Programajánló – november 6-8.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kis herceg 2015

Szent Márton nap, Múzeumok Őszi Fesztiválja, Földtudományos Forgatag a Természettudományi Múzeumban, ingyenes Családi Kulturális Fesztivál a Millenárison, Góbéságok a Néprajziban, két szuper kiállítás megnyitó a Két Egérben és a Kisgombosban, Poronty Cirkusz a Jurányiban, Cifra Palota és Hetedhét táncház a Müpában és sok jó koncert városszerte. Ugye milyen jó hétvége elé nézünk?  🙂

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

2 feher liba 1280

Tollfosztas Martonkor2

Szent Márton Újborfesztivál és Libator – Szentendre, Skanzen, november 7-8.
November 7-én és 8-án családi programok sora várja a Skanzenbe látogatókat, ahol a Márton napjához kötődő szokások mellett újborok és finom ételek kerülnek a középpontba. Részletes program itt.

tudomanyos_forgatag

Földtudományos Forgatag – Magyar Természettudományi Múzeum, november 7-8.
Hogyan kerül egy lovag a bányába? Hogyan hat a társadalomra egy vulkánkitörés? Miért érdemes követ simogatni?  Mi látható egy utazó Planetáriumban?  Mindezt és többet is megtudhatsz Földünk mélyéről, ásványkincseinkről, a klímaváltozás nyomairól november 7-én és 8-án a Földtudományos Forgatagon a Magyar Természettudományi Múzeumban. Moss aranyat, kóstolj vizet és vegyél részt a Medvekutya hárompróbán! Ha elfáradtál, ülj be az utazó Planetáriumba vagy a félóránként induló természetfilm vetítések egyikére! A felnőtteket geofizikusok, mineralógusok, geológusok, Nemzeti Parkjaink és geoparkjaink őrei várják bemutatókkal, előadásokkal, geotúra ajánlatokkal. Belépő: életkortól függetlenül 300 Ft.

vasutmodell_bemutato_Kulturkuria

Vasútmodell kiállítás – Kultúrkúria, november 6-8.
Ez a program mindenki számára érdekes lehet, aki egy kicsi érdeklődést mutat a modellvasutak, legóból összerakott városok iránt. Az 1-es Villamos Klub jóvoltából több méternyi terepasztalos, működő vasútmodell bemutató várja majd az érdeklődőket. A kiállítás nyitvatartási ideje: péntek 09:00 -18:00, szombat 10:00-18:00, vasárnap 10:00- 17:00. A kiállításon látható lesz: 35 méter hosszú, H0-s méretarányú terepasztalunk vasút, villamos és autóbusz közlekedéssel, éjszakai vonatozás. LEGO város működő vasutakkal, RC  helikopter bemutató. Interaktív játszóház: irányítható H0-s Thomas vasút, tologatható Thomas vasút, favonatok. Jegyár: 700 Ft (18 éves kortól) Gyermek jegyár: 500 Ft (2 éves kortól) Családi jegyár: 2200 Ft (4-6 fő) Csoportos jegyár: 400 Ft/fő (10 főtől).

NOVEMBER 6., péntek

A_kis_herceg

A kis herceg könyvbemutató – Gellért téri Pagony, 17:00 (ingyenes)
A filmhez kapcsolódó képes album és az izgalmas regényváltozat révén újra átélhetjük a film varázslatát és megható pillanatait. Az átdolgozásról, az eredeti műről és A kis herceg-élményről beszélgetnek: Oláh Andrea újságíró, Pacskovszky Zsolt fordító és a szereplők magyar hangját adó színészek. A filmet a héten mutatják be a mozikban. Ingyenes!

NOVEMBER 7., szombat

gryllus_vilmos

Budapesti Demográfiai Fórum: Családi Kulturális Fesztivál – Millenáris, 9:30-20:00 (ingyenes)
Gryllus Vilmos, Kolompos, Makám, Szalóki Ági, Ládafia Bábszínház, Ringató és A gazdi zenész könyvbemutató, babasziget, családi programok és beszélgetések, gasztronómiai programok és kézműves vásár vár rátok ezen a szombaton a Millenárison. Ráadásul ott lesz még két nagy kedvencünk: a Bab Társulat és a Tintaló cirkusz is. Részletes program itt, illetve a Napibontóban. Ingyenes!

