Közösségteremtő párbeszéd konferencia szülőknek és szakembereknek – ELTE PPK, márc. 22.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

_MG_4244__
Bokor Kató, Krúdy Emese

A MOM Kulturális Központ programjai között találtunk rá a havonta egyszer megrendezésre kerülő A SZIFON, vagyis A Szülő Is Fontos civil társaság előadására, melyről már korábban beszámoltunk. Krúdy Emesével, A SZIFON alapítójával és Bokor Katóval, a SZIFON szervezőjével beszélgettünk annak apropóján, hogy március 22-én, szombaton egész napos ingyenes (regisztrációhoz kötött) konferenciát rendeznek az ELTE PPK-án (Kazinczy utca 23-27.) egy olyan hiánypótló témával kapcsolatban, mint a párbeszéd a szülők és a kisgyermekeket nevelő intézmények között. Aki már volt hasonló cipőben, tudja, hogy sokszor nem egyszerű a választás, és milyen sok múlik a megfelelő kommunikáción.

Kérlek, mondjátok el azoknak, akik még nem hallottak A Szifonról, mikor indultatok és milyen célkitűzésekkel?

Emese: A SZIFON projekt 2012-ben indult el, szakértőink önkéntesen, több mint másfél éve dolgoznak a programban, közöttük van családpedagógus, fejlesztő pedagógus, gyógypedagógus és kisgyermekgondozó is. Ezzel párhuzamosan több ingyenes online felületen is eljutottunk a szülőkhöz: facebook, pinterest és A SZIFON blog formájában. 2013 szeptemberétől havonta egy alkalommal interaktív előadás-sorozatot tartunk a MOM Kulturális Központban, Budapesten. A SZIFON program a prevenciót tartja szem előtt, ezért abban támogatja a szülőket, hogy ne várják meg, amíg maguk vagy gyermekeik bármilyen szempontból (mentális, pszichés vagy fizikai problémák) hátrányos helyzetűvé válnak, és hogy ne csak komoly, már nehezen kezelhető vagy visszafordíthatatlan problémáikkal forduljanak szakemberhez, hanem sokkal korábban.

Kató: Aktív és élő szülői közösségeket szeretnénk megteremteni, emellett hiteles szakmai tájékoztatást és tanácsadást szeretnénk nyújtani online és személyesen is. Feltárjuk a szülők igényeit és a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban szakértőket hívunk meg, akik megválaszolják ezeket az aktuális témákat, problémákat. Dolgozunk azon is, hogy a nevelési- és oktatási intézmények, a családsegítő szervezetek és a szülők között, illetve maguk a szülők között is megkönnyítsük a kapcsolatteremtést. Megszólítjuk a nagyszülőket és apukákat is, hogy a generációk  és a nemek közötti együttműködést is erősítsük. Magas színvonalú online tartalomszolgáltatás, a minőségi gyermekek nevelésével foglalkozó szakirodalom és mesekönyvek ajánlása is célkitűzéseink közé tartozik.

Emese: Alapvető tapasztalatunk, hogy nem csak a hátrányos helyzetű vagy a szegénységben élő szülők és nagyszülők igényelnek külső támogatást és segítséget. Tehát az átlagosnak nevezett, megfelelő vagy jó anyagi körülmények között élő szülők/nagyszülők nehézségeinek és problémáinak kezelésében szeretnénk segíteni. Ennek érdekében indítottuk el szakértőinkkel a szülőknek szóló előadás-sorozatunkat és egyéni tanácsadásunkat, célunk mindezzel a szülőkben felmerülő kérdések megválaszolása, a feszültség és a bizonytalanság oldása, vagyis a szülői önbizalom és magabiztosság növelése. Legfontosabb jövőbeni célunk, hogy az online technológia segítségével aktív és élő szülői közösségek megteremtését segítsük elő.

Kato_Emese_MG_4258_kicsi

Hogyan jött a konferencia ötlete és témája?

