12 program őszre, ha kamasz gyerekeid vannak

PesText

PesText

Ezúttal a kamasz korosztálynak válogattunk néhány izgalmas programot őszre, úgyhogy ha 12+-os gyerekeitek vannak, érdemes megnézni a következő eseményeket, amelyek között biztosan találtok kedvükre valót a kiállítástól kezdve a fesztiválon át a tudományos vagy éppen sportos programokig.

0036mark kiállítás – Unmute Gallery, Csengery utca 11., szeptember 30-ig

0036mark

0036mark

0036mark nemcsak ismert mesebeli figurákat keresztez fiktív és valós személyekkel, de az így kapott kompozíciót aztán még további klasszikus, modern vagy kortárs (pop)kulturális referenciákkal bíró jelentésrétegekkel egészíti ki. Műveinek teljes értelmezhetőségéhez így szükség lehet általános művészettörténeti, 20-21. századi kultfilmekkel kapcsolatos és magyar, valamint rendszerváltás előtti szovjet mesefilmek ismeretére egyaránt. Részletek itt. Ingyenes!

 

 Light Art Museum – Hold utca 13. (volt Hold utcai piac területén), 2023. szeptember 14-től

 Light Art Museum

Light Art Museum

Fedezzétek fel a fényt, mint fizikai és természeti jelenséget, a technológiai fejlődés indikátorát és szimbolikus jelentéstartalommal felruházott kulturális konstrukciót a LAM Budapest immerzív tereiben, fényinstallációin és vetítésein keresztül. A kiállított alkotások új nézőpontokkal segítenek megérteni a fény természetét: a szupernováktól a fekete lyukakig, a mesterséges természettől a párhuzamos univerzumokig, a programozott neuronhálózatoktól a sugárzó üvegtárgyakig, vagy a kristály szerkezetébe záródott Északi Fénytől a retinán létrejövő fénykoreográfiáig. Részletek itt.

 

Kamasz Táncház a Sarjú Bandával – Fonó, szeptember 16., 18 órától

Sarjú Banda

Sarjú Banda

A 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőből jól ismert Sarjú Banda havonta egyszer táncházat muzsikál, ahova a tizenéveseket várjuk. A kamasz táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. A táncolni már tudók mellett számítunk azokra is, akik most ismerkednének a néptánccal, táncházzal. Az este folyamán tánctanárok segítik a bekapcsolódást akár teljesen kezdő szinttől. Részletek itt.

 

Just TeenTime – Budapest Park, 2023. szeptember 17., 14 órától

Just TeenTime – Budapest Park

Just TeenTime – Budapest Park

Csinálj sztorit a jelenből, próbáld ki magad zenészként, táncosként, sportolóként, YouTuberként és TikTokkerként, éld át a Park vibe-ot a barátaiddal, kötetlenül, szabadon! Szeptember 17-én az ország legmenőbb kamasz eseményével várnak a Budapest Parkban, ahol rengeteg programmal készülnek. A justTEENtime elsősorban a 12-15 éves korosztály számára jött létre. A belépéshez betöltött 12 éves kor felett szülői kíséret nem kötelező, de javasolják. Ez egy biztonságos rendezvény, de örülnek annak is, ha baráti társaságok, szülők és fiatalok együtt érkeznek. 12 éves kor alatt a rendezvényre szülői kíséret kötelező. Részletek itt.

 

Művészeti-önismereti klub tizenéveseknek – Deák17 Galéria, szeptember 20-ától (ingyenes, regisztrációs)

Művészeti-önismereti klub tizenéveseknek – Deák17 Galéria

Művészeti-önismereti klub tizenéveseknek

A klub célja, hogy a fiatalok a kortárs művészet befogadásán, feldolgozásán és saját alkotás által önismereti élményhez jussanak. Teret szeretne adni a beszélgetésnek, a találkozásoknak, a művészet közvetlen befogadásának, az alkotásnak. Lehetőség nyílik gyakorolni egymás elfogadását, magunkkal és másokkal szembeni empátiát és az együttműködést. Adott egy tér, ahol mindenki önmaga lehet és elvárások és kötöttségek nélkül tapasztalhatja meg a benne lakó kreativitást. Részletek itt. A csoportban való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

PesText – Három Holló, Millenáris, szeptember 20-30.