gobesagok

Góbéságok családi nap – Néprajzi Múzeum, 10:00-18:00
Hagyományos mesterségek, digitális motívumok, természetes mozdulatok és NAGY RAJZOLÁS (10 és 14 óra között) a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Góbéságok családi napon. „A székelykaputól a törülközőig” Szinte Gábor gyűjtései című kiállításhoz kapcsolódóan hagyományőrző kézműves mesterségekkel, erdélyi táncokkal, szabadkézi és digitális mintakincs rajzolási és tervezési lehetőséggel ismerkedhettek ezen a napon. A programokon a tárgyalkotó népművészeti hagyomány ápolását és a kézműves népi hagyományok kortárs továbbéltetési lehetőségeit egyaránt a gyakorlatban, korhatár nélkül ki lehet kipróbálni. A családi napon kedvezményes belépővel lehet rész venni: Felnőtt belépő 1000 Ft, diák, nyugdíjas: 500 Ft.

szennai_skanzen_szent_marton_nap

Szent Márton napi sokadalom – Szenna, Skanzen
Az idei Márton napon is a liba körül forog az élet a múzeumban. A nap folyamán a helyi borászok bemutatják és kínálják az újbort, a vásári forgatagban eladásra kínálják portékáikat a helyi termelők, a látogatók Márton napi ételeket kóstolhatnak. A délután folyamán kicsiket-nagyokat bábszínházzal és koncerttel várják a Csökölyi portán. A bütyköldében kézműves foglalkozásokkal készülnek, ahol ki-ki maga elkészítheti saját Márton napi lámpását, játéklibáját, lúdláb nyomdáját. A libalegelőn pedig népi sportjátékokkal várják a családokat. Belépő: felnőtt 900 Ft, diák 350 Ft, 6 év alatt ingyenes.

teleki_samuel_nyomaban

Ebony Afrikai Egyesület családi napja – Öntödei Múzeum
A rendezvényen változatos programokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A gyerek a Teleki Sámuel játszóházban ismerhetik meg a nagy utazó életét, Kelet-Afrikát, valamint kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Lesz hangszerbemutató, ahol a vállalkozó kedvűek maguk is kipróbálhatják a dobokat, djembe-ket; és afrikai táncház, ahol a gyerekek afrikai állatokat utánoznak, és elsajátíthatják a kelet-afrikai táncok alaplépéseit. A fesztiválon bemutatkozik az Ebony Afrikai Egyesület Fair Trade – Afrikai Művészet programja is, amelynek keretében az Ebony gondozásában lévő DLHAMBO – Mozambiki Batikművészeti Egyesület kiállítását láthatják az érdeklődők. A felnőttek Borsos Balázs kutatóval beszélgethetnek Teleki Sámuel jelentőségéről, illetve Gasztronómia kalandozás Kelet-Afrikában címmel gasztronómiai előadást hallhatnak az érdeklődők a kelet-afrikai konyha jellegzetes alapanyagiról, ételeiről. Afrikai viselet bemutatót is láthattok, ahol afrikai modellek mutatják be a legszebb népviseleteket és modern afrikai ruhákat. A fesztivált a Serengeti Troupe kelet-afrikai zenei koncertje zárja.

Assorted Puzzles

Ördöglakat találkozó – Kultea, 10:00-18:00 (ingyenes)
Előadások, csináld magad ördöglakat-készítés, versenyek, díjnyertes játékok bemutatója és rengeteg játék kipróbálása vár benneteket szombaton a Kulteában. Részletes program itt. Ingyenes!

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
Ismét vár benneteket a Zeneakadémia 6-10 éveseknek szóló ismeretterjesztő sorozata a Liszt-kukacok Akadémiája. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Jegyár: 900 Ft.

allatok_abeceje

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, 11:00
Állatok ábécéje – könyvbemutató és műhely Máray Mariannal, a könyv szerző-illusztrátorával. Válassz állatot a neved kezdőbetűjével, és készítsd el a saját könyvlapodat! Belépő: 500 Ft, (levásárolható!)

Varró Dániel_Akinek a kedve dacos

Akinek a kedve dacos – Mesemúzeum, 11:00
Felolvasás, képnézegetés, közös verselés Varró Dániellel a mesemúzeumban 11 órától. Ajánlott korosztály: 6-10 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

Csiribiri családi délután

Csiribiri családi délután – Kultúrkúria, 15:30
A halász meg a felesége – a Figurina Animációs Kisszínpad árnyjátéka, Árok partján a liba – a Gágogó zenekar műsora, valamint kézműves játszóház vár benneteket ezen a délutánon a Kultúrkúriában. Belépő: 600 Ft/fő.

muse_e_02

MUS-E – Müpa, 16:00-17:30 (minden jegy elfogyott!)
A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására. Korosztály: 8-12 év. Jegyár: 1000 Ft.

