Programajánló – május 21-22.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Programajánló a Minimatinétól – Bogyó és Babóca 3. évad – A gomba kalapja

A fesztiválozás, a kreativitás és a Magyar Természet Napja jegyében telik majd az elkövetkezendő hétvége. Vár benneteket a Múzeumok Majálisa, a Floralia, a Dumtsa Korzó, izgalmas kreatív programok a Deák17-ben, a Fiókban, a Nemzeti Galériában és a Ludwigban. Vasárnap pedig ünnepeljétek a Magyar Természet Napját, illetve a Biodiverzitás Napját egy finom fair trade kávéval az Erzsébet téren, természetvédő szervezetekkel a Szent István parkban, kenyérsütéssel a Pipacs Pékségben vagy látogassatok el a gödöllői Természetfilm Fesztiválra. Íme a hétvégi programajánló!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Múzeumok Majálisa – Múzeumkert, május 21-22. (ingyenes)

muzeomok_majalisa

Május 21-én és 22-én ismét vár benneteket a múzeumok egyik legnagyobb ünnepe a Múzeumkertben koncertekkel, tárlatvezetésekkel, gyerekprogramokkal, vásárral és még sok izgalmas érdekességgel. Részletek itt! Szombaton 11 órától a Veronaki zenekar, vasárnap 11:30-tól a Katáng együttes gyerekkoncertjét hallgathatjátok meg. Ingyenes!

Sárkányok éjszakái – már csak május 22-éig

Sarkanyok-ejszakai-allatkert_2016

Április 8-tól május 22-ig tart majd a Sárkányok Éjszakái fesztivál, amelynek ideje alatt 45 kompozícióba rendezve több száz különleges lampionból álló egyedülálló látványvilággal várják a nagyközönséget. Ebben az időszakban az Állatkert napközben a szokásos nyitva tartási rend szerint üzemel, majd 19 és 22 óra között újra kinyit a kínai fényvarázs különféle látnivalóival. Hasonló lampionfesztiválnak az elmúlt években néhány holland és belga állatkert és botanikus kert már otthont adott. Minden nap 19-től 22 óráig. Belépés: 21:30-ig! Belépőjegyek: felnőttjegy 1900 Ft, gyermekjegy (14 éves korig) 1500 Ft. Beszámolónk az Állatkert szezonnyitó sajtótájékoztatójáról további programokkal itt.

Floralia – Római tavaszünnep – Aquincum, május 21-22., 10:00-17:30

floralia_romai_tavaszunnep

Ezen a hétvégén a római kor legkedveltebb ünnepe, a Floralia, vagyis tavaszünnep elevenedik meg az Aquincumi Múzeumban az Aquincum Baráti Kör szervezésében. Erre az alkalomra fiatal virágkötők római ihletettségű kompozícióikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet. A látogatókat Ókort idéző életmód és kézműves bemutatók várják, betekintést nyerhetnek a római katonák, gladiátorok, germán- és kelta harcosok életébe és harci bemutatókon vehetnek részt. A múzeum szabadtéri színházában Plautus: Szamárvásár című darabja kerül bemutatásra. A program keretében kézműves foglalkozás, valamint római gyermek és ügyességi játékok is lesznek.

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál – Gödöllő, május 18-22.

Két Filmszemle (Nemzetközi és Kárpát-medencei), 5 vetítési helyszín, 3 napos Jamboree, Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás, természetvédelmi-környezetvédelmi szórakoztató programok, filmszakmai és környezetvédelmi konferenciák, környezetvédelmi előadások, „Jam for Nature” zenei tehetségkutató verseny és koncertek várnak rátok Gödöllőn. Részletes programfüzet itt.

Dumtsa Korzó – Szentendre, Belváros, május 20-22. (ingyenes)

dumtsa_IMG_030345

Ezen a hétvégén is vár benneteket a szentendrei Dumtsa Korzó, vagyis vásár, koncertek és gyerekprogramok Szentendre belvárosában. Szombaton régi kerékpárokkal, felvonulással, kiállítással és rengeteg izgalmas programmal is készülnek. Ingyenes!

Zsolnay Piknik – Pécs, több helyszínen, május 20-22. (belépés ingyenes, kivéve az esti koncertek)

ZsolnayPiknik_Pecs

Koncertek, bütykölde, kiállítások, szabad polc, előadások, sport, alkotóműhely és rengeteg izgalmas program vár rátok ezen a hétvégén Pécsett. Részletek itt. A legtöbb program ingyenes!

