Könyvfesztivál újdonságok – a legújabb könyvek 9 éves kortól

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra számos újdonsággal érkeznek a gyerekkönyvkiadók, amelyek között a kamaszoknak is találtok remek köteteket izgalmas kalandokkal, őket érintő kérdésekkel. Természetesen a bölcsődés-óvodás korosztálynak és a kisiskolásoknak is összegyűjtöttük a legjobbakat.

Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv (Pagony)

Biztos voltam benne, amikor pár éve ez a könyv a kezembe került, hogy megveszem majd a gyerekeimnek is. Gévai Csilla gyerekeknek (és szüleiknek) szánt ismeretterjesztő könyve régóta hiánycikk volt, de most friss tartalmakkal kiegészítve jelenik meg újra. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. A könyv tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teheti a környezetvédelmet. A feladatokkal és elgondolkodtató kérdésekkel is dolgozó Nagyon Zöld Könyv a klímaváltozás és az üvegház-hatás jelenségét éppúgy leírja, ahogy az újrahasznosítás és az alternatív energiaforrások jelentőségét, s érthetően mesél elvont fogalmakról és bonyolult környezeti jelenségekről. 8 éves kortól ajánljuk.

Nemes Nagy Ágnes: Kósza varjak (Móra Kiadó)

A Móra Kiadó új Nemes Nagy-sorozatának legfrissebb kötete csupa újdonságot kínál, amelyre a szerzőt jól ismerő olvasó is örömmel csodálkozhat rá. Ezúttal a költő életében kötetbe nem került írások közül válogattak. A szó szoros értelmében vett gyerekversek mellett helyet kaptak olyan, eredetileg felnőtteknek szánt darabok, amelyek játékos hangja a legkisebbeket is könnyedén megszólítja. A szövegek varázslatos világát Szegedi Katalin illusztrációi teszik teljessé.

Kertész Edina: A milliomos szamár (Manó Könyvek)

Robi, a jólelkű szamár egy csapásra híres és gazdag lesz a videócsatornáján. Kertész Edina vicces, fordulatos és nagyon mai gyerekregénye sikerről, hírnévről, bukásról és önmagunk megtalálásáról, Hajba László rajzaival. 8 éves kortól ajánlott.

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában – A pásztói oskolamester háza (Pagony)

Gáspár 1551-ben, a törökvész idején egy titokzatos labirintusra bukkan… Dani 2019-ben egy középkori történetet olvasva különös dologra lesz figyelmes… Kertész Erzsi kalandos történelmi regényében a két fiú sorsa a majdnem 500 év távolság ellenére összefonódik. A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogattak, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. 9-12 éveseknek ajánlott!

Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok (Pagony)

A Könyvvadászok című regény kalandra hívja a 9-12 éves gyerekeket – az olvasó a főszereplőkkel együtt fejtheti meg a feladványokat és haladhat titokról titokra a megoldás felé. A regényt igazán igazán különlegessé teszi a rengeteg utalás az amerikai szépirodalomra, valamint San Francisco városának megismerése. Nem is beszélve a különböző kódfejtési módszerekről, amiket kis kutakodás után mi magunk is elsajátíthatunk.

Vibók Ildi: Az Operaház meséi (Holnap Kiadó)

Mikor egy esős, szeles, barátságtalan estén a két idegen – egy ázott, fáradt postagalamb és egy magányos Operaház – találkoznak, még egyikük sem sejti, hogy nemcsak egy varázslatos éjszakának néznek elébe, hanem egy örök barátság is elkezdődik. Vagy talán nem is egy? Ahogy ők ketten ismerkednek és barátkoznak, úgy ismerkedünk és barátkozunk meg mi is az Operaház építésének történetével és az operák világával.