PestText

Fotó: PestText

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében valósul meg. A programsorozat fókuszában ismét a világirodalom áll. A PesTexten nemcsak felolvasások és beszélgetések, hanem szakmai workshopok, koncertek, kiállítások, összművészeti- és gyerekprogramok, valamint sok egyéb izgalmas intellektuális kaland várja a látogatókat! Részletek itt.

 

Brain Bar – Magyar Zene Háza, szeptember 21-22.

Brain Bar

Fotó: Brain Bar

A Brain Bar Európa legnagyobb jövőfesztiválja, ahol a legnagyobb hazai és külföldi véleményvezérekkel, üzletemberekkel és kulturális személyiségekkel közösen vitathatod meg századunk legégetőbb kérdéseit. 2023. szeptember 21-22-én ismét a Magyar Zene Házában lesz a rendezvény, ahol zenészek is szerephez jutnak Sisitől a Band Of StreetS-en át Lil Frakkig és tovább.  A közös gondolkodásban olyan nemzetközi előadók segítenek a látogatóknak, mint Edward Tian, a világ első ChatGPT-felismerő szoftverének alkotója, Sophie Bostock, Földünk egyik legelismertebb alváskutatója, vagy Martin Gurri, a CIA korábbi elemzője. Mindezt diákként vagy tanárként ingyen hallgathatod meg, hiszen a részvételhez csak egy regisztrációs kérdőívet kell kitöltened. Részletek itt.

 

A Grafikai gyűjtemény kulisszatitkai – Szépművészeti Múzeum, 2023. szeptember 28., 16:30

Szépművészeti Múzeum

Grafikai Gyűjtemény Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum megújult grafikai kiállítóterében Georg Baselitz és Andrea Schiavone munkái megismerése mellett a látogatók betekintést nyernek a Grafikai Gyűjtemény életébe is. Fény derül arra, hogyan lett a kiállítótér a gyűjtemény őrzési helye, milyen technikai vívmányokat kell alkalmazni a megfelelő raktározáshoz, valamint hogyan járul hozzá a megfelelő hőmérséklet és fény a papíralapú munkák hosszú életéhez. A programot 14 éves kortól ajánlják. Részletek itt. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósul meg.

 

28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Millenáris, szeptember 28. – október 1. (ingyenes)

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Az idei Fesztivál a Millenárison 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit a Parkban, a B (Nagycsarnok) és D épületben (Üvegcsarnok), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a népszerű amerikai sci-fi író – John Scalzi, díszvendég országként pedig idén Hollandia mutatkozik be. Részletek itt.

 

Kutatók Éjszakája – országszerte, szeptember 29-30. (ingyenes, több programra regisztráció szükséges)

Kutatók Éjszakája

Kutatók Éjszakája

Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Részletek ittIngyenes!

 

Liget Élményfutás – Városliget, szeptember 24. (regisztrációs)

Nézd meg a panorámát a vadonatúj Néprajzi Múzeum tetőkertjéről, és kocogj végig egy kiállítást, fuss át a Magyar Zene Házán, a Mezőgazdasági Múzeumon, a Millenium Házán és a Rózsakerten, nézd meg futva a múzeumi mélygarázst, a Jáki Templom kerengőjét, és merülj nyakig az élményben a Vajdahunyad vára körüli vizesárokban. Fuss keresztül egy csuklós buszon, egy mentőautón, anélkül, hogy ellátásra szorulnál! Tolj magad előtt egy kukát, győzd le a mászófalat, találj ki a habalagútból, juss át a street workout pályán vagy a PET-palack-árkon. Részletek itt. Nevezés itt.

 

Cinemira Teen – Corvin mozi, 2023. október 21-22.

Cinemira Teen

Cinemira Teen

A CINEMIRA TEEN az egyetlen kifejezetten kamaszoknak szóló filmfesztivál hazánkban. A Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon a világ legkiemelkedőbb fiataloknak szóló rövidfilmjeit és mozifilmjeit vetítik a 13+ korosztálynak és számos filmes workshopon és előadáson vehet részt a közönség. Részletek itt.