Hétvégi programajánló – október 9-10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megérkezett az ősz, így nagyon sok jó filmes programot, múzeumi eseményt, nosztalgia járatokat is ajánlunk nektek. Összeállításunkban találtok kicsiknek és nagyobbaknak szóló eseményeket, illetve az egész család számára izgalmas programokat is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Cinemira Teen Fesztivál – Akvárium Klub, október 9-10. (18 éves kortól védettségi igazolvánnyal látogatható)

CINEMIRA TEEN Ifjúsági Filmfesztivál az egyetlen kifejezetten kamaszoknak szóló 2 NAPOS filmfesztivál hazánkban, amelyet október 8. és 10. között rendeznek meg az Akvárium Klubban. Ezen a hiánypótló rendezvényen filmeken keresztül ismerheted meg a világ különböző kultúráit, betekintést nyerhetsz a filmgyártás rejtelmeibe, találkozhatsz a legkiemelkedőbb kortárs filmes alkotókkal, nemzetközi sorozatok sztárjaival, sőt ki is próbálhatod magad filmesként. A részletes programot itt éritek el. jegyár: felnőtt 2500 Ft, diák 2000 Ft, workshopok 1000 Ft. A workshopokra előzetes regisztráció szükséges!

Nosztalgia villamosok – hétvégenként a 2-es villamos vonalán, október 31-éig, hétvégente

Október 31-éig nosztalgia villamosjáratok indulnak a hétvégéken a 2-es villamos vonalán. Fedezzétek fel Budapest legszebb villamosvonalát egy különleges járművön! A villamosok a Jászai Mari tér és a Közvágóhíd állomások között közlekednek. Részletes menetrend itt. Jegyár: felnőtt 500 Ft, gyerek 300 Ft6 év alatt ingyenes.

Design Hét – október 8-17.

2021-ben 18. alkalommal, október 8. és 17. között rendezik meg a Budapest Design Weeket, melynek fő helyszíne idén a kulturális és művészeti eseményeknek egyaránt otthont adó Société Budapest rendezvényközpont lesz. A Budapest Design Week központi témája idén a New Standards: az események fókuszában a világjárvány utáni „new normal”, azaz „szép új világ” áll, melynek formálásában döntő szerepet kapnak a designerek. Workshopok, nyitott műhelyek, izgalmas kiállítások és gyerekprogramok is lesznek. Részletek itt.

Parkmesék Egérváry Elemérrel – Gödöllői Királyi Kastély kertje

Parkmesék herceg Egérváry Elemérrel – önállóan bejárható családi felfedező játék a Gödöllői Királyi Kastély parkjában. Fedezzétek fel a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi terület jellegzetes növényeit játékos feladatok segítségével! A sétán herceg Egérváry Elemér és barátai lesznek a kísérőitek, akik nemcsak egy-egy rövid meserészlettel szórakoztatnak, de vidám feladványokkal is ellátnak Titeket! Mire mind a nyolc állomást bejárjátok, nemcsak Elemér barátaivá, de a park szakértő ismerőivé is váltok! A felfedező csomag a jegypénztárban vásárolható meg. Ára: 500 Ft/csomag.

Sütimanók, ide süss! – premieres film


Bár kevesen tudják, létezik a manóknak egy kicsiny közössége, akik évszázadokkal ezelőtt a világ legkiválóbb mesterembereinek segédkeztek, mígnem egy rosszindulatú banya elűzte őket és többé nem gyakorolhatták hivatásukat. Bár a manók sosem feledték hivatásukat, Manka nem tartozik a legügyesebb manócskák közé, ám amikor a falu cukrászmestere bajba kerül, ő és barátai a segítségére sietnek. 6 éves kortól ajánlott.

Addams Family 2. – premieres film

Mindenki kedvenc rémcsaládja visszatér az animációs vígjáték folytatásában, az Addams Family 2.-ben. A vadiúj filmben Gustavo és Mortenzia azt tapasztalják, gyermekeik kezdenek hátat fordítani nekik. A családfő remek ötlettel áll elő: mi más hozhatná újra össze a galád családot, mint egy vérbeli Addams-vakáció? 12 éves kortól ajánlott.

