Hétvégi programajánló – aug. 15-17.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

tintalo_tarsulat_circus mechanicus

Még ezen a hétvégén is folytatódik a Zempléni Fesztivál, illetve az Őrségben a Hétrétország. Kezdetét veszi a Summerfest, a Siófolk, a Bor, Mámor, Bénye, a Nagykovácsi Búcsú és a Végvári Vigasságok. Ha bringáznátok, akkor irány a Tour de Esztergom vagy akár Szentendre, ahol a Skanzenben hűsítő nyári programokkal várnak benneteket ezen a hétvégén is. Budapesten kezdődik a Mesterségek Ünnepe, folytatódik a Palotanegyed Fesztivál báb- és utcaszínházi találkozóval, de lesz még Szamóca Kiskertész Tanoda, bábelőadások és KorZOO a Holnemvolt Parkban. Válogassatok a hétvégi programajánló kínálatából!

csavar_szinhaz_02

Augusztus 20-áig ismét megnyílnak az Őrségben a porták, ahol sok jósággal várnak benneteket a Hétrétország fesztiválon. A részletes programot és a belépő árakat itt találjátok.

zempleni_fesztival_02

Augusztus 17-éig még ellátogathattok a Zempléni Fesztiválra, amely az észak-magyarországi régió egyik legnagyobb kulturális-turisztikai-gasztronómiai rendezvénysorozata. Tolcsva, Sárospatak, Tokaj, Hercegkút, Olaszliszka, Sátoraljaújhely, Füzér, Szegi, Pálháza, Kőkapu tárt karokkal és koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, gasztronómiai programokkal vár benneteket ez a héten is. A részletes programot és a belépők árát itt találjátok. Van közöttük több ingyenes is.

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál

Huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Summerfest három városban: Százhalombattán, Ráckevén és Tökölön. A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 20 év során. Idén 21 ország lesz jelen.A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, kultúra határtalanul vagy éppen kortalanul, hiszek több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára is be- és megmutatkozási lehetőség. Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Costa Ricából, Elefántcsontpartról, Grúziából, Peruból, Tajvanról, és itt lesz számos európai ország is. A fesztivál legjelentősebb koncertjei Sebestyén Márta, a Vujicsics zenekar, Pál István Szalonna és barátai, a Pál Család koncertje, valamint a Fölszállott a páva sztáregyüttese: Zsikó Zoltán és zenekara. A zenei, táncos, gasztro és egyéb programok mellett nemzetközi gyermekjátszó vár benneteket a Fesztiválsátorban (Rendezvényközpont parkoló) augusztus 16-19. között minden nap 16 órától 19 óráig, ahol a Ramazuri gyermek-színtársulat, táncház, kézművesség, babaringató, és 21 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei szórakoztatják majd a gyerekeket. A fizetős programokat itt találjátok, minden más rendezvény ingyenes.

vujicsics_együttes

A zenében egyesült Siófok két tradicionális fesztiválja a Siófolk, valamint a Bor és Kenyér ünnepe. A fúziós nagyrendezvény augusztus 15-től 10 napon várja Siófokra mindazokat, akik nyitottak a zenei csemegékre és a nyár csúcspontja felé közeledve még belevetnék magukat a balatoni nyár sokszínű forgatagába. Olyan zenekarok élő koncertjeit hallgathatja közönség a kikötőben és a Rózsakertben, mint a délszláv népzenét játszó Vujicsics Együttes, de ismét Siófokon koncertezik a Muzsikás is. A nagyszínpadon hallható lesz a Nikola Parov Quartet, a Balkan Fanatik, az Anna and the Barbies, a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, Kowalsky meg a Vega, a Cimbaliband és a Ladánybene 27 is. Augusztus 20-án, az ünneplő közönség a Rózsakertben tekintheti meg a Balaton legnagyobb tűzijátékát, és ugyancsak az ünnepi programok között szerepel a kenyérszentelés valamint Siófok Város Borának kiválasztása. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

benye_03benye_01

Jazz, népzene, világzene, kiállítások, beszélgetések és túrák. Ezt kínálja augusztus 15. és 17. között a Bor, Mámor, Bénye fesztivál. A kisebbeket népi ügyességi játékokkal, játszóházzal és lovaskocsikázással várják. Szombaton 11-től, a Gigerli Borházban lesz Sárkányjárgány c. kötet bemutatója Péter Nemes könyvtervező és Rutkai Bori szerző közreműködésével. Kivételesen zenekar nélkül, de a gyerekekkel együtt zenélve, énekelve, táncolva és rajzolva! Igény szerint Sárkányjárgány Diszkóval fejezve be a programot 🙂 Hétvégi belépő a helyszínen 3000 Ft, 1 napra 1500 Ft, 14 alatt ingyenes!

