A legjobb programok a téli szünetre – dec. 25. – jan. 3.

f_gyorffy_anna_pim_02

Kirándulás, mozgás, színház, filmek, kiállítások, játszóházak, állatos programok, fényvillamos, hogy jól fejeződjön be és még jobban kezdődjön az új esztendő. A legjobb programok a téli szünetre a Minimatiné válogatásában! Ez az ajánló már nem aktuális, nézzétek meg 2019-es téli szünetes válogatásunkat!

Kirándulás, mozgás

normafa_jatszoter

Egyik szemünk sír, hogy erre az évre már nem ígérnek havat, viszont kirándulni lehet majd az 5-10 fokos pluszban. Látogassatok el a Normafához, és nézzétek meg a legújabb játszóteret az Anna-réten, melyet a megnyitó hetében teszteltünk is. Bakancsot vegyetek, mert nagy sár van.

dobogoko

Dobogókőn szintén nem találtok majd havat, de télen is érdemes felkeresni.

budakeszi_vadaspark_02

A Vadaspark december 25-26-án és január 1-jén zárva tart, 27-én 9 és 17 óra között, december 28-30. 9-től 15:30-ig, december 31-én 13 óráig várnak benneteket, január 2-án pedig a szokásos téli menetrend szerint tartanak nyitva. Ezen a napon a látogatók egy különleges program keretében ismerhetik meg a Magyarországon őshonos nagyragadozókat. A parkban élő medve, farkas, hiúz és sakál lesz az előadások főszereplője a Nagy Ragadozó Napon. A veresegyházi Medveotthon pedig december 25-e kivételével minden nap nyitva tart.

varosligeti_mujegpalya_03

A nagyobb pályák mellett a kerületi kisebbek is várnak benneteket több helyszínen ingyenes pályahasználattal, hasznos információkkal itt találtok. A karácsonyi vásárok közül a két ünnep között is még nyitva találjátok a Vörösmarty térit és a Bazilikánál lévőt is.

gyerekvasut

December végén is óránként közlekednek a Gyermekvasút vonatai a hétfői üzemszüneti napok kivételével. December 24-én a déli órákban indulnak az utolsó vonatok. Karácsony mindkét napján, illetve december 27-én is hétvégi menetrend szerint járnak vonatok a teljes üzemidőben.

kiralyreti_erdei_vasut

December 24-e kivételével a téli menetrend szerint közlekedik a Királyréti Erdei Vasút, vagyis munkanapokon nem, de hétvégén és a többi ünnepnapon 10 és 18 óra között. A karácsonyi díszbe öltöztetett szerelvények december eleje és január közepe között várnak benneteket minden hétvégén.

vacratoti_botanikus_kert

A Vácrátóti Botanikuskert az ünnepek alatt és a két ünnep között is minden nap a szokásos nyitva tartási időben, 8 órától 16 óráig látogatható.

KIÁLLÍTÁSOK

moso6

Mosó Masa barátai – Petőfi Irodalmi Múzeum
F. Györffy Anna (1915–2006) az elmúlt hatvan év egyik legtermékenyebb gyermekkönyv-illusztrátora volt. Nemzedékek nőttek fel az általa illusztrált könyveken és diafilmeken, amelyek közül a legismertebbek (Mosó Masa mosodája, Pöttyös Panni, Hófehérke, Óvoda az őserdőben) máig népszerűek. A kiállítás első ízben mutatja be a grafikus sokoldalú munkásságát iparművészeti pályakezdésétől a gyermekkönyv- és meseillusztrációkig. A kiállítás nyitva: 2015. november 9. – 2016. április 30. Ünnepi nyitvatartás: december 24-25 zárva, december 26-án és 27-én nyitva, december 31-én 14 óráig nyitva, január 1. zárva, január 2-án és 3-án nyitva.

csopa_2

Csodák Palotája
A Csodák Palotája nem csupán egy kiállítás, hanem egy 1700 négyzetméteres fizikai játszóház, ahol több mint 100 kiállított játék segítségével a gyerekek játékosan ismerhetik meg a fizikai jelenségeket. Ünnepi nyitvatartás: dec. 24. 9:00-15:00, dec. 25-26. zárva, dec. 27. 10:00-20:00, dec. 28-30. 9:00-19:00, dec. 31. 9:00-15:00, jan. 1-jén zárva.