OKTÓBER 9., szombat

PONT Fesztivál – Múzeumkert, szombaton 9:30-tól (ingyenes)

Budapesten a világ csodái! A Pont Fesztivál a világ kulturális és zenei kuriózumait mutatja be – idén a Kaukázus színes, illatos, izgalmas világát hozzák Budapestre, összekötve az UNESCO szellemi kulturális örökség grúz és örmény kincseit a velünk élő magyar hagyományokkal. Idén különleges, szabadtéri helyszínen, a Múzeumkertben mutatják be a világ csodáit – várnak benneteket október 9-én szombaton, egész nap. A PONT Fesztiválra a belépés ingyenes. Védettségi igazolvány nem szükséges.

Állatok Világnapja – Természettudományi Múzeum, szombaton 10 órától (ingyenes)

Az Állatok Világnapja alkalmából tematikus programokkal várnak minden érdeklődőt a Magyar Természettudományi Múzeumban! Lesznek izgalmas előadások, koncertek, állatbemutatók is. A program ingyenes!

Jazz játszótér – Zeneakadémia, szombaton 10:00

A Jazz játszótéren nincs hinta, nincs csúszda, nincs mászóka és nincs homokozó. Hogy akkor mivel lehet ott játszani? Gondolatokkal, érzésekkel és mindenekelőtt: hangokkal meg ritmusokkal. No és persze egymással, ahogy arra Dés András, Bacsó Kristóf és Fenyvesi Márton mutat példát. 5-12 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1500 Ft. Jegyvásárlás itt.

Szamóca kiskertész-tanoda – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

A foglalkozások két modullból állnak: 1. keresgélős séta a Füvészkertben, növényismertetéssel. 2. hazavihető növény ültetése, gondozási tanácsok. Ágyásokban levő növények ültetése, gondozása, szüretelése. 3-10 éveseknek ajánlott. Jegyár: 2000 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő szükséges!

Gubóvirág túra – KFKI buszvégállomás, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Csillebércről indulva leereszkedhettek a Budaörsi-kopárok fokozottan védett területére, miközben megcsodálhatjátok az ősz adta ezer színt és árnyalatot. A túra során egyedi látványképben lesz részetek a Gubóvirág tanösvény kilátó pontjáról, mely 360 fokos körpanorámát ad. A túrán részt vevők Gubóvirág tanösvény füzetet kapnak ajándékba! Jegyár: 1000-1700 Ft. Regisztráció itt: mocsariv@dinpi.hu.

Játsszunk némafilmet! – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Melyek voltak az első filmfelvételek Magyarországon? Kik voltak az első filmszínészek? Hogyan játszottak a színészek a némafilmekben? Miért különös a játékuk a mai filmszínészekhez képest? Kifejezhetjük-e csak arcjátékunkkal, kézmozdulatainkkal, amit a hangosfilmben beszéddel közvetítenek? Ezt a témát fogják körbejárni a foglalkozáson. A részvételi szándékot kérik, hogy a programot megelőző napon 12.00 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

Kulisszák mögött – Ludwig Múzeum, szombaton 11:00 és 12:00 (regisztrációs)

A legizgalmasabb dolgok egy múzeum életében is a színfalak mögött történnek! Hogyan néznek ki kedvenc műtárgyaink, amikor nem a kiállításon, hanem egy raktárban pihennek? Mi történik velük, ha megsérülnek, például egy hosszú utazásról visszatérve? Egyáltalán, hol kezdődik egy kiállítás? Regisztráció szükséges október 8-áig: szira.henrietta@ludwigmuseum.hu. A program múzeumi belépővel látogatható.

