteket a Cifra Palota 10 és 13 óra között, természetesen húsvéti programokkal, Ringatóval. Ingyenes!

szimpla_piac

Ezen a vasárnap délelőttön is nyitva tart a Szimpla Háztáji, ha valami finomság még hiányozna az ünnepi asztalról. Ingyenes!

gryllus_vilmos

11 órától a Húsvét a Budai Várban rendezvényén Gryllus Vilmos zenél majd nektek. Jegyárak itt.

farkashazi_reka

A BJC-ben Farkasházi Réka és a Tintanyúl ad majd húsvéti koncertet. Jegyár: 1000 Ft, családi 3200 Ft.

halasz_Judit_koncert

11 órától és 14:30-tól  a Vígszínházban Halász Judit az új CD-jén a családi ünnepekről énekel: az anyák napjáról, a nagymama neve napjáról, az első iskolai nap izgalmáról, a karácsonyról, a közös utazásról, de még kedvenc otthoni állataink születésnapjáról is. Meg arról is, hogy milyen is három testvér között a középsőnek lenni…Jegyár: 700-2700 Ft (már nem sok jegy kapható).

husvet_plakat

Szeretettel várnak mindenkit a Noé Állatotthonban 11 és 14 óra között, aki szeretne testközelből megismerkedni a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó állatokkal. Gondozóik és önkénteseik segítségével lehetőség lesz simogatni nyuszikat, birkát, kecskét, malacot. Az egész birkanyáj, élén Felhővel, Jánoskával várja a simogató kezeket. A kecskék közül Gézu és a csajok, valamint a két rosszcsont Áfonya és Béfonya készülnek a gyerekek szórakoztatására. Szakember segítségével lesz kézműves foglalkozás, nyuszi és csibe készítés, vállalkozó kedvű gyerekeknek tojáskereső verseny, arcfestés, hogy a gyerekek maguk is állatokká változhassanak és vetélkedők gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek. Csak akkor vásároljatok kisállatokat, ha végiggondoltátok, hogy mivel jár a tartásuk és a gondoskodás nem csak az ünnepekre szól. Bővebben itt olvashattok a témáról.

Altatok-PalyaBea-fotoo-LaazaarAlexandraEmese

15 órától a Húsvét a Budai Várban rendezvényén Palya Bea családi koncerttel vár benneteket. Jegyárak itt.

husvet-csopa

A Csodák Palotájában húsvét alkalmából a tojások körül fog forogni a világ. A hagyományostól eltérően nem tojásfestés, tojásfújás, tojásdíszítés lesz, helyette tojással mutatnak nektek izgalmas kísérleteket. Megtudhatjátok, hogy hogyan lehet eldönteni csak ránézésre, hogy főtt vagy nyers-e a tojás. Vízben lebegtetnek egy tojást, ami köztudottan nehezebb, mint a víz. Megmutatják, hogyan lehet egy tojást élére állítani. Megnézhetitek, hogy hogyan juttatnak be egy keskeny szájú edénybe egy egész tojást, úgy hogy közben nem törik össze. A program hétfőn is folytatódik. Jegyárak itt.

ÁPRILIS 6., hétfő

kolompos_zenekar

11 órától a Kolompos húzza a talpalávalót a Húsvét a Budai Várban rendezvényén. Jegyárak itt.

KITEKINTŐ

husvet-lanyka-kisfiukkal

Az ország egyik legkülönlegesebb húsvéti programjával készül a szentendrei Skanzen. A magyarországi vendek, ruszinok, svábok, horvátok húsvéti szokásai jelennek meg a portákon. Ám idén a hagyományoktól eltérően nemcsak húsvétvasárnap és húsvéthétfőn lesz fesztiválhangulat a szabadtéri múzeumban, hanem már április 4-én, szombaton is rendhagyó programok várják a látogatókat (ezen a napon a felnőttek féláron mehetnek be, részletek itt), 11 órától Kolompos, 15 órától Palya Bea zenél majd. Húsvéti részletes program itt. Belépő: felnőtt 2000 Ft, gyerek 1000 Ft, 6 év alatt ingyenes (csak szombaton a felnőtt belépő 1000 Ft).

erzsebet_kiralyne_ibolyanap

Idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre húsvét vasárnap és hétfőn a Gödöllői Királyi Kastély szezonnyitó családi rendezvénye, az Ibolya Nap. Húsvét vasárnap Erzsébet királyné kedvenc virága jegyében zajlanak a programok, Húsvét hétfőn pedig színes, hagyományőrző programokkal várják látogatókat. 14 órától az Apacuka zenekar koncertezik (800 Ft/fő). Belépő: a legtöbb program ingyenes, az előadások, koncertek belépődíjasak.