Kiállítás Kismarty-Lechner Zita gyerekkönyv-illusztrációiból

Kiállítás Kismarty-Lechner Zita gyerekkönyv-illusztrációiból – Két Egér Könyvesbolt, 17:00 megnyitó (ingyenes)
Válogatás az elmúlt két év munkáiból, de főként a Cerkabella Könyvkiadó Válogatós című verses kalendáriumából, amely nagy kedvencünk.
A kiállítást megnyitja Mészáros János, a házigazda. Ezen a napon a Cellux Csoport önjáró workshopja, a Füzetüzem is jelen lesz, ahol a kiállított képekkel díszített füzeteket készíthettek. A kiállítás megnézhető november 28-ig a Két Egér Könyvesboltban (1092 Budapest, Ráday u. 20.) nyitvatartási időben (h–p: 10.00–20.00, szo: 10.00–18.00). Bővebb infók itt. Ingyenes!

satoe_tone_kialltitas

Satoe Tone, aki lepkeujjakkal rajzol mesét megnyitó – Biatorbágy, faluház, 17:00 (ingyenes)
A Japán Alapítvány fő támogatásával, a Kisgombos Kiadó és a Biatorbágy Közművelődéséért Alapítvány meghívására hazánkba látogat Satoe Tone, aki 2013-ban elnyerte a legrangosabb gyermekkönyv fesztivál, a Bolognai Nemzetközi Könyvvásár Illusztrációs Fődíját. Satoe Tone Magyarországon a Pipó utazása című műve által vált ismertté, melyet a Kisgombos Kiadó 2014-ben adott ki. Kiállítása Satoe Tone, aki lepkeujjakkal rajzol mesét címmel nyílik meg a Biatorbágyon, a Faluházban 17 órakor, Satoe Tone személyes részvételével, Szalóki Ági énekesnő közreműködésével. A kiállítást november 18-áig nézhetitek meg, majd a Marcziban november 20. és 30. között. A Kisgombosba és Marcziba is elfogytak sajnos a jegyek, de a kiállításra szeretettel várnak mindenkit! Ingyenes!

NOVEMBER 8., vasárnap

poronty_cirkusz

Poronty Cirkusz – Jurányi Inkubátorház, 10:00
A Poronty Cirkusz várja kíváncsi, bátor, kacagásra kész fellépőit! Lehetsz mágus, zsonglőr, állatidomár, sőt ha kedved kerekedik, akár te magad is madárrá, sőt: párduccá változhatsz! Kendők, labdák, bigyuszok reptetésének és elejtésének nagymesterei; a fül-zsibongató zenebonagyártás csimborasszói; a célbanemlövés és kígyónembűvölés óriási: Fogas, Tip-Top és Kamilla lehetnek partnereid. El ne engedd őket, amíg meg nem tanítják neked a legeslegújabb és legeslegrégibb világszámokat! Éljen a játék! Rajtad múlik, hogy a közönség lógó orral kullog hazafelé, vagy ámulva meséli, hogy milyen ügyesen varázsolsz örömet a szívébe. Ajánlott korosztály: 4-10 év. Belépő: gyerek 1000 Ft, felnőtt 200 Ft.

Bailavidrum meseösvény

Meseösvény – Városliget, 10:00 (a helyek beteltek, a regisztráció lezárult!)
Bailavidrum meseösvényre hívnak benneteket. Találkoztok majd tisza-parti öreg halásszal, begyűjthetitek varázstárgyaitokat, kedves lovatok hátán indulhattok kalandos utatokra, ahol (jó előre szólunk), ha boszorkányt láttok, meneküljetek! A legbátrabbak és legkitartóbbak a mese végén elnyerhetik méltó jutalmukat. A programra a belépődíj 4 és 11 év közötti gyerekeknek 1000 Ft, mindenki másnak ingyenes. Regisztráció szükséges itt.

enyedi_agnes

Cifra Palota + Hetedhét táncház – Müpa, 10.00-13:00 (ingyenes)
A Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz. A Cifra Palota keretében a Junior Prima-díjas Enyedi Ágnes ad koncertet a Magos Együttessel. Ének, tánc, játék és hangszerbemutató várja a gyerekeket. A Világraszóló sorozat két főszereplője, a cimbalom és a tárogató természetesen itt is kitüntetett szerephez jut. Ezen a vasárnapon 11 órától a Hetedhét táncház is vár benneteket. Minden program ingyenes!