nagykovacsi_bucsu

Augusztus 16-án és 17-én igazi búcsú hangulattal gólyalábasokkal, bábelőadással, táncházzal várnak benneteket a nagykovácsi Fő téren. A részletes programot itt olvashatjátok. A program szervezésében részt vesz a Nagykovácsi Mesefalu is. Mi a szombati Bábakalács Bábszínházat és a Sajtkukacz duót, illetve a vasárnapi Fakutya táncházat ajánljuk. Ingyenes!

vegvari_vigasságok_eger

Látogassatok el augusztus 15. és 17. között az Egri Várba, ahol a Végvári Vigasságok Történelmi Fesztiválján ti is részesei lehettek a végvári mindennapoknak. Lesz Levendula játszóház, solymász bemutató, végvári vitézek, gólyalábasok, zászlóforgatók, ostromjáték és még sok izgalmas program. Belépőjegy: felnőtt 1500 Ft, kedvezményes 750 Ft.

skanzen_03

Augusztus 16-án és 17-én a Nyári hűsítő programok keretében Birka a kondérban címmel tematikus hétvégét tartanak a szentendrei Skanzenben. A belépőárakat itt találjátok.

esztergom

Fedezd fel Esztergomot bringával és tekints be a kulisszák mögé egy kerékpár gyárban. Ezt nyújtja a Tour de Esztergom keretein belül a Neuzer.hu családi bringatúra augusztus 16-án, mely a gyerekek számára is könnyedén teljesíthető. Gyerekeknek a nevezés ingyenes!

kenuzas_ferto_to

Érdemes ellátogatni valamelyik nemzeti parkunk kenu, biciklis vagy gyalogos túrájára, csillaglesére vagy madármegfigyelésére akár valamelyik hétköznap is. A részleteket itt találjátok.

 

BUDAPEST

mestersegek_unnepe_01

mestersegek_unnepe486

mestersegek_unnepe435

Mesterségek Ünnepe_06

Huszonnyolcadik alkalommal költöznek a népművészet mesterei a Budai Várba, hogy ismét elbűvöljék a látogatókat különleges tudásukkal. Idén 5 napra nyitja ki kapuit a nyár nagy családi fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe, hiszen augusztus 16-ától, szombattól a 20-i tűzijátékig tartanak a programok. Az idei rendezvény kiemelt témája egy szóval a fémművesség, ennek kapcsán viszont különös figyelmet kapnak idén a kovács, késes, fegyverkovács, ötvös, rézműves, tűzzománcos, bádogos, harangöntő és ólomöntő szakmák képviselői is, de ha az ólomkatonákra, fémszálas hímzésekre és patkolt tojásokra gondolunk, tovább bővül a lista. Mivel a fémművességhez igazi ősi férfias mesterségek is kapcsolódnak, így a műhelybemutatók során lesz vasnyújtás, damaszkolás, azaz rétegezett késpenge-készítés, éremütés, a borbélyműhelyben pedig borotvakészítő mesterek pengéivel dolgoznak majd. A hagyományokhoz híven kiállítás, szakmai előadások és filmvetítések is színesítik majd a programot, és természetesen a fesztivál két színpadán ezúttal is kitűnő táncegyüttesek és zenekarok, előadók lépnek fel mind az 5 napon. A fesztivál díszvendége ezúttal Törökország. A gyerekeket többek között a Kolompos, Papó zenedéje, Tarján Veronika és a Csurgó zenekar  várja majd. Belépőjegy : 2000 Ft, kedvezményes jegy (4-14 éves korig  és nyugdíjasoknak): 1000 Ft, családi jegy (2 felnőtt és 2 gyermek): 5200 Ft, (2 felnőtt és 3 gyermek): 6000 Ft, (2 felnőtt és 4 gyermek): 6800 Ft, 4 éves korig a belépés ingyenes!