mese_tanosveny_vacratot

Szombattól-hétfőig (április 4-6) időszaki „mese tanösvény” várja a látogatókat a Vácrátóti Botanikus Kert. A kert különböző pontjain, 8 növény mellé meséket és kultúrtörténeti tudnivalókat helyeznek el megállító táblákra az „Erzsébet királyné esete a rozmaringgal” és a „Mesés növények növényes mesék” könyvekből. A programot minden korosztálynak ajánlják. Belépők: felnőtt 800 Ft, gyerek 400 Ft, egyéb árak itt.

holloko_husvet

A három napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok szerepelnek a programban. Április 4. és 6. közt folyamatos program várja a 2014-ben megújult faluba látogatókat. Belépő: felnőtt 2500 Ft, 10-18 éves korig és nyugdíjas 1500 Ft, 10 év alatt ingyenes.

allatsimogato_allatpark

Április 4. és 6. között húsvéti programokkal vár benneteket a hortobágyi Pusztai Állatpark: lesz tojáskeresés, nyuszi teke, arcfestés, almahalászat, locsolóvers szavaló versenyen, rajzverseny, lehet szamaragolni, de akár újszülött bárányokat és nyuszikat is simogatni, illetve régi, hagyományos eljárásokkal festhettek tojást. Tojásexpressz is indul a Hortobágyi-halastavi Kisvasúton. Belépő: felnőtt 1000 Ft, gyerek 700 Ft, diák 800 Ft.

szeri_husvet_opusztaszer

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel az ópusztaszeri skanzen. Április 5-6-án a Szeri Húsvéton korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolkodás, muzsikaszó, néptánc és kézműves foglalkozások várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnének ünnepelni. Jegyárak itt, 6 év alatt ingyenes.

noszvaj_tojasvadaszat

Noszvajon a Húsvét vasárnapja a nagy Noszvaji Tojásvadászatot jelenti (akár babakocsival is), hétfőn pedig hagyományos Húsvéti Vendégvárással készülnek a Gazdaházban és udvarán kemencés süteményekkel, néptánccal, zenével, kézműves vásárral, gyerekszínházi előadással, kézműves foglalkozással. Bevásárolhatok közvetlenül termelői árakon kézműves élelmiszereket is.

matyó_húsvéti_tojások

Április 5-6-án Mezőkövesden rendezik meg a Matyó Húsvétot, melynek központi helyszíne a Hadas városrész. Hagyományőrző csoportok, énekesek, zenészek és a Matyó Néptáncegyüttes műsora szórakoztatja a látogatókat. Kézműves és gasztronómiai termékek vásásárával, tojásfestéssel, locsolkodással, népi játékudvarral várják az érdeklődőket. A Mezőgazdasági Gépmúzeum udvaránál állatsimogató is lesz, valamint hétfőn Kovácstalálkozó. A településrészek között kisvonat közlekedik.

KISVASUTAK

kiralyret_morgó
Országszerte rengeteg programmal várnak benneteket húsvét környékén a kisvasutak:

Gyermekvasút (Budapest, Hűvösvölgy)
Április 4-én a Gyermekvasúton Nyuszi lesen vehettek részt sok játékkal, kézműves és nyuszi simogatós programmal. Jegyár: 1500 Ft.

Almamellék

Április 4-én (szombat)  tojáskeresés a tavaszi erdőben, állatok húsvétja (etetés, simogatás), kézműves foglalkozás lesz az almamelléki kisvasúton.

Lillafüred

Április 3-án ismét elindítják a Pirostojás Expressz különvonatát a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Mahócai szárnyvonalára, illetve a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolához.

Csömödér

Április 4-én húsvéti dieselmozdonyos vonatozás lesz a Csömödéri Állami Erdei Vasúttal.
Tavaszi kisvasutas gyalogtúrák indulnak április 4-én a Gemenci erdő legszebb tájain, Keselyűsi vagy Pörbölyi indulással.

Királyrét
Április 5-6 (vasárnap-hétfő) ismét útnak indul a Királyréti Erdei Vasút „Morgó” nevű gőzmozdonya. Nosztalgia díjszabás érvényes.

Kaszó
A KASZÓ Zrt. által üzemeltetett Kaszói Állami Erdei Vasút április 6-án húsvéti kisvasutazásra hívja az érdeklődőket.

Itt olvashatjátok tavaszi szünetes válogatásunkat, amelyben további kimozdulós és otthoni programokat találtok!
Időpont szerinti bontást a
Napibontóban.
Húsvéti ötletek Pinterest oldalunkon.
Olvassátok el legújabb interjúnkat is, melyet a Mindenki tud rajzolni szerzőpárosával készítettünk.

Era kedvencei: Szamóca Kiskerész-tanoda a Füvészkertben, Vasúttörténeti Park szezonnyitó, Húsvét a szentendrei Skanzenban és Hollókőn, Húsvéti programok a Noé Állatotthonban
Rozi kedvencei: Vasúttörténeti Park szezonnyitó, Húsvét a szentendrei Skanzenban és Hollókőn, nyuszivarrás Manuelával a HellóAnyuban