Hova vidd anyukád május első hétvégéjén! – Anyák napja programok 2023

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Anyák napjára gyűjtöttünk nektek össze néhány jó ötletet, és nem titok, hogy mi ezek közül több programra is elvisszük az anyukánkat!

 

Brunch vagy laza vacsora anyuval, nagyival!

Számos kisebb és nagyobb hely van, ahova szívesen elvisszük az anyukánkat reggelizni, ebédelni vagy egy laza vacsorára, például a zuglói BreadPit pékségbe reggelizni, aminek szép zöld udvara is van, a XVI. kerületi Fazekas cukrászdába, ahol nemcsak a fagyik, hanem a reggeli is „díjnyertes”, a Normafa Delibe, amelyet egy kellemes sétával is összeköthetünk. Kellemes hely a Pagony Café Dió is, ahol ha pici gyerekünk van, ő is jól eljátszik, amíg megeszünk egy sütit és megiszunk egy kávét. Ha a keleti ízeket kedveli anyukánk, akkor irány a Pingrumba vagy Dobrumba. Vagy ücsörögjünk egy kicsit a Felliniben, a Nap bácsiban vagy a Millenárisnál a NOR/MÁ-ban. Nemcsak gyereknapon, hanem Anyák Napján is érdemes egy jó fagyizóba-cukrászdába ellátogatni, pl. az Auguszt Cukrászdában plusz programmal is készülnek 2023. május 6-án, délután vagy irány az Édes Mackó, ahol glutén- és tejmentes kürtőskalács hétvége lesz.

Nézzetek meg egy jó kiállítást!

A Szépművészeti Múzeumban ajánljuk a Csontváry 170 kiállítást, a Nemzeti Galériában a Gulácsy kiállítást, a Budapesti Történeti Múzeumban pedig egy vadonatúj kiállítást a fővárosról és az itt élőkről Budapest-hatás címmel. Nem tudjuk hogy mi vagy az anyukáink élvezték-e jobban, amikor nemrégiben a Magyar Zene Házában végigjártuk a „Nekünk írták a dal” című időszaki kiállítást. Mindegyikre érdemes elővételben megvenni a jegyet!

Óbuda Napja a Kobuci kertben és a Fő téren – május 6-7. (ingyenes)

Számos helyszínen, többek között a Kobuci kertben is remek programokkal várnak a hétvégén. Szombaton 11 órától Farkas Izsák hegedűművész a Fő téren varázsolja el a közönséget, majd 16:30-tól a Kobuciban QJÚB – A Kocka kibontása címmel koncertszínházi előadás lesz Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján Vecsei H. Miklós rendezésében, 19:30-tól pedig Besh o droM koncert. Vasárnap 15:30-tól a Kobuciban Hrutka Róbert vendége lesz Für Anikó és Grecsó Krisztián és a kortárs líra kerül a középpontba. Ingyenes!

Anyák napja a Skanzenben – május 7., vasárnap 9:00-17:00

Május első vasárnapja az anyákról szól: édesanyákról és nevelőanyákról, nagymamákról és dédnagymamákról, ükmamákról és szépmamákról. Sokféle kézműves programmal készülnek a látogatók számára és tematikus túrával gazdagítják a napot kiemelve az anyai szerep fontosságát. Részletek itt. Skanzen belépővel látogatható.

Ezer család énekel – Anyák napja a Ringatóval – Millenáris, május 7., vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Idén immár 15. alkalommal rendezik meg az Ezer család énekel – Anyák napja a Ringatóval elnevezésű, ingyenes családi napot. Szeretettel várják a kisgyermekes családokat. Vendégük Gryllus Vilmos, így megszólalnak majd a jól ismert Gryllus dalok is, de lesz még játszósarok a Ficsak szervezésében és gyerektáncház is. Részletek itt. Ingyenes!

