Mássz a falra! – Monkey Boulder megnyitó, máj. 10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 MONKEY BOULDER_martin

770 nm alapterületen 630 nm falfelület, 5m maximális magasság, 230 nm szivacs, 4000 db fogás, edző és nyújtó rész, büfé, játszósarok és gyerekfal a lurkóknak, előadóterem/vetítő, kedves és segítőkész személyzet. Hogy mi ez? Budapest legújabb mászó komplexuma, a Monkey Boulder a Szentendrei úton. A közelgő megnyitó kapcsán beszélgettünk Martincsák Istvánnal, a hely megálmodójával és megvalósítójával arról, hogyan készült el a terem, miért jó a gyerekeknek a mászás, mit vigyünk magunkkal az első alkalommal, mire számíthattok, ha ellátogattok majd hozzájuk.

Mióta motoszkál benned az érzés, hogy létre kell hoznod a Monkey Bouldert?  

Kb. 3 éve fogant meg bennem egy olyan terem ötlete, amely a bázisa lehetne ennek a sportnak. A boulder a világ minden táján népszerű mozgásforma, mert minden testrészt átmozgat, közösségben vagy, és nem utolsó sorban a felszerelés igénye minimális. Egy kicsit torna, egy kicsit jóga és egy kicsit tánc. Hogy ez hogy jön össze? Ki kell próbálni, és akkor megérti az ember. Nagyon sokat köszönhetek a mászásnak, és hiszek benne, hogy ez másoknak is sokat adhat. Láttam megvalósításra nagyon jó példákat a környező országokban, és arra gondoltam, hogy ha már testem-lelkem a mászás mozgatja több mint 22 éve, akkor itt és most tennem kell, hogy nálunk is létrejöjjön egy ilyen terem.

Ez a hely példa lehet mások számára is, hogy az álmokat nem szabad feladni. Hogyan fogtál neki a munkának? Jöttek a lehetőségek vagy keményen meg kellett dolgoznod a helyért?

Igen az álmokat nem szabad feladni. Sosem könnyű. Az álmok már csak ilyenek. Talán, ami a legnehezebb volt, olyan társakat találni, akik szintén úgy és annyira akarják ezt mint én. Ez egy eléggé speciális terület. Ugyan a köteles sziklamászást már általában ismerik, de a boulderezés szó hallatán sokaknak elkerekedik a szeme. Még kevéssé ismert pedig véleményem szerint sokkal szórakoztatóbb és veszélytelenebb mint a hagyományos értelemben vett sziklamászás. Ilyen helyzetben igyekeztem megvalósítani az álmom, egy nemzetközi szintű boulder terem kialakítását, ami átmegy a profik vizsgáján, szívesen jönnek a teljesen kezdők, valamint a gyerekek is jól érzik majd magukat. Tavaly történt meg a nagy előrelépés, amikor találkoztam két másik olyan emberrel, akik nem csak jó ötletnek tartották, de lehetőséget is láttak benne, és nekik is ugyanaz lett az álmuk, az ország legjobb és legnagyobb boulder termét megnyitni. Nagyon örülök hogy egymásra találtunk mert ugyanaz az elkötelezettség dolgozik bennük is mint bennem, ráadásul jól kiegészítjük egymást.

MONKEY BOULDER_03

Aki még soha nem mászott, milyen tanácsokat tudnál adni, hogyan kezdjen neki. Gondolom, egy alap állóképességre szükség van. Lesz nálatok esetleg oktatás is? Egyáltalán felnőtteknek érdemes-e elkezdeni?

Gyorsan! Minden mászás nélküli perc elvesztegetett idő!  :)))  Nem kell hozzá semmiféle speciális képesség, és korhoz sem köthető. A fiataloknál mégis nagyobb az érdeklődés, de ez szerintem a nyitottságon múlik. Ha beengedem az élményt, hatni fog, ha előítéletes vagyok, akkor nem lesz élmény. Nekem van barátom aki 40 felett kezdte és most alig lehet bírni vele, állandóan mászni akar. Mászócipő és magnézium por, mindössze ennyi amire szükség lesz. Rengeteg könnyű pálya/út lesz kijelölve a kezdőknek, és foglakozásokat/edzést is tartunk majd. Ami fontos, itt is, mint minden más sportban, hogy nem szabad feladni. Az első néhány alkalom nehéz, hiszen a testünk, az izmaink nincsenek hozzászokva az újfajta mozgáshoz. Az alkarnak és a kéz bőrének hozzá kell szoknia az új terheléshez, de a kezdeti nehézségek után egyre inkább rá tud kapni a kezdő mászó a mozgásra, aztán pedig már nincs megállás. 

