Nyári táborkörkép 2015.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

nyari_uszotabor

Kreatív-alkotós, öko-kirándulós, okosító, főzős és sportos…Olyan táborokat gyűjtöttünk össze 2015 nyarára, melyeken mi is szívesen részt vennénk. Mielőtt kiválasztanátok a témában, helyszínben és árban megfelelő lehetőséget, mindenképp érdeklődjetek az ismerősöknél vagy látogassatok el a nyílt napokra, ahol erre lehetőség van. Nagy nyári táborkörkép a Minimatinétól!

KREATÍV-ALKOTÓS-MŰVÉSZETI

ket_eger_tabor2015

2015-ben újra múzeumos tábor a Két Egérben! Ismét el lehet indulni a nagytudású Múzeumi Egér és kíváncsi unokatestvére nyomában, és a múzeumokban idén is új kiállítások, új kalandok várnak rátok.
Korosztály: 7-12 év
Időpontok: július 6-10. és  július 13-17. (beteltek!), új időpont: július 20-24.

noga_studio_nyari_taborok

A Noha Stúdió táborainak célja, hogy a megtervezett, de a szabad fantázia használatára, rögtönzésre és helyzetfelismerésre sarkalló játékos programok keretében a gyerekek minél több ismeretet sajátítsanak el környezetükről, egymásról és saját képességeikről. Hétfőtől péntekig reggel 9-től 17 óráig tartanak a foglalkozások, de lehet akár 1 napra is menni.
Korosztály: 5-16 év
Időpontok: több időpontban és tematikával

helloanyu_tabor

A HelloAnyuban tematikus táborokkal várnak benneteket július és augusztus folyamán is. Július 13-17. között Kekam-Bár: A dzsungel hangjaival, július 20-24. között Nyárzengő Tábor: zene-mese-alkotás alternatív zenetanítási és művészetterápiás módszerekkel; augusztus 3-7. között Ugorj a békákkal! – játékos tanulásmotivációs és stresszkezelő tréning; augusztus 10-14. között Mocorgó Tábor: Interaktív mozgásfejlesztés bűvészkedéssel, óriásbuborékokkal kincskereséssel, papírsárkány-reptetéssel.
Korosztály: óvodástól iskolásig
Időpontok: lásd fent

tematikus_het_pagony

Júliusban és augusztusban tematikus délelőttökkel (10:00-13:00) vár benneteket a Bartók Béla úton a Pagony. Július 20. és 24. között mesekönyvet készíthettek Gévai Csillával, augusztus 10-14. között sakkozhattok, augusztus 24-28. között pedig festménymesék lesznek Soós Dórival.
Korosztály: 5-10 év
Időpontok: lásd fent

betuteszta_taborok

A budakeszi Betűtészta Mesekönyvbolt filmes, művészeti és főzős táborral vár benneteket ezen a nyáron a Kompánia Társulattal, Erzsi nénivel és a Cellux Csoporttal.
Korosztály: iskolás
Időpontok: június-július

anderson

A Ferenciek tere 4. alatt található Anderson Arts and Education Research Lab-ban egészen augusztus végéig különböző tematikájú programokkal készülnek 6-16 éves gyerekeknek, délelőtti és délutáni napszakra is. Mehettek egész hétre vagy csak egy-egy alkalomra is (angolul és franciául beszélő gyerekeket is fogadnak).
Korosztály: 6-16 év
Időpontok: június végétől augusztus végéig

fecni_muhely

A FECNI műhely című nyári tábor a kortárs művészetek és az urbánus terek kísérletező – aktivizáló eszköztárával dolgozik. A tábort a 2B Galériában rendezik meg, a Ráday utca „közepén”. Innen kalandozhattok majd el, a kerület izgalmas pontjaiba. A következő kép- és hang alkotó technikákkal kísérleteznek majd: fotó, videó, animáció, hang-„feldolgozás”, de palántázhattok és kiállítást is rendezhettek közösen a résztvevőkkel.
Korosztály: iskolás
Időpont: július 27-31.

