Hétvégi programajánló – Nov. 21-23.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tenger dala

Bár ködös és hideg időt ígérnek a hétvégére, de senki ne csüggedjen, mert remek programok lesznek. Mindjárt itt van egyik kedvencünk, az Anilogue Fesztivál, amely már november 19-étől vár benneteket az Urániában. Pénteken Szegedi Katalin Álomcirkusz című könyvét mutatja be a Csimota, de kavicsot is festhettek a Színtérben. Szombaton Mumin rajongók az Erőművházba, kiskertészek a Füvészkertbe, Liszt-kukacok a Zeneakadémiára, egy kis karácsonyi hangulatért az IBS-be menjetek A diótörőre, ráadásul még a Városligeti Műjégpálya is megnyílik. Vasárnap melegítsétek a lelketeket a Rutkai Bori Bandával az Akváriumban, a Cifra Palotán a Müpában, esetleg nézzetek meg egy jó előadást a BJC-ben vagy a StúdióK-ban. Íme a hétvégi programajánló!


EGÉSZ HÉTVÉGÉN

ANATOLE

Ismét itt van nagy kedvencünk, az Anilogue, amely november 19. és 23. között vár benneteket az Urániában. A Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon idén 14 egészestés film és számtalan rövidfilm, a verseny szekcióban 7 nagyjátékfilm 30 kisfilm szerepel. A válogatásokat, retrospektív programokat a kisebbeknek nem, viszont pár filmet a gyerekeknek is ajánlunk: pl. A tenger dala, A fiú és a világ, A túlon túl korhatár nélkül megtekinthető (hosszúságuk miatt inkább nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk), A varjak napja 12 éves kortól ajánlott.  Jegyár: diák/gyerek 800 Ft felnőtt, Animált éj 1900 Ft.

advent mézeskalács

November 15-től egészen december 14-ig várják a látogatókat a szentendrei Skanzen adventi programjaira. A Skanzen munkatársaival együtt készíthettek karácsonyi kalácsot, betlehemet, karácsonyfadíszt, adventi koszorút, és még a Mikulással is találkozhatnak a gyerekek. Ezúttal mézes hétvégével várnak benneteket. Programhelyszín: Felföldi mezőváros tájegység, Észak-magyarországi falu tájegység. Belépő: felnőtt 1000 Ft, gyerek 500 Ft, 6 év alatt ingyenes!

doboztrollok

November 21-23. között negyedik alkalommal rendezik meg a Bóbita Családi Filmfesztivált az Allee Bevásárlóközpontban. Megnézhetitek az elmúlt évek legsikeresebb animációs, családi és mesefilmjeit, szombaton és vasárnap ingyenes koncertekkel és programokkal várnak benneteket. Fellép többek között a Kaláka, Palya Bea, Bíró Eszter, az Eszter-lánc, a Talamba Ütőegyüttes és az Apacuka zenekar. A filmekre 970 Ft a belépő, a többi program ingyenes!

zoldag_fesztival

November 21. és december 14. között a Kultúrkúriában nagyszabású öko-design tárlatot rendeznek, mely bemutatja a környezettudatos művészet nemzetközi palettáját. A Zöldág Fesztivál keretében lesz továbbá divatbemutató, szakmai és családi nap is. Minden program ingyenes!

eszter_lanc

Idén a 19. Országos Mikulás Fesztivál november 21-én veszi kezdetét a Fejér megyei Nagykarácsonyban, Mikulásfalván. A december 21-ig tartó fesztivál számos érdekességgel vár mindenkit, fellép többek között az ALMA zenekar, az Eszter-lánc Mesezenekar, a Kaláka és a Mono Manó Zenekar. Jegyár: 2000-2500 Ft/fő, 3 év alatt ingyenes. A részletes programot itt olvashatjátok. Most vasárnap a nagycsaládosokat várják 50%-os kedvezménnyel és az Eszter-lánc mesezenekarral. A pajta mellett elhelyezkedő Móra Mesesarokban vidám, színes gyermekbútorok között találkozhattok kedvenc mesehőseitekkel, Kisvakonddal, Siccel, a csintalan macskával, a meseolvasást, akár bábozás vagy rögtönzött meseelőadás is követheti, a Kiadó jóvoltából több kedvelt meseíró is ellátogat majd Mikulásfalvára, ráadásul kedvezményesen vásárolhattok könyveket.

varosligeti_mujegpalya

November 22-én, szombaton 9 órakor kedvezményes jegyárral nyit a Városligeti Műjégpálya, utána a hét minden napján 9:00-13:00 és 17:00-21:00 között várnak benneteket Budapest legnagyobb jegén. A nyitás napján kívül, a hétfő és kedd kedvezményes nap lesz, ekkor a diákjegy 800 Ft-ba, a felnőtt jegy 1000 Ft-ba kerül.