Sok fesztiválon, rendezvényen láttam már, és persze saját gyerekemnél is tapasztalom, hogy egyszerűen imád felmászni bármire. Olvastam, hogy nálatok lesz gyerekfal is. Hány éves kortól ajánlott a mászás? Mikor érdemes elvinni egy ilyen helyre, hogy kipróbálja. És mit vigyünk magunkkal az első alkalommal (ruházat, cipő stb.)?

A köteles mászás már régóta egyfajta kelléke a fesztiváloknak és nagyobb rendezvényeknek, nem véletlenül. Ennek én személy szerint örülök is, meg nem is. Örülök, mert ismertté tudott válni valamennyire ez a sport, viszont sajnos az esetek többségében épp a mászás lényege és különlegessége nem jelenhet meg ezeken az eseményeken. Sajnos általában nem megfelelő minőségűek a falak, nem jók a fogások, nincs semmi kreativitás az utakban, és a személyzet nem tud segíteni a teljesen kezdő, de bátor mászóknak.
A legtöbb gyerek alapból imád mászni, ez is nagyon sok mindenre vezethető vissza. Ami fontos, és sajnos az emberek nincsenek megfelelően tisztában ezzel, hogy ez a fajta mászó mozgás többek között erősen hat az idegrendszer fejlődésére, a koordinációra és az általánosságban vett problémamegoldó képességre. Ez egy természetes dolog, amire a gyerekeknek igénye van. Ezért van minden játszótéren mindenféle mászóka. Kezdetben a 6 év feletti gyerekeket várjuk majd, szeretnénk megmutatni nekik ezt a különleges sportot játékos edzések formájában. Lesznek ennek a korosztálynak készített pályáink, valamint edzésre elkülönített rész. A későbbiekben szeretnénk kialakítani mesés elemekkel tarkított gyerekfalat is, hiszen a hatéves kor alatti gyerekeket inkább a játék rész érdekli, kevésbé köti le őket a mászás. Viszont így, játékosan másznak, mozognak, és persze fejlődnek is.

A mászódivattól eltekintve a kezdéshez megfelelő egy laza melegítő is vagy olyan ruházat ami szabad mozgást tesz lehetővé és védi a térdet. A divat pedig a latex nadrágtól a nagyon hightech anyagokból készített outdoor ruhákig terjed. Nagy a választék. Figyelni csak arra kell hogy ne legyen beakadó dolog rajta (pl. kapucni), mert az nehezíti az A pontból B pontba jutást a falon. Szükség van még mászócipőre, hogy precízen tudjunk lépni, és magnéziára (magnézium-oxid por – a szerk.) a kezek csúszásmentesítéséhez. Kezdőként bérelhetsz cipőt a teremben, ez ajánlott. Kisebb gyerekeknél egy szűkebb tornacipő is megteszi. Később pedig ha megvannak az első tapasztalatok és a vonzalom, akkor pedig érdemes egy megfelelő cipőt kiválasztani. Ebben is segítünk, mert ez a záloga a későbbi fejlődés mértékének. Gyakori, hogy az emberek egyre nehezebbet szeretnének mászni, és ennek semmi akadálya egy jó cipővel és némi szorgalommal. A magnézia is fontos dolog. Hiánya egy bizonyos szint felett pótolhatatlan erővel. 🙂 Ezt is lehet kölcsönözni természetesen, de egy zia-táskát már pár ezer forintért, a belevaló magnéziát pedig mindenféle kiszerelésben rögtön a recepción is beszerezhetitek.

MONKEY BOULDER__02

Mikor lesztek nyitva és milyen árakkal, belépőkkel várjátok a látogatókat? Lesznek esetleg nyitási akciók, bérletek?

Hétfőtől péntekig 12 és 23 óra között, hétvégén pedig 10 és 22 óra között várjuk majd a mászás rajongóit és a mászásra nyitott embereket. A napi belépők mellett természetesen lesz lehetőség bérletvásárlásra is kedvezményesebb áron, illetve a diákok és a gyerekek olcsóbban látogathatják majd a termet. Az edzésekre külön edzésbérleteket lehet majd váltani.

Május 10-én nyittok. Aki ezen a napon ellátogat a Monkey Boulderbe, milyen programokkal várjátok?

Több helyszínen szervezünk programokat. A teremben a hivatalos megnyitó után (18 óra) egész este lehet majd mászni. A mászáson kívül természetesen egyéb programokkal is készülünk, mint a tombola, vicces mászóverseny, látványosságok. A terem előtti nagyobb szabad teret is elfoglaljuk aznap, ami egy kis grillezés és a kötetlen beszélgetések helyszíne lesz. Késő este pedig DJ szolgáltatja majd a talpalávalót, ha már elfáradtak a kezek. Reményeink szerint egy remek estével ünnepeljük meg e jeles alkalmat. Vasárnap rápihenünk a megnyitóra, zárva tartunk, de hétfőtől várunk mindenkit!

Köszönjük szépen, találkozunk a megnyitón!

Fotó: Minimatiné