Beck Zoltán – Vecsei H. Miklós: Kártyajáték – Akvárium Klub, május 7., vasárnap 19:30

„Játékszabályok: Minden este legfeljebb 10 kártyalapot játszunk ki. Nem tudjuk, miket, mert nem mi keverjük a paklit, és nem mi húzunk, hanem ti, akik jelen vagytok az esten. A kártyákhoz történetek, versek, dalok, személyes élmények kapcsolódnak. Olyanok, amelyeket nem árulunk el előre egymásnak sem. Ez a mi kockázatunk – és persze, a tiétek is.” Részletek itt. 14 éves kortól. Jegyár: 4000 Ft.

Budapest Bár koncert – Szabadság tér, május 7., vasárnap 18:30 (ingyenes)

A Farkas Róbert vezette Budapest Bár jól ismert régi dalai mellett több újdonsággal is készül az idei Európa-napra, amelyet a Szabadság téren rendeznek meg. A zenekarral ez alkalommal Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk, Keleti András, Kollár-Klemencz László és Mező Misi lép fel. Előtte pedig 16:15-től fellép Kiss Tibi (Quimby), Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) és Gábor Andor „UFO” formációja, az Aranyakkord is. Részletek itt. Ingyenes!

Látogassatok meg egy piacot!

Programok előtt vagy után érdemes anyuval ellátogatni a május 7-ei WAMP-ra, amelyet ezúttal a Várkert Bazárban rendeznek meg vagy május 6-án az Erzsébet térre a Belvárosi Gardróbvásárra. A Makers’s Market pedig egy anyák napi vásárral vár titeket a Fény utcai piacon május 7-én.

Mozizz anyuval!

Akár a mozik legújabb filmkínálatából választotok (mint pl. a történelmi Hadik, a könnyedebb a Talán igent mondok vagy a fajsúlyosabb Saját erdő), akár egy klasszikus filmet néztek, mint például az Álom luxuskivitelben a Bem moziban május 6-án 18:30-tól, anyuval menni moziba remek program!

Vidd el kirándulni egy szuper városba, kastélyba vagy egy arborétumba!

Könnyű sétát vagy egész napos kulturális programot is szervezhetünk például Pannonhalmára, Esztergomba, a Majki Remeteségbe, az Ördöglovas-kastélyába, éppen amilyen érdeklődési köre az anyukánknak. Nálunk mindig nagyon örülnek egy ilyen közös, kulturális programokkal bővített kirándulásnak! Innen bőven válogathattok! Az arborétumok közül ajánljuk a csendesebb Soroksári Arborétumot, a vácrátóti Nemzeti Botanikuskertet, a visegrádi Bertényi Miklós Füvészkertet, az Alcsúti Arborétumot is.

+ 2 program a jövő hétre

Budapest100 Városegyesítés – Nyitott házak hétvégéje, vezetett séták, 2023. május 11-14. (ingyenes, érdemes előre regisztrálni)

Ugyan a program az Anyák napja után egy héttel lesz, de mindenképp érdemes betervezni, és már ezen a héten regisztrálni a vezetett programokra. Ünnepeljük a városegyesítés 150. évfordulóját a 13. Budapest100-zal! A nyitott házak hétvégéjén idén szombaton és vasárnap 50 másfél évszázados házba látogathattok el, ahol a helyi lakók és önkénteseink változatos programokkal készülnek. Már május 11-én workshoppal és szülinapi bulival, május 12-én sétanappal készülnek (regisztráció szükséges a sétákra). Részletek ittIngyenes!

Tavaszünnep az Aquincumi Múzeumban – 2023. május 12-14.

Szintén Anyák napja után 1 héttel, immár 32. alkalommal kerül megrendezésre Budapest egyik legrégebbi kulturális eseménye, a FLORALIA, amely a római hagyományokat felidézve kínál háromnapos feledhetetlen szórakozást a látogatók széles rétegének. Megfogható közelségbe hozza a klasszikus antikvitást és élményszerűen mutatja be római kori kulturális örökségünket, amely során a kísérleti régészet, élő történelem, zene- és táncművészet, színház és gasztronómia egymás mellett érvényesül. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható!

További programok a hétvégre itt!

Nyitókép: Budapest100