PÉNTEK

mesekavics

17 órától Mesekavicsot készíthettek a Színtérben Parádi Orsolyával. Belépő: 1800 Ft/gyerek, testvérkedvezmény: 1400 Ft.

szegedi_katalin_álomcirkusz

18 órától a Alle Libri boltjában mutatják be Szegedi Katalin: „Álomcirkusz” című, a Csimota Kiadó gondozásában megjelent könyvét. A dedikálással egybekötött könyvbemutatón Tsík Sándor, a Csimota Kiadó szerkesztője beszélget Szegedi Katalinnal, majd ezt követően a szerző felolvassa a mesét. Minden látogatónak személyre szóló dedikációval ellátott Álomcirkusz-képet és egy kis meglepetést adnak ajándékba. Ingyenes!

SZOMBAT

mumin

Tove Jansson, a nagysikerű Mumin könyvek szerzője 100 évvel ezelőtt született. Ebből az alkalomból, valamint mumin rajongásukból fakadóan egy egész napos Mumin fesztivált szentel a Skandináv Ház a szerzőnek és kedves figuráinak az erzsébetvárosi EröMűvházban, a Wesselényi utca 17-ben. Belépő: 500 Ft, 18 év alatt ingyenes!

diotoro

Táncművészeti Egyetem hallgatói szerepelnek az Operaház Diótörő előadásán minden esztendő Karácsonyának környékén. A Bonbon Matiné keretén belül feltörik a diót, vagyis a kulisszák mögé igyekszenek bepillantani. Amellett, hogy Csajkovszkij fantasztikus muzsikáján keresztül részesei lehettek ennek a csodás mesének, megtudhatjátok, hogy milyen a balettcipő, a tü-tü szoknya és a táncot hivatásukul választó gyerekek élete az iskolában és a színpadon. Közben persze sor kerül a Diótörő balett legszebb részleteire is, amelyet a gyerekek csodálatos jelmezekben táncolnak. 11 órától az IBS színpadán nézhetitek meg az előadást. Már csak pár jegy van, itt megvásárolhatjátok. Jegyár: 1500 Ft.

szamoca_kiskertesz

10 órától és 11:15-től ismét vár benneteket a Szamóca Kiskertész-tanoda a Füvészkertben. Kedvcsináló interjúnkat velük itt olvashatjátok.

kecske_hegy

10 órakor kirándulás indul a budakeszi Betűtészta mesekönyvbolttól. Ellátogatnak a Kecske-hegyre, majd a „kicsi Rám-szakadékhoz” a Mária szurdokhoz. Dániel Gergő, Nagy kaland táboruk vezetője pedagógus, sherpa, rendszeres túrázó most Budakeszi természeti kincseit mutatja meg, közben Nyulász Péter biztosan mesél majd egy kicsit. Ajánlott korosztály: 8 éves kortól. Részvételi díj: 980 Ft. Családokat is szeretettel várnak! Bejelentkezés feltétlenül szükséges: info@betuteszta.com-on!

Lisztkukacok_zeneakadémia

A Zeneakadémia Liszt-kukacok Akadémiája kiscsoportos foglalkozásai a 6–10 éves korosztálynak szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatnak be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. 10 órától Csuty Dávid, a Zeneakadémia hallgatója mutatja be a gyereknek hangszerét, a nagybőgőt. Jegyár: 900 Ft.(Csak a Zeneakadémia pénztárában vásárolható meg.)