Magyar Természettudományi Múzeum
Egyik kedvencünk a Természettudományi Múzeum rengeteg felfedezni valóval. December 22-25-ig zárva, december 26-28-áig nyitva, december 29-étől január 1-jéig zárva, január 2-3-án nyitva, ráadásul mivel január 3-a a hónap 1. vasárnapja lesz, a múzeum állandó kiállításai gyerekekkel két felnőtt kísérő számára is ingyenes, 6 év alatt pedig mindig ingyenes!

FILMEK

Hókirálynő
Egy távoli vidéken, ahol elvarázsolt hadihajók fagynak jéggé, és városok alusznak örökös téli álmot, élt egyszer egy bátor testvérpár, Gerda és Kai. Édesapjuk, Vegard varázsló különleges hatalommal bírt: olyan tükröket készített, amelyek megmutatták, milyen érzéseket, vágyakat rejt az emberek lelke. Ám a fagyos szívű Hókirálynő, aki a világot örökké tartó téllel sújtotta, nem nézte jó szemmel, hogy a birodalmában van valaki, aki képes a legtitkosabb érzéseket is feltárni…

A kis herceg
A történet főhőse egy kislány, akit édesanyja nagy erőkkel készít fel a felnőtt életre, ám szigorú menetrend szerint zajló napjaikat megzavarja a furcsa, ám jólelkű szomszéd. A pilóta egy egészen különleges világot mutat meg kis barátjának, ahol bármi lehetséges. Egy világot, mellyel sok évvel ezelőtt A kis herceg ismertette meg őt. A kislány varázslatos utazásra indul saját képzeletében és a kis herceg világában, és rátalál saját gyerekkorára. Itt tanulja meg végül, hogy a világon a legfontosabbak az emberi kapcsolatok, és hogy ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

Dínó tesó
A nagy kaland középpontjában egy Arlo nevű apatoszaurusz áll, aki különös emberi barátra tesz szert. Miközben egy titokzatos és zord vidéken vándorolnak, Arlo megismeri a félelmeivel való szembenézés erejét és megtudhatja, hogy mire képes valójában.

Snoopy és Charlie Brown
Charlie Brown, a világ talán legismertebb, legkerekebb fejű lúzere, a kisiskolás, akinek soha, semmi sem sikerül, belevág élete legnagyobb, legkockázatosabb vállalkozásába: meg akarja szólítani az osztályukba érkezett új lányt. Próbálkozását izgalmas és fordulatos kalandok kísérik: osztálybuli, táncverseny, jéghoki, a Háború és béke egy különösen vastag változat, valamint egy titokzatos módon tökéletesre sikerült dolgozat is része a hajmeresztő történetnek – miközben Charlie kutyája, Snoopy légi csatába keveredik ősi ellenségével, minden pilóták legveszélyesebbikével, a Vörös Báróval.

Száva, a szív harcosa
Egy távoli vidéken egy kis erdei faluban éldegél Száva, a 10 éves fiúcska az édesanyjával. A vidék egykor a fehér farkasok védelme alatt állt, de mikor az állatok az emberek ellen fordultak, egy varázsló átokkal sújtotta őket, amit csak egy hős lovag tud megtörni. Egy nap hiénák támadnak a lakókra, de a vakmerő Szávának sikerül elmenekülnie a vadonba. Itt találkozik az utolsó farkassal, Hómancs, aki szerint a hegyekben élő hatalmas erejű varázsló egyik rettenthetetlen harcosa képes lenne megmenteni Száva faluját és kiszabadítani a foglyul ejtett lakókat, köztük a fiú édesanyját is.

