Gyerekprogramok hétvégére – 2022. május 20-22.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Majálisozó múzeumok a Nemzeti Múzeumnál, óriási Pagony Fesztivál a Dürerben, programözön a Bartók Béla úton az Eleven Tavaszon, sportos és kulturális programok, ingyenes előadások a Margitszigeten, kirándulás és kézműveskedés, sőt koncertek is várnak rátok a hétvégén. Gyerekprogramok hétvégére a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Múzeumok Majálisa – Nemzeti Múzeum kertje, május 21-22. (ingyenes)

Végre nem az online térben, hanem a megszokott és kedvelt Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeumban találkozhatunk kedvenc múzeumainkkal. Idén a múzeumok közösségformáló erejét szeretnénk kiemelni, megfelelve az új évezred kihívásainak: a fenntarthatóságnak, a digitalizációnak és tudásközvetítésnek. Játékokkal, színpadi programokkal is készülnek a jeles alkalomból. Ha mindez nem elég ott a remek Muzi játszótér és az Auguszt cukrászda Geraldine nevű helye is. A rendezvény ingyenes! Részletek itt. A programfüzetet a részletes programmal itt találjátok.

Eleven Tavasz – Bartók Béla út, május 20-22. (ingyenes)

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz. A nyárváró fesztiválon újra megerősödik a zenei kínálat, a kicsik és a nagyok is elővehetik a bringákat, idén ráadásul a fenntarthatóságra helyezték a hangsúlyt a szervezők. A május 20. és 22. között megrendezendő Eleven Tavasz keretében immár a zöld szemléletmódban folytatódik az 1 művész 1 porta kezdeményezés, amelynek keretében ismét a köztérre és a köztérről látható helyekre költözik a művészet. De szerepelnek még a programok között izgalmas családi és gyermekprogramok, kiállítások, színház és művészeti workshopok is. A családi programokat itt éritek el. Ingyenes!

Lepkék, méhek, bogarak és orchideák a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton és vasárnap 10:30

Ezen a túrán letérnek a megszokott tanösvényről és a Sas-hegy erdeiben bóklásznak. Az erdei ösvényt járva fehér madársisakok fogják kísérni utatok, míg meg nem érkeztek a vitézvirágként is ismert tornyos sisakos kosborokhoz. Ha az időjárás kedvező lesz, akkor indulás után közvetlenül még megcsodálhatjátok a bíboros kosborokat. Ráadásul a körtúra során új perspektívából láthatjátok a hegy – számos fajnak otthont adó – meredek dolomitszikláit is. A túra erdős, köves talajon megy végig, javasolt túracipő vagy túrabakancs viselése. Jegyár: 1700-2000 Ft. Jegyváltás a jegymesteren keresztül! Vasárnapi program itt.

Varázslatos Füvészkert – ELTE Füvészkert, szombaton és vasárnap 20:00

A Varázslatos Füvészkert az ELTE Füvészkert alapításának 250. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő különleges fényjáték. Az ország első botanikus kertben megvalósuló fényművészeti rendezvényén a vetítésnek és a fényinstallációknak köszönhetően megelevenednek a kert növényeinek formái, textúrái. A látogatók egy különleges atmoszférájú mágikus utazáson vehetnek részt. A fényjáték a jubileumi év záróeseménye csak 2022. május 21-én és 22-én este tekinthető meg. Részletek itt.

MÁJUS 19., péntek

Máray MariannNem játszunk az étellel! kiállításmegnyitó – Kornél (XI. ker., Kosztolányi Dezső tér 4.), pénteken 17:00

Máray Mariann gyerekkönyv illusztrátor vicces zöldség-gyümölcs illusztrációsorozatából láthatunk válogatást, amit a szerző a maga szórakoztatására kezdett el rajzolni, és ami közel 100 darabos lett. Az antropomorf zöldséges képek idén bekerültek a Bolognai Nemzetközi Könyvvásár Illusztrációs kiállítási anyagába. A kiállítás interaktív meghosszabbításaként Mariann a Kornél kirakatában zöldségeket fest, egy kicsit a megnyitó és a zöldekkel való koccintás előtt. Kintről és bentről is nézhetitek, és kérdezhettek a műhelytitkokról! Részletek itt.