Makám: Bogárbál – Puskin, 10:00
A Makám Bogárbál című műsorának dalai nem csak a gyerekeket szólítják meg, kicsinek, nagynak, öregnek egyaránt szól, kik játékos kedvüket megőrizték. Hallunk a százlábú születéséről, a karikás szemű nyúl rémálmairól, egy álmedve téli settenkedéseiről, a csigabigák tavaszi báljának vendégseregéről, a kabócáról, aki nem szeretett tanulni és még a “ma született” aligátor gyerkőcre leselkedő veszélyekről is. Akinek ez sem elég, azzal kimegyünk az Állatkertbe és a Barlangszínházban meghallgatjuk az állatok hangversenyét. Belépő: 1600 Ft.

katang

Katáng 10. szülinap – Aranytíz, 11:00
November 8-án 11órakor tartja a Katáng zenekar 10. születésnapi koncertjét az Aranytíz Kultúrházban. Első ízben mutatják be új, a Héterdő című dalunkhoz készült videoklipüket, de lesznek zenészvendégeik, sőt a közönséget is várják közös tortázásra. Elővételben 1400 Ft, koncert napján 1900 Ft.

rettento-gorog-vitez

Rettentő görög vitéz – StúdióK, 11:00
Az ókor egyik legnagyobb hőse, Thészeusz, tizenhat évesen elindul Athénba, hogy megismerje édesapját, a királyt. Útja során hírhedt rablókkal, marcona tolvajokkal, alvilági állatokkal küzd meg. Furfangos eszével és bátorságával mindegyiket legyőzi, és amikor azt hiszi, hogy végre megpihenhet apja palotájában, és talán ehet is valamit, kiderül, hogy a legnagyobb feladat még hátra van: le kell győznie a labirintusi szörnyet, Minotauroszt, aki rettegésben tartja Athént. És micsoda szerencse! Nem téved el az útvesztőben, hiszen segíti őt a krétai királylány, Ariadné aranyfonala…Részletek itt. Iskolás kortól ajánlott. Jegyár: 2500 Ft.

palya_bea

Palya Bea: Altatok – Erzsébetligeti Színház, 11:00
„Kérdezték tőlem, ez vajon gyereklemez-e. Hát, annyira, amennyire az Álom-álom, kitalálom. Leginkább azt írnám rá, hogy 0-99 éves korig. Merthogy ez leginkább családi lemez. Vannak „felnőttesebb” és „gyerekesebb” dalok, ám én azt gondolom, hogy a kicsik – és a nagyok is – majd egyben befogadják ezt az anyagot, és majd az a lelkükben, fülükben megtalálja a maga helyét. Azt tapasztalom, hogy egy kisgyerek füle és torka közt közvetlen összeköttetés van, így egyszerűen azt fogja énekelni, amit hall. És így van ez velünk, nagyokkal is.” Részletek itt. Jegyár: felnőtt 1400 Ft, gyerek 1000 Ft.

Időpont szerinti keresés a Napibontóban!
Hírlevelünkre feliratkozás itt!

Jövő héten lesz a BabaMama Expo és a KidExpo a Papp László Sportarénában. Játsszatok velünk és nyerjetek 1 db családi belépőt (2 felnőtt + 3 gyerek) november 13. és 15. közöttre! Részletek itt.

És még egy játék! 1 hónap múlva érkezik a Mikulás. Nyerjetek belépőt egy igazi gőzmozdonyos ünnepségre a Vasúttörténeti Parkba. A szerencsés 1 db felnőtt és 2 db gyerek belépőt nyerhet. Indulás december 6-án 14 órakor a Nyugati pályaudvarról! Részletek itt.

Era kedvencei: Földtudományos Forgatag a Természettudományi Múzeumban; Családi Kulturális Fesztivál a Millenárison jó koncertekkel és a Bab Társulattal, valamint a Tintaló Cirkusszal; Kismarty-Lechner Zita kiállítása a Két Egérben + Cellux Csoport foglalkozás; Satoe Tone kiállításmegnyitó a Kisgombosban; Poronty Cirkusz a Jurányiban
Rozi kedvencei: Családi Kulturális Fesztivál a Millenárison jó koncertekkel és a Bab Társulattal, valamint a Tintaló Cirkusszal; Kismarty-Lechner Zita kiállítása a Két Egérben + Cellux Csoport foglalkozás; Poronty Cirkusz a Jurányiban