A legjobb programok a téli szünetre – dec. 25. – jan. 3.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

f_gyorffy_anna_pim_02

Kirándulás, mozgás, színház, filmek, kiállítások, játszóházak, állatos programok, fényvillamos, hogy jól fejeződjön be és még jobban kezdődjön az új esztendő. A legjobb programok a téli szünetre a Minimatiné válogatásában! Ez az ajánló már nem aktuális, nézzétek meg 2019-es téli szünetes válogatásunkat!

Kirándulás, mozgás

normafa_jatszoter

Egyik szemünk sír, hogy erre az évre már nem ígérnek havat, viszont kirándulni lehet majd az 5-10 fokos pluszban. Látogassatok el a Normafához, és nézzétek meg a legújabb játszóteret az Anna-réten, melyet a megnyitó hetében teszteltünk is. Bakancsot vegyetek, mert nagy sár van.

dobogoko

Dobogókőn szintén nem találtok majd havat, de télen is érdemes felkeresni.

budakeszi_vadaspark_02

A Vadaspark december 25-26-án és január 1-jén zárva tart, 27-én 9 és 17 óra között, december 28-30. 9-től 15:30-ig, december 31-én 13 óráig várnak benneteket, január 2-án pedig a szokásos téli menetrend szerint tartanak nyitva. Ezen a napon a látogatók egy különleges program keretében ismerhetik meg a Magyarországon őshonos nagyragadozókat. A parkban élő medve, farkas, hiúz és sakál lesz az előadások főszereplője a Nagy Ragadozó Napon. A veresegyházi Medveotthon pedig december 25-e kivételével minden nap nyitva tart.

varosligeti_mujegpalya_03

A nagyobb pályák mellett a kerületi kisebbek is várnak benneteket több helyszínen ingyenes pályahasználattal, hasznos információkkal itt találtok. A karácsonyi vásárok közül a két ünnep között is még nyitva találjátok a Vörösmarty térit és a Bazilikánál lévőt is.

gyerekvasut

December végén is óránként közlekednek a Gyermekvasút vonatai a hétfői üzemszüneti napok kivételével. December 24-én a déli órákban indulnak az utolsó vonatok. Karácsony mindkét napján, illetve december 27-én is hétvégi menetrend szerint járnak vonatok a teljes üzemidőben.

kiralyreti_erdei_vasut

December 24-e kivételével a téli menetrend szerint közlekedik a Királyréti Erdei Vasút, vagyis munkanapokon nem, de hétvégén és a többi ünnepnapon 10 és 18 óra között. A karácsonyi díszbe öltöztetett szerelvények december eleje és január közepe között várnak benneteket minden hétvégén.

vacratoti_botanikus_kert

A Vácrátóti Botanikuskert az ünnepek alatt és a két ünnep között is minden nap a szokásos nyitva tartási időben, 8 órától 16 óráig látogatható.

KIÁLLÍTÁSOK

moso6

Mosó Masa barátai – Petőfi Irodalmi Múzeum
F. Györffy Anna (1915–2006) az elmúlt hatvan év egyik legtermékenyebb gyermekkönyv-illusztrátora volt. Nemzedékek nőttek fel az általa illusztrált könyveken és diafilmeken, amelyek közül a legismertebbek (Mosó Masa mosodája, Pöttyös Panni, Hófehérke, Óvoda az őserdőben) máig népszerűek. A kiállítás első ízben mutatja be a grafikus sokoldalú munkásságát iparművészeti pályakezdésétől a gyermekkönyv- és meseillusztrációkig. A kiállítás nyitva: 2015. november 9. – 2016. április 30. Ünnepi nyitvatartás: december 24-25 zárva, december 26-án és 27-én nyitva, december 31-én 14 óráig nyitva, január 1. zárva, január 2-án és 3-án nyitva.

csopa_2

Csodák Palotája
A Csodák Palotája nem csupán egy kiállítás, hanem egy 1700 négyzetméteres fizikai játszóház, ahol több mint 100 kiállított játék segítségével a gyerekek játékosan ismerhetik meg a fizikai jelenségeket. Ünnepi nyitvatartás: dec. 24. 9:00-15:00, dec. 25-26. zárva, dec. 27. 10:00-20:00, dec. 28-30. 9:00-19:00, dec. 31. 9:00-15:00, jan. 1-jén zárva.