kisgombos

Találkoztál már Szegény Dzsonival, a világ legszabadabb emberével? Vagy Árnikával, Östör király szépséges leányával? Most itt az alkalom! Szeretnél részt venni az izgalmas kalandban? Itt bizony nem csak az ügyességedre, kitartásodra, eszedre, de a szívedre is szükség lesz…Ami még lesz a biatorbágyi Kisgombos táborban: meseolvasás, játékos színjátszás, kézműveskedés, foci, próbatételek és minden ami ahhoz kell, hogy a fületek hegyéig belebújjatok a mesébe!
Korosztály: 6-10 év
Időpont: június 22-26.

nemzeti_galeria_tabor

Sárkányok, csaták, királyok, kisasszonyok, hajózás és űrutazás egy helyen. Június 22, és augusztus 7. között heti turnusokban minden hétköznap várnak benneteket a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum nyári táboraiban.
Korosztály: 6-14 év
Időpont: június 22. – augusztus 7.

rajzfilmes_tabor

Az iskolai szünetekben rajzfilmes táborokat rendez a Magyar Rajzfilm Kft. stúdiójában. Az ötnapos táborok alatt megismertetik a résztvevőkkel a rajzfilmkészítés titkait. Gyermekszerető, hozzáértő animátorok segítik a gyerekeket a filmkészítésben, hogy kedvenc figurájukat életre kelthessék. A kész filmet hazavihetik. Külföldieket is szívesen látnak.
Korosztály: iskolás kortól
Időpontok: június 15. – augusztus 28.

corvin_rajziskola_tabor

Készítsd el kedvenc mesédet, történetedet animált könyvben. Megmozgatják kitalált karaktereidet és életre keltik őket térben pop-up technikával. A hét végére mindenki egy saját készítésű egyedi képregénnyel térhet haza. Helyszín: a Corvin Rajziskola műtermei, szabad tér (Feneketlen tó környéke, Gellért hegy, Dunapart). Ebédet és tízórait biztosítanak. Többféle tematikájú tábort is indítanak.
Korosztály: 7 és 9 éves kortól
Időpont: június 15.- július 17.

szinter_indian_tabor

A Színtér Budaörsön rendezi meg nyári indián táborát: „A Földet tisztelni és becsülni kell, vallja az indián szemlélet. És valljuk mi is. A Föld adta kincseket és a környezetünkben megtalálható alapanyagokat hasznosítjuk újra. Ezek újraértelmezése és belőlük készült eszközök és tárgyak erősítik az alkotás élményét, a létrehozásban rejlő pozitív energiákat. Önbizalmat adó és növelő, energiákat levezető, pozitív mederbe terelő tevékenységekkel indítjuk el a nyarat. Letesszük az év közbeni, iskolai nehézségeket, és a szabad alkotást és önkifejezést hívjuk segítségül.A létrehozás, alkotás növeli az önértékelést, az önbizalmat, pozitív érzésekkel tölti el a gyerekeket.” – NINCS MÁR HELY!
Korosztály: 5+
Időpont: június 22-26.

ceramicafe_tabor

Ceramicafé nyári tábor. „A kerámia és kreatív foglalkozások köré olyan játékokat, strukturált gyakorlatokat szövünk, amik segítenek a gyermeki gátlásokat feloldani, tisztábban látják önmagukat, megismerik erősségeiket. Nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációs készség fejlesztésére, a társas hatékonyság elősegítésére és a konfliktus kezelő technikákra. Az alkotásokat minden gyerek hazaviszi. Ebéd után a szabadban folytatódik a tábor, ahol hagyjuk őket szabadon is játszani, de olyan közös játékokat is játszunk, mint az óriás homokvár építés vagy a kincskeresés.”
Időpont: június 15.-július 10.
Korosztály: óvodás kortól

helka_tabor

Idén Veszprémben várják Nyulász Péter regényének rajongóit a Helka táborba.
Időpont: július 3-13.
Korosztály:
iskolás kortól

ÖKO, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS KIRÁNDULÓS

humusz_tabor

Bolygó kalandorok táborába olyan gyerekeket vár a Hulladék Munkaszövetség, akiket érdekel a környezetük és szeretnek is aktívan tevékenykedni benne. Amit nyújtanak: a felfedezés izgalmát, a foglalkozások során a gyerekek játszva, saját tapasztalataik útján ismerhetik meg a nagyváros zsibongó forgatagának legapróbb lakóit, és éltető elemeink: a levegő, a víz, a talaj sajátosságait. Az „Ismerd meg és óvd!” elv alapján olyan érzékenyítő programokat szerveznek, melyek által a fiatalok kiszakadnak egy időre a digitális, magányos világból és jó társaságban, szép környezetben, aktívan szívhatják magukba az élményeket.
Korosztály: 7-12 éveseknek
Időpontok: augusztus 3-7.

