Programajánló hétvégére – 2023. május 5-7.

Anyák napi programok, Óbuda Napja, kirándulások, kisvasúti nap Királyréten, retro nap Gödöllőn, Bakáts Pagony szülinap, óriásbábos felvonulás, koncertek, színházi programok, múzeumi események várnak rátok ezen a hétvégén.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Anyák napja 2023

Szombatra és vasárnapra összegyűjtöttünk néhány programot, ahova szívesen elvinnénk az anyukánkat! Élményprogramok minden korosztálynak!

Óbuda Napja – május 6-7. (ingyenes)

Óbuda Napján koncertekkel, zenés családi és gyerekprogramokkal, gasztro-élményekkel várják a látogatókat négy helyszínen (Fő téren, a Szentlélek téren, a Kobuci Kertben és a Csobánka téren), két napon át. A Szentlélek téren május 6-án, szombaton 10 órától fellép az Iszkiri, vasárnap 10 órától a Kiskalász zenekar. A Csobánka téren szombaton lesz kutyás bemutató és közbiztonsági nap, 15 órától Kiflihajó koncert. A kerület múzeumai is színes programokkal készülnek. Részletek itt. Ingyenes!

Planetáriumok Világnapja – országszerte, május 6-7.

1925. május 7-én nyitott ki az első újkori planetárium, ünnepeljük meg együtt a planetáriumok működését! Országosan több planetárium tart ezen a hétvégén planetáriumi előadásokat a nagyközönség számára. Részletek itt.

Mavka, az erdő őrzője – premieres film

Mavka, az erdei tündér legfőbb küldetése az erdő szívének megóvása. A lány mindig a békére és a harmóniára törekszik, ám bármit megtesz az erdő védelme érdekében. Egy nap találkozik egy zenész fiúval, aki azonnal rabul ejti a szívét, annak ellenére, hogy a törvények értelmében Mavka nem érintkezhet emberekkel. A lány megoldhatatlan feladat előtt áll: választania kell a küldetése és a szerelem között. Ráadásul az erdőt gonosz erők pusztulással fenyegetik. A Mavka, az erdő őrzője hihetetlen kalandok, varázslat, mágia és szerelem meséje – az egész család számára. 6 éves kortól.

MÁJUS 5., péntek

Fülemülék éjszakája – találkozó: Népliget, Planetárium, pénteken 17:00 (ingyenes)

A séta során meghallgathatjátok a fülemülék énekét és megfigyelhetitek ezeket a rendkívül rejtőzködő madarakat. Közben ellenőrizhetitek az kihelyezett odúkat, amely során lehetőség lesz megnézni a lakókat, illetve fotózni is. Részletek itt. Ingyenes!

Cigánymesék – Kiállítás és népmese vetítés, néptánc tanítás – Cinema MOM, pénteken 17:40 (ingyenes)

Május 5-én nyílik meg a Pannonia Entertainment legújabb időszaki kiállítása a Cinema MOM-ban, a Kecskemétfilm díjnyertes, Cigánymesék című tévéfilm-sorozatának egyedi technikával készült rajzaiból. A június 5-ig (díjmentesen) látható tárlat nyitóseményén ingyenes rajzfilm vetítéssel és néptánc tanítással is várják az érdeklődőket. Részletek itt. Ingyenes!

MÁJUS 6., szombat

Orchideák lencsevégen – Csákvár, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Séta a Haraszt-hegyi tanösvényen, ahol gyönyörködhetünk a bíboros kosborokban, a nagyezerjófüvekben, s közben meghatározzuk az utunkba kerülő madarakat. Regisztrációs, részletek itt. Jegyár: 1400-2200 Ft.

Anyák napi virágültetés és virágos kincskereső – Szamóca kiskertész-tanoda, Füvészkert, szombat 10:00 és 11:15 (előzetes regisztráció ajánlott)

Anyák napi virágültetéssel és virágos kincskeresővel várnak rátok 2 időpontban. A közös kertészkedés olyan gyerekkori élmény, amire mindig emlékezni fognak. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft/gyerek, szülőknek füvészkerti belépő. Előzetes jegyvásárlás ajánlott!

Ingyenesen látogatható az Óbudai Múzeum és a Goldberger Textilipari Gyűjtemény

A hónap első szombatja lévén, szabadon látogatható mindenki számára az Óbudai Múzeum és a Goldberger Textilipari Gyűjtemény. Részletek itt.

Felelős Állattartás Napja – Rex Állatsziget, szombat 10:00-17:00 (ingyenes)

Állatsimogató, kutyaszépségverseny, előadások, zenés kutyás showk, kézműves foglalkozások, postagalamb bemutató, állomásos vetélkedők, arcfestés, lóismereti foglalkozás is vár rátok ezen a napon a Rexnél. Részletek itt. Ingyenes!