Magyar Természettudományi Múzeum
Egyik kedvencünk a Természettudományi Múzeum rengeteg felfedezni valóval. December 22-25-ig zárva, december 26-28-áig nyitva, december 29-étől január 1-jéig zárva, január 2-3-án nyitva, ráadásul mivel január 3-a a hónap 1. vasárnapja lesz, a múzeum állandó kiállításai gyerekekkel két felnőtt kísérő számára is ingyenes, 6 év alatt pedig mindig ingyenes!

FILMEK

https://www.youtube.com/watch?v=pCj4jR-foGE

Hókirálynő
Egy távoli vidéken, ahol elvarázsolt hadihajók fagynak jéggé, és városok alusznak örökös téli álmot, élt egyszer egy bátor testvérpár, Gerda és Kai. Édesapjuk, Vegard varázsló különleges hatalommal bírt: olyan tükröket készített, amelyek megmutatták, milyen érzéseket, vágyakat rejt az emberek lelke. Ám a fagyos szívű Hókirálynő, aki a világot örökké tartó téllel sújtotta, nem nézte jó szemmel, hogy a birodalmában van valaki, aki képes a legtitkosabb érzéseket is feltárni…

https://www.youtube.com/watch?v=EmVEOtFkKno

A kis herceg
A történet főhőse egy kislány, akit édesanyja nagy erőkkel készít fel a felnőtt életre, ám szigorú menetrend szerint zajló napjaikat megzavarja a furcsa, ám jólelkű szomszéd. A pilóta egy egészen különleges világot mutat meg kis barátjának, ahol bármi lehetséges. Egy világot, mellyel sok évvel ezelőtt A kis herceg ismertette meg őt. A kislány varázslatos utazásra indul saját képzeletében és a kis herceg világában, és rátalál saját gyerekkorára. Itt tanulja meg végül, hogy a világon a legfontosabbak az emberi kapcsolatok, és hogy ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

https://www.youtube.com/watch?v=Ru3Oj7TPmfY

Dínó tesó
A nagy kaland középpontjában egy Arlo nevű apatoszaurusz áll, aki különös emberi barátra tesz szert. Miközben egy titokzatos és zord vidéken vándorolnak, Arlo megismeri a félelmeivel való szembenézés erejét és megtudhatja, hogy mire képes valójában.

Snoopy és Charlie Brown
Charlie Brown, a világ talán legismertebb, legkerekebb fejű lúzere, a kisiskolás, akinek soha, semmi sem sikerül, belevág élete legnagyobb, legkockázatosabb vállalkozásába: meg akarja szólítani az osztályukba érkezett új lányt. Próbálkozását izgalmas és fordulatos kalandok kísérik: osztálybuli, táncverseny, jéghoki, a Háború és béke egy különösen vastag változat, valamint egy titokzatos módon tökéletesre sikerült dolgozat is része a hajmeresztő történetnek – miközben Charlie kutyája, Snoopy légi csatába keveredik ősi ellenségével, minden pilóták legveszélyesebbikével, a Vörös Báróval.

Száva, a szív harcosa
Egy távoli vidéken egy kis erdei faluban éldegél Száva, a 10 éves fiúcska az édesanyjával. A vidék egykor a fehér farkasok védelme alatt állt, de mikor az állatok az emberek ellen fordultak, egy varázsló átokkal sújtotta őket, amit csak egy hős lovag tud megtörni. Egy nap hiénák támadnak a lakókra, de a vakmerő Szávának sikerül elmenekülnie a vadonba. Itt találkozik az utolsó farkassal, Hómancs, aki szerint a hegyekben élő hatalmas erejű varázsló egyik rettenthetetlen harcosa képes lenne megmenteni Száva faluját és kiszabadítani a foglyul ejtett lakókat, köztük a fiú édesanyját is.