Emese: A konferencia ötlete a NEST (Network of Staff and Teachersin Childcare Services) magyarországi csoportjával való együttműködés eredménye. A téma valóban aktuális és hiánypótló, nagyon fontosnak tarjuk, hogy beszéljünk róla, hogy felfedjük a problémákat, és jó gyakorlatokat mutassunk be a témában. Nem csak az előremutató és hatékony párbeszédet tartjuk fontosnak, hanem azt, hogy ez a kommunikáció aktív és élő közösségeket teremthet meg. Ezért is a cím: közösségteremtő párbeszéd. Ezek a közösségek megkönnyítik a szülők életét, segítik a pedagógusok munkáját, mindez pedig boldogabbá teszi gyermekeink mindennapjait – és ez a fő cél. A kommunikáció hiányából adódó problémákat és a jó gyakorlatokat szem előtt tartva javasolták a NEST-csoport kisgyermek gondozás területén dolgozó szakértői ezt a témát.

Kik a társszervezők, illetve milyen szervezetek szerepelnek a meghívottak és előadók között?

Emese: A SZIFON mellett a már említett NEST az egyik társszervezőnk, ők biztosítják a konferencia anyagi hátterét, emellett a Magyar Pedagógiai Társaság és az ELTE PPK a fő együttműködő partnereink, közreműködésük nagyon nagy segítséget nyújtott a szervezésben. Az előadók között meghívtuk egyrészről az intézményekben dolgozó szakembereket (oktatáskutató, pszichológus, gyógypedagógus, gyermekgyógyász, egyetemi tanár), másrészről a szülőket támogató a civil szervezetek, egyéni kezdeményezések és programok képviselőit (Európai Szülők Egyesülete, Magyarországi Családi Napközik Köszhasznú Egyesülete, TaMiNa, Szülőnek lenni program). Hasonló a meghívottak köre is, tehát várjuk az érdeklődő szakembereket, a bölcsődében, óvodában dolgozókat, várjuk a családokat, a gyerekeket támogató civil szervezetek, cégek és programok képviselőit és természetesen a szülőket is.

Milyen előadások, témák kerülnek majd elő a nap folyamán?

Emese: A konferencia témájához két oldalról közelítünk, egyrészről megszólalnak az intézmények szakemberei, másrészről a szülők, azon belül is a civil szervezetek és egyéni kezdeményezések. A civil szekción belül megismerhetjük a családi napközik és az anyaközpontok céljait és működését, az intézményi szekció pedig aktuális kutatási eredményeket (hazai és nemzetközi szinten), jól működő és sikeres óvodai és gyermekorvosi gyakorlatokat, családsegítő programokat mutat be. Célunk tehát a problémák és nehézségek felderítése, valamint jól működő gyakorlatok és példák bemutatása. A konferencián konkrét, gyakorlati módszerekkel is szeretnénk segíteni a pedagógusokat és a szülőket, ezért az olvasóvá nevelés témakörén belül bemutatjuk a papírszínházban rejlő lehetőségeket is. A résztvevők között pedig kisorsolunk egy papírszínház keretet és egy hozzátartozó mesét! Előadásaink 20 percesek, utána 10 percben a résztvevők tehetik fel kérdéseiket. A konferenciát kerekasztal beszélgetés zárja az összes előadó részvételével, ahol szintén várjuk a közönség kérdéseit és hozzászólásait.

Lesz-e esetleg gyermekmegőrző vagy valami program a kisebbeknek?

Kató: Külön kérés esetén, aki szeretné hozni a gyermekét, ezen az email címen kérjük, adja meg a gyermeke nevét és korát: nestszifonkonf@gmail.com. Ha lesz rá igény, a konferencia alatt gyermekfelügyeletet biztosítunk, a kisebbeket játszószőnyeggel és izgalmas játékokkal, a nagyobbakat pedig kézműves foglalkozással várjuk.

A program ingyenes és regisztrációhoz kötött. Meddig várjátok a jelentkezéseket és milyen címre?

Kató: A regisztráció itt érhető el.
Sajnos 70 fő jelentkezése után le kell zárnunk a regisztrációt, de ezt jelezzük majd a honlapon.

Lesz-e valami összefoglaló, kiadvány az összegyűjtött tapasztalatokkal, témákkal kapcsolatban?

Emese: Igen, a konferenciát követően egy online kiadványt tervezünk, melyben összegyűjtjük és röviden bemutatjuk a családokat és a gyermekeket támogató civil szervezeteket, cégeket és programokat. Igyekeztünk minél több ilyen kezdeményezést megszólítani, de továbbra is várjuk azoknak a jelentkezését, akik szeretnének bekerülni a kiadványba.

Köszönjük, érdeklődve várjuk a szombatot!

Kato_Emese_MG_4380_kicsi

Fotó: Minimatiné