kapocsfalusitabor2013

A Kapocs a gyermekért a Csillaghegyi Közösségi Házban rendezi meg táborát több korcsoportnak sok-sok játékkal és kirándulással. A Tisza-tóhoz pedig egy igazi falusi tábort terveznek, mintha csak a nagyinál nyaralnál jeligével.
Korosztály: 6-10 évesek, 10-14 évesek.
Időpontok: több időpontban

lato_mezo_tabor

A Látó-mező Közösségi Ökotábort idén is Nagybörzsönyben, Magyarország egyik még eredeti szépségében megmaradt erdős vidékén rendezik meg. A résztvevők egy hét alatt belekóstolhatnak a vidéki életbe, az önellátás alapjaiba, a környezettudatos életmód rejtelmeibe, a közösségek fenntartó erejébe. Megismerkedhetnek az erdő, a mező, a patak flórájával és faunájával. Jelentkezési határidő: május 15.
Korosztály: 7-14 év
Időpontok: július 27.-augusztus 2., augusztus 3-9.

madartani_tabor

A Magyar Madártani Egyesület idén is rengeteg helyszínen és időpontban vár benneteket.
Korosztály: 7+
Időpontok: több időpontban

TERMÉSZETISMERETI NAPKÖZIS TÁBOR A TIHANYI FÉLSZIGETEN

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park napközis táborában délelőttönként barangolhattok a Tihanyi-félszigeten, vizsgálódhattok a vízben, bogarászhattok, madarászhattok, délutánonként kézműveskedéssel, közös játékkal, vetélkedőkkel várnak benneteket. Érdemes böngészi a többi nemzeti park oldalán is a táborozási lehetőségekről.
Korosztály: 7-12 év
Időpontok: július 6-10.

magosfa_tabor

Érdekel a természet? Az erdei vadak, madarak, a patakban élő sosem látott állatok? Szívesen kóstolnál ehető erdei növényeket? Szeretnél meredek szurdokvölgyekben, lankás legelőkön, hegytetőkön, vadregényes ártéren csatangolni? Megnéznéd csillagászati távcsővel napkitöréseket és a bolygókat? A Magosfa Alapítvány Természet és Klíma Táborában sok izgalmas programmal várják a gyerekeket Kismaroson.
Korosztály: 8-18 év
Időpont: július-augusztus

sargabusz

Utazás busszal, hajóval és gyalog, térképészet, nyomkeresés, Duna, összművészeti játékok, számháború, szendvicstervezés, Zsámbéki-medence, növényhatározás, szabadban ebédelés, földönkívüliek. Ezt kínálja a Parányi Műhely idei nyári sárga buszos tábora. A Jurányiban és a Margitszigeten pedig lakatlan sziget tábort tartanak. Program: saját lakatlan sziget készítés, nyomkövetés, talált anyagokból építés, a Margitsziget mesésítése, akciózás a helybéliekkel, Duna, igazi hajózás, térképészet, festés.
Korosztály: 6-11 év
Időpont: június 16-19. (lakatlan sziget), június 22-26. (sárga buszos)

elmeny_velunk

Az Élmény Velünk nyári táboraiban a Dunakanyarban és Budapesten barangolhattok és izgalmas helyeket fedezhettek fel. A tábor bázisa a Fruska Bisztro a Kopaszi-gáton, innen indulnak és érkeznek a gyerekek (egyes napokon a Nyugati pályaudvarról és ide vissza). Sok csapatjátékkal, kirándulással, kincskereséssel várnak benneteket.
Korosztály: 6-11 év
Időpont: június 15. – augusztus 28.