December 25-én 13:35-tól a Duna TV-ben a Belle és Sebastian című 2013-ban készült filmet nézhetitek meg.

gomboc-artur-a-telapo

December 26-27-én 10 órától Karácsonyi mesefilmekkel, január 2-3-án 10 órától A legkisebbek mozija Téli mesefilm válogatással vár benneteket a Puskinban.

EGYÉB

diotoro_es_egerkiraly_atrium

A diótörő és egérkirály – Átrium Fim-Színház
Az eredeti Csajkovszkij zenéjét és E. T. A. Hoffmann meséjét a Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közösen dolgozza fel. Az összetartozás öröme és nehézsége, az emlékezés csalafintasága és a játék feszültsége a meghatározója A diótörő és egérkirály című előadásnak, amely egyaránt szól kicsiknek és nagyoknak. Már csak néhány jegy kapható 26-27-ére.

maya_hajoja_02

December 27-én 11 órától a Maya hajóját, december 28-án 11 órától a Madárház c., december 29-én 11 órától A kíváncsi kiselefánt c. előadást nézhetitek meg a StúdióK-ban.

erzsebet_kiralyno

Gödöllői Királyi Kastélyban az Erzsébet királyné karácsonyai rendezvényén december 28-án karácsonyi varázslat tovább folytatódik. A megoldásra vállalkozók a játék során bejárják a kastély kiállításait, találkozhatnak Erzsébet királyné hasonmásával, megtekinthetik a kastély történetét bemutató 3D kisfilmet, koronát díszíthetnek, és ügyességi játékokban tehetik próbára magukat a lovardában. A vendégek délután táncot tanulhatnak a Company Canario táncmestereivel, majd a kisorsolják a legtöbb pecsétet gyűjtők közül a nyerteseket. A legszerencsésebbek a királyné és udvarhölgye mellől nézhetik a délutáni mesét.

hangtal

December 30-án 15 órától a MOM-ban Hangutazással és hangfürdővel várják ezúttal a gyerekeket. A hangutazás és hangfürdő során tibeti, nepáli hangtálakkal és egzotikus keleti hangszerekkel zenél Nektek Bársony Bálint, Jäger Dávid, Mihály Puskás Brigitta és Sas András. Az általunk létrehozott rezgésben, energiatérben beindulnak a test és lélek természetes, öngyógyító mechanizmusai.

rozsomak

Állatkert
Az Állatkert a téli nyitvatartás szerint vár benneteket 9 és 16 óra között (pénztárzárás 15 órakor). December 24-én és 31-én 13 óráig tartanak nyitva, a pénztár 12 óráig.

miniversum_MG_1263_

Miniversum
A MINIVERSUM az év minden napján várja látogatóit. Ez alól egyedül a december 24-25-i napok jelentenek kivételt, ekkor zárva tartanak. 2015. december 26-án 9:00-19:00 óra között, december 31-én 9:00-17:00 óra között, 2016. január 1-jén pedig 13:00-21:00 óra között tartanak nyitva. Az összes többi napon a rendes nyitva tartás szerint várják a látogatókat, azaz vasárnaptól csütörtökig 9.00 – 19.00 óra között, pénteken és szombaton meghosszabbított nyitva tartással, 9:00-21:00 óra között tartanak nyitva.

millipop

Játszóházak
A Millipop december 24-én és 31-én 10 és 14 óra között nyitva, december 25-26-án zárva, december 28-30. 10:00-20:00, január 1-jén 14:00-20:00 nyitva. Több helyszínen szilveszteri mulatsággal várnak benneteket, szintén nyitva tartanak két ünnep között és karácsony előtt: Mom Játszóház, Campona, Aprónép Játszóház, Csizmás Kandúr, Gyerekcenter játszóház.

