Gyerekprogramok hétvégére – 2022. május 13-15.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismerkedjetek régi épületekkel és történelmi emlékhelyekkel, kertészkedjetek, járjátok be a Jági-tó környékén a meseösvényt, ismerjétek meg „Az év fajait”, kóstoljátok meg a legfinomabb kürtőskalácsokat, vegyetek részt egy könyvbemutatón vagy egy szuper múzeumi foglalkozáson. Gyerekprogramok a hétvégére a Minimatiné ajánlásával!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Budapest 100 – Budai Vár, május 14-15.

Barátságos beszélgetésekkel, kíváncsi sétákkal, spéci programokkal érkezik a Budapest100 május 14-én és 15-én. Vendégségbe érkezhettek ide, akár a turisták. Bemutatják az itt élők történeteit a Bécsi kaputól a Dísz térig, a Tóth Árpád sétánytól a falak mentén kanyargó lépcsőkig, és azt is, milyen a modern élet az évszázados falak között. Néhány programra előzetes regisztráció szükséges, ingyenes! Részletek itt.

2. Kürtőskalács Vigadalom – Városliget, Holnemvolt vár (az Állatkert területén), május 13-15.

Május 13-15. között rendezik meg a 2. Kürtőskalács Vigalmat a Holnemvolt várban, az Állatkert játszóparkjában. Állatos programokkal, kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, bábszínházzal, koncertekkel és persze az ország legfinomabb és legropogósabb külsejű kürtőskalács variációival várnak benneteket. A már jól ismert ízek mellett lesznek újdonságok. Mi már megkóstoltuk a legújabb KürtősBon névre keresztelt finomságot, a vaníliás-barackos és a málnás-csokis ízek voltak a kedvenceink, amelyek már a rendezvényen is elérhetők lesznek. Emellett megnyitott újra a Cápasuli, illetve felújították a Tündér Ilona játszóteret. A 2. Kürtőskalács vigalom programjai a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szóló belépőjeggyel, éves bérlettel és 4 évszakos bérlettel látogathatóak. Érdemes előre jegyet váltani online. Részletek itt.

Líra Könyv raktárvásár – X. kerület, Gergely utca 23., május 15-ig

Több ezer könyv verhetetlen áron, akár már 100 forinttól! Minden műfajból, naponta frissülő készletből – garantálják, hogy minden korosztály megtalálja kedvenc olvasmányát! Részletek itt.

Bogyó és Babóca filmek – Puskin mozi, szombaton és vasárnap 10:00

Szombaton 10 órától a Játszótársak, vasárnap 10 órától a Tündérkártyák című egészestés Bogyó és Babóca filmeket nézhetitek meg a Puskinban. Jegyár: 1100 Ft.

Budaörs Fesztivál – városszerte, május 11-15. (ingyenes)

24. alkalommal rendezik meg Budaörs legnagyobb ingyenes kulturális seregszemléjét: 1 város, 5 nap, 6 helyszín, 35 program, 160 közreműködő. A választék és a kínálat rendkívül széles és sokszínű: a jazztől az alternatív rockon és indie folkon át a komoly zenéig, a kerekasztal beszélgetéstől a képzőművészeti kiállításokon át a gyerek programokig minden megtalálható. Szombaton a Templom téren vár rátok Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar, a Belvárosi Betyárok, Danny Bain és Ágoston Béla mesekoncertje, de lesz még Paprika Jancsi Csúzlizdája, Felhővadászat, Molyolda, Kádár Ferkó Fotószínháza, BÁBaKALÁCS Bábszínház, BabTársulat, civil szervezetek és kézműves vásár is. Részletek itt. Ingyenes!

Mária Terézia 305 – Vác, május 12-15. (ingyenes, néhány program regisztrációs)

Vácott megemlékeznek Mária Terézia születésének 305. évfordulójára, valamint a királynő egykori
váci látogatására, uralkodásának a város fejlődésére gyakorolt hatására is. A családi programok május 15-e, vasárnapra koncentrálódnak, a Március 15-e téren lesz gólyalábas forgatag 10 órától, a Pannónia Házban múzeumpedagógia foglalkozások 10 és 12 óra között, 11 órától pedig családbarát klasszikus zenei koncert. Ingyenes, néhány program regisztrációs! Részletek itt.

Breier Farm nyitó hétvége – Pomáz, május 14-15.

