10 őszi családi fesztivál, amit már nagyon várunk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

karmesterjatek_belamuhely

Állatok Világnapja, Kürtőskalács Fesztivál, Margó Irodalmi Fesztivál, Magyarinda Családi Fesztivál, Múzeumok Őszi Fesztiválja, pizsamapartik, 56-os programok, sok-sok zene és családi program őszre a Minimatiné válogatásában.

Állatszeretet Fesztivál – Állatkert, október 4-9.

allatszeretet_fesztival

Az eseménysorozat az Állatok Világnapja köré épül, amit világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján ünnepelnek. Számos ismeretterjesztő és egyben szórakoztató programon vehettek részt, ha ellátogattok hozzájuk. Részletek itt. Állatkerti belépővel látogatható! A nyugdíjasok október 1. és november 30. között 1000 Ft-ért mehetnek be az Állatkertbe, úgyhogy érdemes nagyival és nagypapával menni.

Kürtőskalács Fesztivál – Vajdahunyadvára, október 7-9. (ingyenes)

kurtoskalacs_fesztival

A fesztivál célja az eredeti erdélyi-magyar, faszénparázson sült kürtőskalács és annak a több mint kétszáz éves hagyományos készítési módjának megismertetése úgy a hazai, mint a külföldről hozzánk látogatók számára. A hagyományos ízek mellett lesz málnás, csokicseppes, citrusos, gyömbéres és még sorolhatnák az izgalmasabbnál izgalmasabb ízeket, a hagyományos „óriás” méret mellett lesz kicsi, mini és normál méretű kürtőskalács, ugyanakkor a kürtőskalácsból készült desszert különlegességek sorát is bővítik: a Kürtős Csapágy, Kürtős Krémes, Kürtős Fondue, Kürtős Cake, Kürtős Karika és Kürtős Fagyi mellett újabb meglepetéssel készülnek. Nem marad ki a sorból a teljeskiőrlésű lisztből, vagy a glutén- és laktózmentes alapanyagokból készült kürtőskalács sem. A sok-sok szabadtéri játék mellett szombaton 14:30-tól fellép az Apacuka, vasárnap 13 órától a Kolompos, 18 órától pedig Palya Bea. Ingyenes!

2. Magyarinda Családi Fesztivál – Csili Művelődési Központ, október 8.

bognar_szilvi

Délelőtt rendhagyó Ringató a Lázár Vilmos Általános Iskola kórusainak közreműködésével, majd Bognár Szilvi Csintekerintő koncertje vár benneteket a Magyarinda Családi Fesztiválon, délután  pedig izgalmas beszélgetés lesz a kötődő nevelésről szakértők és újságírók közreműködésével. A Csili kertjében egész nap szabadtéri játékokat próbálhattok ki: mászófal, ugrálóvár, guruló ló, tanuló járgányok (roller, futóbicikli, bobocar, stb.), kötött pályás kisvasút, ufó-dodzsem, a színházteremben pedig érdemes körbenézni a  vásári forgatagban vagy meghallgatni egy izgalmas beszélgetést. Belépő: elővételben 1500 Ft, a helyszínen 1900 Ft, 18 év alatt ingyenes.

Café Budapest – városszerte, október 7-23.

danubia_zenekar

Néhány nagyobb gyerekeknek szóló programot is találtunk az idei Café Budapest programjában. Bartókot még ma is előszeretettel sorolják a nehezen befogadható, modern zeneszerzők közé. Akik a legjobban cáfolhatják ezt a tévhitet, azok éppen a gyerekek, ezért is szól nekik az Óbudai Danubia Zenekar legújabb előadása, a Bélamese. Emellett ajánljuk még a Nyitott műtermek délutánját (október 8-9.). Nézzétek meg, hol alkotnak a képzőművészek, hogyan születik egy mű, és beszélgessetek magukkal az alkotókkal.