Tűzzománc ékszerkészítés – Minurka, pénteken 17:30 (regisztrációs)

A Silarys-Szilaj Tűzzománc alkotójának segítségével gyönyörű ékszerekkel és egy különleges élménnyel lehettek gazdagabbak a tanfolyam végére. Jegyár: gyerekeknek 7000,- Ft, mely 2 ékszer elkészítését tartalmazza, választható: medál, fülbevaló, kulcstartó, hűtőmágnes; felnőtteknek 10.000 Ft, mely 3 ékszer elkészítését tartalmazza, választható: nyaklánc, fülbevaló, gyűrű, kulcstartó. Egy-egy workshopon min. 3, max. 6 fő tud részt venni. Előzetes regisztráció szükséges: minurkainfo@gmail.com e-mail címen, a jelentkezés az előleg befizetésével válik véglegessé!

Ösvényeinken: Veled megnyitó – Millennium Háza, pénteken 18:00

A kiállítás célja, hogy a partnerintézmények társadalmi felelősségvállalásának szellemiségében született kiállításokon keresztül bemutassa a mozgáskorlátozott gyermekek mindennapjait, és végig vezesse a látogatókat a gyerekek életbe történő kilépéséig, önállóságuk megtalálásáig. A projekt három helyszínen valósult meg: a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében installációk formájában, valamint a két intézmény közötti meseösvényen, mely a Ligetben is összeköti a két helyszínt egymással. Részletek itt.

MÁJUS 21., szombat

Gyerünk Anyukám! családi nap – Normafa, Anna-réti kápolna melletti bográcsozóhely, szombaton 9:00-16:00 (ingyenes)

Szombaton egész napos ingyenes családi programmal várja az edzeni vágyó anyukákat és családjukat a Gyerünk, anyukám! a Normafánál. Nemcsak tánccal, többféle edzéssel, hanem gyerekprogramokkal is készülnek. Részletek itt. Ingyenes!

Csepeli Családi Sportnap – Csepeli strand, szombaton 9:00-15:00

Több mint 30 sportágat tudtok kipróbálni, több mint 35 kerületi egyesület jóvoltából, és rengeteg nyári tábor közül választhattok. A rendezvényre a belépés díjtalan, de helyszíni regisztrációhoz kötött, ami a rendezvény házirendjének elfogadását jelenti. Részletek itt.

Fényből szőtt mesék: Az óriás, aki összement – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00

A mostani mese egy fiúról szól, aki elindul megkeresni a bátorságát. Kalandokkal teli útja során találkozik egy rettegett óriással. Vajon megbirkózik félelmével? Sikerül legyőznie e különös teremtményt? Rátalál az áhított bátorságra? Tartsatok velük és megtudjátok! Közreműködik: Kecskés Karina és Fehérváry Lilla
Belépő: 500 Ft/fő. Részletek itt.

A Koreai Kulturális Központ bemutatja: Korea Nap – Millenáris, szombaton 10:00-21:00 (ingyenes)

Május 21-én a Millenáris G épületébe és udvarára beköltözik Korea. Minden korosztály talál kedvére való kulturális programokat. A nagyszínpadon tradicionális zenei bemutatókkal, K-pop tánc produkciókkal, extrém taekwondo show-val és sok más izgalmas műsorral várnak. Napközben az épület előtti udvaron gyerek játszóházzal, koreai gasztronómiai élményekkel, K-beauty sarokkal, kézműves standokkal, hanbok ruhapróbával és a legújabb koreai technikai különlegességekkel készülnek. Ingyenes!

Arany(os) Sárkány – készítsd el a sárkányodat workshop – Kornél, szombaton 10:00-16:00

A Muslinca típusú sárkány feltalálója és szabadalmaztatója, a pákozdi Sárkányfesztivál egyik szervezője, számos külföldi fesztivált megjárt vándor előkészíti nektek a sárkányokat, ti meg befejezitek őket a Kornélban – némi anyagköltségért cserében. Az újrahasznosított anyagokból készített „upcyclingolt” papírsárkányok jelentik a gyerekfoglalkozások csúcsát, amikor szülő és gyerek közösen egy tartós családi játékot hoz létre. Az együtt alkotott eszközzel a későbbiekben élményeket szerezhetnek és emlékeket teremtenek a boldog gyermekkorról. Anyagköltség: 2500 Ft. 3 éves kortól ajánlott.