A Palotanegyed Fesztivál részeként most hétvégén rendezik meg a Költészet Ünnepet, és a Báb és Utcaszínházi Találkozót a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, a Múzeum utcában, a Muzikumban és a Szabó Ervin téren. Szombaton 11 órakor veszi kezdetét a mulatság óriásbábos felvonulással. Fellép majd többek között a Makám, a Kaláka és a Misztrál is. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

Augusztus 15. és szeptember 19. között rendezik meg a Színes Város projektet Budapesten.
„A város egy-egy elhanyagolt, nagy gyalogosforgalmú ütőerét keressük meg. Ilyen tereket kívánunk kiszínezni, kortárs, funkcionális művekkel a helyi közösség számára kedvesebbé, szebbé tenni. A közterek elhanyagoltságán, elidegenítő közegén kívánunk változtatni, hogy éreztessük: a közösség által maradhatnak hosszútávon is szépek. A művek kialakításakor irányadó szempontunk volt, hogy újrahasznosított anyagokat alkalmazzunk, és a fenntarthatóság elvét kövessük.”

szamoca_kiskertesz

Pénteken 10:30-tól ismét Szamóca Kiskertész Tanoda lesz a Füvészkertben.

fabula_tura

Szombaton 10:30-tól a margitszigeti Interaktív Meseszínpadon a Szamárfül Projekt: Fabula-túra című bábelőadását és koncertjét hallgathatjátok meg. A program 3 és 10 éves kor között ajánlott, ingyenes!

jakifeszek_7-2

A Kismadár és a Kóró című könyv szerző és illusztrátor párosa, Várszegi Adél és Máray Mariann újabb mesekönyvvel jelentkeztek.
A Jakifészek, mese egy jakicsaládról, ahová új jövevény érkezik. Majd még egy, majd még egy. Felolvasás, dedikálás, gyerekfoglalkozás és csupa majomkodás vár minden apróságot szombaton 11 órától a Műhely Kávézó és Galériába.

Idei utolsó hétvégéjéhez érkezett a VaLyo !Part, ahol szombaton 17 órától árnybábozással, sárkányozással, tintatenger fújással várják a 5-12 éves gyerekeket. Ingyenes!

tunderia_06

Vasárnap 10:30-tól a Városmajori Szabadtéri Színpadon Topolcsányi Laura Tündéria című meséjét nézhetitek meg a Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház előadásában. 5 éves kortól ajánlott, jegyár: 1200 Ft.

tabulatura

Vasárnap 10:30-kor a Tabulatúra és Póka Éva közreműködésével Szent Istvánról láthattok egy zenés bábelőadás a Szent-Margit romoknál a Margitszigeten. Az előadás 5 éves kortól ajánlott és ingyenes!

holnemvolt_park_IMG_6991

Újabb színfolttal gazdagodik a Holnemvolt Park programkínálata. Augusztusi vasárnapokon 10 és 19 óra között kézműves foglalkozásokkal és vásárral, palánta ültetéssel és bábelőadással, termelői piaccal, állatmentők bemutatkozásával vár benneteket a KorZOO. A belépés 500 Ft, állatkerti belépővel, bérlettel ingyenes! Nézegessetek képeket és olvassátok el beszámolónkat, ha még nem jártatok a parkban, próbáljátok ki a Tündér Ilona játszóteret is.

restaurant_day_szatyor_bolt

A Restaurant Day Budapest következő időpontján, augusztus 17-én bárki nyithat éttermet. Biztos, hogy jó dolgokra és helyekre lehet bukkanni a városban. Próbáljátok ki ti is! Mi a múlt alkalommal virágokból készült ételeket és italokat próbáltunk ki a Szatyorboltban.

lelekmento

Vasárnap délután 15:30-tól baráti Lélekmentő garázsvásár lesz a MagNet Közösségi Házban. Lesz süti (habos torta igény szerint) és nem süti! Kalapács alá kerül antik színházi függönybojt (csak most), kortárs dizájnékszer, újrahasznosított molinótáska, számtalan színházjegy, könyv és megannyi baráti hozomány! A bevétellel a Kodály köröndnél leéget ház lakóit támogathatjátok.

A Napibontóban megtaláljátok az időpont szerinti programlistát is.

Játsszatok velünk augusztus 21-e délig családi belépőért a jövő hétvégi Európai Kerti Vasutak Találkozójára (aug. 23-24.), amelyet a Vasúttörténeti Parkban rendeznek meg. A részleteket itt találjátok.

Era kedvencei: Mesterségek Ünnepe a Várban, Báb- és Utcaszínházi Találkozó a Magyar Nemzeti Múzeumnál, Summerfest Százhalombattán, Nagykovácsi Búcsú, Bor, Mámor, Bénye
Rozi kedvencei: Báb- és Utcaszínházi Találkozó a Magyar Nemzeti Múzeumnál, Mesterségek Ünnepe a Várban, Bor, Mámor, Bénye