Acsai Roland: Pillangókisasszony (Holnap Kiadó)

A Pillangókisasszony szomorú, mégis felemelő története a varázslatos Japán kulisszái közé vezeti olvasóját. Giacomo Puccini operáját Acsai Roland ihletett tolla dolgozta át a gyerekek számára, a finom illusztrációk Szimonidesz Hajnalka keze munkáját dicsérik. A CD-mellékleten a zenemű részletei csendülnek fel.

Markéta Baňková: Szarka az entrópia birodalmában (Typotex Kiadó)

Miért nem süllyed el a vízben a víziló? Mi történik, ha a gepárd a fénnyel akar versenyt futni? Mik a nyúl életének termodinamikai törvényei? És vajon a Schrödinger nevű híres macskatartóról mit gondolhattak az egerek? A könyvben szereplő állatmesék célja a természet törvényeinek bemutatása. Ha ugyanis megismerjük a mindennapjainkat meghatározó fizikai jelenségek működését, másképpen tekintünk majd a világra. Mesés utazás a fizika birodalmába!

Jessica Townsend: Csudamíves – Morrigan Crow baljós öröksége (Kolibri Kiadó)

Morrigan Crow legyőzte a halálos átkot, kiállta a veszélyes próbákat, és felvételt nyert a rejtélyes Csudálatos Társaságba, a titokzatos Nevermoor azonban még számtalan felfedeznivalót tartogat számára. A regény alig egy év alatt tömérdek díjat zsebelt be, 33 nyelvre fordították le, a 9 részesre tervezett könyvsorozatból pedig a 20th Century Fox filmet is készít. 10 éven felülieknek ajánlott!

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás (Kolibri Kiadó)

Egy régi faládikóban rejtőző térkép…Egy titkosírással írt üzenet…Egy tetovált nagymama, aki kiszuperált cirkuszi kocsival járja a Balaton-felvidéket…Ki ne vágyna egy kalandos és rejtélyes nyárra? Kriszti és Huba boldogan vetik bele magukat a kincsvadászatba, hiszen biztosak benne, hogy a jutalmuk különleges lesz. És ebben nem is tévednek. 10 éves kortól ajánlott!

Bobby Peers: William Wenton és az Elveszett Város (Kolibri Kiadó)

Amikor a Big Ben órája hirtelen megáll, a kódfejtő zseninek, William Wentonnak azonnal vissza kell térnie a Kutatóintézetbe. Egy titokzatos ügynök azzal a feladattal bízza meg, hogy vigyázzon egy hatalmas erejű ősi fegyverre. William hamarosan a London alatti, rég elfeledett alagutak labirintusában találja magát. 10 éves kortól ajánlott!

Stefanie Höfler: Velem nem lehet járni (Tilos az Á Kiadó)

A Tilos az Á könyvek Vészkijárat-sorozatában nehéz, sokszor láthatatlan, tabu témákat feldolgozó könyvek jelennek meg. Egy ilyen témát dolgoz fel Stefanie Höfler Velem nem lehet járni című regénye is. A könyv főszereplője Nico, a 14 éves fiú. Kiváló tanuló, melegszívű, kreatív srác, akinek ráadásul igen egyedi humora van. Minden adott hozzá, hogy ő legyen a társaság motorja, de Nico túlsúlyos. A súlyfelesleg pedig Nico és a népszerűség közé áll… A Velem nem lehet járni nem csupán izgalmas, letehetetlen, könnyen olvasható szöveg, de nagyon fontos olvasmány felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Szülőknek, pedagógusoknak olyan világba enged betekintést, olyan mechanizmusokat tár fel, amik a gyerekek között zajlanak, amikor nincs felnőtt a közelükben. Tizenéveseknek pedig megmutatja, hogyan éli meg a bántalmazott a bántalmazás folyamatát, hogyan próbál vele megküzdeni, hogyan torzítja el a személyiségét a folytonos éberség, védekezés, megfutamodás, amely miatt sosem tudja kibontakoztatni valódi énjét, hiszen a gondolatai folyton csak a zaklatás lehetőségének elkerülése körül forognak. 14 éves kortól ajánlott!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.