Családi programok hétvégére – november 22-24.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Frozen 2

Ezen a hétvégén már a közelgő adventhez kapcsolódó programokat is találtok az ajánlóban, például vásárokat és workshopokat. Emellett megérkezik a mozikba a Jégvarázs 2., rengeteg új gyerekkönyvet is bemutatnak, de ismerkedhettek húsevő növényekkel és kézműveskedhettek is. Íme a legjobb családi programok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Első Ünnepi Könyvvásár – könyves forgatag – Petőfi Irodalmi Múzeum, december 15-ig (ingyenes)

Több mint 500 cím közül választhatod ki a tökéletes ajándékot november 22. és december 15. Az Első Ünnepi Könyvvásáron a Libri Könyvkiadó, a Helikon Kiadó, a Jelenkor Kiadó, a Park Könyvkiadó, a Kolibri Kiadó, a Kalligram, a Scolar és a Jaffa Kiadó könyvújdonságaival, diafilmekkel, beszélgetésekkel, felolvasással, családi programokkal, étel- és italkülönlegességekkel, kedvezményekkel készülnek. Ingyenes!

Adventi Vásár Budapesten 2019 – Bazilika előtt, november 22-étől (ingyenes)

Idén is fényfestéssel, koripályával, kézműves termékekkel és gasztro kínálattal várnak benneteket a Szent István Bazilika előtti téren. Részletek itt. Ingyenes!

Jégvarázs 2. – premieres film – november 21-től a mozikban

Minden idők legsikeresebb animációs filmje, a több Oscar-díjat nyert Jégvarázs folytatása 2019. november 21-től a mozikban! Elza Annával, Kristoff-fal, Olaffal és Svennel együtt veszedelmekkel teli utazásra indul… 6 éves kortól ajánlott.

NOVEMBER 22., péntek

Kreatív műhely gyerekeknek: Fejlesztjük az együttműködést – Csodavár, pénteken 15:00-18:00 (ingyenes)

Ezen a napon a gyerekek a Csodavár tengeralattjáró kapitányának szolgálatába állnak. Az izgalmas utazás során a tenger élőlényei, lakatlan sziget, és sok-sok izgalmas feladat, illetve játék várja a kis matrózokat. A gondolkodást, a képzeletet és az együttműködést fejlesztő, mesés kalandban lesz részük! A program minden család számára ingyenes.

Varrjunk együtt! Bagolykészítés zokniból – Minurka, pénteken 16:30-18:00 (regisztrációs)

Az őszi varródélutánon kinőtt, megunt, elveszett félpáras zoknikból készíthettek baglyocskákat hagyományos kézi varrással, melyet aztán fantáziája szerint ki-ki tollakkal, gombokkal és egyéb izgalmas anyagokkal díszíthet. A foglalkozást 7-8 éves kortól önállóan, kisebb gyerekeknek szülői segítséggel ajánlják. A foglalkozás díja: 3000 Ft, mely tartalmaz a baglyok elkészítéséhez szükséges minden alapanyagot és eszközhasználatot. Ha saját zoknit visztek, figyeljetek, hogy a sarkuk ép legyen! Regisztráció szükséges, a jelentkezéseket a minurkainfo@gmail.com címen fogadják.

Öko Adventi Kalendárium Workshop – Szatyorbolt, pénteken 17 órától (regisztrációs)

Ezen a workshopon egy Öko Adventi kalendárium mintáját készítheted el Nemes Iringóval a The Sorting Bags tervezőjével! A kalendáriumot évről-évre használhatod, és kapsz hozzá egy letölthető (és nyomtatható) pdf dokumentum is, ami tartalmaz 24 ötletkártyát és egy oldalt üres kártyákkal, amit saját tartalommal tölthetsz meg. A csomag tartalma: 24 db 9×10 cm-es zsákocska, 24 csipesz, 3 m pamutszalag és egy S méretű zsák, amibe az egészet csomagolhatod. Részvételi szándékot jelezd a TSB facebook oldalán üzenetben vagy a hello@thesortingbags.com email címen. A műhely díja: 8990 Ft/fő A belépő tartalmazza az anyagköltséget, a szükséges eszközöket, frissítőt és gyümölcsöt. 14 éves kortól!