Az Állatkert Zoo Tábora a gyerekek és a szülők körében egyaránt népszerű. A tábor célja, hogy a gyerekek úgy töltsék el a szünetet, hogy az ne csak  szórakoztató, de hasznos is legyen. A Kecskeméti Vadaskert, A Veszprémi, a Xantus János, és a Debreceni Állatkert is táborokkal vár benneteket.
Korosztály: több korcsoportban óvodástól iskolásig
Időpontok: több időpontban

MOZGÁS, EGYÉB

bringaakademia_tabor

Elmúltál már 9 éves, de nem vagy még 13? Szeretnél egy igazi bringás kalandot, ahol játszva ismerkedhetsz a biztonságos biciklizéssel? Ha igen, a BringaAkadémia nyári táborban a helyed, ahol megismerkedhetsz a kerékpáros közlekedési szabályokkal is. Az ötnapos napközis táborban a kőbányai Sportligetben található BringaParkban egésznapos játék várja a gyerekeket sok bringázással.
Korosztály: 9-13 év
Időpontok: június végétől augusztus közepéig

elmenyfalu_sarud

Sarudon, a Tisza-tónál szörf-, vitorlás- és horgász táborokkal várnak benneteket a nyár folyamán. A szállás egy teljesen felújított parasztházban lesz egy hozzá kapcsolódó sportpályával, kerékpárokkal, társasjátékokkal, kerttel, kerti tóval, kemencével.
Korosztály: 6-14 év
Időpontok: egész nyáron

judo_jujitsu_gyerek_nyari_tabor

A Jiu Jitsu táborba várják azokat a Budapesti Budo és Mozgásművészeti Egyesület, akik már ismerik és akik még nem ezt a harcművészeti ágat.
Korosztály: 5-14 év
Időpont: augusztus 3-8.

uszotaborok

Idén is lesz nyári úszótábor a Vidám Vidrákkal a Margitszigeten napi két úszófoglalkozással, sok játékkal, bemutatóval és úszóversennyel. Emellett az Úszó Pingvin Magánóvoda és a Darnyi Úszóiskola is tart majd táborokat ugyanezen a helyszínen.
Korosztály: 6-14 év
Időpont: június 15-től július 10-ig

bodor_major_lovastabor

A Bodor Major a Szentendrei-szigeten ismét lovas táborokat indít a nyári szünetben, heti turnusokban hétfőtől péntekig, 6 éves kortól 17 éves korig. A gyakorlati lovas oktatás mellett a gyerekek elméleti és lóápolási ismeretekre is szert tesznek és élvezhetik a major szórakoztató programjait is.
Korosztály: 6-17 év
Időpont: több időpontban

bababas_villa_tabor_IMG_8713-1

Liszkay Vera múzeumpedagógus és Tihanyi Lilla múzeumpedagógus-jógaoktató vezetésével sok-sok izgalmas feladattal várják majd a gyerekeket, ahol az ÉG ÉS FÖLD témáját dolgozzák fel játékosan. Kreatív alkotás és különböző művészeti technikák kipróbálása során együtt barangolnak a gyerekekkel a mesék, a versek, a képzőművészeti alkotások, a zene és a földrajz világában. A kreatív délelőttöket mindig a témához kapcsolódó közös jógázás zárja le. A táborra szép idő esetén a Barabás Villa kertjében kerül sor.
Korosztály: 7-12 év
Időpont: július 6-10.

A népi kultúra elismert gyűjtője Kallós Zoltán néprajzkutató. A szentendrei Skanzen táborában az ő tiszteletére rendezett kiállítás (Indulj el egy úton…) nyomán „indulnak el” és szeretnék megismertetni a gyermekeket hagyományaink néhány szeletével, kincseivel.
Korosztály: iskolás kortól
Időpontok: június 29. – július 24.

mocorgo_tabor

Több játszóházban, több időpontban tart táborokat ezen a nyáron a Mocorgó csapata kincskereséssel, bűvészkedéssel, zsonglőrködéssel, papírsárkány készítéssel, óriás buborékokkal és sok izgalmas programmal.
Korosztály: óvodástól kisiskolásig
Időpontok: több időpontban és helyszínen

nyari_tabor_momjatszohaz

Ezen a nyáron több tematikust tábort is indítanak a MOM Játszóházban, ahol a gyerekek egész nap játszhatnak és játszva tanulhatnak. Állati kalandok, mese, indián, kreatív fejlesztő, kalóz és mindenféle egyéb tábor is szerepel a kínálatban. Természetesen nemcsak játszóházi, hanem sok-sok kinti programot is terveznek (kincskeresés, indiánosdi, állatsimogatás, színházlátogatás).
Korosztály: 5-12 év
Időpontok: egész nyáron