MÁJUS 21., szombat

A mi világunk-családi műhely – Deák17 Galéria, 10:00-12:00 (ingyenes)

a_mi_vilagunk

„Az újrahasznosított dobozokat megtöltjük újrahasznosított más, izgalmas tárgyakkal, amiket átalakítunk más, még izgalmasabb tárgyakká. Kollázsolunk, újrahasznosított textilekkel dolgozunk, vágunk, ragasztunk, hogy minden ami a fejünkben van a dobozban megvalósuljon.Felhasználjuk a természet kincseit: faágakat, leveleket, virágokat, fűzzük, szőjük, varrjuk őket.” Részletek itt. Ingyenes!

Makettező workshop – Fiók Műhely, 10:00-12:00

makettezo_workshop_fiok

A Fiók Műhely májusban szombat délelőttönként a gyerekeké! Lesz színház, dráma, építészet és fényképészet! A szombati foglalkozást Korpai Judit és Pomázi Renáta fiatal építészek tartják. Vigyétek be kedvenc játékaitok és építsétek meg a környezetét! A fantáziádtól függ, hogy a sokféle makettező anyagból egy szoba, teljes ház vagy egy garázs készül-e el. 5-12 éves gyerekeknek ajánlott program. Ár: 1900 Ft. A foglalkozás napján a résztvevők 10% kedvezménnyel vásárolhatnak a boltban. Részvételhez regisztráció szükséges: fiokforgraphics@gmail.com.

Bognár Szilvia:Csintekerintő – Eötvös10, 10:00

bognar_szilvi

„Gombolyítjuk az énekeket, mint az aranyfonalat, olykor dobbantunk, vagy épp csak a kezünkkel táncra perdülünk, még verssorokkal is dobálózunk. De amihez biztosan ragaszkodunk: hogy kunkorodó jókedvünk minket el ne hagyjon!” 2-8 éves korig ajánlott. 11 órától 12:30-ig kézműves és játszósarok: Laza Paca alkotóműhely, Táncolka báb készítése, Robotika, Varázs Tamás bűvészműsora, játéktér a legkisebbeknek. Részletek itt. Belépődíj: 500 Ft/fő.

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00

Lisztkukacok_zeneakadémia

A Liszt Ferenc téri épületben tartott kiscsoportos foglalkozások az 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg velük, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Belépő csak a foglalkozásokon részt vevő gyermekek számára váltandó! Jegyár: 900 Ft.

Családi Délelőtt – Ludwig Múzeum, 10:30-12:30 (regisztrációs)

csaladi_delelott_lumu

Májusban a Családi Délelőttök a Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállításhoz kapcsolódnak. Játszhattok a hangunkkal, a zeneszámokkal és a lemezborítókkal, a kiállítótérben található és kipróbálható műtárgyhangszerrel. Végül elkészíthetitek egyéni zenedobozunkat, amibe rajongói tárgyakat és hangszereket fognak elhelyezni. Olyan ruhában menjetek, amiben kényelmesen tudtok alkotni, és nem sajnáljátok, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot, kérjük, a programot megelőző napon 17.00 óráig kell jelezni: a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállítást. A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

SZÖRNYEK, HŐSÖK, ISTENEK Családi nap – Magyar Nemzeti Galéria, 11:00-14:00

szornyek_hosok_istenek

Különös lények és történetek az ókori görög mitológiából. Megkereshetitek őket szobrokon, vázákon, festményeken, majd papírból alkothattok lényeket. Vajon megmozdulnak-e? Kreatív műhellyel, gyerek és felnőtt tárlatvezetéssel is várnak benneteket. A programon a családi napra váltott jeggyel lehet részt venni, amely 900 Ft/fő gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria C épület, I. emelet kupolatér

Brub, egy zokni, aminek párja nincs – Jurányi, 11:00

sanyiésbrub

Brub vagyok. Félpár zokni. Mondhatnám, hogy páratlan. Barátaimmal- Trappal, Kexszel és Uppival -Ábel szobájában lakunk. Ha neked is van félpár zoknid, akkor bizonyára tudod, hogy nekünk, ellentétben páros társainkkal, nagyon kalandos életünk van.” 3-10 éveseknek ajánlott előadás. Belépő: 1500 Ft.