Klárisok Zenekar: TÍZ, TÍZ, TISZTA VÍZ – Margitsziget, Szabadtéri Színpad mellett, Interaktív meseszínpad, szombaton 10:30 (ingyenes)

Korzenszky Klára gyermekpszichológus, énekes valamint a kiterjedt népzenei ismereteikre és széleskörű hangszeres tudásukra támaszkodó zenésztársai mesekoncertjein a sok évszázados népi bölcsességek, mesék, mondókák és népdalok harmonikusan fonódnak össze a gyermekpszichodráma és a meseterápia elemeire épülve. Részletek itt. Ingyenes!

Biológiai sokféleség napja – Füvészkert, szombaton 10 órától

Egész napos családi programmal készülnek a Füvészkertben gyerekeknek, felnőtteknek a nemzetközi biológiai sokféleség napja kapcsán. A Füvészkert gyűjteményei több mint 8500 növényfajt, 150 hazai veszélyeztetett, és 250, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által veszélyeztetettnek minősített, „vörös könyves” fajt őriz, illetve mutat be, ezzel segítve a növényi biodiverzitás megőrzését. Kézműves foglalkozások, vezetett séták, kiállítás és a Szamóca kiskertész-tanoda foglalkozásai is várják az érdeklődőket. Részletek itt. Jegyár: 600-1200 Ft.

Ramazuri – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30-tól

A Ramazuri egy havonta jelentkező programsorozat, ahol célunk, hogy a család minden tagja jól érezze magát! Kiscsoportos foglalkozások az ovisoknak, előképzettséget nem igénylő workshopok a család legnyitottabb tagjainak, és persze koncert az egész családnak! Minden alkalom más műfaj, más téma jegyében zajlik, így érdemes lesz vissza-visszatérni! Ezúttal a dob kerül a középpontba. Részletek itt. Jegyár: 2000-2500 Ft/fő.

23. Patak Parti – Rózsavölgyi Közösségi Házban, szombaton 10:30

A Rózsavölgyi Közösségi Házban és kertjében egész nap színes, szabadtéri programjainkkal várnak mindenkit. Részletek itt.

Égből szállott dali madár népzenei program – Müpa, szombaton 11:00

A Navratil Andrea irányításával működő Kobzos gyermekfoglalkozások nagy múltra tekintenek vissza: a program része az olyan, egzotikusnak tűnő hangszerek bemutatása, mint a koboz vagy az ütőgardon, de a táncos lábú ifjak sem fognak csalódni a könnyen elsajátítható tánclépésekben. És persze közben végig szól az autentikus népzene, a mese fonalát pedig a hallgatóság hangulatától függően szövi-gombolyítja gyerek- és népikultúra-szakértő mesélőnk. 3-8 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft/fő.

Interaktív Julia Donaldson „pop-up kiállítás” a Múzeumok Majálisán – Magyar Nemzeti Múzeum, szombaton 14:00-17:00 (ingyenes)

Tegyétek próbára magatokat a Múzeumok Majálisán Julia Donaldson fantasztikus meséinek birodalmában! Olyan bátor családokat várnak, akik szeretik vagy szívesen megismernék Graffalót és barátait közelebbről, akik szívesen mulatnak együtt, és szeretik a kihívásokat. A játékosok állomásról állomásra vándorolnak, a játékidő nagyjából 10 percet vesz igénybe, és különleges élményen felül minden ügyes család pagonyos ajándékkal térhet haza. Részletek itt. Ingyenes!