fenyvillamos

Fényvillamos és Fénytroli
A Fényvillamos december 24-e és 31-e kivételével minden nap közlekedik egészen január 6-áig. Normál jeggyel utazhattok rajta. 27-étől 30-áig, illetve január 3-6-ig a 2-es vonalán, menetrend itt. December 26-án és január 2-án a 4-es vonalán, menetrend itt. December 21-23. között, 25-27-ig 17 és 21 óra között, illetve január 1-3-ig a Fénytroli is közlekedik a 74B vonalán. Menetrend itt.

oevbucsuztato_vajdahunyadvara

Óévbúcsúztató Fesztivál – Városliget, Vajdahunyadvár, december 29-31. (ingyenes)
Gasztronómiai különlegességekkel, malacsütéssel, forraltborsétánnyal, koncertekkel és gyerekprogramokkal várják a látogatókat a Városligetbe az év utolsó napjaiban az Óévbúcsúztató fesztiválra. A rendezvény vendége Oroszország lesz. Az orosz ízek mellett a magyar konyha remekei sem merülnek feledésbe, így a helyszínen lesz malacsütés, újévi káposztaleves, streetfood udvar, pálinka terasz, forraltbor sétány, de a legjobb magyar pezsgőket is meg lehet majd kóstolni a számos különlegesség mellett. Az fesztivál első napján a szervezők torkos előszilveszterrel készülnek, így féláron lehet kipróbálni a legjobb fogásokat. Szilveszter napján pedig az egész családnak szóló álarcosbált rendeznek, ahol a gyerekek saját álarcukat is elkészíthetik. Ingyenes!

lencse

Szilveszteri forgatag és újévi Lencse Nap a Bazilikánál – december 31.-január 1. (ingyenes)
Az év utolsó napjaiban is bőséges étel- és italkínálattal várja a látogatókat a belváros szívében az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat. December 31-én a Bazilika előtti téren hajnal 3-ig tart majd az ünneplés. Január elsején pedig Lencse Napot tartanak, ahol a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz a Bazilikánál. A rendezvénysorozat január 1-jén 22 órakor zárja kapuit. Ingyenes!

2015_ugeto_szilveszter

Ügető szilveszter – Kincsem Park, december 31., 14 órától
Az év egyik legnagyobb napja az ügetőn. Az első futam 14 órakor indul, a kisebbeknek lesz állatsimogató is. A pálya megközelíthető a Pillangó utcai metró megállótól az attól 100 m-re nyíló alagúton keresztül, ahonnan néhány perces sétával elérhető a tribün. Az albertirsai úti főbejáraton is be lehet jutni a pályára. Felnőtt jegy: 1600 Ft, amiből 600 Ft lejátszható. Ifjúsági jegy: 1000 Ft (6-18 éves korig), 6 éves korig: ingyenes.

bekakiralyfi

Mesemúzeum
Január 2-ától diafilmvetítéssel készülnek a Mesemúzeumban: A didergő király, Történetek Mátyás királyról, Békakirályfi, Többsincs királyfi. Ajánlott korosztály: 6-10 éves korig. A múzeum december 24-én 10:00-13:00 nyitva, december 25-26-án, 28-án és január 1-jén zárva, december 27-én 10:00-13:00 nyitva, december 29-31. 10:00-18:00 nyitva.

bugocsiga_zenede_02

Nick hajó
Január 2-án a Búgócsiga Zenede, január 3-án a Nefelejcs Bábszínház lép fel a Nick Hajón.

konyv_02

Könyvek
Nincs is jobb mint bekuckózni és olvasós napokat rendezni a két ünnep között. Ehhez adunk könyves ötleteket válogatásainkban (1. rész, 2. rész, 3. rész) 2015. második feléből.

Ez az ajánló már nem aktuális, nézzétek meg 2019-es téli szünetes válogatásunkat!

Programok a téli szünetre válogatásunkkal kívánunk nektek nagyon jó pihenést, boldog ünnepeket, sok közös élményt és programot!