Fabula Bábszínház: Mazsola és Tádé – Puskin, szombat 10:00

„Tartsuk meg Tádét, Manócska! Tartsuk meg!” – kérleli Mazsola Manócskát, amikor megtalálják a kis tengerimalacot. Mazsola később százszor is megbánja, hogy befogadták a malackát, hiszen az nála sokkal kisebb, gyámoltalanabb és nem lehet vele akkor és úgy játszani, ahogy Mazsola szeretne. Az olykor szigorú, ám mindig megértő Manócska segítségével Mazsola jószívűsége újra meg újra felülkerekedik dacosságán, s kiderül, hogy a testvéri szeretet segítségével minden nehézség legyőzhető! Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Kisvasúti nap – Királyréti Erdei Vasút, szombaton 10:00-17:00

Az aznapi szerelvényeket Mk48-as dízelmozdonyok húzzák. A Paphegyen látható lesz a C50-es dízelmozdony, a Tóbi motorkocsi, a Vili napelemes motorkocsi és a Morgó gőzmozdony is. Királyréten kisvasúti terepasztal kiállítás, rally modellautó kiállítás, pónilovaglás, hajtánypálya és interaktív kiállítás a Királyréti Kirándulóközpontban is vár rátok. A vonatok Kismaros és Királyrét között 9-16 óráig óránként közlekednek, minden egész órában indulnak Kismarosról 9 és 18 óra között. Részletek itt.

A Bakáts Pagony 1. születésnapja – Bakáts Pagony, szombaton 10:00-14:00 (ingyenes)

Társasozhattok majd Bellával, készíthettek szélforgót Hannával, valamint dolgozhattok süthető gyurmával is a Pagony Dió teraszán. A programokat rossz idő esetén a boltban tartják meg. Részletek itt. Ingyenes!

Maja Könyvklubja – A vendég: Fiala Borcsa – Angyalföldi Gyermek- És Ifjúsági Ház, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Maja vendége ezúttal Fiala Borcsa. A nyári szünet előtt mi más is lenne a téma, mint egy jó kis nyomozás a Balatonon, vagy izgalmak a Bodrogközben. Részletek itt. Ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Családi nap – foglalkozás a Súlypontok kiállításhoz kapcsolódva – Műcsarnok, szombaton 11:00

Csatlakozz a május 6-i családi művészetpedagógiai foglalkozáshoz, ahol az „Elvarázsolt élet az ólomfelhő alatt” meséjével ismerkedve különös szobrokkal találkozhatsz, sosem látott furcsa lényeket kereshetsz, és te is alkothatsz valami igazán egyedit. Részletek itt. A programra az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a program ingyenes.

Zene-Tér-Kép hangszerbemutató: Ütőhangszerek – Budapest Jazz Club, szombaton 11:00

Az óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek (3-8 éveseknek) szóló Zene-Tér-Kép sorozat hangszereket bemutató játékos foglalkozás, amely egy-egy hangszercsaláddal ismerteti meg fiatal közönségét. A foglalkozásokat Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

Madárgyűrűzési bemutató – Esztergom, Strázsa-hegy, szombaton 10:00 és 11:00

A Duna-Ipoly Nemzeti Park fajgazdag madárvilágába kapnak bepillantást az idelátogatók. Láthatnak madarászhálót, megismerhetik a madárgyűrűzés tudományos hátterét és gyakorlati hasznait. A gyűrűző hely különlegessége a szomszédos gyurgyalag telep, melynek lakói a tavaszi időszakban kézbe is kerülhetnek – kis szerencsével. Egymás után 2 programot tartanak, 10:00 és 11:00 kezdéssel. Részletek itt. Jegyár: 900-1500 Ft. Torony túra is indul 13 órától.

XII. Táncház Napja – Liszt Ferenc tér, szombat 14:00 (ingyenes)

A központi rendezvényt a tavalyi évben bevált helyszínen, a Liszt Ferenc tér Zeneakadémia előtti részén rendezik meg, ahol egész délután élőzenével kísért tánc- és énektanítás, kiadványárusítás és kézműves-foglalkozások várja az érdeklődőket. Részletek itt. Ingyenes!

La Fam cia de teatre – Aquiles / Akhilleusz – Hősök terétől, szombaton 17 órától (ingyenes)

A program a 10. Színházi Olimpia keretén belül kerül megrendezésre. Akhilleusz 5 és fél méteres magasságával és közel 1000 kg-os súlyával tör be a városba, végigsöpörve az utcákon és tereken, megzavarva a mindennapi életet. Megdöbbentő látvány, lenyűgöző hatású produkció, amely teljesen megbabonáz mindenkit, aki látja az utcán sétálni. Egy vándorló utcaszínházi show, amelyben Akhilleusz, az 5 és fél méter magas, csuklós óriás töri meg egy város mindennapjait. Részletek itt. Ingyenes!

Naplemente az Iváni-hegyen – a pilisi len nyomában – Pilisszentiván, szombaton 17:30-20:00 (regisztrációs)

A túra a Pilisszentiván fölötti Borbás-gerincre vezet, mely a terület igazi szentélye. Utunk a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület olyan részeit is érinti, amelyek csak szakvezetett túrák során látogathatóak. Részletek itt, regisztrációs. Jegyár: 1400-2200 Ft.

