12 jó családi program májusban – film, múzeum, fesztivál, természet, gyereknap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Májusban remek programok várnak rátok: családi fesztiválokat, egy régi, újra a moziba kerülő filmet, múzeumi majálist, természetfilm fesztivált, színházi jubileumot és fülemülés programot is ajánlunk nektek. 12 családi program májusban!

A tenger dala – újra a mozikban – május 7-étől

Csodás rajzfilm, amely nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is felemelő élményt nyújt. Néhány éve láttuk, de biztos, hogy megnézzük újra! A tenger dalát elsőként a gyenesdiási Cseppek a tengerbe(n) című animációs minifesztiválon vetítik le május 7-én, majd újra a mozik műsorára kerül. Tomm Moore rendező filmjét 2015-ben Oscar-díjra is jelölték az egészestés animáció kategóriában.

Fülemülék éjszakája – országszerte, május folyamán

Az elkövetkező hetek kora esti és éjszakai óráiban hangzik fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Az MME minden év áprilisában és májusában Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket. A programok ingyenesek, néhányra előzetes regisztráció szükséges! Itt éritek el a részletes programot megyékre bontva.

Budapest 100 – Budai Vár, május 14-15.

Barátságos beszélgetésekkel, kíváncsi sétákkal, spéci programokkal érkezik a Budapest100 május 14-én és 15-én. Vendégségbe érkezhettek ide, akár a turisták. Bemutatják az itt élők történeteit a Bécsi kaputól a Dísz térig, a Tóth Árpád sétánytól a falak mentén kanyargó lépcsőkig, és azt is, milyen a modern élet az évszázados falak között. Néhány programra előzetes regisztráció szükséges, ingyenes! Részletek itt.

2. Kürtőskalács Vigadalom – Városliget, Holnemvolt vár (az Állatkert területén), május 13-15.

Május 13-15. között rendezik meg a 2. Kürtőskalács Vigalmat a Holnemvolt várban, az Állatkert játszóparkjában. Állatos programokkal, kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, bábszínházzal, koncertekkel és persze az ország legfinomabb és legropogósabb külsejű kürtőskalács variációival várnak benneteket. A már jól ismert ízek mellett lesznek újdonságok. Mi már megkóstoltuk a legújabb KürtősBon névre keresztelt finomságot, a vaníliás-barackos és a málnás-csokis ízek voltak a kedvenceink, amelyek már a rendezvényen is elérhetők lesznek. Emellett megnyitott újra a Cápasuli, illetve felújították a Tündér Ilona játszóteret. A 2. Kürtőskalács vigalom programjai a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szóló belépőjeggyel, éves bérlettel és 4 évszakos bérlettel látogathatóak. Érdemes előre jegyet váltani online. Részletek itt.

30 éves a Kolibri Színház – Kolibri Színház, május 14.

Idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a Kolibri Színház. A jeles évfordulóra május 14-én a társulat egész napos jubileumi rendezvényt szervez minden korosztály számára, amelyben az elmúlt 30 év sikerdarabjait idézik fel sok vidámsággal – szóval, bábbal, zenével. A Locspocs-sorozat legújabb epizódja jubileumi produkció is egyben: a kis tengeri szörny története pontosan 30 éve, a Kolibri Színház megalakulásakor indult hódító útjára, s kalandjait három évtizede lankadatlan figyelemmel és szeretettel követik kicsik és nagyok egyaránt. Délután 14 órától egy játékos KVÍZ vetélkedőnek lehetünk aktív résztvevői vagy lelkes szemlélői. Este 19 órától az elmúlt 30 év előadásainak dalaiból készült válogatással zárják a születésnapot. A GÁLÁ-n elhangzó dalok között visszaemlékezéseiket, történeteiket osztják meg a nézőkkel.

Emlékhelyek napja, országszerte, május 14.

A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is. Jelenleg 20 nemzeti emlékhely található az országban.
A programokat itt találjátok.