December 25-én 13:35-tól a Duna TV-ben a Belle és Sebastian című 2013-ban készült filmet nézhetitek meg.

gomboc-artur-a-telapo

December 26-27-én 10 órától Karácsonyi mesefilmekkel, január 2-3-án 10 órától A legkisebbek mozija Téli mesefilm válogatással vár benneteket a Puskinban.

EGYÉB

diotoro_es_egerkiraly_atrium

A diótörő és egérkirály – Átrium Fim-Színház
Az eredeti Csajkovszkij zenéjét és E. T. A. Hoffmann meséjét a Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közösen dolgozza fel. Az összetartozás öröme és nehézsége, az emlékezés csalafintasága és a játék feszültsége a meghatározója A diótörő és egérkirály című előadásnak, amely egyaránt szól kicsiknek és nagyoknak. Már csak néhány jegy kapható 26-27-ére.

maya_hajoja_02

December 27-én 11 órától a Maya hajóját, december 28-án 11 órától a Madárház c., december 29-én 11 órától A kíváncsi kiselefánt c. előadást nézhetitek meg a StúdióK-ban.

erzsebet_kiralyno

Gödöllői Királyi Kastélyban az Erzsébet királyné karácsonyai rendezvényén december 28-án karácsonyi varázslat tovább folytatódik. A megoldásra vállalkozók a játék során bejárják a kastély kiállításait, találkozhatnak Erzsébet királyné hasonmásával, megtekinthetik a kastély történetét bemutató 3D kisfilmet, koronát díszíthetnek, és ügyességi játékokban tehetik próbára magukat a lovardában. A vendégek délután táncot tanulhatnak a Company Canario táncmestereivel, majd a kisorsolják a legtöbb pecsétet gyűjtők közül a nyerteseket. A legszerencsésebbek a királyné és udvarhölgye mellől nézhetik a délutáni mesét.

hangtal

December 30-án 15 órától a MOM-ban Hangutazással és hangfürdővel várják ezúttal a gyerekeket. A hangutazás és hangfürdő során tibeti, nepáli hangtálakkal és egzotikus keleti hangszerekkel zenél Nektek Bársony Bálint, Jäger Dávid, Mihály Puskás Brigitta és Sas András. Az általunk létrehozott rezgésben, energiatérben beindulnak a test és lélek természetes, öngyógyító mechanizmusai.

rozsomak

Állatkert
Az Állatkert a téli nyitvatartás szerint vár benneteket 9 és 16 óra között (pénztárzárás 15 órakor). December 24-én és 31-én 13 óráig tartanak nyitva, a pénztár 12 óráig.

miniversum_MG_1263_

Miniversum
A MINIVERSUM az év minden napján várja látogatóit. Ez alól egyedül a december 24-25-i napok jelentenek kivételt, ekkor zárva tartanak. 2015. december 26-án 9:00-19:00 óra között, december 31-én 9:00-17:00 óra között, 2016. január 1-jén pedig 13:00-21:00 óra között tartanak nyitva. Az összes többi napon a rendes nyitva tartás szerint várják a látogatókat, azaz vasárnaptól csütörtökig 9.00 – 19.00 óra között, pénteken és szombaton meghosszabbított nyitva tartással, 9:00-21:00 óra között tartanak nyitva.

millipop

Játszóházak
A Millipop december 24-én és 31-én 10 és 14 óra között nyitva, december 25-26-án zárva, december 28-30. 10:00-20:00, január 1-jén 14:00-20:00 nyitva. Több helyszínen szilveszteri mulatsággal várnak benneteket, szintén nyitva tartanak két ünnep között és karácsony előtt: Mom JátszóházCampona, Aprónép Játszóház, Csizmás Kandúr, Gyerekcenter játszóház.

