Itt jártunk – Mezőgazdasági Múzeum – jan. 19.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

mezogazdasagi_09

A Mezőgazdasági Múzeumba egy új program apropóján látogattunk el január közepén. És hogy mi ez az új rendezvény? A bejegyzésből kiderül, és még sok minden más is: hogy milyen időszaki kiállítások vannak jelenleg, milyenek a régi kiállítások és mire számíthatunk tavasszal, illetve melyik lesz a következő nagyobb családi rendezvény. Az biztos, hogy most szombaton (február 22.) ingyenes a belépés a 18 év alatti  gyereket kísérő két felnőttnek, úgyhogy ha kedvet kaptatok, hogy körbenézzetek, érdemes mostanra időzíteni.

mezogazdasagi_06

mezogazdasagi_04

mezogazdasagi_03

Vasárnap (február 23.) 11 és 14 órától ismét torony- és épületlátogatást tartanak. Eddig csak különleges rendezvényekre, pl. a Múzeumok Éjszakáján nyitották meg a vár lezárt helyeit. Most minden hónap egyik vasárnapján vezetett épület és toronylátogatással várják a látogatókat. Érdekességeket tudhatunk meg az épület szobrairól, díszeiről és titkairól. Inkább iskolás kortól ajánlott a „túra”. Együtt fedezhetitek fel a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk stílus jegyeit az épületeken. A program legizgalmasabb része, hogy felmehetünk az Apostolok tornyába és felülről is megnézhetjük – , amit még ebből a szemszögből soha nem láthattunk – a Városligetet. A program időtartama 1-1,5 óra. A toronyba 150 lépcsőfok vezet, ezt vegyétek figyelembe, ha kisgyerekkel érkeztek. Belépők: felnőtt 1400 Ft, gyermek és nyugdíjas 850 Ft. A belépőjeggyel a múzeum összes saját rendezésű, állandó és időszaki kiállítása is látogatható.

mezogazdasagi_01

mezogazdasagi_11

mezogazdasagi_07

Mi is kihasználtuk ezt a lehetőséget. Érdekes utazás volt a gyerekkorunkba, viszont az újabb kiállításokon már a modern múzeum irányai is megjelennek játékokkal, kézbe vehető tárgyakkal, gyerekbarát sarkokkal. A bejárattól jobbra eső rész állandó kiállításai szinte semmit sem változtak. Igazi retro, sok kitömött állattal. Ezekre talán mindenki emlékszik kisiskolás korából.

mgtort01

A legújabb állandó kiállítás A magyar mezőgazdaság története  a 2000-es évek óta folyamatosan bővül, egyre inkább közelítve a modern, élményszerű múzeum igényéhez. Kronologikus felépítésben, komplex módon mutatja be az élelemtermelés kezdeteitől, vagyis az újkőkortól egészen 1945-ig; régészeti anyagokkal, rekonstrukciókkal, berendezett jurtával, Árpád-kori házzal. A 2007-ben megnyílt rész a török háborúk utáni gazdasági újjáépítés és a belterjes művelési mód jellemzőit foglalja össze a 19. században és a 20. század első felében. Az egykori mezőgazdaság egyik legfontosabb eseményét – egy 19. századi cséplési jelenetet rekonstruáltak egy gőzgép és egy valódi cséplőgép segítségével. Megjelenik egy igazi vásár is mezőgazdasági eszközökkel és a mindennapi élethez szükséges élelmiszerekkel, szerszámokkal. Egy korabeli boltba is betérhetünk, ahol fűszer, gyógynövény, olaj, ecet, sör stb. találhatunk. Az I. világháborút utáni időszak falusi gazdaköreit is bemutatják, valamint filmhíradókból, szakmai filmekből vetítenek. A gyermekek számára interaktív sarkokat rendeztek be, ahol műtárgymásolatokat, a már ismeretlen pásztoreszközöket, használati tárgyakat, gyermekjátékokat is végre kézbe vehetjük. A gabonaszemeket mikroszkóp segítségével lehet vizsgálni. Mindkét helyen puzzle-k, feladatlapok teszik interaktívabbá és élményszerűvé a kiállítást.

mezogazdasagi_szinek_izek_illatok04

Színek, ízek, illatok… – Érzékszervek élményei a kertben és a kertből című kiállítást március 2-áig nézhetitek meg a múzeum bejáratától jobbra. Miből épül az illatpiramis? Milyen időt mutat a virágóra? Meddig terjed a borok színskálája? Milyen illatú „A magyar királyné vize”? Hogyan kerül a káposzta a nemzeti címerre? Ezekre az izgalmas kérdésekre is választ kaphatunk. Közben szagolhatunk, hallgathatunk, tapinthatunk. Érdekes utazás a színek és az illatok világába. Akár már kisebb gyerekekkel is kipróbálhatjuk.
A látvány- és grafikai elemei fiatal tervezők munkáját dicsérik. Tapintható tárgyakat, növénysimogatót, illatpiramist, mágneses színskálát, animátorsarkokat, játékos feladatokat, találós kérdéseket és tudáspróbákat is találunk itt.

mezogazdasagi_08

mezogazdasagi_lokiallitas_01

Az emeleti lovakkal kapcsolatos rész folyamatos elemekkel bővül 2009 óta. Az egyik teremben Kincsem és Imperiál csontvázát és sikereik történetét mutatják be. Egy másik teremben a lóverseny és lótenyésztés történetét követhetjük nyomon egészen a ló mai egészségmegőrzésben és terápiákban használt szerepéig, mindezt igazán gyermekbarát formában. Találunk itt igazi lóistállót a lóápolás eszközeivel, egy kisebb és egy nagyobb lovat is, amire felülhetünk (előbbi üget is, a másik fából faragott a kisebbek részére), valamint kirakókat. A legkisebbek leülhetnek, rajzolhatnak, színezhetnek.

Tavasszal két időszaki kiállítás is nyílik majd. Az egyik Húsvét 2014, a másik Meghökkentő jelenségek – Az idő birodalma címmel.

[grey_box]Március 1-jén a Múzeum hagyományos, télűző Farsangi mulatságán megelevenednek a kiállítások, és farsangi színekkel, ízekkel, illatokkal telik meg a Vajdahunyadvár. Az egész napos családi rendezvény színes programkínálattal vár benneteket 10 és 18 óra között. Jegyárak: felnőtt: 1400 Ft, gyermek (4-18 év) és nyugdíjas (62 éves kortól): 700 Ft, családi jegy (2 felnőtt, 2-3 gyermek): 3600 Ft, koronajegy: 100 Ft/fő/kézműves program. A program 4 éves kor alatt ingyenes![/grey_box]

Fotók: Mezőgazdasági Múzeum, Minimatiné