A pomázi élménybirtokon az egész családot színes programokkal várják reggel 9-től 18 óráig: ugrálóvár, Exathlon pálya, western show, darts football verseny, tombola, kerékpáros játék gyerekeknek, extrém triál bemutató Hegedűs Lászlóval, lovaskocsikázás. A programok közben a Farm Bisztróban ehettek és ihattok, a kulináris boltban pedig meg is vásárolhatjátok a kézműves termékeket. Részletek itt. Jelentkezz be a Facebook oldalunkon az eseményre.

Szezonnyitó Családi hétvége – Fóti Kézműves Sörfőzde, május 14-15.

A szombati napon az autóké és a koncerteké lesz a főszerep, másnap, vasárnap pedig a gyerekeké. Egész napos programokkal várják a családokat 1-99 éves korig. Részletek itt. Szombaton a napközbeni programok ingyenesek, vasárnap a gyerekbelépő 3000 Ft.

Az egér legjobb barátja – premieres film

Az állatok között akadnak olyan példányok, amelyek a történelem során folyton ellenségként tekintettek egymásra, ilyen például a róka és a kis egér esete. Egy szerencsétlen baleset folytán mindkét állat a mennyországban találja magát, ahol legjobb barátok lesznek. Megbeszélik, hogy ez a szoros barátság akkor is tartani fog, ha visszatérnek a Földre. Igen ám, de nem sejtik hogy ellenkező testben térnek vissza az élők közé, a róka egérként, az egér ravaszdi rókaként. Vajon így is kitart a barátságuk? Május 12-étől a mozikban! 6 éves kortól ajánlott.

MÁJUS 13., péntek

Öko Forradalom – MATE Károly Róbert Campus (3200 Gyöngyös, Mátrai út 36.)pénteken egész nap

A rendezvény célja, hogy aktívan, játékosan és szórakoztatva vezesse rá a különböző korcsoportokat, hogy most már itt az idő, hogy mindenki a maga szintjén tegyen valamit a Földünk érdekében. A környezetvédelem és a tudatosság tanulható, a fenntarthatósági lépéseket el lehet sajátítani, az ÖKO gondolkodás kialakítható. Közel 40 állomás várja a gyerekeket és felnőtteket. A nap kerékpáros felvonulással: Critical mass és két környezetbarát fellépő műsorával, az Alma Együttes és Szekeres Adrienn koncertjével zárul. Részletek itt.

Zseblámpás kalandjáték – Bartók Pagony, pénteken 17:00 (ingyenes, regisztrációs jegy vásárlása szükséges)

Szeretnétek próbára tenni magatokat a legújabb Zseblámpás regények világában? Akkor itt az ideje, hogy felfedezzétek a tajgát, a Groll legendáját, és a föld alatti világot egy nyomozós-játékos kihívás keretében!Az interaktív könyvbemutató során a gyerekek 3 helyszínen tehetitek próbára magatokat. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ajánlott korosztály: 7-10 évesek.

MÁJUS 14., szombat

Madarak és Fák napja és az Év Fajai Fesztivál 2022 – Jókai-kert, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság sok szeretettel várja a természetbarát érdeklődőket 2022. május 14-én ingyenes rendezvényére a Költő utca 21. (1121 Budapest) szám alatt található Jókai-kertben. A látogatók játszva és szórakozva szerezhetnek új ismereteket a madarak és a fák világáról és az év fajairól, értékeiről. Részletek itt. Ingyenes!

Madarak és Fák Napja (Zöldülő Terézváros) – Hunyadi tér, szombaton 10:00-14:00 (ingyenes)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bemutatja a városi madarakat és szokásaikat,
Vásárhelyi Tamás, biológus, pedig a fák ezerarcúságába vezet be interaktív játékaival. Odúkat készíthettek és vaktérképpel összegyűjthetitek a kerület fáit. Folytatódik a virágmagosztás, és várják vissza azokat, akik túl sok palántát neveltek. A visszahozott virágokat, fűszereket el is lehet cserélni vagy kiültetni a kijelölt magaságyásba. A program ingyenes! Részletek itt.

Szamóca Kiskertész-tanoda kertészkedős programok – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

10 órától az Én kis kertet kerteltem foglalkozáson az ovisokat várják kertészkedni, majd 11:15-től az iskolásoknak lesz Öko Banda – Földindulás címmel kertészkedés és könyvbemutató.

Dolák-Saly Róbert: Családi gumiszoba – 6szín (VI. ker., Jókai u. 6.), szombaton 10:00

A gyerekeknek szóló előadás egy játékos, interaktív, sajátosan Dolák-Salys humorba ágyazott koncert, amelyen a felnőttek is jól szórakoznak. A műsorban a saját dalszerzemények, megzenésített versek előadásán túl együtt éneklés, tréfás találóskérdések és diavetítések, animációs filmek, bűvészmutatvány, tánc, házibuli, valamint némi rosszalkodás is helyet kapnak. Az előadás 60-70 perc, de a hosszabbítás jogát a jó hangulattól függően fenntartják. Jegyár: 2900 Ft. Jegyvásárlás itt.

