Petőfi szabadnappal újra megnyit a Petőfi Irodalmi Múzeum – 2023. január 14.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású, új állandó kiállítással köszönti a névadóját a Petőfi Irodalmi Múzeum. A kiállítással együtt a felújított közönségforgalmi terek és a Károlyi-kerttel egybenyitott múzeum udvara is megnyílnak, valamint január 14-én egész napos, változatos programsorozattal készülnek a legfiatalabb látogatók számára is.

CSALÁDI PROGRAMOK

10:00–11:30 Petőfi portya a palota körül – múzeumpedagógiai foglalkozás
Nyomozzunk együtt a Károlyi-palota történetéről és Petőfi Pestjéről, vágjunk át láthatatlan falakon, sőt egész házakon, fedezzük fel, mi az, ami nem változott kétszáz, sőt háromszáz éve! Tapasztaljuk meg az ismerős dolgokat új nézőpontokból, és fedezzünk fel vadonatúj városi és múzeumi látványokat a Petőfi Irodalmi Múzeum újra nyíló tereiben! A foglalkozásra várják az 5–10 éves gyerekeket és családjukat.
Max. létszám: 40 fő. Regisztráció: muzeumped@pim.hu

10:00-tól folyamatosan – János vitéz
színes magyar animációs film, 1973, rendező: Jankovics Marcell (80 perc)
A vetítésre 6 éves kortól várjuk a gyerekeket, családokat.
Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusa Petőfi Sándor remekművéből a költő születésének 150. évfordulójára készült, a rajzfilmet 1973-ban mutatták be. Látványában a szecesszió, a pop art, valamint a magyar népi díszítőművészet sajátosan ötvöződik.

10:30–11:30 János vitéz (h)arcai – Kalandozások János vitézzel
A PIM Mesemúzeuma és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára által közösen kidolgozott foglalkozásra várjuk a 6–8 éves gyerekeket és családjukat.
A résztvevőkkel közösen elevenítjük meg a történet főbb helyszíneit, hangkulisszák közt vándorolva, óriásbábok segítségével játsszuk el János vitéz kalandjainak izgalmas fordulatait.

15:00–16:00 János vitéz (h)arcai – János vitéz társasjáték
A PIM Mesemúzeuma és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára által közösen kidolgozott társasjátékra várjuk a 9–12 éves gyerekeket és családjukat.
Ebben a drámajátékon alapuló kooperatív társasjátékban a résztvevők a tündérgyerekeket megszemélyesítve kalandoznak a János vitéz világában.

15:00–16:30 Családi táncház
A kiskőrösi Szivárvány Szlovák Táncegyüttes tart táncházat kicsik és nagyok számára, ahol a szlovák néptánc alapjaiból sajátíthatnak el lépéseket a Kóborzengő zenekar muzsikájára.

14 órától óránként indulnak tárlatvezetések a Költő lenni vagy nem lenni című új Petőfi-kiállítás tematikus termeiben szépírók, irodalomtörténészek, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusai közreműködésével. A szubjektív vezetéseken Petőfiről és koráról, biedermeierről, romantikáról, forradalmi hevületről és költői igazságszolgáltatásról, áldozatvállalás, az áldozathozatal különféle dimenzióiról lesz szó, illetve arra is választ kapunk, ma mit kezdhetünk Petőfi örökségével.   

Az új kiállítás és a programok ezen a napon ingyenesen látogathatók!

Részletes program itt.

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!