PagonyFeszt – Dürer-kert, május 22., vasárnap

Az Öböl utca 1. szám alá költözött Dürer-kertbe várnak benneteket ezen a májusi vasárnapon. Lesz többek között Kokopelli Jazz Matiné, Vitéz László bábjáték-automata, állati sarok, társas-, ügyességi- és nyomozós játékok, színházi performanszok, lovagi torna, táncelőadás, képzőművészet, kortárs szerzők és illusztrátorok, vásár,  tombola,  sütiző és kreatív műhelyek is. Több új könyvet is bemutatnak, és természetesen kedvenc pagonyos szerzőkkel és illusztrátorokkal is lehet majd találkozni.
További részletek itt. Jegyvásárlás itt.

Múzeumok Majálisa – Nemzeti Múzeum kertje, május 21-22.

Végre nem az online térben, hanem a megszokott és kedvelt Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeumban találkozhatunk kedvenc múzeumainkkal. Idén a múzeumok közösségformáló erejét szeretnénk kiemelni, megfelelve az új évezred kihívásainak: a fenntarthatóságnak, a digitalizációnak és tudásközvetítésnek. Játékokkal, színpadi programokkal is készülnek a jeles alkalomból. Ha mindez nem elég ott a remek Muzi játszótér és az Auguszt cukrászda Geraldine nevű helye is. A rendezvény ingyenes! Részletek itt.

Szeláví Fesztivál – Pilisborosjenő, Egri-vár másolata, május 27-29.

A Szeláví májusban ismét elhozza nektek a legjobb nyárindító fesztivált gyerekprogramokkal, zöld beszélgetésekkel, workshopokkal, koncertekkel, vásárral! Májusban az Egri vár másolatánál szórakozhattok és táncolhattok közösen a gyereknapi hétvégén! Fellép majd Varró Dániel és Molnár György, Gryllus Vilmos és Kárász Eszter, de lesznek még vezetett séták, környezettudatos workshopokon, műemlék körhinta, a felnőtteket pedig többek között irodalmi estek, az Anima Sound System vagy a Random Trip koncertjei várja. 6 éves korig ingyenes!
Részletek itt. Jegyvásárlás itt.

Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó – Merkapt Sportközpont, május 27-28.

Több mint 100 sportág, több mint 20 hangszer, 20 000 látogató, olimpiai, Világ – és Európa-bajnok sportolók, neves zenészek, szakképzett oktatók. Ez mind a Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó, amely május 27-28-án (péntek, szombat) 9 és 17 óra között várja a látogatókat a Merkapt Sportközpontban (Budapest, X. kerület, Maglódi út 12/A). A program ingyenes, de regisztráció szükséges.
Részletek itt.

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál – Gödöllői Királyi Kastély, május 28-29.

A magyar tudományos és természetfilmes szakma célul tűzte ki 2015-ben, hogy újjászerveződve és megerősödve útjára indít egy Nemzetközi Természetfilm Fesztivált Gödöllőn. A sikeres nyitányt követően egyre több kísérőrendezvény kapcsolódott a Fesztiválhoz, melynek célja, hogy lehetőséget adjon a mai kiváló filmkészítőknek és alkotóknak műveik szélesebb körben való megismertetésére, bemutatására és a megmérettetésre. A filmek mellett workshopok, koncertek és zöld programok is várnak rátok. Részletek itt és itt.

Belvárosi Fesztivál – több helyszínen, május 27-29.

6 helyszínen: Szabadság tér – Erzsébet tér – Zrínyi utca – Vigadó tér – Bástya park – V.30 Belvárosi Sportközpont várnak benneteket könnyű-, világ- és népzenével, gyerekprogramokkal, egyéb eseményekkel Budapest belvárosában. Május 29-én, vasárnap délelőtt a Szabadság téren, délután a vadonatúj Bástya parkban lesznek kifejezetten családi programok. Minden program ingyenes!
Részletek itt.

+1
Gyereknap – országszerte, május 28-29.

Ahogy már megszokhattátok május utolsó hétvégéjére rengeteg jó programmal érkezünk! Tartsatok velünk, és nézzétek meg nagy gyereknapi válogatásunkat is!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!