30 éves a Kolibri Színház – Kolibri Színház, szombat, több időpontban

Idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a Kolibri Színház. A jeles évfordulóra május 14-én a társulat egész napos jubileumi rendezvényt szervez minden korosztály számára, amelyben az elmúlt 30 év sikerdarabjait idézik fel sok vidámsággal – szóval, bábbal, zenével. A Locspocs-sorozat legújabb epizódja jubileumi produkció is egyben: a kis tengeri szörny története pontosan 30 éve, a Kolibri Színház megalakulásakor indult hódító útjára, s kalandjait három évtizede lankadatlan figyelemmel és szeretettel követik kicsik és nagyok egyaránt. Délután 14 órától egy játékos KVÍZ vetélkedőnek lehetünk aktív résztvevői vagy lelkes szemlélői. Este 19 órától az elmúlt 30 év előadásainak dalaiból készült válogatással zárják a születésnapot. A GÁLÁ-n elhangzó dalok között visszaemlékezéseiket, történeteiket osztják meg a nézőkkel.

Emlékhelyek napja – országszerte, egész szombaton

A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is. Jelenleg 20 nemzeti emlékhely található az országban. A programokat itt találjátok.

Hangerdő – Fű, fa, virág muzsika – Magyar Zene Háza, Városliget, szombaton 10:30

E napokon a Zene Háza az aprónép füleihez igazítja muzsikáját: játékos, ritmikus, ringatós, mókás, mesés, táncos, kézműves, hangszerkóstolós interaktív programokkal várják a családokat! A programokat 3-8 éves korosztályhoz igazítva tervezik. Jegyár: gyerek 1000 Ft, felnőtt 2000 Ft. Részletek itt.

Klauzál családi nap – Tervezzük meg közösen a parkot! – Klauzál tér, szombaton 11:00 (ingyenes)

Tavaly a park felújításának tanulmány-terveit véleményezhették az ott lakók, most a játszótér, sportpálya, szabadtéri fitnesz, valamint a kutyafuttató kialakításába szeretnék bevonni őket. Lesz még emellett Zöld könyvtár, kézműves program, bringaturmix, Felelős Gasztrohős Alapítvány programja a fenntartható étkezésről, növénycsere, arcfestés. Minden erzsébetvárosit szeretettel várnak. Részletek itt. Ingyenes!

Halász Judit: A vitéz, a kalóz, meg a nagymama koncert – Gödöllő, Művészetek Háza, szombaton 11:00

Halász Judit új lemezével folytatja azt a missziót, amit évtizedekkel ezelőtt elkezdett: a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésével klasszikus és kortárs magyar költők verseit énekelve gyerekek és családok számára megszeretteti a magyar költészet legjavát. Jegyár: 3500 Ft. Jegyvásárlás itt.

Éjszaka a Bábszínházban, szombaton 17:00-9:00

Jártál már a Bábszínházban? Na és jártál már a Bábszínházban éjszaka…? Meghívnak Ben, a Gengszter nagyi előadás főszereplőjének születésnapjára! A fogkefédet és a pizsamádat semmiképp ne hagyd otthon, hiszen ittalvós lesz a buli! Az Éjszaka a Bábszínházban vadonatúj program, mely a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül debütál a nagyközönség előtt! A programra 10-12 éves gyerekeket várenak egy reggelig tartó kalandozásra, szülők nélkül. A program ára 30.000 Ft/fő, mely tartalmazza: a színházjegyet, vacsorát és reggelit, a gyerekek teljeskörű felügyeletét a program időtartama alatt, az éjszakai kalandjátékot a színház épületében. Regisztráció szükséges!

MÁJUS 15., vasárnap

Bailavidrum: Zöld Péter meseösvény – Pilisszentiván, Jági tanösvény, vasárnap délelőtt (regisztrációs)

Bailavidrum meseösvényre hívnak benneteket a Jági-tó körüli napsütötte rétekre, ligetesekbe és erdőkbe. A mesét sárga busszal is jól megközelíthető helyen, Pilisszentiván mellett egy lankás, nagyjából 2 km-es út során varázsolják majd elétek. Minden részlet és regisztráció itt. Jegyár: 1800 Ft/fő.