ArchiKids Budapest_VárosÁlmodók_Ablak a Bartókra – KÉK – Contemporary Architecture Centre, szombaton (ingyenes)

Idén ősszel ismét megrendezésre kerülő ArchiKids Budapest építészeti fesztivál a jövő generációival kezdeményez párbeszédet. Hogyan tudjuk partnerként kezelni a gyerekeket a városi tér alakításában? Hogyan irányítsuk figyelmüket közvetlen környezetük megfigyelésére, tudatos értékelésére? Milyen struktúrák makett szintű megépítésével tudjuk továbbérzékenyíteni eddigi téri tapasztalataikat? Ezekre a kérdésekre velük közösen keresik a választ. LEGO építés, makett készítés, városi társasjáték és vezetett séták is várnak rátok. Részletes program ittIngyenes!

Kéktúrázás napja – országszerte, szombaton egész nap (ingyenes, regisztrációs)

Az ősz legjelentősebb közösségi túrarendezvényére készül a kéktúrázók „társadalma”. A Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében október 9-én az Országos Kékkör teljes útvonalát – azaz a három hazai kéktúrát – szabadon választott helyszíneken, egy időben lehet majd bejárni. A túranap legrövidebb szakasza mintegy 8, a leghosszabb 30 kilométeres, a teljes nap folyamán 292 települést érintenek majd a túrázók, 174 kilátópontról csodálhatják meg hazánk természeti szépségeit, továbbá 307 vízfolyást fognak keresztezni útjuk során.

Helló, Héraklész – premier a Budapest Bábszínházban, szombaton 19:00

Tasnádi István Héraklész mítoszából írt új darabot, kifejezetten a bábszínház társulata számára. A legendás hős (ma úgy mondanánk: szuperhős) Héraklész és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, hősiességről, kiválasztottságról, elbizakodottságról, testvérféltékenységről és testvéri szeretetről. Jegyek még kaphatók más időpontokra is. 10 éves kortól ajánlott. Mi részt vettünk a sajtóbemutatón is a héten, tényleg nagyon kamaszbarát, színes és izgalmas előadás lett. Mi biztos, hogy megnézzük majd újra!

OKTÓBER 10., vasárnap

A Pál utcai fiúk nyomában séta – találkozás: a Pollack Mihály téren, a mélygarázs bejáratánál, vasárnap 10:00 (regisztrációs)

Minden színház- és irodalomkedvelőnek különleges élményt kínál a séta, melynek egyik főszereplője Zoltán Áron, a Vígszínház művésze. Város- és művelődéstörténeti séta során mesél az előadás létrejöttéről, a műhöz kapcsolódó élményeiről, érzéseiről. Regisztráció: arany.katalin@opkm.hu.

A varázslat mesterei – Kultúrkúria, vasárnap 11:00

Nagy bűvészek kicsiknek – két bűvész, két stílus, két előadás. Fellépnek: Varázs Tamás, Galambos Fecó bűvészek. Magyarország legkiválóbb gyermekbűvészei egy színpadon! Látványos mutatványok, hihetetlen trükkök – kihagyhatatlan lehetőség a különleges élményeket kereső családoknak. Jegyár: 2900 Ft.

Családi program – kísérletezz Gerhard Richterrel! – Magyar Nemzeti Galéria, vasárnap 11:00 (regisztrációs)

Ismerj meg új kiállításokat, fedezz fel izgalmas műalkotásokat, nézz, kérdezz és alkoss! Játékos családi programra hívnak, amelyen szülők és gyerekek együtt vehetnek részt, sőt együtt is alkothatnak a kiállításból inspirálódva. Mi tesz egy képet képpé? Ez a kérdés végigkísérte Gerhard Richter ezerarcú művészetét. A válasz keresése közben nem félt kísérletezni. A program során ezeket a képeket hasonlítjuk össze, majd a művész néhány „módszerét” magatok is kipróbálhatjátok. Részvételi díj: a szülők az időszaki kiállításra váltott jeggyel vehetnek részt, 16 éves kor alatt ingyenes. Regisztráció szükséges: muzeumpedagogia@mng.hu.

Könyvtári Rokkendroll – Sárkányos Gyerekkönyvtár, vasárnap 11:30 (regisztrációs, ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Kárász Eszter és az Eszter-lánc trió interaktív műsorában vidám, táncos utazásra hív gyermekeket és gyermeklelkű felnőtteket. A részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges a sarkanyosprogramok@fszek.hu email címen. Részletek itt.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.