Bilimbo_2011_jli_tbor_151 (1)

2015. nyarán is várnak benneteket a Bilimbo háza bölcsis, ovis és kisiskolás táboraiba. Felújították középkori királylányos, lovagos táborukat, lesz megint kalózos-hableányos program és izgalmas dinós, kisállattudos és angol sajtkukac tábor. A Bilimbo Hűvösvölgy munkatársai lovas és kutyás táborokkal várják az érdeklődő családokat. Idén is szerveznek montessori tudóstábort és mesés napokat. A Bilimbo Naphegyen megint szerveznek detektíves és indiános táborokat.
Korosztály: bölcsistől kisiskolásig
Időpontok: júliustól augusztusig

millipop_mosolygyar

Idén is várják a gyerekeket június 15-től 10 héten át a Millipop Mosolygyár játéktáborába.
Korosztály: iskolás
Időpontok: júniustól augusztusig

kuktanoda

A Kuktanoda táborában délelőtt a megfőzhetitek a közös ebédet, minden nap más nemzet konyhájával ismerkedve. Közben beszélgethettek, ismerkedhettek a fűszernövényekkel, különleges alapanyagokkal, más nemzetek étkezési sajátosságaival. Ebéd után lehet készíteni desszerteket,csokibonbont, fagyit, süteményeket és üdítőket, de lesz olyan nap, amikor kimehettek a Városligetbe számháborúzni, tollasozni, focizni, mozizhattok vagy egyik délelőtt a Garai téri piacon megmutatják, hogyan érdemes piacon vásárolni, mikre érdemes odafigyelni.
Korosztály: 6-16 év
Időpont: július 6-től augusztus 28-ig

???????????????????????????????

Tűzzománc, ovis, kékfestő, mese, színjátszó és még sok más tematikájú táborral vár benneteket idén is a Marczibányi Téri Művelődési Központ.
Korosztály: óvodás kortól
Időpont: több időpontban

TUDÓS

gyerekegyetem

Ebben az évben a BME Gyerekegyetem kimondottan a 9-14 évesek számára kerül megrendezésre, legelőször Magyarországon. Az előadások és a foglalkozások 9 órakor kezdődnek és 16 óráig tartanak, a gyerekeket 16:00-17:00 között kell elvinni. A gyerekek felügyeletéről tanárok és végzős egyetemisták gondoskodnak. A szülők elkísérhetik a gyerekeket a rendezvényre, de a kis- és nagyelőadásokon nem vehetnek részt. A rendezvény utolsó napján, pénteken délután kerül sor a  „diplomaosztóra”, ahová a szülőket is szeretettel várják.
Korosztály: 9-14 év
Időpont: június 29-július 3.

sakktabor

A nyári sakk táborokba 3-16 éves gyerekeket várnak. Egy-egy turnus alatt az óvodások, kisiskolások napi gyakorlással, játszva ismerhetik meg a sakkjáték alapjait. Több időpontban és helyszínen indítanak táborokat, sokszor úszással, tenisszel vagy egyéb sporttal kombinálva.
Korosztály: 3-16 év
Időpont: június 15-től augusztus 14-ig

A tizenötödik alkalommal rendezik meg a Kiskun-Neptunusz Csillagászati Észlelőtábort Jászszentlászlón, a Kézművesek Tanyáján. Minden nap elméleti és gyakorlati témájú előadásokkal, csillagászati megfigyelésekkel, egész napos kirándulásokkal és egyéb szabadidős programokkal várnak benneteket. Kiskorúak csak szülői felügyelettel vehetnek részt a táborban, 14-18 évesek pedig szülői engedéllyel.
Korosztály: kisiskolástól 18 éves korig
Időpont: július 10-19.

A legjobb hétvégi programokért, interjúkért, a legújabb gyerekbarát helyekért, személyes beszámolóinkért és válogatásainkért látogassatok el a minimatine.hu-ra és kövessétek közösségi oldalunkat.