NOVEMBER 23., szombat

Rutkai Bori naptárbemutatója és naptárkészítő műhely – Bartók Pagony, szombaton 10:00-11:00 (regisztrációs)

Bori 2020-as naptárának képeiről mesél és vetít, utána a naptárkészítő műhelyben a gyerekek elkészíthetik a saját, rajzos falinaptárukat. Az eseményre regisztráció szükséges. Regisztrálni a rutkaiboribanda@gmail.com címen lehet. Belépő: 1000 Ft. (mely az anyagköltséget is tartalmazza).

Hiúz forgatag – Magyar Természettudományi Múzeum, szombaton 10:00-17:00

A pénteki díjátadó és programok után családi nappal folytatódnak a Hiúz évéhez kapcsolódó események, ahol szombaton családi programokkal készülnek. 11:30-tól fellép Gryllus Vilmos, 13 órától Patkó László (WWF Magyarország) tart előadást Mindennapi élet a nagyragadozók mellett címmel, majd a délután folyamán még két előadás lesz: 14:00 Kovács-Hostánszki Anikó: Beporzás, a természet ajándéka és 15:00 Gombkötő Péter: Bükki nagyragadozók kamerákon keresztül. A forgatag kedvezményes belépővel vehető igénybe.

Mesékkel ünneplünk – A Kolibri Kiadó karácsonyváró programja – Petőfi Irodalmi Múzeum, szombaton 10:00-14:30 (ingyenes)

Várjátok jó könyvekkel az ünnepeket (mi is ajánlunk majd még jó néhányat), mert november 23-án az Első Ünnepi Könyvvásár keretében 10 órától sok mesével, szerzőkkel és illusztrátorokkal, meglepetésekkel, kézműves programokkal, interaktív játékokkal készül a Kolibri Kiadó a Petőfi Irodalmi Múzeumban! Részletes program itt! Ingyenes!

A „húsevő”, vagyis rovaremésztő növények – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

A „húsevő” növényekkel mesékben, regényekben is találkozhatunk, mint félelmetes ragadozó növényekkel. Valóban a rovaremésztő növények nem félelmetesek, és kis odafigyeléssel, gondoskodással otthon is felnevelhetőek. A foglalkozáson megismerkedhettek velük és ültethettek is. A foglalkozást a kastély az emeletén tartják. Ára: 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeket várnak). Bejelentkezés szükséges itt!

Üveglencsés ékszerkészítés – Minurka, szombaton 10:00-11:30 és 11:30-13:00 (regisztrációs)

minurka

Üveglencsés ékszerkészítés a Silarys alkotójával. Próbáld ki ezt a remek technikát és készíts különleges ékszereket magadnak vagy lepd meg szeretteidet egy egyedi darabbal! Részvételi díj: felnőtteknek 2500 Ft + anyagköltség, gyerekeknek 2000 Ft + anyagköltség. Előzetes regisztráció szükséges: a minurkainfo@gmail.com címen az időpont feltüntetésével! A jelentkezés az előleg befizetésével válik véglegessé!

Családi nap Királyréten – A ködös november titkai – Királyrét, szombaton 11:00 és 14:00

Lehullottak a levelek a fákról. Milyen titkokat rejt a ködös erdő? Elődeink hogyan használták az erdőt? Mi árulkodik erről? Rövid terepi séta után elmerülhettek a mikrovilágban (a világ mikroszkópon át). Kézműveskedés, észtorna: rejtvények, fejtörők várnak minden korosztályt. Bejelentkezés szükséges, legkésőbb az előző nap délután 15 óráig itt: kiralyret@dinpi.hu.

Masni és Pocó koncert – Marczi, szombaton 11:00

A dalok szórakoztató szövegei és profi zenei aláfestése mellett, az előadást két bábművész közjátéka kíséri. A Masni és Pocó című album 2015-ben jelent meg Dr. Kádár Annamária gyermekpszichológus ajánlásával. belépő: 2000 Ft.