fenyvillamos

Fényvillamos és Fénytroli
A Fényvillamos december 24-e és 31-e kivételével minden nap közlekedik egészen január 6-áig. Normál jeggyel utazhattok rajta. 27-étől 30-áig, illetve január 3-6-ig a 2-es vonalán, menetrend itt. December 26-án és január 2-án a 4-es vonalán, menetrend itt. December 21-23. között, 25-27-ig 17 és 21 óra között, illetve január 1-3-ig a Fénytroli is közlekedik a 74B vonalán. Menetrend itt.

oevbucsuztato_vajdahunyadvara

Óévbúcsúztató Fesztivál – Városliget, Vajdahunyadvár, december 29-31. (ingyenes)
Gasztronómiai különlegességekkel, malacsütéssel, forraltborsétánnyal, koncertekkel és gyerekprogramokkal várják a látogatókat a Városligetbe az év utolsó napjaiban az Óévbúcsúztató fesztiválra. A rendezvény vendége Oroszország lesz. Az orosz ízek mellett a magyar konyha remekei sem merülnek feledésbe, így a helyszínen lesz malacsütés, újévi káposztaleves, streetfood udvar, pálinka terasz, forraltbor sétány, de a legjobb magyar pezsgőket is meg lehet majd kóstolni a számos különlegesség mellett. Az fesztivál első napján a szervezők torkos előszilveszterrel készülnek, így féláron lehet kipróbálni a legjobb fogásokat. Szilveszter napján pedig az egész családnak szóló álarcosbált rendeznek, ahol a gyerekek saját álarcukat is elkészíthetik. Ingyenes!

lencse

Szilveszteri forgatag és újévi Lencse Nap a Bazilikánál – december 31.-január 1. (ingyenes)
Az év utolsó napjaiban is bőséges étel- és italkínálattal várja a látogatókat a belváros szívében az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat. December 31-én a Bazilika előtti téren hajnal 3-ig tart majd az ünneplés. Január elsején pedig Lencse Napot tartanak, ahol a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz a Bazilikánál. A rendezvénysorozat január 1-jén 22 órakor zárja kapuit. Ingyenes!

2015_ugeto_szilveszter

Ügető szilveszter – Kincsem Park, december 31., 14 órától
Az év egyik legnagyobb napja az ügetőn. Az első futam 14 órakor indul, a kisebbeknek lesz állatsimogató is. A pálya megközelíthető a Pillangó utcai metró megállótól az attól 100 m-re nyíló alagúton keresztül, ahonnan néhány perces sétával elérhető a tribün. Az albertirsai úti főbejáraton is be lehet jutni a pályára. Felnőtt jegy: 1600 Ft, amiből 600 Ft lejátszható. Ifjúsági jegy: 1000 Ft (6-18 éves korig), 6 éves korig: ingyenes.

bekakiralyfi

Mesemúzeum
Január 2-ától diafilmvetítéssel készülnek a Mesemúzeumban: A didergő király, Történetek Mátyás királyról, Békakirályfi, Többsincs királyfi. Ajánlott korosztály: 6-10 éves korig. A múzeum december 24-én 10:00-13:00 nyitva, december 25-26-án, 28-án és január 1-jén zárva, december 27-én 10:00-13:00 nyitva, december 29-31. 10:00-18:00 nyitva.

bugocsiga_zenede_02

Nick hajó
Január 2-án a Búgócsiga Zenede, január 3-án a Nefelejcs Bábszínház lép fel a Nick Hajón.

konyv_02

Könyvek
Nincs is jobb mint bekuckózni és olvasós napokat rendezni a két ünnep között. Ehhez adunk könyves ötleteket válogatásainkban (1. rész, 2. rész, 3. rész) 2015. második feléből.

Ez az ajánló már nem aktuális, nézzétek meg 2019-es téli szünetes válogatásunkat!

Programok a téli szünetre válogatásunkkal kívánunk nektek nagyon jó pihenést, boldog ünnepeket, sok közös élményt és programot!

 

 

Hozzászólás letiltva.