11 órától a Káva Kulturális Műhely vár benneteket a Mu Színházban. Legújabb színházi kísérletükben, a Gubancban a gyerekeket és szüleiket szólítják meg. Közös játékra, gondolkodásra hívnak benneteket. Az előadás a 2012-es VI. Kaposvári Gyermekszínházi Biennálén a fesztivál nívódíját kapta. Kérik, hogy tartsátok be a 6-10 éves korhatárt. Jegyár: 1000 Ft.

gryllus_vilmos

A Művészetek Palotájában szombaton két alkalommal, 11 és 15 órakor is lehetőségetek lesz arra, hogy együtt daloljatok Gryllus Vilmossal, mégpedig a legkiválóbb muzsikusok társaságában, szóval minden adott, hogy – Gryllus Vilmos szavaival – „együtt daloljon majd mindenki a nézőtéren is, gyerekek, anyák és apák, szoprán meg basszus, hiszen mindenki tudja, hogy énekelni jó!” Jegyár: 1500-2200 Ft.

abogosfiamegazordogok

11 órától szintén a Müpában láthatjátok a Miskolci Csodamalom Bábszínház A bőgős fia meg az ördögök című előadását. Jegyár: 1000 Ft.

arnyekszinhaz

11 órától a Színtérben Árnyszínházat készíthettek. Belépő: 1500 Ft/gyerek. Bejelentkezés: szinterprojekt@gmail.com. Beszámolónkat a Színtérről itt olvashatjátok.

oszi_szinezoklub

11 órától Máray Mariann vár benneteket a Két Egérben őszi színezőkkel. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

kiskakas

11 órától a Mesemúzeumban csupa állatos diafilmet vetítenek: tücskökről, hangyákról, találékony kiskakasról, bátor kismalacról, és a ravasz rókáról. Válasszatok egyet ti is! Ajánlott korosztály: 4-10 éves korig. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

varosminor

Az idén 40 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koncertekkel, lakossági rendezvényekkel szeretné felhívni a figyelmet a körülöttünk élő madarak elragadó világára és buzdítani mindenkit a mindennapokban is egyszerűen alkalmazható gyakorlati madárvédelemre. Ezúttal 18 órától madárismereti játékokkal, majd 19 órától a Városminor Kamarazenekar koncertjével várnak benneteket a Marcziba. Jegyár: 700 Ft, a koncertből származó bevételt a madárvédelem javára fordítják.

VASÁRNAP

cifrapalota

10 és 13 óra között ismét az ingyenes Cifra Palota vár benneteket a Müpában a szokásos művészeti foglalkozásokkal, Ringatóval, koncertekkel. A 11 órakor kezdődő Palya Bea Klubra már minden jegy elkelt.

sarkanyplakat_no1

10 és 12 óra között a Jurányi Inkubátorházban a Parányi Műhely foglalkozása vár benneteket sárkányos mesével, kézműves foglalkozással, kincskereséssel. Jelentkezés: paranyimuhely@gmail.com. Ajánlott korosztály: 5-10 éves. Jegyár: 1800 Ft.

rutkai_bori_banda

11 órakor a Rutkai Bori Banda lép az Akvárium Klub színpadára. Belépő: 700 Ft (lefogyasztható), 3 év alatt ingyenes. Interjúnkat Rutkai Borival itt olvashatjátok.

rettento-gorog-vitez

11 órától a Rettentő görög vitéz című antik mesejátékot nézhetitek meg a StúdióK-ban. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: felnőtt 2000 Ft, gyerek 1200 Ft.

szamarful-projekt-brub-egy-zokni-aminek-parja-nincs

11 órától a Budapest Jazz Clubban a Szamárfül Projekt Brub, egy zokni, aminek párja nincs című előadást nézhetitek meg. Ha neked is van félpár zoknid, akkor bizonyára tudod, hogy nekik, ellentétben páros társaikkal nagyon kalandos életük van. A mesében találkoznak egy náthás porszívóval, megtudják hogyan érdemes játszani a bújócskát, hogy mikor és honnan támad a kupiszörny. 4-10 éveseknek ajánlott. Belépő: 1000 Ft, családi 3200 Ft.

biroeszter_allati_zenes_abc

16 órától Bíró Eszter Állati zenés ABC című családi koncertjét hallhatjátok meg a Marcziban. Belépő: 800 Ft.

idegen_18

20 órától a HUPS! Crew Idegen elemek című előadását nézhetitek meg a Trafóban. Ötletbörze, kevés szöveggel, sok zenével, végtelen kreativitással. A Bábszínházi Világnapon már találkoztunk velük, fantasztikus csapat. Az előadás 60 perces, 12 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000 Ft, diák 1600 Ft.

Era kedvencei: Anilogue Fesztivál az Urániában, Csimota könyvbemutató az Alle Libriben, Mézes hétvége a Skanzenben, Diótörő az IBS színpadon, Szamóca Kiskertész-tanoda a Füvészkertben, Idegen elemek a Trafóban
Rozi kedvencei: Anilogue Fesztivál az Urániában, Rutkai Bori Banda koncert az Akvárium Klubban