Itt jártunk – Só-Ker Sóbarlang – jan. 2.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

soker_sohomokozo

Ebben a nyálkás, plusz 5-10 fokos időben, szmogos, ködös levegőben nagyon jól eshet testnek és léleknek egy kis sóhomokozás. Tavaly pont ebben az időszakban jártunk itt és nagyon szerettük, most is ezzel indítottuk az új évet. Nemcsak jó móka, hanem egészséges is.

A Só-Ker Mozsár utcai boltjában vásárolhattok mécseseket, lámpákat, főző-, fürdő sót, orrmosó csészéket, egyebeket. A pincében sóhomokozót és két sószobát találtok. Többféle programmal is várják a felnőtteket: koncertekkel, meditációval, jógával vagy egyszerűen csak pihenni. A sóhomokozóban van mindenféle játék fiúknak-lányoknak egyaránt. Nem szabad (a só tisztaságának megőrzése céljából) és nem is kell homokozós játékokat vinni, mert itt elegendőt találunk: dömpert, markolót, munkagépeket a fiúknak, fazekat, serpenyőt a lányoknak, lapátot, vödröket, vagy egyszerűen csak beáshatjuk magunkat a sóba. Ha fázósabbak vagyunk, van helyben ülőpárna, takaró, házipapucs.

soker_sobarlang_03

Kifejezetten ajánlott, ha makacs hurutos köhögéstől szenvedtek vagy egyszerűen csak megelőzésre, immunerősítő célból. Jó még asztma, hörghurut, krupp, tüdőtágulat, felsőlégutak akut megbetegedése esetén, légúti allergia tüneteinek enyhítésében, krónikus nátha, arcüreg-, homloküreg gyulladás, szénanátha, orrjárat kisebesedése esetén, bőrbetegségek kezelésénél, mint kiegészítő terápia pl. ekcéma, neurodermitisz, pikkelysömör. Nyugtatóan hat a vegetatív idegrendszerre, ezáltal segít az alvászavar és a koncentrációs zavarok megszüntetésében, valamint a stressz oldásában és a hiperaktivitás jeleinek mérséklésében is.
Mi tavaly télen megelőzés céljából jártunk, és nem kaptunk el semmiféle köhögős nyavalyát. Ellenjavallat nem nagyon van, lázasan (de ez természetes), szívelégtelenségben, tuberkolózisban szenvedőknek vagy gyulladásos betegségeknél nem ajánlatos.

soker_sobarlang

Néhány hasznos tudnivaló, ha sóhomokozóba mennétek:
A hőmérséklet általában 18-22 fok, ennek megfelelően öltözzetek. Vigyetek magatokkal meleg pótzoknit, mert cipővel nem lehet bemenni. Játszóruhában menjetek, mert magas a sópáratartalom, emiatt minden sós lesz. 1,5 órás turnusok vannak 10:30-13:00 és 16:00-18:30-ig mehettek hétköznap, szombaton 15 óráig, vasárnap zárva. Időpontot érdemes egyeztetni telefonon. 2 éves kor alatt minden gyereknek, illetve első alkalommal ingyenes, csak kísérő jegyet kell fizetni. Mi 6 hónapos gyerekkel próbáltuk először és nagyon jól érezte magát, kendőben aludt a hátunkon vagy egy pokrócon nézelődött a sóban. Természetesen figyelni kell, hogy ne egyék meg a sószemcséket. Ha tetszik, van mindenféle bérletkonstrukció.
440 Ft/óra a parkolás, de van szemben is lehetőség egy régi ház helyén 280Ft/óráért parkolni, ha van hely. Tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. Az Oktogontól kb. 5 perc gyalog.
Bővebb információ, időpontok, árak a weboldalukon.

soker_sobarlang_04

Sok helyen találunk már sóhomokozókat, viszont érdemes odafigyelni pár dologra. Mennyire figyelnek oda a só tisztaságára, páratartalomra, mennyire gyakran szellőztetik a helyiséget. Többek között ezért is volt szimpatikus a Só-Ker, látszik a szakértelem és barátságosak is.

Néhány további lehetőség:
III.ker. – sobuda.hu
IV. ker. – ujpestisobarlang.hu
XI. ker. – sobarlang.gazdagret.hu
XIII. ker. – tatrasobarlang.hu
XIV. ker. – zugloisobarlang.hu
XVI. ker. – sobarlangok.hu
Még több

Fotók: Sóker – Kristálysóbarlang