MÁJUS 7., vasárnap

Zugligeti Családi Nap – Lóvasút, vasárnap 10:00-18:00 (elfogytak a jegyek!)

Egy olyan nap vár rátok Zugliget szívében, a fákkal körülölelt Lóvasúton, mely kifejezetten a családoknak szól. Egész nap játszóházak, játékterek, kézműves foglalkozások, és az EBER desszertező finomságai várják az idelátogatókat. Délelőtt az Aranyszamár Bábszínház Vackor című bábelőadása, délután pedig a Kodály Zoltán Kórusiskola anyák napi koncertjét követően a Danny Bainnel kiegészült Rutkai Bori koncertje lesz látható és hallható a rendezvényteremben. Jó idő esetén a játékterek a teraszon kapnak helyet. Részletek itt. A JEGYEK ELFOGYTAK!

Legkisebbek mozija: VUK – Puskin, vasárnap 10:00

A rókacsaládban gyermekáldás van. Mind életrevaló, de egy kü-lönösen csintalan. A szülők úgy vélik, nagyapjára ütött és ezért a Vuk nevet adják neki. Amikor árván marad, nagybátyja, a híres Karak veszi pártfogásába. Vuk ügyes tanítványnak bizonyul, és Karak legnagyobb örömére ügyes, bátor rókává fejlődik. Okosságát bizonyítja akkor is, amikor a rókalányt kiszabadítja a vadász fogságából. Egy hajtóvadászat során Karak feláldozza életét a fiatalok megmentéséért. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Látogatói nap – Vecsés, Bálint Ágnes Emlékház, vasárnap 10:00-17:00

A kicsiknek ismét lehetőségük nyílik a Futrinka utca apró, színes házainak felfedezésére: őrködhetnek a Morzsa-lakban; Mazsolával süthetnek-főzhetnek a Tökházban; a Csőrszerkesztőségben megismerkedhetnek egy régi írógéppel, vagy csatázhatnak a téli- és nyári hadsereg festett, fa katonáival; a Köcsög házban Cica micának „koncertet” adhatnak a mini zongorán, majd zárásképpen „elfogyaszthatják” a Mézeslép Cukrászda díszes, festett, fa ínyencségeit. És ha ez még nem elég, hinta, csúszda, rollerek, mini járgányok, ill. egy emeleti játszószoba is a rendelkezésükre áll. Szerencsés esetben a parkocska mini kisvasútja is üzemel. Részletek itt. Az Emlékház és a kert látogatása belépőjegy vásárlásához kötött: felnőtt jegy: 550 Ft/fő; gyermek jegy: 500 Ft/fő (2 év alatt ingyen), kisvonat: 250 Ft/gyerek.

Retro nap – Gödöllői Kisvasút, Gödöllői Arbo-Park mellett, vasárnap 10:00-18:00

Május 7-én, vasárnap retro szakmai napot tartanak a Gödöllői Erdei Vasút Fűtőházánál. Folyamatos sűrített vonatközlekedés mellett lehetőség nyílik veterán buszon való utazásra. Egésznapos programok: retro autók/motorok kiállítása, gőzgép bemutató, közlekedési relikviák kiállítása és börzéje, retro tárgyak kiállítása, kézműves gyermek foglalkoztató, tombola. Részletek itt. A programok vonatozás és veterán buszozás kivételével ingyenesek. Az esemény fedett helyen kerül megrendezésre, így kedvezőtlen időjárási körülmények között is megtartják.

Európa-nap 2023 – Szabadság tér, vasárnap 10:00-20:00 (ingyenes)

Koncertekkel, EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal várják a látogatókat. A nagyszínpadon fellép Járai Márk (Halott Pénz), az Aranyakkord formáció és a Budapest Bár. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: koncertezik az Alma együttes, a Kiskalász zenekar, az Apacuka zenekar és lesz bábjáték is a Majorka színházzal. Részletek itt. Ingyenes!

Integrált családi nap: Madarat tolláról – Millennium Háza, vasárnap 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Játékos foglalkozás a Fővárosi Állat- és Növénykert zoopedagógusával. „Megpróbáljuk beazonosítani, hogy melyik toll melyik madárhoz tartozhat, hogy milyen összefüggések lehetnek a megjelenésük és a különböző élőhelyek között. Szó lesz még táplálkozási szokásaikról és mozgásukról, melyeket ti is kipróbálhattok a játékos feladatok során.” A program ingyenes, regisztrációhoz kötött. Részletek itt.

Sárkánymese – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 11:00

Korábbi nagysikerű mesedarabjai után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes újabb kalandra hívja a gyermekeket: ismét a magyar népmesék, népzenei- és néptánc kincsünk csodálatos világába kalauzolja közönségét. Részletek itt. Jegyár: 3200-3500 Ft.

Nyitókép: La Fam cia de teatre – Aquiles / Akhilleusz