Teknős túrák-Tanösvény kicsit másként – Királyrét, 11:00-14:00

teknos_tuta_kiralyret

A Királyréti tanösvény újabb titkok felfedezése várja látogatóit idei Teknős túráin. A Börzsönyt megismerni vágyó természetjárók barangolhatnak erdőben, átkelhetnek hegyi patakon, láthatnak különleges helyeket, növényeket és állatokat. A séta alkalmat nyújt a védett mocsári teknősök életének részletesebb tanulmányozására. Részvételi díj: 750 Ft/fő teljes árú, 500 Ft/fő kedvezményes árú. Előzetes bejelentkezés szükséges. Kapcsolattartó: Sevcsik András, email: sevcsik.andras@dinpig.hu, telefon: +36 30 238 0063.

Szörnyrajzolás – Két Egér Könyvesbolt, 11:00

ket_eger_szornyes

Válasszatok egy szörnydarabkát, és folytassátok, egészítsétek ki, hogy elkészüljön a saját kis szörnyecskétek. Foglalkozás Vesztl Fannival. Részletek itt. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

Hidak és hídépítők napja – Kopaszi-gát, 12:00 (ingyenes)

hidepitok_napja

A legjobb hídtörő középiskolásokat keresik a IV. Hidak és Hídépítők napján, 2016. május 21-én a Kopaszi gáton. Az immár hagyományos hidász napon a profik vékony papírcsövekből építenek 5 méteres hidakat, amelyeken át is kell kelniük az építőknek. A nap vízi parádéval kezdődik, amelyen kenuk, kajakok, motorcsónakok, a Honvédség, KDV Vízügyi Igazgatóságés a Katasztrófavédelem hajói is felvonulnak. A menetet a hatalmas Clark Ádám úszódaru zárja, amely most első alkalommal vesz részt vízi felvonuláson, amely 10:45-kor indul az Újpesti öböltől. A Kopaszi gáton a rendezvények délben kezdődnek, és minden program ingyenes.

Liszti-hiszti – Müpa, 15:00 (ingyenes)

hangulat_junior_eckhardt_gabor-2

A Müpa évek óta sikeresen működő sorozata, a Hangulatkoncertek mintájára szerveződő, de kimondottan az iskolás korosztálynak szóló új ifjúsági sorozat a Hangulat Junior. Ezeken a szombat délutáni hangversenyeken részben a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Előkészítő Tagozatának növendékei – vagyis a közönség soraiban ülő gyerekek korosztályához közel álló korú fiatal művészek –, részben a Zeneakadémia hallgatói adnak koncerteket. Ingyenes!

Falk Art Fórum – V. kerület, Falk Miksa utca (ingyenes)

falkart

Galériák, koncertek, vásár és számos program vár rátok ezen a szombaton a Falk Miksa utcában. 10 és 15 óra között a Miksa Café Ökobisztrónál Recycle Falut építhettek, az info sátornál pedig zsonglőr játékok és nyomozás várja a gyerekeket. Ingyenes!

Rutkai Bori Banda koncert – Salétrom by Loffice feat. KultPult, 17:30

rutkai_bori_banda

A „Loffice határok nélkül” családi rock ‘n’ roll buli a KultPult-tal a Loffice Budapest Salétrom utcai kertjében. A programot rossz idő esetén a Paulay utcai bázison tartják meg. Jegyár 1600 Ft, testvérkedvezmény és nagycsaládos akció van. Jelentkezés és jegyvásárlás e-mailben: mariann.bencze@loffice.at. A koncert jótékony célt is szolgál: a MagikMe – Én is hadd játsszak veled egyik integrációs játékeszközének bécsi kihelyezésére is gyűjtenek.

Varázskemence napja – Mozgásjavító Óvoda és Iskola, Mexikói út, 10:00-17:00

varazskemence

A Varázskemence napja rendezvény szervezői egy felejthetetlen napot szeretnének szerezni fogyatékkal élő, speciális nevelésű gyermekeknek: nem kisebbre vállalkoznak, mint, hogy megpróbálják betölteni számukra – még ha csak egy pillanatra is – a hiányzó érzékük okozta űrt. A gyerekek által készített kemencés kenyeret a látogatók megkóstolhatják és vásárolhatnak is belőle, amivel egyrészt az adott intézményt segítik, másrészt megmutatják a fiataloknak, hogy az általuk készített termékeknek értéke van. A Varázskemence napja teljes egészében non-profit rendezvény.