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, szombat 11:00

Fázik-e a cinege? Hogyan vészelik át a telet a madarak? És mi hogyan segíthetünk nekik. Sokat megtudhatunk arról, hogyan készülnek a télre az állatok, főként a madarak. Vendég Schmidt Emese. 11 órától a Két Egér Könyvesboltban. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

Kucok – Nemzeti Táncszínház, szombaton 15:30-17:00

Ezt az előadást nagyon szeretjük, és ajánljuk nektek is 3-7 éves gyerekekkel. Keressétek meg Kucokfalva lakóival az elveszett királylányt ezen a mozgásos-interaktív színházi előadáson. Gyerekjegy 1800 Ft, kísérő: 1600 Ft.

Megjelennek a Pagony legviccesebb könyvei! – Bartók Pagony, szombaton 16 órától (ingyenes)

Bemutatkoznak a 6-10 éves gyerekek új kedvencei: Fekete András: Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit és Kovács Attila: Micsoda költözés című könyve. Lesz még emellett izgalmas kreatív foglalkozás és beszélgetés gyerekeknek, nyereményjáték, keksz és szörp. A rendezvény ingyenes!

A Bukovinai nap gyerekprogramjai – Hagyományok Háza, szombaton egész nap (ingyenes, kivéve az esti gála)

A bukovinai székelyek hazatérésének 75. évfordulója alkalmából Bukovinai napot rendez a Hagyományok Háza november 23-án. A délelőtt folyamán a gyerekeket és családokat várják a Budai Vigadóba, ahol 10 órától Mesesutuban szórakoztatják majd az érdeklődőket. A bukovinaiak által sutunak hívott kis kuckót és az ottani mesemondás hangulatát, ízeit igyekszik majd a Hagyományok Háza is felidézni ezen a családi délelőttön. A jó hangulatról Fábián Éva mesemondó és népdalénekes gondoskodik majd. A gyerekprogramok 13 óráig fognak tartani, ahol a mesemondás mellett természetesen a tánc és a zene sem maradhat el. A programban közreműködik a Csurgó zenekar és Kosnás Árpád néptáncos, Borbényi Éva kézművessel pedig kipróbálható lesz a szövés az igazi parasztszövőszék kicsinyített másán és a szalagszövő szádfán, valamint körmöcskézni is lehet majd! Ingyenes, kivéve az esti gálaműsor!

NOVEMBER 24., vasárnap

UP Hütte – Újpest, UP Rendezvénytér mellett december 13-áig

Egy igazi baba-mama barát pop-up kávézó nyílt Újpesten, amely egészen december 13-áig várja a látogatókat az UP Rendezvénytér mellett. Szombaton és vasárnap délelőttönként családi programokkal is készülnek, emellett pedig hétköznapokon gyerekjátszó is várja a kicsiket. Most vasárnap 10 órától a Bahorka lép a színpadra. Ingyenes!

Farkasházi Réka: Életmesék könyvbemutató – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Az Első Ünnepi Könyvvásáron mutatja be vasárnap délelőtt Farkasházi Réka új, Életmesék című könyvét. Ingyenes!

Kézműves foglalkozás – Városliget, Millenium Háza (volt Olof Palme Ház), vasárnap 10:00 és 11:00

Novemberi és decemberi vasárnapokon az új Millenium Házába várnak benneteket. Mindig az aktuális évszakhoz és az ünnepekhez illeszkedő téma köré szervezik a kézműves és művészeti foglalkozásokat, melyek után a gyerekek egy-egy saját alkotással térhetnek haza. Jegyár: 1000 Ft.

Bekecs Néptáncegyüttes: Legendák kertjében – Hagyományok Háza, vasárnap 11:00

Eltáncolt mesék sorozat – családi délelőtt. A Bekecs Néptáncegyüttes előadásának alapját a Székelyföldi Legendárium képezi, amely közel 180 legendát és mondát tartalmaz. Céljuk, hogy ezt a gazdag örökséget fenntartsák és továbbadják. Éppen ezért az eddigi kiadványok mellett szeretnék bemutatni a színpadon is ezt a legenda-füzért, amellyel megismertetik a Székelyföld szépségeit. Jegyár: 1500 Ft.

ELŐZETES

Néhány nagyobb vásár már nyitva van ezen a hétvégén is, de a legtöbb helyszín a következő héten nyitja meg kapuit! Nézzétek meg legújabb karácsonyi és adventi vásár és program válogatásunkat a legjobb programokkal. Emellett érdemes minél előbb kiválasztani a nektek tetsző Mikulás programot is, mert hamar fogynak a jegyek.