12 program felnőtteknek decemberre

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jó programokkal lassulunk az ünnepekre! Olyan felnőtteknek szóló eseményeket találtok ajánlónkban, amellyel magatokat vagy barátaitokat is megajándékozhatjátok.

Múzeum+ Karácsony – Magyar Nemzeti Galéria, december 14., 18:00

December 14-én este különleges programokkal várja a közönséget a Magyar Nemzeti Galéria. Az év utolsó Múzeum+ eseményén kiállításokkal, tárlatvezetésekkel és előadásokkal, élő zenével és borkóstolóval készül a múzeum. Az ünnepekhez közeledve a decemberi Múzeum+ esten a múzeum gyűjteményének remekművei között hangolódhatnak a résztvevők az év egyik legszebb időszakára, a karácsonyra. Vaszary János színpompás festészetéről Winkler Nóra beszélget Gergely Mariann kurátorral, Topor Tünde művészettörténésszel, illetve Virág Judit műkereskedővel. Az este tárlatvezetésein a közönség a múzeum legszebb karácsonyi témájú alkotásait ismerheti meg. A Múzeum+ vendégtárlatvezetője Zólyomi Zsolt parfümőr, aki különleges illatok segítségével kalauzolja a résztvevőket a remekművek között. Cser Judit művészettörténész A megtestesülés csodája: karácsony a művészetben című előadásán a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria legszebb karácsonyi tematikájú festményeit mutatja be. A programon az egyik idei Textúra produkciót is láthatja a közönség, illetve a projekt alkotói betekintést engednek a sorozat létrejöttébe. A Múzeum+ esten festmények reprodukcióit felhasználva a résztvevők elkészíthetik egyedi karácsonyfadíszüket is. Részletek itt. Ajánljuk nektek az adventi tematikájú tárlatvezetéseket is, amelyeket itt találtok. Szponzorált tartalom.

Ünnepi dedikálás – Grecsó Krisztián és Dragomán György – Fókusz Könyváruház, december 14., 16:00

Mi is lehetne szebb ajándék, mint egy-egy dedikált példány kedvenc szerzőink könyveiből – akár személyre szólóan? Használd ki a lehetőséget, és ajándékozz akár névre szólóan dedikált könyveket karácsonyra! Ezen a délutánon Dragomán György és Grecsó Krisztián vár benneteket. Részletek itt.

Hangutazás és hangfürdő – Óbuda, 3K, december 17., 18:30

A Hangutazás és hangfürdő egy olyan zenei utazásra hív, amelyen harmonikus csengő-bongó tálak, gongok és más egzotikus hangszerek összhangzásából egy kis ihlettel olyan biztonságos tér jön létre, amiben mindenki megnyílik önmaga előtt, és találkozhat saját valódi rezgésével, tudatosságával. A hangszerek mélyebb tudatállapotba segítik a hallgatót, hogy felülemelkedhessen a hétköznapi gondolatok zűrzavarán, és elhagyva az elme irányítását, a szív terébe helyezkedhessen. 60–70 percen keresztül fekvő pozícióban, közvetlenül a testre hatnak a test közelségében indított gyógyító rezgések. Alvási gondokkal küszködők közkedvelt relaxációs nyugalomterápiája. Vigyetek magatokkal párnát, takarót, polifoamot, hogy minél kényelmesebben élvezhessék az igazán különleges zenei utazást. Részletek itt.

Szaloncukor készítő workshop – Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra, december 18., 18:00

Nemzetközi versenyeken díjazott, 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező csokoládémester segítségével lépésről lépésre megtanulhatod és elkészítheted életed első szaloncukrait. Emellett még van lehetőség az római-parti csoki manufatúrában bonbonokat, trüffeleket és táblás csokoládét is készíteni. Részletek itt.

Bukta Imre kiállítása: Műveljük kertkeinket! – Godot Galéria, november 27. – április 30.

November 27-én nagyszabású kiállítás nyílt az óbudai Godot Galéria négy szintjén, ahol Bukta Imre csupa olyan új táblaképet hozott, amelyet máshol még nem láthattunk. Emellett számos izgalmas installáció is vár ránk, ahol a digitális technika és a művészet összekapcsolódik. A 10 évvel ezelőtti Műcsarnok kiállításából befelé néztünk a házba, most kifelé, az utca és az udvar felé orientálódhatunk. Minden estre biztos, hogy az egyik legizgalmasabb kortárs kiállítással zárhatjuk az évet. Részletek itt.

Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró betlehemes – Müpa, december 17-18., 28-29.