Margó Irodalmi Fesztivál – Tesla, október 12-16. (ingyenes)

margo_irodalmi_fesztival

Október 12-16. között immár 8.alkalommal kerül megrendezésre a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Tesla-ban, mely ezúttal már nem csak izgalmas irodalmi programjaival próbálja megszólítani a kultúra iránt nyitott közönséget, hanem 5 napos könyvvásárral és különböző korosztályoknak szóló gyerekprogramokkal is várnak benneteket. Szombaton és vasárnap kisebb és nagyobb gyerekeknek tartanak majd könyvbemutatókat, foglalkozásokat, diafilm vetítést. Ingyenes!
Játsszatok a Margó Fesztivál és a Minimatiné közös játékán, és
nyerjetek könyvcsomagot!

Múzeumok Őszi Fesztiválja – országszerte, november 6-áig

muzeumok_oszi_fesztivalja_2016

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016. szeptember 26. és november 13. között az ország 82 településén közel 1700 programmal várja a nagyközönséget. Az idei fesztivál mottójával „a legnagyobb magyar” munkásságáról kíván megemlékezni, tekintettel a Széchenyi-emlékévre. Rendhagyó tárlatvezetések, családi programok és rengeteg egyéb esemény vár rátok ebben a bő hónapban egészen az őszi szünet végéig. Érdemes böngészni a kínálatból, a legjobbakat a hétvégi ajánlóba is beválogatjuk majd. Október közepén a program keretében több múzeumban is közös alkotós programmal várnak benneteket, többek között a Ludwigban, a Hadtörténeti Múzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Néprajzi Múzeumban is.

Terézvárosi búcsú – VI. ker. , Eötvös utca és Szófia utca, október 15−16. (ingyenes)

terezvarosi_bucsu

A Terézvárosi Búcsúban idén is sok jó kicsiknek és nagyoknak szóló program lesz. Szombaton 10:30-tól Foltin Jolán–Novák Péter: Tititá című zenés-táncos kalandozását hallgathatjátok meg, 15 órától fellép az Apacuka, 17 órától pedig óriási táncházzá alakul a helyszín. Vasárnap 11 órától fellép a 100 Folk Celsius, 12 órától meg a remek Bélaműhellyel karmesterjáték és hangszerkészítés is lesz, melyről itt írtunk bővebben. Ingyenes!

A mi 56-unk – történelem és mindennapok falun – Szentendre, Skanzen, október 22-23. (ingyenes)

skanzen

Sok mindent megtudhattok a Szentendrei Skanzenben ezen a hétvégén az 56-os forradalomról, illetve a mindennapi falusi életről. Ráadásul szombaton a családok ingyenesen (2 fő 18 év alatti gyerek + 2 közeli hozzátartozó), illetve október 23-án pedig mindenki számára ingyenesen látogatható.

Pizsamaparti Fesztivál – több helyszínen, októberben és novemberben

pizsamaparti_fesztival

A Da Vinci Pizsamaparti olyan egyedülálló program, ahol a 7-12 éves gyermekek élményeken keresztül, szórakoztató módon, ottalvós program keretében ismerkednek meg az inspiráló helyszínekhez kapcsolódó érdekes tematikákkal, amelyekhez kapcsolódik például éjszakai kalandtúra, vagyis az adott intézmény tematikus felfedezése, kísérletezés, makettezés, kvíz és filmnézés. Október 8-án a Korda Stúdióban, október 21-én a Szentendrei Skanzenben, november 11-én és december 2-án a Magyar Nemzeti Múzeumban, november 18-án a Természettudományi Múzeumban várnak benneteket.

+1 Őszi szünet
Természetesen idén is készítünk nektek egy őszi szünetes válogatást, ahol a táboroktól a kreatív programokon át a kirándulós ötletekig sok mindent megtaláltok majd.
Nézzétek meg legújabb gyerekbarát kávézó válogatásunkat és 2016 legújabb játszótereit is!

Ha nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról, akkor tartsatok velünk: látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz és iratkozzatok fel hírlevelünkre!