Integrált családi vasárnap: A dzsungel expedíció – Interaktív zenemese – Millennium Háza, vasárnap 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Kalandra fel! A Superar Alapítvány zenepedagógus csapata sok szeretettel várja a 6-10 éves gyerekeket közös játékra, éneklésre, dobolásra, a dzsungel titkainak felfedezésére! Ingyenes, regisztrációhoz kötött.

PAPA, MAMA, GYEREKEK… családi nap – Veszprém, Kabóca Bábszínház, vasárnap 10:00

10 órától az Izeg-mozog Markó-Valentyik Anna babaszínházi előadását láthatjátok, amely 0-3 éveseknek ajánlott. 11 órától pedig A repülés történetét a MárkusZínház előadásában, amely 5 éves kortól ajánlott. Részletek itt.

GIRO – tematikus családi délelőtt – Budapesti Történeti Múzeum, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes, regisztrációs)

Alkoss, nyomozz és fedezd fel a „drótszamarak” különleges világát! A Budapest köszönti a Girót! – Budapest saluta il Giro! időszaki kiállításhoz kapcsolódó családi tematikus délelőttön izgalmas programokkal várnak mindenkit. Részletek és regisztrációs linkek itt. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Dolák-Saly Róbert: A füle sem tréfa! – Könyvbemutató kicsiknek és nagyoknak – 6szín, Jókai utca 6., vasárnap 11:00 (ingyenes, regisztrációs)

Na, ennek a könyvnek meg se füle, se farka! – mondhatná valaki, aki még soha nem vette kézbe Dolák-Saly Róbert legújabb kötetét. Ez viszont hatalmas TÉVEDÉS! Ugyanis, ha ez a valaki csak egy pillantást is vet a borítóra, tisztán láthatja, nemhogy van füle és farka, de egyenesen A füle sem tréfa! 11 órakor könyvbemutatóval várnak benneteket. Részletek itt. A belépés DÍJTALAN, de regisztrációhoz kötött.

Palya Bea gyerekkoncert – Marczi, vasárnap 11:00

„Lisztes Jenő cimbalom királlyal – drága zenésztársammal – sokféle hangzással kísérletezünk. Olyan hangszereket szólaltatunk meg, amelyekkel a gyerekek és szüleik ritkábban találkoznak. Ezekkel a hangokkal, a lélek belső tájain való kalandozással egy álomszerű világba repítjük a hallgatókat.” (Palya Bea) Jegyár: 2900 Ft. Részletek itt.

Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat: Kerekutca – mesejáték – Hagyományok Háza, vasárnap 11:00

A Kerekutca minden lakója – a csacsogó leányoktól, az erejüket, ügyességüket próbálgató legényekig, az öreg pásztoron át, a javasasszonyig – egytől-egyig hétköznapian furcsák, de szerethető figurák, a közösség fontos részei, részesei. Mindenkitől meg lehet tanulni valamit, ami eligazít, végigkísér a Kerekutca ezer zegzugán.  Hiszen a zene és a tánc színes forgatagában megelevenedő falunak, a házak közt szövődő kalandoknak, egy szempillantás alatt részese lesz minden néző, hallgató, éneklő, táncoló. 
A Kerekutca nem csupán Varga Julcsáról és Basa Pistáról szól, sokkal inkább mindannyiunkról, gyerekekről és felnőttekről, emberi kapcsolatokról egyaránt. Jegyár: 2500-3000 Ft.

Bartók és barátai – Bartók Emlékház, vasárnap 11:00

Simon Izabella gyerekkoncertje 8-13 éveseknek, kalandozás nyugatra és az északi tájakra. Jegyár: 1600 Ft, diák 800 Ft.

Hacukaland – Táncos öltözőshow gyerekeknek – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 11:00

Hogyan indul egy átlagos nap? Kiugrunk az ágyból, gyorsan felkapjuk a ruhánkat, megfésüljük a hajunkat, összepakoljuk a táskánkat és már indulhatunk is az óvodába a kedvenc rollerünkkel. De mi történik akkor, ha nagyon álmosak vagyunk és hiába szeretnénk felkelni, a testünk visszahúz az ágyba? Mit tegyünk, ha a nadrág két szára sehogyan sem akar a két különböző lábunkra csúszni és a pulóverünk mindig leugrik a hátunkról? A cipőink önálló életet kezdenek élni, a zoknik a lábunk helyett a kezünkre másznak, a fésű beleakad a hajunkba és a szoknya sem akar a helyén maradni. Az idő pedig úgy szorít, mint egy szűk pizsama. Indulni kellene a óvodába… Ez nem egy átlagos reggel. Ez egy Hacukaland! Jegyár: 1500 Ft.

Nézzétek meg, hogy még mennyi jó program vár rátok májusban!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!