A nézők az advent utolsó napjának kora hajnaltól késő estig zajló örömteli pillanatait élhetik át a hótündérek hajnali hóvarázslásától, a hóemberek titkos találkozóján és a karácsonyi mézillatú, mágikus ételek elkészítésén át egészen a karácsonyfa-állítás és -díszítés meghitt ceremóniájáig. A megbokrosodott szánhúzó lovak, a fergeteges hógolyócsaták, párválasztó korcsolyatáncok a humort sem nélkülözve készítik elő a karácsonyi ünnepkör egyik legnépszerűbb misztériumjátékát, a betlehemezést, amely az előadás végére összegyűjti a mesés utazás valamennyi résztvevőjét, hogy együtt élhessék át Isten fia megtestesülésének, a Megváltó világra jöttének őszinte örömét. Részletek itt.

El Greco tárlatvezetések – Szépművészeti Múzeum, több alkalommal

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. A tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. Az összesen csaknem hetven művet bemutató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől. Érdemes a vezetett programokba is bekapcsolódni, de természetesen önállóan is lehet nézelődni.
Itt éritek el az időpontokat.

Andor sorozat

A Csillagok háborúja világában játszódó sorozat a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet előtt játszódik néhány évvel. A Disney+ csatornán mutatták be szeptemberben és a rajongók, nézők és kritikusok is elismerően nyilatkoztak róla.

WAMP – Bálna, december 11. és 18.

A WAMP-on nemcsak a karácsony előtti nézelődés a jó, hanem hogy a különböző workshopokba bekapcsolódva magunk is készíthetünk ajándékot, például kerékpárgumiból fülbevalót.
Részletek itt.

Random Trip előszilveszter – Várkert Bazár, december 30.

A random Trip sok koncertjén megfordultunk idén és nem is zárhatnánk jobban az idei évet, mint egy szuper koncerttel. Az idei év során több friss, fiatal hangot sikerült integrálniuk a projekt zenei csillagrendszerébe. Olyan előadók csatlakoztak a közös improvizációhoz, mint Lil Frakk, Solére vagy az Analog Balaton, akik az év során már bizonyították, izgalmas és aktív közreműködői tudnak lenni a közös zenei kalandnak. Ezen a különleges évzáró bulin Delov Jávor művészeti vezető jóvoltából olyan nagyágyúkkal láthatjátok őket egy színpadon, mint Dés László, Harcsa Veronika, Zentai Márk, de fellépnek a koncerten a Vibe Changers improvizációs sorozat által felfedezett ifjú tehetségek is. Részletek itt.

Jóreménység-sziget

„Bízom benne, hogy sokakat megtalál első nagyjátékfilmem ami talán mondhatom, hogy különleges történet, különleges helyszínen. Van benne boldogság, sírás, mélység, nevetés, magány, szerelem, barkácsolás, felszabadulás, szeretet, gyönyörű helyszínek, sok-sok Tisza és elengedés… talán mindaz, amit sokan életnek hívunk… Benne van a szívem és mindaz ami a Tisza és Tisza-tó jelent számomra.” – Ljasuk Dimitry. Igazi belassulós, csodás film, amelyet ajánlunk mindenkinek!

Fellini Római Kultúrbisztró

A téli Római-partnak is megvan a varázsa. Üljetek be a téliesített Fellinibe egy finom meleg italra vagy egy forró levesre a karácsony előtti rohanásban. Részletek itt.

+1 JANUÁRRA

33 éves a Korai Öröm – Magyar Zene Háza, 2023. január 7.

Nem is indulhatna jobban az új esztendő, mint egy energiasokkal. Az 1990-ben alakult Korai Öröm egy egészen sajátos stílus emblematikus képviselője – 2023-ban ünnepli 33. születésnapját, mégpedig egy jubileumi koncerttel a Zene Házában. A hazai sajtóban folyamatzenének nevezett stílusuk a zenekar meghatározása szerint progresszív tribal-trance-ethno. És valójában is elképesztően színes hatáshalmazból gyúr kaleidoszkópikus, mégis egy irányba tartó zenét a kilenc hangszeres. A kétórás koncerten felcsendül néhány rég nem hallott szám, a zenekar kiegészül régi tagokkal és vendégekkel, sőt, erre az estére ismét összeáll a klasszik VJ-csapat, a régi fény- és a hangtechnikussal lesz teljes a koncert, és még kerekebb az elmúlt 33 év. Részletek itt.

Nézzétek meg 24 ünnepváró családi program Budapesten válogatásunkat is, ahol rengeteg jó eseményt találtok piciknek, nagyobbaknak, sőt felnőtteknek is!

Advent rovatunkban számos jó programot, ajándék ötletet, új könyveket találtok az ünnepi időszakban!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!

Nyitókép: Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró betlehemes