MÁJUS 22., vasárnap

A Magyar Természet Napja – XIII. ker., Szent István park, 10:00-16:00 (ingyenes)

wwf

Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2014 végén aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. A Magyar Természet Napja május 22-e lett, amikor globálisan a Biodiverzitás Világnapját ünnepeljük. Öko totók, játékok, madárbarát kert, kiállítások, társasjátékok és sok izgalmas program vár rátok. Ingyenes!

Biodiverzitás Világnapja – Pipacs Pékség, Bécsi út 267. (gyártelep), 9:00-16:30 (ingyenes)

pipacs_pekseg

Délelőtt pizzasütés kicsiknek és nagyoknak, falatozás, kora délután a biodiverzitás témakörében kalandozás a vetőmagok kapcsán levetítik A magok háborúja (La guerre des graines) című francia dokumentumfilmet magyar felirattal! Utána pedig kötetlen beszélgetés lesz a film kapcsán, ahol közösen elmélkedhettek arról, hogy milyen problémákat vet fel a film és milyen megoldások lennének jók az adott helyzetben. Részletek itt. Ingyenes!

Pop-up fesztivál a méltányos kereskedelemért – Erzsébet-tér, 10:00-12:00 (ingyenes)

fair_trade_ebreszto

A Tudatos Vásárlók Egyesülete pop-up fesztivált tart 2016. május 22-én vasárnap a belvárosi Erzsébet téren, hogy kedvet csináljon a méltányos kereskedelem, fairtrade, minősített termékekhez. A rendezvény látogatói megismerkedhetnek a méltányos kereskedelem elveivel, fairtrade minősített teát, kávét és gyümölcsöket kóstolhatnak. A pop-up fesztivál társszervezői a Felelős Gasztrohős és a Védegylet. Folyamatos: banánszelfi egy ember nagyságú méltányos banán figurával, banánturmix készítés biciklihajtással a Messzelátó Egyesülettel.

Danubius Családi Zöld Nap – Feneketlen-tónál, 10.00-17:00 (ingyenes)

Danubius-Csaladi-Zold-Nap

Koncertekkel, játékokkal, természetvédelmi programokkal, bemutatókkal várnak benneteket vasárnap a Feneketlen-tónál. 11 órától fellép Farkasházi Réka és a Tintanyúl. Részletek itt.

Cifra Palota: Virágzik az orgona – Müpa, 10:00-12:00 (ingyenes)

presto_kamaraegyuttes_mupa

Orgona expedíció, Góbé koncert, jazz gyerekeknek, Ringató és kézműves foglalkozások várnak rátok ezen a vasárnapon is a Müpában.Részletek itt. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Bogyó és Babóca 3., Játszótársak – Puskin, 10:00

Bogyó és Babóca 3. évad – Gömbi tornya

A Játszótársak, az előző két szériához hasonlóan, 13 epizódban mesél Bogyó, Babóca és kis barátaik élményeiről. A már jól ismert szereplők mellett megismerkedhetünk új karakterekkel is: a kalapját vesztett Gombával, a titokzatos Csillaglánnyal, a kürtős kalácsokat árusító Bodobáccsal és Hörcsöggel. Jegyár: 700 Ft.

Dia- és mesefilmvetítés – Art+Cinema, 11:00

Dia-Dani-és-Dini-kutya

Vasárnap délelőtt az alábbi remek filmeket nézhetitek meg: A telhetetlen méhecske (dia- és mesefilm), Bogyó és Babóca, Dia Dani és Dini kutya (dia- és mesefilm), Harcsabajusz kapitány, Makk Marci mesél. Mesélő: Vágó Piros. Közreműködik: Bíró Ferenc, hivatalos diafilmgyűjtő. Belépődíj: 600 Ft.

Operatúra Papagenóval – Opera, 15:00

operatura_papagenoval

Az Operaház a színfalak mögött is varázslatos hely. Ebbe a rejtelmes világba kukkanthatnak be a gyerekek, akik A varázsfuvola kotyogó madara, Papageno vezetésével ismerkedhetnek meg a Ház és az operajáték rejtett titkaival.

Era kedvencei: Múzeumok Majálisa a Múzeumkertben, Teknős túra Királyréten, Magyar Természet Napja és Biodiverzitás Világnapja, Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn
Rozi kedvencei: Múzeumok Majálisa a Múzeumkertben, Biodiverzitás Világnapja a Pipacs Pékségben, A mi világunk-családi műhely – Deák17 Galériában

jatek_a_minimatineval

Elindult a Minimatiné nagy Vakációváró játéka szuper nyereményekért! Ha nem szeretnétek lemaradni, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt vagy csatlakozni Fb oldalunkhoz.