A kortárs gyermekirodalom, a bábművészet és a múzeum találkozása – Mini Textúra és egy különleges bábkiállítás

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mini Textúra – Egymásra hangolva című bábkiállítás - Magyar Nemzeti Galéria

Idén is visszatér a Magyar Nemzeti Galéria termeibe a Mini Textúra, emellett a programsorozattal egy időben kerül megrendezésre az Egymásra hangolva című bábkiállítás is, amelyet sok jó program is kísér majd. A kortárs gyerekirodalom, a bábszínház és a múzeum tökéletes találkozása gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt!

Mini Textúra 2020

A Pozsonyi Pagony által felkért írók (Bán Zsófia, Gévai Csilla, Kiss Judit Ágnes, Molnár T. Eszter és Nényei Pál) kiválasztottak egy-egy műalkotást, amelyik számukra kedves, érdekes, vagy inspiráló, és írtak hozzá egy történetet. A Budapest Bábszínház viszi színre a meséket öt rendező (Ács Norbert, Bercsényi Péter, Jankovits Péter, Kovács Judit, Mórocz Adrienn) segítségével, bábszínészek és bábok bevonásával. Az így készült darabok magukon viselik a festők, az írók, a bábrendezők és a bábszínészek kézjegyét, így idén is igazán izgalmas darabokat várhatunk.

Mini Textúra

A résztvevők az öt jelenetet egymás után nézhetik végig, ezután egy térkép segítségével nyomozós játékra invitálják őket a Galéria főépületébe, az állandó kiállításokba, ahol meg kell keresniük az eredeti műalkotásokat, és pár kérdésre válaszolniuk. A Mini Textúra előadást 7-12 éves gyerekeknek ajánljuk, de mi is nagyon élveztük a sajtótájékoztatón bemutatott részletet.

Az előadások időpontjai:

  • 2020. március 8., vasárnap, 11:00 és 15:00
  • 2020. március 14., szombat, 11:00 és 15:00
  • 2020. március 22., vasárnap, 11:00 és 15:00
  • 2020. március 29., vasárnap, 11:00 és 15:00

Jegyárak az előadásra: egységesen 2800 Ft, jegyek korlátozott számban kaphatók! (Érvényes az előadásokra és a teljes állandó kiállításra, beleértve a pop-up bábkiállítást is.)

Idén először a Mini Textúra ideje alatt Egymásra hangolva címmel egy pop-up bábkiállítást is megtekinthetnek a látogatók a Galéria C épületében, amelyhez kiváló apropót nyújt a Budapest Bábszínház alapításának 70. évfordulója. A bábok a bábszínház több mint 20 000 darabos bábgyűjteményéből erre az egy hónapra költöznek át a Galéria kiállítótereibe, reflektálva az állandó gyűjtemény egy-egy darabjára. Igazán izgalmas darabokat találhattok itt, ahol vagy témában, vagy stílusban vagy az alkotók által találtak egymásra a bábok és a képzőművészeti alkotások. Olyan emblematikus alkotók munkáit láthatjátok mint Bod László, Boráros Szilárd, Bródy Vera, Gábor Éva, Hoffer Károly, Koós Iván, Ország Lili, Schéner Mihály vagy Szűr Szabó József. A kiállításhoz kapcsolódva is több izgalmas programmal készülnek a múzeumban:

  • Gyerekszemmel tárlatvezetés gyerekeknek – március 7-én és 28-án 11 órától – 6-12 éves gyerekeket várnak
  • Varázsszőnyeg múzeumpedagógia program gyerekeknek – március 21-én 11 órától
  • Rendhagyó tárlatvezetés felnőtteknek – március 7-én, 21-én és 28-án 16 órától

Jegyárak a kiállításra: teljes árú jegy 3200 Ft, kedvezményes 1600 Ft, 6 év alatt ingyenes.

Képek: MNG, Minimatiné

A legjobb hétvégi programokat, gyerekbarát helyeket, új játszótereket, gyerekkönyveket vagy kirándulás ötleteket keresitek? Akkor látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!