MÁJUS 22., vasárnap

PagonyFeszt – Dürer-kert, vasárnap 10:00-16:00

Az Öböl utca 1. szám alá költözött Dürer-kertbe várnak benneteket ezen a májusi vasárnapon. Lesz többek között Kokopelli Jazz Matiné, Vitéz László bábjáték-automata, állati sarok, társas-, ügyességi- és nyomozós játékok, színházi performanszok, lovagi torna, táncelőadás, képzőművészet, kortárs szerzők és illusztrátorok, vásár,  tombola,  sütiző és kreatív műhelyek is. Több új könyvet is bemutatnak, és természetesen kedvenc pagonyos szerzőkkel és illusztrátorokkal is lehet majd találkozni. További részletek itt. Jegyvásárlás itt. Érdemes előre megvenni a jegyet, mert úgy egy kicsit olcsóbb is.

Meseforgó – Vecsés, Bálint Ágnes Emlékház, vasárnap 9:00-14:00

A biodiverzitás napján az Emlékházban várnak benneteket mesével, koncerttel és élő állatbemutatóval egybekötött kalandozásra. 11:15-től fellép a Rutkai Bori Banda, de lesz még kisvonatozás, meseolvasás és diafilmezés is. Jegyár: felnőtt 2000 Ft, gyerek 1500 Ft. Részletek itt.

Mesefesztivál Vukkal – Klauzál Ház, vasárnap 9 órától

Zenés meseszínházi előadás, kezeslábas babaszínház, KaCs Műhely kézműves foglalkozás, Móra foglalkoztató sarok, fotósarok is vár rátok vasárnap délelőtt. Részletek itt. Jegyár a Mesefesztiválra: 2500 Ft (családi jegy 3 főtől: 6000 Ft), fotós jegy: 1000 Ft (a helyszínen).

Danny mesél: JACK, A MEGMENTŐ – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Az egész mesét keresztülszövik az Appalach-hegység népzenéjére emlékeztető dalok, sőt mi több, a történetben szereplő összes különleges lényt egy-egy egyedi, házi készítésű hangszer testesíti meg. Részletek itt. Ingyenes!

Matematika a zenében: Aranymetsző zeneszerzők – Müpa, vasárnap 11:00

A legtöbb helyen némi pontatlansággal fedezhető fel az aranymetszés, de például Bartók Béla egyes műveiben lenyűgöző ütempontossággal tűnik fel a jelenség – persze ebben nem minden zenetörténész ért egyet. Bartók mellett klasszikus és kortárs, 20-21. századi, zongorára és ütőhangszerekre komponált zenei példákból áll a program, melyet Szélpál Szilveszter moderál Fazekas Gergely zenetörténész aktív közreműködésével. 12-18 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Nemes Nagy Ágnes: Az aranyecset – 6szín, vasárnap 11:00

Felemelően szép és tartalmas családi szórakozást ígér kicsiknek és nagyoknak a Zichy Szín-Műhely ősbemutatója. 100 éve, január 3-án született a XX. század egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású magyar költője, a Kossuth-, Baumgarten- és József Attila-díjas Nemes Nagy Ágnes. Részletek itt. Jegyár: 1800-2600 Ft/fő.

Öko Zsibongó Gyereknap – Városliget, Olof Palme sétány, vasárnap 11:00-18:00

Bio, mentes, mindenmentes, vegán, vegetáriánus, húsimádó, 105 éves őskovász, Szabi a Pék, környezetvédelem, gyereknap, óriás versenypálya, színes zsákok…Ez az Öko Zsibongó. Részletek itt. Jegyár: regisztrációval 1000 Ft/fő, családi 2500 Ft.

Omnibus koncertek – Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, vasárnap 17:00

Az Omnibus műsora a klasszikus kamarazene repertoárjából válogat, amelyet felnőttek és gyerekek számára egyaránt befogadhatóvá tesz. A megszokott kialakítású nézőtér mellett babaszőnyeg várja azokat, akik pici gyerekekkel érkeznek, valamint egy külön helyiség is rendelkezésre áll, ha valakinél eltörne a mécses. Az óvodásokat, kisiskolásokat zenepedagógus segíti a zenehallgatásban rajzos, mozgós foglalkozással. A mintegy 60 perces zenei utazás közepén egy rövid „Megálló” szól a gyerekekhez. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft, családi jegy 4500 Ft, 3 év alatt ingyenes.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!